דלג לתוכן

זהירות, פציעות: איזה ספורט הכי מסוכן לכם?

היא תורמת לשמירה על משקל תקין, מעלה את מצב הרוח ואפילו משפרת את תפקוד מערכת העיכול - אבל פעילות גופנית עלולה גם לסכן אתכם. אז איזה ספורט עלול לגרום לכם להכי הרבה פציעות, ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותן?

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/09/2015
3 דקות קריאה

זה לא סוד שפעילות גופנית עושה לגוף שלנו בעיקר דברים טובים: היא מומלצת לשמירה על משקל תקין, מעלה את מצב הרוח, תורמת לפעילות הלב, משפרת את תפקוד מערכת העיכול - ומה לא. אך אם אתם מתאמנים באופן קבוע, סביר להניח שבמוקדם או במאוחר תאלצו לגלות גם את הצד הפחות זוהר שלה: פציעות ספורט.

קראו עוד: כשמפסיקים להתאמן עולים במשקל? 9 מיתוסים - והאמת

"הסטטיסטיקה מצביעה על כארבע פציעות לכל אלף שעות פעילות בממוצע", מסביר ד"ר אלון קלרון, פיזיותרפיסט במכון "וינגייט". "רוב הפציעות מתמקדות במערכת השריר-שלד, ומופיעות כדלקות בגיד, ברקמת השריר או במפרקים".

קלרון מדגיש כי חשוב להיות ערניים לעניין הפציעות בעיקר בגיל מבוגר, שבו עולה הסיכוי להיפצע. "החל מגיל 45 הגוף מאבד באופן טבעי ממסת השריר, והעצמות נחלשות והופכות פגיעות יותר", מסביר קלרון, אך מדגיש כי הדבר לא צריך למנוע מאנשים בגילאים אלו להתאמן, אלא להיפך. "הספורט עוזר להילחם במחלת האוסטאופורוזיס, הידלדלות העצם, ומחזק את מערכת השרירים. המסקנה המתבקשת היא שרצוי לבצע פעילות הדרגתית מתונה ולהקפיד על כללי הבטיחות, על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה".

קלרון מציין כי הסיכוי להיפצע משתנה בין סוגי הפעילות השונים וכי אמנם כל ספורט חושף את הגוף לפציעה במובן מסוים, אך סוגי הפציעות משתנים מאוד - וחשוב לשים לכך לב. 

אז אילו פציעות עלולות להיגרם בסוגי הספורט השונים? יחד עם קלרון הכנו עבורכם מדריך מיוחד:

יוגה ופילאטיס: סיכון מינימלי לפציעה

כאשר מתאמנים ביוגה קלאסית או ב"פילאטיס מזרן", הסיכוי להיפצע מינימלי ביותר. הסיבה: הפעילות מתבצעת בדרך כלל באופן מתון ומבוקר.

שחיית חתירה: סיכון לאזור חגורת הכתפיים

כשמדובר בספורט מונוטוני כמו שחיית חתירה, הסיכון העיקרי הוא להיפצע בפלג הגוף העליון, שנשחק יותר. אמנם המים מעמיסים פחות על המפרקים, לעומת ריצה למשל, אבל בכל זאת, ההתנגדות להם היא חזקה והחלק שעובד הכי חזק בגוף נתון לפציעות. לעומת זאת, שחיית חזה נחשבת לספורט בטוח יותר.

ריצה: שברי מאמץ ודלקות במפרקים

כף הרגל, הקרסול והירך נתונים לכוחות השבים מן הקרקע בשעת הריצה . לכן, כאשר המתאמן חורג מעבר לגבולות היכולת שלו, הוא עלול לחשוף אזורים אלה לשברי מאמץ, דלקות במפרקים או בגידים.

ריצה. עלולה לגרום לשברי מאמץ ודלקות במפרקים ובגידים

אופניים: בעיות בשורש כף היד

העומס המצטבר על המפרקים עקב התנוחה הסטטית שמתקבעת בעת הרכיבה על אופניים, עלול לגרום לעומס יתר ולדלקות בשורש כף היד וכן לכאבי צוואר וגב.

ספורט כדור: קרעים וחבלות בגוף

כשמדובר בספורט כגון כדורסל, כדורגל או כדור יד, הגוף חשוף לפציעות טראומתיות. פציעות אלה נגרמות כתוצאה מהתנועות החדות שהגוף מבצע בעת המשחק. קרעים בשרירים ובגידים ומתיחת רצועה שכיחים בספורט מסוג זה. גם הסיכוי לנפילות וחבלות במהלך משחקי הכדור גדול יותר, לעומת סוגי ספורט אחרים.

האם ספורטאים מקצועיים מועדים לסבול יותר מפציעות?

"בהחלט כן", קובע קלרון. "אין ספק שמי שעוסק בספורט באופן מתון, עד שלוש פעמים בשבוע, חשוף פחות לפציעות מסוגים שונים, יחסית למי שהופך את התחביב למקצוע".

קלרון מוסיף כי כאשר מדובר בספורטאים מקצועיים, הם יסבלו בדרך כלל מפציעות רבות, עקב אחוזי השחיקה הגבוהים, ובטווח הארוך לא בטוח שהתועלת בספורט ברמה המקצועית היא אכן כזו התורמת גם לבריאותם.

קראו עוד: אל תהיו פראיירים: כך תבצעו אימון בחדר הכושר - בלי להוציא שקל

מהי ההנחיה לגבי נשים בהריון?

"הבעיה העיקרית בקרב אוכלוסייה זו היא דווקא הנטייה להשמנת יתר, ולכן חשוב דווקא לא לוותר ולהקפיד על פעילות גופנית, בהנחה שמדובר בהריון תקין ובאישור רופא, כמובן" מציין קלרון. "באופן כללי, ההמלצה היא לא לבצע תרגילים במנח שכיבה על הגב לאחר השליש הראשון, על מנת לא לסכן את אספקת החמצן לעובר. בנוסף, יש להימנע מביצוע פעילויות בהן קיים סיכוי מוגבר לנפילה על הבטן, כגון משחקי כדור, רכיבה על סוסים וריצה".

כך תמזערו נזקים ותימנעו מפציעות

החשוב מכל: היו קשובים לגוף שלכם. "יש להפסיק פעילות כאשר חשים בכאב או במאמץ יתר", מזהיר קלרון ומדגיש שכדאי להקפיד על הכללים הבאים:

1. הקפידו על זמני הפוגה בין אימון לאימון 

אי אפשר להשלים פער של 20 שנה בכמה ימים. לכן, אם זה עתה חזרתם לבצע פעילות, מומלץ להסתפק ב-45 דקות שלוש פעמים בשבוע בדרגת קושי בינונית ולהעלות אותה בהדרגה בהתאם ליכולת הגוף.

2. שלבו אימוני כוח במהלך האימון האירובי 

גם אם אתם רגילים לרוץ או לדווש, מומלץ לסיים את האימון ברבע שעה של תרגילי חיזוק. הסיבה: כשהשריר חזק הוא שומר טוב יותר על המפרקים ועוזר להגן על חלקי הגוף מפציעות.

3. מתיחות 

ההמלצה היא לבצע אותן בסיום האימון, וכך להרוויח עבודת גמישות על השרירים והמפרקים.

4. חימום 

בצעו חימום מלא, בעיקר במקרה שאתם מבצעים ספורט שיש בו מרכיב של כוח מתפרץ, כגון משחקי כדור. אם אתם רצים, תוכלו להתחיל בריצה איטית/הליכה עם דופק נמוך, וכך למעשה תחממו את הגוף ותכינו אותו לריצה.

מה תעשו אם בכל זאת נפצעתם?

"במקרה שיש חשד לשבר, כדאי לגשת מיד לרופא", מבהיר קלרון. "אם מדובר במתיחת שריר או בנקע, ראשית כדאי לקרר את המקום על מנת למנוע כאב, נפיחות והחמרת המצב. אם הפציעה נגרמת באופן הדרגתי, ולא ברור מהו מקור הכאב, כדאי לעשות בדיקה אישית ולנסות להבין מדוע זה קורה. 

"לפעמים מדובר בפתרון פשוט שכולל החלפה של נעלי הריצה השחוקות או שינוי אופן ביצוע התרגיל. אם הכאב לא נפסק ואף מתגבר, מומלץ לגשת לפיזיותרפיסט מוסמך או לרופא. במקרה של כאבי חזה יש לגשת באופן דחוף לייעוץ רפואי".


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת שירות אבחון וטיפול בקרדיולוגית ספורט ביה"ח בילינסון
רוני בגדדי
רוני בגדדי עיסוי
מעסה רפואי מומחה לטיפול בבעיות גב וגפיים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מדרסים

בניהול מכון אורתופדי ברזילי להב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו