דלג לתוכן
פרופ' משה שניר פרופ' משה שניר

מכאבי ראש ועד יובש בעיניים: הנזק שגורמים המסכים לילדים

7.5 שעות ביום מעבירים ילדים ובני נוער מול מסכים קטנים וגדולים - ובעקבות זאת סובלים ממצבים של יובש בעיניים, כאבי ראש ושלל בעיות בעיניים. מהן הבעיות השכיחות ביותר ואיך ניתן לטפל בהן? מומחה מסביר

מאת: פרופ' משה שניר
תאריך פרסום: 30/11/2015
3 דקות קריאה
פרופ' משה שניר בשיתוף עם פרופ' משה שניר i לשעבר מנהל היחידה לרפואת עיניים ילדים ופזילה במבוגרים, בית חולים שניידר

כולנו משתמשים במחשבים ובאמצעים אלקטרוניים ניידים ודיגיטליים. כולנו גם יודעים ששימוש ממושך בהם עלול להזיק. קל וחומר כשמדובר בילדים ובני נוער, שהרגלי הצפייה שלהם עדיין מתגבשים. במחקר של ארגון האופטומטריסטים האמריקאי שבדק מעל אלפיים ילדים ובני נוער אמריקאים מגיל שמונה עד 18 שנים נמצא כי כל ילד משקיע בממוצע כשבע וחצי שעות ביום במדיה הבידורית, על סוגיה ומסכיה השונים. 

המסך של משחקי הווידאו ושל הסמארטפונים הוא קטן יחסית, ולכן גם הטקסט המופיע עליו נכתב באותיות קטנות. המשמעות היא שכדי לראות מה כתוב על המסך - אנחנו צריכים להחזיק אותו קרוב לעיניים שלנו, הרבה יותר קרוב מספרים מודפסים למשל. כאשר מרחק הצפייה קטן ונמשך זמן רב - נוצרות דרישות ויזואליות מוגברות הגורמות לסימפטומים שונים בעיניים. הפרעות עיניים תפקודיות אלה מוגדרות כ"תסמונת ראיית מחשב" או "תסמונת מאמץ עיניים דיגיטלי" - שילוב בעיות ראייה ועיניים הקשורות לשימוש מוגבר במחשבים ובטלפונים החכמים. 

הסימפטומים הללו כוללים: מאמץ עיניים, כאבי ראש, אי נוחות עינית, יובש בעיניים, ראייה כפולה, ראייה מטושטשת מקרוב או בעת מעבר לראייה לרחוק לאחר שימוש ממושך במכשירים אלקטרוניים. נמצא במחקר שחומרת סימפטומים אלה גדלה משמעותית בקרב נבדקים שבילו יותר מארבע שעות ביום בעת עבודה מול מסופי וידאו או מול יחידות תצוגה ויזואלית.

על אילו בעיות עיניים הילדים ובני הנוער עלולים להתלונן?

אלה הן ההפרעות התפקודיות, הקשורות למאמץ עיניים דיגיטלי, הנפוצות ביותר:

יובש בעיניים: יובש בעיניים הוא התלונה השכיחה ביותר אצל משתמשי מחשב וטלפון חכם והיא מלווה בצריבת עיניים לאחר שימוש ממושך. הגורמים לכך: תנאים סביבתיים, הקטנת קצב מצמוץ העיניים, מצמוץ עיניים חלקי, הגדלת חשיפת הקרנית, מחלות עיניים שונות, תרופות והרכבת עדשות מגע. 

יובש בעיניים

ילדים ומסכים. גורמים לשלל נזקים לעיניים

עייפות עיניים וראייה (אסטנופיה): זוהי התלונה השכיחה ביותר הנובעת מאנומליות - התשבורת האופטית, הסתגלות העדשה ותנועות העיניים. לתסמינים של האסטנופיה יש משמעות גם מבחינת איכות העבודה, מכיוון שהמטופל מרגיש צורך תכוף בהפסקות בעבודה בשל עייפות העיניים שהוא חש. בנוסף תיתכן פגיעת שריר - שלד של הגוף בשל הישיבה המעוותת. 

