אימפוטנציה: כל מה שאתם חייבים לדעת על בעיות בזקפה
כ-20% מהגברים יסבלו, בשלב זה או אחר, מבעיות בזקפה (אימפוטנציה) - הגורמות לירידה במצב הרוח ואפילו לדיכאון. מה הגורמים לבעיות בזקפה וכיצד אפשר לטפל בתופעה?
הזקפה היא חלק בלתי נפרד מחייו של כל גבר בוגר. היא מופיעה לעתים כבר בשעות הבוקר המוקדמות (זקפת הבוקר הידועה), ממשיכה בשלה גם בלילה ואפילו בזמן השינה, ומגיעה לשיאה כמובן ברגע המענג מכל - בעת קיום יחסי מין. אך לא תמיד זה כך - ישנם גברים הנוטים לאבד לעתים את היכולת להגיע לזקפה (אימפוטנציה) או לשמור עליה למשך פרק הזמן הרצוי, והסיבות לכך רבות ומגוונות. לרוב, גבר שסובל מבעיות זקפה יחווה ירידה במצב הרוח עד כדי דיכאון, דבר שעלול להיות הרסני להמשך חייו ולפגוע בקריירה שלו ובקשריו הזוגיים.
קראו עוד: 10 סיבות שבגללן כדאי לכם לעשות יותר סקס
גברים רבים שואלים את עצמם מדוע זה קרה דווקא להם אך חשוב שידעו שהם לא לבד. ההפרעה הזו קיימת אצל 20% מהגברים בממוצע והסיבות לכך הן, כאמור, רבות ומגוונות.
המערכת הפיזיולוגית ה"מייצרת" את הזקפה "מסובכת" במיוחד, וכוללת מורכבות של גירויים עצביים, פעילויות הורמונאליות ותפקוד תקין של כלי הדם בבטן תחתונה. כל בעיה בהם עשויה לחבל ביכולתו של הגבר להגיע לזקפה ולשמור עליה למשך פרק זמן סביר. הסיבות לאין אונות יכולות להיות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות ואף שילוב של השניים.
הבעיה: מהן הסיבות לאין אונות?
אימפוטנציה על רקע פיסיולוגי עשויה להיגרם בעקבות סוכרת, בעיות בערמונית, ניתוחים בבטן תחתונה, בעיות עצביות, מחלות ניווניות, פגיעה בחוט השדרה, בעיות הורמונליות, שימוש בסמים ובאלכוהול ועוד. אין אונות עלולה להיגרם גם כתוצאה מתופעת לוואי של תרופות להורדת לחץ דם או לטיפול במחלות נפש.
אימפוטנציה. הסיבות יכולות להיות פיזיולוגיות ופסיכולוגיותבנוסף, אין אונות פסיכולוגית עלולה להיגרם עקב דיכאון, אורח חיים לחוץ, בעיות בזוגיות, טראומות נפשיות מן העבר, חרדת ביצוע ועוד. סוג נוסף של אין אונות פסיכולוגית היא כזו המופיעה בסיטואציות מסוימות - למשל גברים שמסוגלים להגיע לזקפה מלאה כאשר הם מאוננים או כאשר הם חווים סקס עם אישה אחרת שאינה בת הזוג שלהם. במקרים כאלה ברור כי לגבר אין בעיה גופנית כלשהי אלא בעיה נפשית, הזקוקה לאפיון ולטיפול. במקרים מסוימים גם כישלון חד פעמי בעת קיום יחסי מין עלול להיות טראומטי ולעורר חששות ותסכולים שעלולים למנוע את הופעת הזקפה המיידית גם בניסיונות הבאים.
קראו עוד: 12 הרגלים שיגבירו את הליבידו שלכם
היום ברור שהגוף והנפש קשורים זה בזה ולכן לפעמים קשה להצביע על המקור להופעת האין אונות ועל הסיבות להחמרת המצב. יחד עם זאת, יש הסכמה על התבנית הבאה: התפתחות בעיה רפואית הגורמת לקשיי זקפה. קשיים אלה גורמים להתפתחות חרדה והפרעות נפשיות. המצב מחמיר - וחוזר חלילה.
הטיפול: איך מתמודדים עם זה?
אבחון מקדים מסייע במציאת הגורם לבעיות זקפה ובהתאמת הטיפול לצורכי המטופל, לחומרת המצב ולמידת המורכבות שלו. כל גבר שסובל מקשיים בזקפה יכול לקבל את הטיפול שאיתו הוא יחוש הכי בנוח ושיהיה לשביעות רצונו. עבור כל גבר אפשר להתאים יותר מטיפול אחד. אפשרויות הטיפול בבעיות בזקפה הן מגוונות, בהתאם לגורמים ולמצב המטופל:
טיפול תרופתי: אפשר לטפל בקשיי זקפה ובאימפוטנציה על ידי תרופות שונות - תרופות לנטילה דרך הפה, תכשירים להזרקה לפין, תכשירים הורמונליים למריחה מקומית וטיפולים הורמונליים בהזרקות תקופתיות.
טיפול פסיכולוגי: לעתים מתגלה כי מקור הבעיה הפיזיולוגית נובע מבעיה נפשית חמורה המשפיעה על תפקודו המיני של הגבר. במקרה כזה יש טיפולים פסיכולוגיים דיסקרטיים - טיפול אישי, טיפול סקסולוגי זוגי או טיפול במסגרת קבוצת תמיכה.
טיפול משולב: במקרים שבהם קשה להצביע על מקור הבעיה, אפשר לשלב טיפול תרופתי עם טיפול פסיכולוגי.
טיפול רפואי נלווה: במקרים מסוימים ייתכן כי פתרון של בעיה רפואית אחרת כגון בעיה בערמונית, בעיה עצבית, איזון סוכרת וכדומה - יוכל לסייע גם בשיפור יכולות הזקפה של הגבר.
לסיכום, לא משנה מהי הסיבה לאין אונות, חשוב לדעת שאפשר לטפל בה - ויפה שעה אחת קודם. ד"ר נחום זילבר, אורולוג מומחה לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני