דלג לתוכן

סוכרת הריון: 4 כללים לתזונה נכונה

רמות סוכר לא מאוזנות עלולות לפגוע בבריאותו של העובר - ושל האם. אך לא מדובר בגזירת גורל. 4 כללי תזונה שיעזרו לך להתמודד עם סוכרת הריון

מאת: בתיה אלימלך
תאריך פרסום: 17/11/2015 תאריך עדכון: 20/12/2015
3 דקות קריאה

עם ההתקדמות בגיל והעלייה במשקל של נשים הרות בישראל, קטנים גם הסיכויים להרות באופן ספונטני. טיפולי הפוריות, שהפכו לנפוצים מתמיד, נדרשים במצבים רפואיים שונים ומבוצעים גם בנשים הסובלות מסוכרת הריון או טרום סוכרתיות, לעתים ללא ההתייחסות המספקת הנדרשת למצב עדין זה.

קראו עוד: לאכול בשביל שניים: 10 מזונות מומלצים בהריון

סוכרת הריון: עלולה לגרום למומים מולדים

סוכרת הריון שאינה מאוזנת עלולה לגרום לליקויים בהתפתחות העובר בשלבים הראשונים והמתקדמים של ההריון. במקרי קצה היא אף עלולה להביא אפילו למומים מולדים ולמוות תוך רחמי. על כן, לאישה המתכננת הריון טבעי או בעזרת טיפולי פוריות ישנה חשיבות גדולה לאיזון הסוכרת כחלק בלתי נפרד מהכנת הגוף לקראת ההריון. 

על מנת להימנע מסיבוכים בקרב נשים טרום סוכרתיות המתכוונות להרות, בתקופת הנסיון להרות יש להקפיד לשמור על תזונה מאוזנת, שאינה עמוסה בפחמימות, ועל פעילות גופנית. בנוסף, מומלץ לבצע בדיקת דם של ממוצע הסוכר בשלושת החודשים האחרונים בשם "ההמוגלובין המסוכרר" (HbA1C), הנותנת אינדיקציה טובה לגבי איזון הסוכרת.

סוכרת הריון

סוכרת הריון. העשירי את התפריט בירקות על מנת לשמור על ערכי סוכר תקינים

אישה שכבר אובחנה כסוכרתית לפני הכניסה להריון צריכה להיות מאוזנת על ידי טיפול תרופתי או על ידי אינסולין והתזונה המותאמת לה תיקח בחשבון גם את השפעת הטיפול התרופתי ואת הכיסוי שהוא מעניק. עקרונות התזונה די דומים לאלו של מצב טרום סוכרתי, אך כאשר מדובר באישה סוכרתית לאחר אבחון עליה למדוד את ערכי הסוכר שלה במד הסוכר הביתי, מה שיסייע לבנות תפריט מדויק יותר על פי ערכי סוכר מנוטרים בפועל ולא רק על סמך בדיקות דם, שנעשות לעיתים לא מאוד קרובות.

אבחון סוכרת הריון נעשה בעזרת בדיקת סקר של העמסת סוכר.

קראו עוד: כבר משלב התכנון: 9 אפליקציות להריון שאת חייבת להכיר

לפניכם ארבע עצות להריון בריא עבור נשים הסובלות מסוכרת הריון וכאלו הנמצאות במצב של טרום-סוכרת: 

1. תזונה

המרכיבים החיוניים להתפתחות העובר הינם אבות המזון - הפחמימות, החלבונים, השומנים, הוויטמינים והמינרלים, שנמצאים בבסיס התזונה המאוזנת. בעיקר ניתן דגש על צריכה מספקת של חומצה פולית וברזל, סידן וויטמין D בהריון. 

על מנת לשמור על ערכי סוכר תקינים בדם רצוי להעשיר את התזונה בירקות, בדגים, גבינות וביצים, המכילים ויטמין D, אבוקדו, טחינה, המכילה סידן, אגוזים, שקדים ועוד. מומלץ לאכול כמות מתונה של פחמימות בכל ארוחה ולהעדיף פחמימות מורכבות, כגון דגנים מלאים וקטניות. הירקות העליים מכילים כמות יפה של חומצה פולית, ולכן גם הם מומלצים בהריון.

2. קצב עלייה במשקל 

משקל גוף תקין נקבע על פי ה-BMI (משקל האם ביחס לגובה) ההתחלתי של ההריון. ערכי BMI תקינים הינם בין 18.5-25. במקרה זה, ההמלצה לעלייה במשקל נעה בין 11.5-16 ק"ג במהלך ההריון בעובר יחיד. ככל שהBMI- הוא נמוך יותר, כך תידרש תוספת קלורית גדולה יותר לתפריט היומי - ולהיפך, כל זאת תוך שמירת הפרופורציה הקלורית המגיעה מכל אבות המזון. 

כך, לדוגמה, אישה בגובה 1.65 השוקלת 63 ק"ג תמצא על BMI של 23, מדד תקין בהחלט. במקרה זה היא אמורה להוסיף כ-400 קלוריות בממוצע ביום על התפריט היומי הרגיל שלה - החל מהשליש השני. באופן זה תתקבל עלייה של כחצי ק"ג בשבוע ובין 11.5-16 ק"ג עליה במהלך ההריון. בכל מקרה ההמלצה היא להגיע לתפריט של לפחות 1800 קלוריות ביום.

3. שתייה ממותקת  

שתייה ממותקת אינה תורמת מרכיבים חיוניים להתפתחות העובר, אך מוסיפה כמות גדולה של קלוריות לתפריט ועלולה לגרום לאם לעלייה מוגברת במשקל. עלייה זו מעלה את הסיכון של האם לפתח סוכרת, רעלת הריון וכן מעלה את הסיכון של העובר לפתח מחלות מטאבוליות והשמנה בהמשך חייו. בתקופת העוברות מזינה האם את העובר ומקנה לא את אבני הבנייה של גופו ועל ידי כך "מתכננת" את מרכיביו. מכאן החשיבות הגבוהה של צריכת מזון איכותי ומספק בתקופה חשובה זו.

4. חומצה פולית 

הוספה של חומצה פולית הוכחה כמפחיתה בצורה מובהקת ומשמעותית את הסיכון למומים מולדים ועל כן ההמלצה לכל אישה בגיל הפוריות היא לצרוך תוסף של חומצה פולית עוד לפני הכניסה להריון.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, מומחית לסוכרת יועצת לא.י.ל, אגודה ישראלית לסוכרת


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אביטל גלאובך
ד"ר אביטל גלאובך יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
פרופ' אדריאן אלנבוגן
פרופ' אדריאן אלנבוגן יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל אקדמי ויועץ פריון
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 31 חוות דעת )
"יוסי הר טוב הוא מקצוען ברמות הכי גבוהות שיש הרגשתי בטוחה בטיפול איתו . רק מלראות כמה הוא יודע ואת הבטחון שלו בטיפול הסיר את הדאגות מליבי. ממליצה בחום ואחזור בכל ההריונות הבאים שלי בעזרת השם"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו