9 מוצרים שחשבתם שהם בריאים - אבל הם לא
משתמשים בספוג רחצה? אתם חשופים לחיידקים, פטריות ועובש. מכינים שייקים בבלנדר? כדאי שתדעו שהוא סופר-מזוהם. 9 מוצרים שנראים לכולנו בריאים - אבל רק עלולים לגרום לנזק
אנחנו קונים את המוצרים הללו עם הכוונות הכי טובות: סבון אנטי-בקטריאלי כדי לחטא את ידינו מחיידקים, משחת שיניים כדי למנוע עששת וחורים או מכשיר אדים כדי להקל על הגודש בסינוסים. אך מוצרים יומיומיים כאלו עלולים לעורר התקף אלרגיה, להותיר את העור עם זיהום או לגרום לבעיות אחרות אם משתמשים בהם בצורה לא נכונה. לפניכם תשעה מוצרים שכולנו מאמינים שהם בריאים - אבל הם ממש לא:
קראו עוד: למה אסור לשטוף פירות וירקות לפני שמכניסים אותם למקרר?
1. ספוג רחצה
למרות שספוג הרחצה יכול להפוך מקלחת שגרתית לכיפית ומלאת קצף, לא תאמינו מה מסתתר בין הסיבים שלו. ספוג רחצה הוא סביבה כמעט מושלמת להתפתחות חיידקים, פטריות ועובש. כל פצע פתוח, אפילו כזה שלא ניתן להבחין בו בלי זכוכית מגדלת, שנוצר עקב גילוח או יובש בעור, נמצא בסכנת זיהום.
מה אפשר לעשות? לא חייבים לוותר על ספוג הרחצה, אלא שעדיף לבחור את הספוגים הטבעיים, כי הם מכילים אנזימים שמעכבים התרבות חיידקים ועובש. שטפו אותם היטב בסוף המקלחת ותלו לייבוש במקום קריר ויבש. הקפידו להחליף ספוג רחצה מדי חודש.
2. מכשירי אדים
נוהגים להדליק מכשיר אדים כדי לשפר את לחות האוויר ולהקל על גודש באף ויובש בעור? היזהרו, אם לא מנקים את מכשיר האדים בצורה נכונה או לעיתים מספיק קרובות, עלולים לגדול בהם עובש וחיידקים שייפלטו חזרה לאוויר החדר. בנוסף לכך, העלאת רמת הלחות בחדר מעבר לרצוי עלולה לגרום להתרבות קרדית האבק או עובש על הקירות, בעיה בפני עצמה למי שסובל מאלרגיה.
מה אפשר לעשות? אל תשאירו את מכשיר האדים לעמוד עם המים אחרי שהדלקתם אותו למשך הלילה. מים עומדים עלולים לצבור עובש. הקפידו לרוקן את מכשיר האדים לגמרי ולייבשו. סוכנות ההגנה הסביבתית בארצות הברית ממליצה גם לקרצף את מיכל המים במכשירי אדים הניידים עם מברשת ניקוי או ספוג עדין פעם בשלושה ימים כדי לסלק את המשקעים שעלולים להכיל חיידקים, פטריות או עובש.
3. מקלוני ניקוי לאוזניים
למרות שהשעווה באוזניים נראית שמנונית ומלוכלכת, היא נועדה להגן על המבנים העדינים באוזן הפנימית מאבק וחלקיקים אחרים. כך שאם היא לא מצטברת יתר על המידה ואינה גורמת לתחושות לחץ או כאב באוזן, שעוות האוזניים שומרת על בריאותכם. זו הסיבה לכך שהרופאים לא ממליצים לערוך חפירות בתוך האוזניים בעזרת המקלונים הקטנים עם קצת צמר גפן בקצה. המקלון עלול לדחוס את השעווה הקשה פנימה, לתוך תעלת האוזן, ואף לפצוע את עור התוף.
מה אפשר לעשות? הרופאים ממליצים להימנע משימוש במקלוני אוזניים, ובמקום זאת לנקות את פתח תעלת האוזן עם כרית האצבע, מבלי להכניס שום דבר פנימה. כאמור, כל השעווה שנמצאת במעמקי תעלת האוזן נמצאת שם כדי להגן על אוזניכם. אם אתם חשים שהאוזן סתומה או שמתפתח כאב, עדיף שתלכו לרופא.
4. סבון אנטי-בקטריאלי
שנים ארוכות השתמשנו בסבון אנטי-בקטריאלי כדי לחסל כל חיידק שעבר בסביבה, אך מתברר שזה כלל לא עוזר, במקרה הטוב ביותר. מחקרים קליניים שהשוו בין בתים בהם השתמשו בתכשירים אנטי-בקטריאליים לאלו שהשתמשו בתכשירי ניקוי רגילים הראו שלא היה הבדל בשיעור התחלואה ביניהם. השימוש בסבון אנטי-בקטריאלי לא עזר הרבה בבית שממילא לא היו בו חולים. לעומת זאת, על פי פרסומי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) שימוש בחומר חיטוי שנקרא טריקלוזן עלול לעורר עמידות לאנטיביוטיקה אצל חיידקים.
מה אפשר לעשות? שטפו ידיים עם סבון רגיל ומים. הקפידו לשפשף היטב במשך 20 שניות לפחות, כי מה שמסלק את החיידקים מפני השטח בעור בפועל הוא החיכוך בין הידיים.
5. הכיסא
הסיכונים של אורח חיים יושבני (כזה שרובו מתנהל בישיבה על כיסא, כורסא או ספה) הולכים ומתבררים בשנים האחרונות. ישיבה ממושכת קשורה לעלייה בסיכון למחלות לב, להשמנה ולתמותה. המחקרים מראים שלא ניתן להתגבר לגמרי על ישיבה במשך כל היום בעבודה, בפקקים ומול הטלוויזיה, גם אם מתעמלים בקביעות.
מה אפשר לעשות? נסו להיות פעילים יותר במשך היום. אם אתם יושבים בעבודה, קומו למלא לכם כוס מים ושוחחו כמה דקות עם עמיתכם לעבודה. הליכה קלה במשך שתי דקות בכל שעה שיושבים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה ב-23%, בהשוואה לאלו שמבלים את יום העבודה בלי להתנתק מהכיסא, כך עולה ממחקר שהתפרסם בכתב העת של האגודה האמריקאית לנפרולוגיה.
6. הבלנדר
אתם בוודאי מקפידים לשטוף את הבלנדר לאחר כל הכנה של שייק בריאות, אך האם אתם שוטפים את אטם הגומי (הטבעת שתופסת את הלהב)? מבדיקות שנעשו מתברר שזהו המקום השלישי המזוהם ביותר בחיידקים במטבח, שעלול להכיל חיידקי סלמונלה ואי-קולי, שמרים ועובש. כשאנשים נשאלו מה לדעתם המקומות שמהווים את מקורות הזיהום העיקריים במטבח, אף אחד אפילו לא חשב על הבלנדר.
מה אפשר לעשות? לאחר שתסיימו את השייק מומלץ לפרק את הבלנדר ולהוציא את הלהב והאטם כדי לשטוף אותם ביסודיות אחרי כל שימוש.
7. מכשירים לטיפוח הציפורניים
גם המכשירים שמשמשים לפדיקור ומניקור ביתי, עלולים לצבור לכלוך ולצבור חיידקים ופטריות. שפע של חיידקים מאכלסים את העור, לכן בכל פעם שמשתמשים בקוצץ ציפורניים או אבן שיוף, חלק מהחיידקים נשארים על גבי המכשירים. אם לא מנקים אותם נכון ובתדירות גבוהה, קיים סיכון לזיהום של העור.
מה אפשר לעשות? יש לשטוף היטב עם מים וסבון לאחר שימוש בכל מכשיר ולהחליף אבן שיוף מדי חודש-חודשיים. חשוב להקפיד לשטוף גם קוצצי ציפורניים ומספריים. אך ההמלצה החשובה ביותר היא לא להעביר את המכשירים מאחד לשני. החיידקים שחיים על העור שונים בין אנשים, לכן חיידקים שלא גרמו לשום בעיה אצל אדם אחד, עלולים לגרום לזיהום אצל חברה, אח או בן הזוג.
8. מרית גומי
ברור שכל אחד מאיתנו מנקה, אפילו ביסודיות, את המרית לאחר כל שימוש. אבל האם שקלתם להסיר את ראש הגומי מהידית לפני שאתם מכניסים את המרית למי הסבון? מתברר שהמרית זוכה במקום השני בתחרות המפוקפקת של "מקומות שורצי חיידקים במטבח". מדענים מצאו נוכחות של אי-קולי, שמרים ועובש על המרית, לא המרכיבים שהייתם מוסיפים לתערובת העוגה.
מה אפשר לעשות? אם המרית מתפרקת, הקפידו לשטוף את שני החלקים בנפרד. אם המרית שלכם לא מתפרקת, כדאי להשקיע קצת יותר מאמץ בניקוי אזור החיבור, בגלל שהשמרים עלולים להצטבר שם.
9. צעצועי פרווה
מה כבר יכול להיות מסוכן בדובי עם פרווה רכה או בצעצוע של כלבלב מתוק שילדינו כל כך אוהבים לחבק? אפילו רופאי ילדים מזהירים שצעצועים רכים, ובמיוחד כאלו עם פרווה, מושכים אליהם את קרדית האבק. למי שלא מכיר את הייצור המיקרוסקופי, קרדית האבק היא האשם העיקרי באלרגיה לאבק, שגורמת לאנשים להתעטשויות, גרד ואדמומית בעיניים, נזלת אלרגית וגודש באף. כל אדם שרגיש לאבק עלול לפתח תגובה אלרגית לאחר שבא במגע עם צעצוע כזה.
מה אפשר לעשות? הניחו צעצוע אחד או שניים על מיטת הילד (לא בתוך מיטת תינוק, אבל זה כבר לכתבה אחרת) ואת השאר אחסנו במגירה סגורה. החליפו בין הצעצועים כל שבועיים. כך תפחיתו את מידת החשיפה לקרדית האבק בכל פעם. דרך נוספת היא לשים את הצעצועים הרכים בשקית ניילון אטומה ולהכניס אותם למקפיא למשך הלילה - כיוון שהקור הורג את קרדית האבק.