הפרעות עיניים לא מתוקנות: הכוונה למי שזקוק למשקפיים בשל ליקוי תשבורתי לא מתוקן ולא מרכיב אותם בעת ביצוע משימה מול המחשב או בעזרת הטלפון החכם. כדי לראות היטב בצורה אחידה ותקינה - חשוב שהדמות על פני הרשתית תמוקד כיאות, כלומר שהמסך יהיה מעט מתחת לגובה העיניים, כחמש-עשר מעלות. בנוסף, יש לתקן קוצר ראייה / רוחק ראייה למניעת גירוי עיניים לשינוי הסתגלות העדשה והקטנת טשטוש הראייה. גם ליקויים של אסטיגמציה קלה ביותר (שבאופן שגרתי אין צורך לתקנה) - יש לתקן בעת שימוש בטכנולוגיות מחשב או טלפון חכם ולהרכיב משקפיים מתאימים.

מרחק עבודה עם טלפון חכם וגודל הטקסט: האמצעים הניידים כוללים מסכים קטנים המחייבים מרחקי עבודה קצרים ביותר ומשתנים (40 -26 ס"מ) כאשר הטקסט שבהם קטן מאוד, במיוחד בעת פעילות קריאה וכתיבה. מצב זה מגדיל את הצורך של העין להסתגל לעדשה ולתנועות העיניים המשולבות, במיוחד כשמדובר בפעילות המבוצעת במשך פרק זמן ארוך.

תגובות של תנועת העין: כאשר אנו מתבוננים מקרוב תנועות העיניים שלנו מתאימות את עצמן להתבוננות זו. עדשת העין משתלבת עם תנועות העין המתואמות, ואם יש בעיה בהתאמה זו - לא תהיה ראייה ברורה ואחידה של העצם שאליו מתייחסים.

אקומודציה - יכולת הסתגלות העדשה: לאחר שימוש ממושך במחשב ובאמצעים דיגיטליים אחרים, עדשת העין צריכה להסתגל מחדש למרחקים גדולים יותר. קושי בהסתגלות זו נובע גם מהבדלי המרחקים שלנו מהמסכים השונים, וגורם טשטוש ראייה, עייפות העיניים וירידה ניכרת ביכולת הסתגלות העדשה.

תנועות עיניים משולבות ומתואמות: במחקרים שבדקו טווחים של תנועות עיניים לפני שימוש ממושך במחשב או בסמארטפון ואחריו, נמצאו ירידות ניכרות ביכולות של כינוס וריחוק העיניים. נמצא גם כי עייפות ראייה מקרוב קשורה לנטייה לפזילה החוצה (לכיוון האוזניים), ככל שהמטרה הייתה קרובה יותר לנבדק.

האבחון והטיפול: מתי לקחת את הילד לרופא עיניים מומחה?

שלב הטיפול מתחיל בביקור אצל רופא העיניים. לרוב, כשמדובר בבעיות אנומליות של תשבורת אופטית והסתגלות העדשה ובאנומליות של תנועות עיניים - יש צורך בבדיקת רופא/ת עיניים מומחה/ית לתנועות עיניים ואופטומטריסט.

במצב של יובש בעיניים - ניתן לקבל מרופא/ת העיניים תרופות לטיפול בעיניים בעת דלקת עפעפיים, מצבי אלרגיה ושימוש בלובריקנטים, סוג של דמעות מלאכותיות המשמשות להתגברות על יובש בעיניים, עם צמיגיות מוגברת.

בהפרעות עיניים הנובעות מסביבת עבודה לא תקינה הגורמת הפרעות ראייה - יש צורך בייעוץ ארגונומי עם גישה ארגו-אופטלמית. הכוונה להמלצות מתאימות לשימוש בתאורה בסביבת העבודה, מיקום התאורה, שימוש במסכי מחשב או סמארטפון מקטיני בוהק, מיקום אזור העבודה, מרחק עבודה מתאים והפסקות קבועות וקצרות בעת העבודה. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איתן ראט
ד"ר איתן ראט עיניים
4.9
( 17 חוות דעת )
"דר ראט רופא מצויין.הציל אותע מעוורון.ריספקט."
ד"ר תמר פדות קלויזמן
ד"ר תמר פדות קלויזמן עיניים
4.9
( 50 חוות דעת )
"תמר רופאה מצויינת ומקצועית ומעניקה ביטחון למטופל שנמצא בידיים טובות."
ד"ר אוה פלטנר
ד"ר אוה פלטנר עיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופאה מעולה בתחום ניתוח הרשתית,קשובה, נעימה,מקצועית,הניתוח עבר בהצלחה גדולה. לא יכולתי לבקש טוב מזה. חודש אחרי וחזרתי לתפקוד מלא. תודות לרופאה הנפלאה הזו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' משה שניר

שאלות מתוך פורום אופטומטריה ילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו