דלג לתוכן

מהמבורגר ועד פסטרמה: המזונות שהוכרזו כמסכנים את הבריאות

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הטיל פצצה על עולם התזונה - והודיע שבשר מעובד מעלה את הסיכון לחלות בסרטן, בדיוק כמו סיגריות ואסבסט. למה גם פסטרמה ברשימה - ואיך ניתן להמשיך לאכול המבורגרים מבלי להסתכן?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/10/2015
3 דקות קריאה

כבר כמה שנים שבהם ממליצים לנו להימנע מבשר מעובד, אך כעת יש לכך "חותמת" רשמית: ארגון הבריאות העולמי (WHO) המליץ, לאחר דיון מקיף ב"סוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן", שנערכה בהשתתפות מדענים בכירים מ-10 מדינות ברחבי העולם, להימנע עד כמה שניתן מבשר מעובד. ממחקרים שערך הארגון עלה כי צריכה של 50 גרם בלבד של בשר מעובד ביום מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס והחלחולת ב-18%. 


קראו עוד: בקר או עוף: איזה בשר הכי בריא לאכול?

הארגון הודיע כי בשר מעובד עלול לגרום לסרטן בסיכון דומה לסיגריות ואסבסט. הארגון התייחס גם לבשר אדום, אם כי לא נמצאו הוכחות חד משמעיות שהוא גורם לסרטן, ומסייג את ההודעה בכך שלבשר אדום יש גם יתרונות בריאותיים, כמו תכולה גבוהה של ברזל זמין לספיגה, חלבון, אבץ, ויטמין B12 ועוד. בכל מקרה, ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-500 גרם של בשר אדום בשבוע. עוד מוסיפים בארגון כי המחקרים שנעשו מצאו כי מי שצורכים כמויות גבוהות של בשר אדום נוטים לאכול פחות מזונות צמחיים, כמו ירקות ופירות, שנמצאו כמגינים מפני תהליכים סרטניים.

בארגון  הוסיפו את הבשר המעובד ל"אנציקלופדיה של חומרים קרצינוגנים", רשימת חומרים שמעוררים תהליכים סרטניים בגוף, לצד אלכוהול וסיגריות. למרות זאת מסייג הארגון ואומר כי בשר מעובד אינו גורם לאותה השפעה וכי אכילה של פרוסת פסטרמה, למשל, אינה מזיקה כמו עישון סיגריה. "הסיכון לפתח סרטן המעי הגס עולה אמנם במעט, אך הוא קשור לכמות הבשר המעובד שאוכלים, כלומר ככל שהכמות גבוהה יותר - הסיכון רב יותר", מסביר ד"ר קורט סטרייף מ"ארגון הבריאות העולמי".


"אין צורך להפסיק לחלוטין את צריכת הבשר המעובד בעקבות ההחלטה, אלא רק לשים לב לכמויות", מוסיף פרופ' טים קי, מהאגודה לחקר הסרטן בבריטניה

גם פסטרמה ברשימה: המזונות שמהם מומלץ להימנע

אז מהם המזונות שמהם מומלץ להימנע על פי ההמלצות החדשות? ההגדרה של בשר מעובד היא בשר שעובר תהליכים שונים על מנת לשמר אותו לאורך זמן. התהליכים בהם מדובר הם עישון, כבישה, המלחה וכן הוספה של חומרים משמרים. השינויים הללו הם שאחראים להגברת הסיכון לסרטן, כיוון שהם גורמים לנזק ברירית המעי הגס ומעודדים היווצרות של גידולים. עם זאת, בארגון מדגישים כי הכנת בשר בטמפרטורה גבוהה מאוד, כמו בברביקיו, מגבירה גם כן את תכולת הכימיקלים המסרטנים. 

1. המבורגר


בישראל לרוב מדובר בהמבורגר שעשוי מבשר בקר או כבש. כאשר מתייחסים להמבורגר מעובד הכוונה אינה לקציצה שאתם מכינים בבית מבשר טרי, אלא להמבורגר שנמכר קפוא או כזה שנרכש בדוכני המזון המהיר. בשר זה לרוב מכיל חומרים משמרים ומשפרי טעם מלאכותיים, שמטרתם להאריך את חיי המדף של הבשר.

קראו עוד: נפיחות בבטן: 12 מזונות שגורמים לגזים - ואיך ניתן למנוע

2. נקניקיות


לרוב עשויות מחלקי עוף או הודו. ודאי כבר שמעתם בעבר כי הנקניקיות המעובדות, כלומר אלו שנרכשות בחבילות במקררים בסופר או בדוכני המזון המהיר, מכילות שאריות שונות של בשר, אך מתברר כי הן, בדומה להמבורגר, מכילות גם כימיקלים שונים לשיפור הטעם ולהארכת חיי המדף.

3. נקניקים


סלמי הוא אחד הנקניקים הפופולריים בארץ, ואהוב במיוחד על ילדים. הוא לא קיבל את טעמו סתם: חומרים משפרי טעם, אחוזים גבוהים של שומן וכן כימיקלים שמטרתם להאריך את חיי המדף של הנקניק - את כולם ניתן למצוא בתוך כל פרוסה. בנוסף עוברים הנקניקים תהליכי עישון, שמעניקים להם את הטעם המיוחד, אך גם מעשירים אותם בחומרים קרצינוגנים - הידועים כמעלים את הסיכון לסרטן.

4. פסטרמה


גם הפסטרמה פופולרית במיוחד בסנדוויצ'ים, ורבים מאמינים כי מדובר במזון בריאותי – בעיקר כאשר מדובר בפסטרמה מבשר הודו. אך גם הפסטרמה שאותה רוכשים בסופר נחשבת למזון מעובד – ועל פי ההמלצות החדשות מומלץ להימנע ממנה. הסיבה: מדובר בבשר שעבר תהליכי עיבוד שונים, הוספת כימיקלים שונים שמטרתם שימור, שיפור הצבע והטעם, וכמובן שישנן כאלו שעוברות תהליכי עישון. לכן, אם קשה לכם להימנע מפסטרמה מומלץ פשוט להכין אותה בבית, מבשר עוף או הודו. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו