דלג לתוכן

מכאבי ראש ועד שיניים שבורות: כל הנזקים של שחיקת שיניים

קמים בבוקר עם כאב ראש חזק? סובלים משיניים שבורות? האוזניים כואבות והרופא אובד עצות? ייתכן שאתם סובלים ממצב של שחיקת שיניים. מדוע זה קורה וכיצד מטפלים?

מאת: ד"ר איתי לייסר
תאריך פרסום: 16/11/2015
3 דקות קריאה

אחוז גבוה מהאוכלוסייה סובל מהידוק ושחיקת שיניים - ויש לכך השלכות קשות על הבריאות שלנו: בעיות במפרק הלסת, כאבי ראש, שיניים שבורות ושלל תופעות לא נעימות אחרות, שלעתים אנחנו כלל לא מקשרים להידוק ושחיקת שיניים. כדי למנוע זאת חשוב להיות ערים ומודעים לתופעה, ואף להתייעץ עם אלה החולקים עמנו את המיטה, כיוון שבמקרים רבים הידוק ושחיקת השיניים מתרחשים בזמן שאנחנו ישנים. כיצד לאבחן את התופעה ואיך מטפלים בה? כל הפרטים.

קראו עוד: 11 הרגלים שפוגעים בבריאות השיניים שלכם

מהי שחיקת שיניים?

הידוק או שחיקת שיניים הן פעולות לא רצוניות של מערכת הלעיסה, הכוללת את מפרק הלסת, השיניים ושרירי הלעיסה, אשר במרוצת הזמן גורמות לשחיקה של השיניים, ובעקבות זאת לשורה של נזקים בדרגות חומרה שונות. למרבה הצער לא תמיד שמים לב לתופעה בזמן, והתסמינים, כמו כאבי שיניים חזקים או כאבים במפרקי הלסת שמצויים ליד האוזניים, מופיעים כאשר הנזק כבר נעשה.

הידוק או שחיקת שיניים נפוצים בקרב מבוגרים וילדים כאחד ולרוב מתקיימים בעת השינה, אך יכולים להתרחש גם בזמן שאנחנו ערים. 

מהם הגורמים להידוק או שחיקת שיניים?

תופעת ההידוק ושחיקת השיניים נגרמת משלל סיבות, כאשר הבולטות שביניהן הן נפשיות, כמו מתח ולחץ. קיימות גם סיבות פיזיולוגיות, כמו פעילות יתר של שרירי הלעיסה, שייתכן שנובעות מנטייה גנטית.  

שחיקת שיניים

הידוק או שחיקת שיניים. פעולות לא רצוניות של מערכת הלעיסה

מהם הסימנים לשחיקת שיניים?

כדי לדעת אם אתם אולי סובלים מהידוק או שחיקת שיניים עליכם לשאול את עצמכם את השאלות הבאות. אם עניתם בחיוב על שאלה אחת לפחות, ייתכן כי אתם סובלים מחריקת או שחיקת שיניים ומומלץ לפנות לרופא השיניים לבדיקת הנושא. 

1. האם אתם קמים באמצע הלילה או בבוקר ומרגישים שהלסתות צמודות זו לזו? 

2. האם מי שישן לצדכם בלילות שומע רעשים מהשיניים? 

3. האם אתם מתעוררים בבוקר וחשים בכאבים, אפילו קלים, בלחיים (שרירי הלעיסה) או באזור האוזניים (מפרקי הלסת)? 

4.האם השיניים שלכם רגישות באופן מיוחד לקור/חום/מתוק?

5.האם חוויתם "קליקים" ממפרקי הלסת? או שהלסת "נתקעה" לכם?


קראו עוד: סובלים משיניים רגישות? כל הסיבות - והפתרונות

אילו נזקים נגרמים כתוצאה משחיקת שיניים?

נזקי ההידוק והשחיקה נעים מסדקים ושברים של השיניים, ולעיתים אף צורך בטיפולי שורש, ועד כאבים חזקים במפרקי הלסת (ליד האוזניים) שהפתרון להם עשוי להיות ניתוח בלבד. 

איך נמנעים מהתופעה?

בכדי למנוע הידוק או שחיקת שיניים יש להבין, קודם כל, מדוע הוא קורה באופן ספציפי לכל אדם: השלב הראשון והבסיסי ביותר הוא לבדוק האם יש סיבות למתח או לחץ בחיים שבאות לידי ביטוי בהידוק או שחיקת שיניים ולפתור בעיות אלו (לעתים על ידי טיפול פסיכולוגי). בשלב השני יש לבדוק אם יש בעיה רפואית הקשורה לפעילות יתר של השרירים והאם ניתן לטפל בה תרופתית, בשיתוף רופא המשפחה כמובן. לבסוף יש לבדוק האם יש בעיות סגר בפה, ואם כן, ניתן לשקול תיקון שלהן על ידי יישור שיניים.

                                           

כיצד מטפלים בהידוק או שחיקת שיניים?

מקרים של הידוק או חריקת שיניים בשעות היום ניתן למנוע על ידי העלאת הנושא למודעות והפסקת הפעולה באופן יזום. במידה והתופעה מתרחשת בזמן השינה, הפתרון הוא סד לילה שמטרתו למנוע פגיעה בשיניים. הסד המומלץ ביותר הוא סד קשיח עשוי פלסטיק, שנוצר בהתאמה אישית במעבדה. במרבית המקרים, כל עוד הסד הקשיח מולבש על הלסת העליונה – הוא עשוי למנוע, בחלק גדול מהמקרים, את ההידוק והשחיקה של השיניים, ולכן רצוי להשתמש דווקא בו. 

אם לאחר כמה ניסיונות לא הצלחתם להתרגל לסד לילה קשיח, ניתן לנסות לפתור את הבעיה באמצעות היפנוזה, שמבוצעת על ידי רופא שיניים בעל רישיון לטיפול בעזרת היפנוזה. טיפול בעזרת היפנוזה נמצא יעיל במצבים של חרדות דנטליות שונות. במהלך ההיפנוזה המטופל נמצא ברמת ריכוז גבוהה שמאפשרת לו לשלוט בגופו, במקום שהגוף ישלוט בו, ולכן יכול לסייע רבות במניעת חריקה ושחיקה של השיניים. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אלי רוזנפלד
ד"ר אלי רוזנפלד כירורגיית פה ולסת
5.0
( 11 חוות דעת )
"לאחר הבדיקה ד"ר רוזנפלד שיקף לי היטב את המצב, את החלופות ואת התלבטויות. קיבלנו החלטה משותפת בדרך הטיפול. הטיפול עבר במינימום כאב. מהמרפאה יצאתי מצוייד בדף הנחיות ברורות לתקופת ההחלמה."
ד"ר קובי איסקוב
ד"ר קובי איסקוב רפואה אסתטית
4.9
( 171 חוות דעת )
"אין עליו"
ד"ר צבי קופר
ד"ר צבי קופר רפואת שיניים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חרדה דנטלית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו