מהמבורגר ועד פסטרמה: המזונות שהוכרזו כמסכנים את הבריאות
ארגון הבריאות העולמי (WHO) הטיל פצצה על עולם התזונה - והודיע שבשר מעובד מעלה את הסיכון לחלות בסרטן, בדיוק כמו סיגריות ואסבסט. למה גם פסטרמה ברשימה - ואיך ניתן להמשיך לאכול המבורגרים מבלי להסתכן?
כבר כמה שנים שבהם ממליצים לנו להימנע מבשר מעובד, אך כעת יש לכך "חותמת" רשמית: ארגון הבריאות העולמי (WHO) המליץ, לאחר דיון מקיף ב"סוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן", שנערכה בהשתתפות מדענים בכירים מ-10 מדינות ברחבי העולם, להימנע עד כמה שניתן מבשר מעובד. ממחקרים שערך הארגון עלה כי צריכה של 50 גרם בלבד של בשר מעובד ביום מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס והחלחולת ב-18%.
קראו עוד: בקר או עוף: איזה בשר הכי בריא לאכול?
הארגון הודיע כי בשר מעובד עלול לגרום לסרטן בסיכון דומה לסיגריות ואסבסט. הארגון התייחס גם לבשר אדום, אם כי לא נמצאו הוכחות חד משמעיות שהוא גורם לסרטן, ומסייג את ההודעה בכך שלבשר אדום יש גם יתרונות בריאותיים, כמו תכולה גבוהה של ברזל זמין לספיגה, חלבון, אבץ, ויטמין B12 ועוד. בכל מקרה, ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-500 גרם של בשר אדום בשבוע. עוד מוסיפים בארגון כי המחקרים שנעשו מצאו כי מי שצורכים כמויות גבוהות של בשר אדום נוטים לאכול פחות מזונות צמחיים, כמו ירקות ופירות, שנמצאו כמגינים מפני תהליכים סרטניים.
בארגון הוסיפו את הבשר המעובד ל"אנציקלופדיה של חומרים קרצינוגנים", רשימת חומרים שמעוררים תהליכים סרטניים בגוף, לצד אלכוהול וסיגריות. למרות זאת מסייג הארגון ואומר כי בשר מעובד אינו גורם לאותה השפעה וכי אכילה של פרוסת פסטרמה, למשל, אינה מזיקה כמו עישון סיגריה. "הסיכון לפתח סרטן המעי הגס עולה אמנם במעט, אך הוא קשור לכמות הבשר המעובד שאוכלים, כלומר ככל שהכמות גבוהה יותר - הסיכון רב יותר", מסביר ד"ר קורט סטרייף מ"ארגון הבריאות העולמי".
"אין צורך להפסיק לחלוטין את צריכת הבשר המעובד בעקבות ההחלטה, אלא רק לשים לב לכמויות", מוסיף פרופ' טים קי, מהאגודה לחקר הסרטן בבריטניה.
גם פסטרמה ברשימה: המזונות שמהם מומלץ להימנע
אז מהם המזונות שמהם מומלץ להימנע על פי ההמלצות החדשות? ההגדרה של בשר מעובד היא בשר שעובר תהליכים שונים על מנת לשמר אותו לאורך זמן. התהליכים בהם מדובר הם עישון, כבישה, המלחה וכן הוספה של חומרים משמרים. השינויים הללו הם שאחראים להגברת הסיכון לסרטן, כיוון שהם גורמים לנזק ברירית המעי הגס ומעודדים היווצרות של גידולים. עם זאת, בארגון מדגישים כי הכנת בשר בטמפרטורה גבוהה מאוד, כמו בברביקיו, מגבירה גם כן את תכולת הכימיקלים המסרטנים.
1. המבורגר
בישראל לרוב מדובר בהמבורגר שעשוי מבשר בקר או כבש. כאשר מתייחסים להמבורגר מעובד הכוונה אינה לקציצה שאתם מכינים בבית מבשר טרי, אלא להמבורגר שנמכר קפוא או כזה שנרכש בדוכני המזון המהיר. בשר זה לרוב מכיל חומרים משמרים ומשפרי טעם מלאכותיים, שמטרתם להאריך את חיי המדף של הבשר.
קראו עוד: נפיחות בבטן: 12 מזונות שגורמים לגזים - ואיך ניתן למנוע
2. נקניקיות
לרוב עשויות מחלקי עוף או הודו. ודאי כבר שמעתם בעבר כי הנקניקיות המעובדות, כלומר אלו שנרכשות בחבילות במקררים בסופר או בדוכני המזון המהיר, מכילות שאריות שונות של בשר, אך מתברר כי הן, בדומה להמבורגר, מכילות גם כימיקלים שונים לשיפור הטעם ולהארכת חיי המדף.
3. נקניקים
סלמי הוא אחד הנקניקים הפופולריים בארץ, ואהוב במיוחד על ילדים. הוא לא קיבל את טעמו סתם: חומרים משפרי טעם, אחוזים גבוהים של שומן וכן כימיקלים שמטרתם להאריך את חיי המדף של הנקניק - את כולם ניתן למצוא בתוך כל פרוסה. בנוסף עוברים הנקניקים תהליכי עישון, שמעניקים להם את הטעם המיוחד, אך גם מעשירים אותם בחומרים קרצינוגנים - הידועים כמעלים את הסיכון לסרטן.
4. פסטרמה
גם הפסטרמה פופולרית במיוחד בסנדוויצ'ים, ורבים מאמינים כי מדובר במזון בריאותי – בעיקר כאשר מדובר בפסטרמה מבשר הודו. אך גם הפסטרמה שאותה רוכשים בסופר נחשבת למזון מעובד – ועל פי ההמלצות החדשות מומלץ להימנע ממנה. הסיבה: מדובר בבשר שעבר תהליכי עיבוד שונים, הוספת כימיקלים שונים שמטרתם שימור, שיפור הצבע והטעם, וכמובן שישנן כאלו שעוברות תהליכי עישון. לכן, אם קשה לכם להימנע מפסטרמה מומלץ פשוט להכין אותה בבית, מבשר עוף או הודו.