דלג לתוכן

קיצור קיבה (Sleeve gastrectomy)

Sleeve gastrectomy

מתאים לטיפול ב:

  • תסמונת מטבולית
  • השמנת יתר
  • השמנה
  • סוכרת
  • השמנת יתר חולנית
המומחים של Infomed מסבירים:

ניתוח קיצור קיבה מסוג שרוול נחשב לניתוח מתחום הגסטרואנטרולוגיה ולאחד הנפוצים ביותר בישראל, הוא מהווה כ-37% מכלל הניתוחים הבריאטריים, שבוצעו בשנת 2018 בישראל[1]. במהלך הפעולה מסירים חלק גדול מהקיבה וכך משאירים קיבה מוארכת דמוית צינור או שרוול [2].

הניתוח גורם להקטנה של נפח הקיבה, להגבלה של צריכת המזון בכל ארוחה ולקידום תחושת שובע
[3].

בתקופה שבה האוכלוסייה נעשית שמנה יותר, מחלות לב וכלי דם הופכות לנפוצות יותר ונדמה שכולם נמצאים בדיאטה מתמדת - נראה שניתוחים בריאטריים (ניתוח קיצור קיבה) הם טיפול המאפשרת ליהנות מכל העולמות. 

הירידה המשמעותית במשקל בעקבות הניתוח מושגת בזכות צמצום כמות האוכל שמכניסים לגוף. עם זאת, מומלץ לשלב את הניתוח עם תוכנית לשינוי תזונה והתנהגות, אורח חיים בריא ופעילות גופנית כדי לשמור עלי התוצאות לאורך זמן.

בעקבות העלייה בשכיחות של השמנת יתר, ארגון הבריאות הלאומי קבע כי ניתוחים בריאטריים הם "טיפול אפקטיבי להשמנת יתר חולנית", ונמצא כי הם קשורים באופן מובהק להפחתת התמותה והתחלואה הנלווית להשמנה. הניתוחים, שמיועדים לטיפול בהשמנה במקרים שבהם כל הטיפולים הלא-ניתוחיים כשלו, הולכים ותופסים מקום מרכזי עד כדי כך שכ-14 אלף מהם מבוצעים בישראל מדי שנה.

המושג ניתוח בריאטרי הוא שם כולל לכלל הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר: ניתוח טבעת מתכווננת, ניתוח שרוול קיבה, ניתוח מעקף קיבה, ניתוח להטיית מרה ולבלב (מעקף תריסריון) וניתוח מעקף תריסריון עם סוויץ':

1. ניתוח טבעת מתכווננת (Adjustable Gastric Band) 

ניתוח טבעת מתכווננת מבוצע על ידי החדרת טבעת המקיפה את החלק העליון של הקיבה ("צוואר הקיבה"). את הטבעת, שבחלקה הפנימי יש בלון, ניתן לנפח על ידי ווסת שמושתל בדופן הבטן ומחובר לטבעת בצינור. ניפוח של הטבעת גורם להיצרות בקיבה, מה שנותן לה מראה של מעין "שעון חול", ומגביל מאוד את כמות המזון שניתן לצרוך בארוחה אחת. 

ניתוח מסוג זה דורש מעקב קפדני והתאמה של מידת הניפוח למטופל. "אני אישית לא ממליץ על ניתוח מהסוג הזה, פשוט מכיוון שרוב המטופלים סובלים מבעיות לאחר חמש עד שמונה שנים, ולעיתים נדרש ניתוח נוסף להוצאת הטבעת", מסביר ד"ר גדעון סרוקה, מומחה בכירורגיה כללית ולפרוסקופית ומומחה לניתוחים בריאטריים בבית החולים בני-ציון בחיפה. 

2. ניתוח שרוול קיבה (Sleeve Gastrectomy)

בניתוח שרוול קיבה כורתים חלק נרחב  מהקיבה והופכים אותה מאיבר בצורת נאד מים לשרוול צר. השם למעשה מטעה, שכן מדובר בהצרה של הקיבה ולא בקיצור שלה. "היתרון של ניתוח מהסוג הזה הוא בכך שאין פגיעה בהמשכיות של מערכת העיכול, ואין גוף זר שנשאר בתוך הגוף. רוב המטופלים שעברו אותו יורדים יפה במשקל ושומרים על משקלם הנמוך", אומר ד"ר סרוקה.

בין אם החלטתם לעבור ניתוח בריאטרי ואתם מתלבטים באיזו שיטה לבחור, ובין אם אתם מתלבטים האם בכלל ניתוח שכזה מתאים לכם, מדריך זה מכיל מידע על ניתוח שרוול קיבה.

נדגיש כי לרוב הניתוחים מתבצעים בהרדמה כללית ובשיטת הלפרוסקופיה, כלומר החדרת מכשירים ומצלמות דרך חתכים קטנים בדופן הבטן ללא צורך בפתיחה של כל הבטן. גם ניתוחים חוזרים באותו אזור יכולים להתבצע באותה השיטה בידיים מיומנות, אך גם אם יש צורך לעבור לגישה הפתוחה - עדיין ניתן לבצע את הניתוח וליהנות ממנו לטווח הארוך.

3. ניתוח מעקף קיבה (Laparoscopic Roux-en-Y Gastric Bypass) 

בניתוח מעקף קיבה מפרידים חלק מהקיבה העליונה, כך שהאוכל עובר ישירות מהקיבה העליונה למעי הדק ועוקף את הקיבה והתרסריון. "שיטת ההרזיה" במקרה הזה היא בכך שיוצרים תת-ספיגה של המזון, כך שלא משנה כמה אוכלים - רק חלק קטן מהמזון "יתורגם" לקלוריות בסופו של דבר. זהו היום הניתוח הבריאטרי הנפוץ ביותר והוא מהווה כ-70% מהניתוחים הבריאטריים בארץ.

4. ניתוח להטיית מרה ולבלב (מעקף תרסריון, Biliopancreatic Diversion) 

בדומה למעקף קיבה - גם בניתוח מעקף תרסריון יוצרים חיבור מהחלק העליון של הקיבה למעי הדק. המעקף הזה גורם לספיגה נמוכה מאוד של מרכיבי מזון, והוא מתאים למטופלים עם השמנת יתר קיצונית, מטופלים עם תסמונת מטבולית קשה וכאלה שעברו ניתוחים קודמים בחלק העליון של הקיבה. ניתוח מעקף תרסריון עם סוויץ' (Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch) זהה מבחינת ביצוע המעקף, אך הכריתה של הקיבה במקרה הזה היא בצורת "שרוול" והחיבור למעי הדק נעשה עם החלק הראשון של התרסריון. "ניתוח זה מתאים מאוד לאנשים שעברו שרוול קיבה ולא ירדו מספיק במשקל או ירדו ועלו חזרה", אומר ד"ר סרוקה.

איך מתבצע ניתוח שרוול קיבה?

ניתוח שרוול קיבה יכול להתבצע באמצעות לפרוסקופיה (דרך מספר חתכים קטנים, ללא פתיחת הבטן) או בהליך אנדוסקופי ללא ביצוע של חתכים, דרך הפה.

ניתוח שרוול קיבה  לפרוסקופי
בניתוח  לפרוסקופי הפעולה מבוצעת לרוב דרך מספר חתכים זעירים  בחלק העליון של הבטן. במהלך הפעולה, חלק ניכר מהקיבה מוסר, כך שנשאר רק אזור מוארך דמוי צינור או שרוול. הניתוח נמשך לרוב כשעתיים ומתבצע בהרדמה מלאה[2] .

ניתוח שרוול אנדוסקופי Endoscopic sleeve gastroplasty (ESG)
שרוול אנדוסקופי הוא סוג של הליך בריאטרי אנדוסקופי המסייע לירידה במשקל באמצעות הקטנה של נפח הקיבה ללא ניתוח. הפעולה מתבצעת תחת הרדמה מלאה ובמהלכה מוחדר גסטרוסקופ מהפה אל הקיבה. לאחר מכן, כלי עבודה זעירים  המותקנים על גבי הגסטרוסקופ משמשים כדי לתפור את דפנות הקיבה הקדמית והאחורית ובכך ליצור קיבה צינורית המוגבלת בקיבולת שלה אשר אינה יכולה להתרחב [4].

איך יורדים במשקל בעקבות ניתוח שרוול קיבה?

הניתוח גורם להגבלת נפח הקיבה ויצירה של הגבלה על כמות המזון הניתנת לצריכה. נוסף על כן, ניתוח שרוול קיבה מוביל לשינויים הורמונליים שונים המסייעים לירידה במשקל. אותם שינויים הורמונליים עשויים גם לתרום להקלה במצבים רפואיים אחרים הקשורים בהשמנה, כמו יתר לחץ דם או מחלות לב. [2] .

תוצאות הניתוח

ניתוח שרוול קיבה לפרוסקופי ראשוני עשוי להוביל להפחתה של כ-79% מהמשקל העודף כשנה לאחר ביצוע הניתוח. [1]
באשר להליך שרוול אנדוסקופי, על פי סקירות שיטתיות ומחקרים תצפיתיים, השיעור הממוצע של ירידה במשקל לאחר כחצי שנה, שנה ושנתיים מביצוע הפעולה עומד על 14.86, 16.43, ו-20.01 ק"ג בהתאמה. מחקר מסוים שעקב אחר 216 מטופלים שטופלו באמצעות שרוול אנדוסקופי מצא כי לאחר חמש שנים הירידה הממוצעת במשקל הייתה 15.9%.[5]

למי מתאים ניתוח שרוול קיבה ולמי לא?

ההתוויות לביצוע של הליכים בריאטריים, ובהם גם שרוול קיבה  הן מדד מסת גוף (BMI) של יותר מ-40, או שווה ל-40 ק"ג, או מדד BMI של 35 - 39.9 עם תחלואה נלווית הקשורה להשמנת יתר (למשל: סוכרת מסוג 2 , לחץ דם גבוה, בעיות פוריות שנובעות מהמשקל העודף, כולסטרול גבוה ועוד.  לצד זאת, הליכים בריאטרים יתבצעו לעיתים גם במטופלים בעלי BMI של מעל 30 הסובלים מסוכרת חמורה או תסמונת בחילוף החומרים[6].

"האינדיקציות לביצוע ניתוח קיצור קיבה דומות בכל העולם המערבי", מסביר ד"ר סרוקה. "BMI מעל 40 או מעל 35 בשילוב עם בעיות רפואיות הקשורות להשמנה, כגון מחלות לב  וכלי דם, סכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם, הפסקות נשימה בשינה (OSA), כבד שומני ובעיות אורתופדיות או בעיות פוריות שנובעות מהמשקל העודף".  

לפני קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח יש לקחת בחשבון משתנים רבים, כגון ניתוחים קודמים (במיוחד באזור הבטן), אופי וכמות האכילה של המטופל, האם קיים רפלוקס (חזרה של תוכן קיבה) מהקיבה לושט, האם קיימות בעיות מטבוליות כמו סכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם וגם מהי דעתו של המטופל לגבי ניתוח כזה ומהי מידת המוטיבציה שלו. 

"לפני כל ניתוח צריך לעבור הדרכה על ידי תזונאית העוסקת בתחום, ולתאם את הציפיות לגבי אופן האכילה לאחר הניתוח. יש לבדוק את מוכנות המטופל לתופעות הלוואי הצפויות, כמו, למשל, ריבוי יציאות ביממה לאחר מעקף תרסריון".  

לדברי ד"ר סרוקה, סיכויי ההצלחה של הניתוח תלויים בגורמים רבים, ביניהם מידת הקושי הטכני, מידת ההשמנה, וקיומן של מחלות רקע נלוות כגון כבד מוגדל ושומני. "הסיכון לדימום תלוי בהאם קיימת הפרעת קרישה אצל המטופל. בנוסף, קיים סיכון לדליפה שעולה כאשר קיימים גורמי סיכון. יש לדון בכל אלו עם הרופא המנתח ולא להשמיט אף פרט, גם כזה הנראה לא חשוב".  

הכנה ובדיקות לפני הניתוח 

ניתוח בריאטרי הוא עבודת צוות של מומחים מכמה תחומים: פרט לרופא המנתח וצוות האחיות חשוב לקיים תיאום ציפיות עם המרדים (במיוחד במקרה של מטופל עם השמנה חולנית, שנמצא בסיכון לבעיות בהשגת נתיב אוויר והנשמה), התזונאית, מאמן הכושר, הפיזיוטרפיסט והרופא המטפל, כשלעתים מתווסף לצוות פסיכולוג או מומחה אחר לבריאות הנפש.

התקופה שלאחר ניתוח בריאטרי מאופיינת בהגבלת הכמות שניתן לשתות ולאכול. בדרך כלל בשבוע הראשון אחרי ניתוח שרוול מותר לצרוך נוזלים בלבד, כשלעתים מומלץ ליטול תוספי תזונה וויטמינים שקשה להשיג בתזונה נוזלית. בשבוע השני ניתן לעבור למזונות רכים או טחונים, כשהמעבר לתזונה רגילה הוא בהתאם לתחושה האישית וההמלצות הרפואיות.

ההתמודדות עם החלמה מניתוח שכזה דורשת בניית תוכנית אישית של תזונה מאוזנת, כזו שמצד אחד תספק לגוף את כל מרכיבי המזון הדורשים (בעיקר בניתוחים המקטינים את הספיגה) ותאפשר ירידה במשקל בקצב מתון ושמירה על המשקל היעד, אליו רצוי להגיע רק לאחר 10-12 חודשים.

כבר  לפני הניתוח המטופל יעבור הערכה על ידי צוות רפואי שכולל רופא מנתח, פנימאי ורופא מרדים, דיאטנית ופסיכולוג או עובדת סוציאלית. הערכה זו נועדה לברר את התאמת הניתוח למטופל - לעודף המשקל שלו, מחלות רקע, הרגלי האכילה, מצב הרגשי והתנהגות.כחלק מהכנה, המטופל יקבל מידע אודות השלבים לפני ואחרי הניתוח, לרבות הדרכה לדיאטה, וחשיבות המעקב והמפגשים אחרי הניתוח.

בנוסף, המטופל יבצע סדרת בדיקות דם הכוללות: ספירת דם ותפקודי קרישה, איזון גלוקוז ושומנים בדם, רמות ויטמינים ומינרלים מסוימים ותפקודי בלוטת התריס, הכבד והכליות; בדיקות הדמיה כמו צילום חזה, ושט וקיבה, גסטרוסקופיה אולטרסאונד בטן ובדיקות אחרות, כמו א.ק.ג., לפי הצורך [7].

כאמור, המטופל או המטופלת יקבלו הנחיות מדויקות מהצוות הרפואי לגבי מה ואיך מותר לאכול ומתי ניתן להוסיף מזונות שונים. בדרך כלל, בשבוע הראשון אחרי ניתוח שרוול מותר לצרוך נוזלים בלבד (מים, תה, מרק צח, מיצי פרי מדוללים במים) ולאחר מכן לצריכה של מזון טחון במשך כשלושה שבועות. לאחר כחודש מביצוע הניתוח ניתן לצרוך מזון רגיל. חשוב להקפיד על מנות קטנות מאד בכל פעם ושתייה של 8-10 כוסות נוזלים ביום. לאחר הניתוח, ייתכן שהרופא/ה המטפל/ת ינחה/תנחה על נטילה של תוספי תזונה, לרבות מולטי ויטמין, סידן ו-B12.[2]

לאחר הניתוח, תתבצע בדיקה כירורגית וכן גם מעקב דיאטנית  תקופתי שיכלול כ-6 מפגשים ונועד כדי לספק למטופל/ת כלים להסתגלות לתזונה לאחר הניתוח. לצד זאת, נדרש גם מעקב על ידי רופא/ת משפחה או רופא/ה אנדוקרינולוג/ית וביצוע של בדיקות תקופתיות בהתאם לנדרש. לעיתים, יהיה צורך גם במעקב פסיכולוגי פרטני או קבוצתי.  .[7]

פעילות גופנית לאחר ניתוח שרוול קיבה

"מבחינת פעילות גופנית - ניתן לחזור לפעילות זמן קצר לאחר הניתוח, בהנחה כי מהלך הניתוח היה תקין וללא סיבוכים", קובע סרוקה. "אין שום מניעה מעיסוק בספורט, אך כמו בהחלמה מכל פעולה רפואית - יש להתחיל פעילות כזו בהדרגה, רצוי בליווי איש מקצוע".

סיכונים וסיבוכי הניתוח

הסיבוכים העלולים להתפתח כתוצאה מביצוע של ניתוח שרוול קיבה כוללים דימום מוגבר, זיהום, תגובה שלילית לפעולת ההרדמה, היווצרות של קרישי דם, בעיות בריאות או בנשימה, דליפה מאזור החתך בקיבה. סיבוכים מאוחרים יותר שיכולים להתפתח כתוצאה מהפעולה כוללים חסימה במערכת העיכול, היווצרות של בקע, התפתחות של החזר קיבתי ושתי (ריפלוקס), מצבים של תת תזונה, הקאות ורמות סוכר נמוכות בדם.  .[2]

הסיכוי להתפתחות של תופעות לוואי קלות לאחר ביצוע של ניתוח שרוול קיבה אנדוסקופי אינו גבוה. הסיבוכים השכיחים שיכולים להתפתח בשל ההליך כוללים  דימום במערכת העיכול ונזילות מעי המצריכות ניקוז[8].

"בידיים מיומנות הסיכון לסיבוכים אינו שונה באופן מהותי בין הניתוחים השונים", קובע סרוקה. "הסיכוי בעיקר תלוי במחלות הרקע של המטופל: BMI גבוה, מחלות לב, סכרת ויתר לחץ דם הם אומנם גורמי סיכון, אולם חשוב לציין שהם לא מהווים התווית נגד לניתוח. פעמים רבות המצב הוא הפוך: אם לוקחים בחשבון שמדובר ב'סיכון מחושב' - מבינים שהחולה עתיד לשפר מאוד את איכות חייו לאחר הניתוח"

    [1] https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/Bariatric_2018.pdf
    [2] https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sleeve-gastrectomy/about/pac-20385183
    [3] https://www.mountsinai.org/health-library/surgery/vertical-sleeve-gastrectomy
    [4] American Society for Metabolic and Bariatric Surgery estimation of metabolic and bariatric procedures performed in the United States in 2016. Surg Obes Relat Dis 2018; 14:259.
    [5] Singh S, Hourneaux de Moura DT, Khan A, et al. Safety and efficacy of endoscopic sleeve gastroplasty worldwide for treatment of obesity: a systematic review and meta-analysis. Surg Obes Relat Dis 2020; 16:340.
    [6] Buchwald H, Oien DM. Metabolic/bariatric surgery worldwide 2011. Obes Surg 2013; 23:427.
    English WJ, DeMaria EJ, Brethauer SA, et al.
    7] https://www.health.gov.il/hozer/mr33_2013.pdf
    ​​​​​​​
    [8] Singh S, Hourneaux de Moura DT, Khan A, et al. Safety and efficacy of endoscopic sleeve gastroplasty worldwide for treatment of obesity: a systematic review and meta-analysis. Surg Obes Relat Dis 2020; 16:340.

    רופאים בתחום

    אורתופדיה
    פרופ' רונן דבי מומחה להחלפת מפרקים, אורטופד ירך וברך, כירורגיה אורטופדית, שחיקת סחוסים.
    קראו עליי עוד
    רפואה משלימה
    מירב סבר מורה ומטפלת ברפואה סינית
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא קיצור קיבה

    מה הקשר בין דלקת מפרקים ניוונית לאוזמפיק?
    מה הקשר בין דלקת מפרקים ניוונית לאוזמפיק?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 23/07/2024

    מחקר חדש מצטרף לשורה של מחקרים שנעשו על התרופה סמגלוטייד, המוכרת בשמה המסחרי אוזמפיק, ומצא קשר מפתיע בין נטילת התרו... לכתבה המלאה

    השמנה וסוכרת: סיכון מוגבר לסרטן
    השמנה וסוכרת: סיכון מוגבר לסרטן
    פרופ' יהודה קמרי מאת: פרופ' יהודה קמרי 21/02/2023
    • פרסומת

    אנחנו רגילים לשמוע על מחלות לב וכלי דם כסיבוכים המרכזיים הקשורים להשמנה וסוכרת, אלא שבשנים האחרונות השכיחות לסיבוכי... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו