דלג לתוכן
ד"ר ניצן שלזינגר ד"ר ניצן שלזינגר

10 דברים שחשוב לדעת לפני שעוברים השתלת שיניים

חסרה לכם שן? רפואת השיניים המודרנית מציעה לכם שיטות שונות שפותרות את הבעיה - חלקן אפילו ביום אחד. המדריך המלא להשתלת שיניים

מאת: ד"ר ניצן שלזינגר
תאריך פרסום: 09/09/2015 תאריך עדכון: 26/02/2016
5 דקות קריאה
ד"ר ניצן שלזינגר בשיתוף עם ד"ר ניצן שלזינגר i מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסטתיקה במרכז יהלום 039012411

לא חייבים לעבור השתלת שיניים בסדרת טיפולים ממושכת וארוכת טווח, שמבזבזת לכם זמן בתיאום התורים ובעת הטיפולים עצמם. קיימות היום שיטות חדשניות בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרות לכם לבצע את כל טיפולי שיקום הלסת ביום אחד בלבד. וזה נכון גם כשמדובר בשיקום של כל השיניים שבפה. כל מה שחשוב לדעת לפני שעוברים השתלת שיניים, ולמה עדיף לעשות את זה ביום אחד.

קראו עוד: סובלים משיניים רגישות? כל הסיבות - והפתרונות

מה הם שתלים דנטליים?

שתלים דנטליים הם עמודי תמך (כמו שורשי השיניים) שעליהם מתקינים את השיניים המלאכותיות הקבועות. השתלים הדנטליים עשויים לרוב מטיטניום, והם בעלי תבריג חיצוני המתחבר לעצם ותבריג פנימי שעליו מרכיבים את השיניים עצמן. השתל מותקן בתוך עצם הלסת, הנבנית סביבו בתהליך טבעי האורך כשלושה חודשים. 

בניגוד למה שרפואת השיניים הציעה עד לפני 20 שנה, אין צורך להסיר את השיניים התותבות מדי לילה ולהניח בכוס שליד המיטה. גם אין קשיים בלעיסת מזונות מסוימים או פציעות בחניכיים הנגרמות מהנחת התותבות. כל זה שייך להיסטוריה. השתלים הדנטליים הם קבועים, אסתטיים והתקנתם בפה אינה כואבת. הספרות הרפואית מוכיחה כי ב-95 אחוזים מהמקרים, כאשר תהליך השתלת השיניים מבוצע לפי הכללים, השתלים ייקלטו בהצלחה בלסת של המטופל.

למי מתאימים השתלים הדנטליים?

שיקום שתלים דנטליים מתאים לכל מי שחסרות לו שיניים - שן אחת או לסת שלמה, והוא מעוניין בשיקום הפה. הטיפול מתאים כמעט לכל אחד ובכל גיל - גם לבעלי שיניים תותבות המעוניינים בפתרון קבוע יותר. כיום אפשר להשתיל שיניים גם למטופלים הסובלים מבעיות לב, לאחר התייעצות עם הקרדיולוג, כל עוד הם לא עברו התקף לב בחצי השנה שלפני ההשתלה. גם הסובלים מסוכרת, כל עוד רמת הסוכר בגופם מאוזנת, יכולים לעבור השתלת שיניים.  

השתלת שיניים

שתלים. היום כבר אין צורך להסיר את השיניים התותבות מדי לילה ולהניח בכוס שליד המיטה

לאחר בדיקה כללית שבה הרופא בודק את מצב השיניים, החניכיים והעצם ומחליט שיש צורך בשתלים דנטליים - המטופל מופנה לצילום CT. צילום זה מאפשר מבט תלת-מימדי על האזור המיועד להשתלה ומספק לרופא מידע חשוב לגבי רוחב העצם, גובהה, המבנה שלה ועוד, כדי שיוכל להציע למטופל את השתל המתאים לו ביותר. 

מה מתקינים על השתלים הדנטליים?

אפשר להתקין על השתלים תותבות נשלפות או שיניים מלאכותיות קבועות. קיימות שיטות שונות להתקנת שיניים תותבות נשלפות על השתלים, אך בכל המקרים המטופל עדיין יצטרך להוציא את התותבות מהפה אחרי כל ארוחה כדי לנקות אותן. 

הפתרון הקבוע והמומלץ ביותר הוא התקנת שיניים מלאכותיות קבועות על גבי השתלים, שמתפקדות כמו שיניים רגילות - לא צריך להוציא מהפה כדי לשטוף, אין קשיים בלעיסה ועוד. בשיטה זו מבריגים על השתל מבנה שמאריך אותו, ועל המבנה מדביקים (או מבריגים) כתרי חרסינה הדומים ליתר השיניים הטבעיות שבפה. ההחלטה כמה שתלים, מרווחים וגשרים ביניהם נקבעת לפי צילומי ה-CT המציגים את איכות העצם בלסת. לעיתים יש צורך בפעולות נוספות כמו עקירה, הרמת הסינוס או השתלת עצם בלסת לפני השתלים הדנטליים עצמם. 

קראו עוד: איזו סתימה טובה יותר, אפורה או לבנה?

מדוע עדיף לעשות את זה ביום אחד?

בעבר, כל שלבי הטיפול המתוארים כאן נעשו בשלבים והתהליך נמשך לעיתים גם כמה חודשים, כאשר בין שלבי הטיפול התקינו למטופל תותבת נשלפת זמנית כדי שלא יחייך בפה חסר שיניים. כיום, בזכות הטכנולוגיה המתקדמת - ניתן לבצע את כל שלבי הטיפול ברצף, בתוך יום אחד, שבסופו (או למחרת) מתקינים למטופל גשר זמני קבוע. לאחר כחצי שנה, מייצרים עבורו את הגשר הסופי. אפשר לעשות זאת גם כשמדובר בשן בודדת או בשיקום לסת שלמה. במקרים מסוימים ניתן גם לבצע הדמיה ממוחשבת, המאפשרת לרופא לתכנן מראש את מיקום השתלים ולהתקין אותם ללא צורך בחיתוך החניכיים וללא תפרים.

שיטת הטיפול להשתלת שיניים המתבצעת ביום אחד נקראת "העמסה מידית". ביום הטיפול הרופא עוקר את השיניים הבעייתיות (במידה ויש), ובמקומן - מתקין את השתלים ואת גשר השיניים הזמני הקבוע. לרוב מדובר בפעולה הנמשכת שעות ספורות אשר בסופן יוצא המטופל עם חיוך מלא שיניים. 

האם הטיפול כרוך בכאבים?

התשובה היא לא, שימוש נכון בהרדמה מקומית מונע כליל תחושה של כאב ובנוסף  קיימות היום שיטות מתקדמות לביצוע טיפולי שיניים ללא כאבים - מטשטוש ועד הרדמה כללית.

האם יש סיבוכים או זיהומים לאחר ההשתלה?

כאשר מבצעים את כל שלבי השתלת השיניים ביום אחד מקטינים את מספר הפעולות הכירורגיות, ובכך מקטינים גם את הסיכויים לזיהומים ולסיבוכים שיכולים להיווצר לאחר כל טיפול בנפרד.

בנוסף, כאשר עוקרים שיניים ומיד מבצעים את ההשתלה, כמעט לא מתרחש איבוד נפח העצם מכיוון שהשתלים שומרים עליה.  

השתלת שיניים

השתלת שיניים ביום. מקטינה את מספר הפעולות הכירורגיות

תוך כמה זמן אפשר לחזור לשגרה?

מהר מאוד. כאשר מתקינים את השיניים הקבועות מיד לאחר העקירה, המטופל מרגיש שהוא יכול לדבר ולחייך כבר באותו היום. עם זאת, חלות על המטופל כמה מגבלות זמניות שהקפדה עליהן תסייע לשתלים להיקלט בפה בצורה אופטימלית. מדובר על זמן קליטת השתלים  הנמשך בין שלושה חודשים (להשתלה ללא בניית עצם) ועד תשעה חודשים (בעת בניית עצם גדולה).

מה מומלץ לעשות לאחר ההשתלה?

פרוביוטיקה ואנטיביוטיקה: כדי למנוע זיהומים המטופל יקבל מרשם לאנטיביוטיקה לימים  הראשונים שלאחר ההשתלה. במקביל מומלץ ליטול פרוביוטיקה (כמו אצידופילוס, ג'ארודופילוס) כדי להקטין את תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה.

סטרואידים: במקרים מסוימים המטופל יקבל סטרואידים לתקופה קצרה שמטרתם להפחית את התגובה הדלקתית ולהקטין את הנפיחות ואת המתח על התפרים.

משככי כאבים: ייתכנו כאבים לאחר ההשתלה שכדי להתגבר עליהם ניתן לקחת משככי כאבים. מומלץ ליטול משככי כאבים גם אם אין כאבים מכיוון שיש להם גם אפקט אנטי דלקתי המסייע לריפוי אזור ההשתלה. 

קומפרסים קרים: קירור חיצוני של אזור ההשתלה מסייע במקרה של נפיחות. יש להניח קומפרסים קרים - קרח עטוף בשקית ובמגבת - על הלחי למשך 20 דקות ולהסיר למשך 20 דקות נוספות. יש לחזור על פעולה זו כחמש פעמים.

שטיפות פה: כעבור 24 שעות מההשתלה ניתן לבצע שטיפות פה המכילות כלורהקסידין עד להסרת התפרים. יש לעשות זאת שש-שבע פעמים ביום וללא "ניפוח" הפה. רק להזיז את הראש לצדדים, כשחומר השטיפה בתוך הפה, כדי שהוא יגיע לאזור ההשתלה.

פעילות פיזית: בימים הראשונים שלאחר ההשתלה, לא מומלץ לעסוק בפעילות פיזית מאומצת. בנוסף, יש להימנע משחייה בים או בבריכה במשך כשבועיים כדי למנוע כניסת מים מזוהמים לחלל הפה.

עישון: לא מומלץ לעשן כלל במשך יומיים לאחר ההשתלה, ובשבועיים שלאחר מכן - יש להפחית עד כמה שניתן את כמות העישון.

הסרת התפרים: ברוב המקרים תופרים את אזור ההשתלה עם תפרים נספגים. במידה ולא - ניתן להסיר את התפרים במרפאה לאחר כשבוע-שבועיים מיום ההשתלה. 

מה אפשר לאכול אחרי ההשתלה?

-כל עוד קיימת תחושה של הרדמה בפה - הימנעו מלעיסה כדי שלא תנשכו את הלחי והלשון. 

-ב-24 השעות שלאחר ההשתלה יש לאכול ולשתות מאכלים קרים ורכים כמו: מילקשייק, גלידה, מעדן חלב, פרי רך דוגמת בננה ועוד. בנוסף, אל תאכלו אוכל חם והימנעו משתייה חמה. המתינו עד שהכל יתקרר לטמפרטורה פושרת. ביום הראשון אל תלעסו כלל על הצד שבו בוצעה ההשתלה.

-במקרה של השתלת לסת שלמה - יש להימנע מלעיסת מזונות קשים במשך כחודשיים וחצי.

-מומלץ לאכול ארוחות מזינות ועשירות בחלבונים: ביצים מקושקשות, מרק עוף, קוטג', מעדנים ומוצרי חלב אחרים, ירקות מבושלים ועוד.

-כשאתם שותים אל תשתמשו בקשית. שתייה דרך קשית עלולה ליצור בפה ואקום, שיפרק את קריש הדם, מה שעלול לגרום לדימום ולעכב את הריפוי. הימנעו גם משתיית משקאות מוגזים.

האם אפשר לצחצח שיניים מיד אחרי ההשתלה?

לא, רק אחרי היום הראשון. אחד התנאים ההכרחיים לריפוי טוב הוא לא לשטוף את הפה במשך 24 שעות לאחר ההשתלה. לאחר מכן ניתן לחזור לצחצח שיניים אך לא לעשות זאת באזור ההשתלה עצמו.

לאחר השתלת לסת שלמה, אסור לצחצח שיניים במשך שבועיים, אלא לבצע שטיפות במי פה. לאחר מכן, מותר לצחצח שיניים עם מברשת בעלת שערות רכות מאוד, שתקבלו מרופא השיניים שלכם. כחודש אחרי ההשתלה תוכלו לנקות את הפה בעזרת מכשיר המשפריץ מים בלחץ כגון אוקסיג'ט או סילונית המתחבר ישירות לברז.

איך שומרים על השיניים החדשות?

לאחר תקופת ההחלמה, יש להקפיד מאוד על התחזוקה היומיומית של השיניים, הכוללת ניקוי וצחצוח יסודיים עם מברשת ומשחה, כמו בשיניים טבעיות. בחלק מהשיטות של התקנת הכתרים  מומלץ גם לנקות את השיניים בעזרת חוט דנטלי מיוחד או במכשיר משפריץ מים בלחץ. בנוסף יש להגיע לטיפול תחזוקה תקופתי אצל רופא השיניים והשיננית.


ד"ר ניצן שלזינגר, מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסטתיקה במרכז יהלום

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יארה סרור
ד"ר יארה סרור רפואת שיניים
רופאת שיניים מומחית לטיפולי שורש
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים רפואת שיניים
4.9
( 32 חוות דעת )
"מעבר לטיפול עצמו, לפני ואחרי הטיפול, צוות המרפאה היה מצוין. מעיין באופן מיוחד עשתה מעל ומעבר על מנת לעזור ולתת הרגשה טובה ויחס נעים ומכבד."
ד"ר יעקב פטש
ד"ר יעקב פטש רפואת שיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"ד"ר יעקב פטש התייחס ברצינות ובמקצועיות לתלונות שהצגתי בפניו והמליץ על סד ללילה מסוג NTI-tss, כבר מהלילה הראשון שישנתי עם הסד חשתי הטבה במצבי. ד"ר פטש הסביר שבדר"כ הסד עוזר לסובלים ממיגרנות אך למרות שהגעתי עם תלונות שונות באיזור הפנים, הלשון והצוואר הוא מצא קשר בינן לבין הידוק שיניים ואכן ההטבה שחשתי עם הסד היתה מידית וטובה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ניצן שלזינגר

שאלות מתוך פורום השתלות שיניים ביום אחד

בניהול ד"ר ניצן שלזינגר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו