דלג לתוכן
 מרכז מדיקידס MEDIKIDS מרכז מדיקידס MEDIKIDS

סתם שובב? כך תדעו אם זו הפרעת קשב וריכוז

הוא לא יושב בשקט, משתעמם בקלות ואולי גם סובל מבעיות חברתיות: בעשור האחרון יותר ויותר ילדים ובני נוער מאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז, אך התהליך לאבחון רשמי עדיין ארוך ומייגע. מתי יש לפנות לאבחון, מה הוא כולל וכיצד ניתן לחסוך זמן המתנה יקר? המדריך המלא

מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/12/2015
3 דקות קריאה
 מרכז מדיקידס MEDIKIDS בשיתוף עם מרכז מדיקידס MEDIKIDS i מרכז מומחים לרפואת ילדים

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא ההפרעה הנוירו-התפתחותית השכיחה ביותר וכ-10% מהילדים עד גיל 12 סובלים ממנה. ילדים אלו סובלים לרוב מבעיות של ריכוז, עם או בלי היפראקטיביות, העשויות להיות משולבות גם עם הפרעות נוספות וכן עם ליקויי למידה. נמצא שהמקור להפרעות אלה גנטי ברוב המקרים, אולם עלולה להיות גם השפעה סביבתית ותרבותית. 

על אף השכיחות והמודעות הגוברת לתופעה, תהליך האבחון של הפרעות קשב וריכוז כרוך בסרבול רב, המתנה ממושכת וטרטור הילד בין גורמים רבים: מהרגע בו המורה, הגננת או ההורים מבחינים בסממנים של הפרעות קשב וריכוז, ומקבלים ייעוץ לפנות לאבחון, ועד לשלב קבלת התשובה המיוחלת עשויה לחלוף חצי שנה, הכוללת ביקור אצל רופא משפחה, נוירולוג, ביצוע שלל בדיקות והמתנה לקבלת אישורים שונים מהקופה. 

האם כל ילד שובב סובל מהפרעת קשב וריכוז, ומתי יש סיבה אמיתית לפנות לאיש מקצוע? כל התשובות.

אילו התנהגויות מעלות את הצורך לפנות לאבחון?

"אם אתם מבחינים כי ילדכם מתקשה להתרכז, נע באי נוחות בכיסאו, מה שנקרא 'קוצים בישבן', ובעל נטייה להתנהגות אימפולסיבית, ייתכן כי תסיקו שהוא משועמם, אך אלו חלק מהסממנים האפשריים לכך שהוא סובל מהפרעות קשב וריכוז", מסביר ד"ר עומר בר יוסף, נוירולוג ילדים, מנהל יחידת קשב וריכוז ב-MEDIKIDS, מרכז מומחים לרפואת ילדים, המעניקה אבחון וטיפול מיידי בראייה רב מערכתית, המשלבת אנשי מקצוע נוספים כגון פסיכולוגים, פסיכיאטרים, מרפאות בעיסוק, מטפלות באומנות ועוד תחת קורת גג אחת.

ד"ר בר יוסף מוסיף כי "הופעת התנהגויות אלו יכולה לעתים להשתלב בהפרעות התנהגותיות נוספות, כגון היעדר משמעת, התפרצויות זעם ואלימות, המצביעות במקרים רבים על קושי רציני של הילד, אשר עלול לפגום בסיכוייו להצליח בלימודים,  אבל יותר מכך גם בהשתלבות החברתית. ההתנהגויות הללו מהוות אתגר משמעותי להורים, שכן לחלקם אין באמתחתם את הכלים להתמודדות שכזו.

הפרעות קשב וריכוז. תהליך האבחון עלול להיות כרוך בסרבול רב

"לעומת זאת, ישנם מקרים בהם הילד לא מציג סממנים חיצוניים המעידים על הפרעה, ובעקבות זאת קשה יותר להבחין בכך. ילד חולמני או מוסח שאינו היפראקטיבי, יכול להתמודד טוב באופן יחסי עם המגבלה בכיתות הנמוכות, אך הקושי יבלוט בכיתות גבוהות יותר. יתר על כן, מכיוון שבעיות קשב וריכוז נמצאות בשכיחות גבוהה בד בבד עם  לקויות למידה, השילוב ביניהן יכול להחמיר ולהקשות על ההתמודדות עם לקות הלמידה".

 מדוע חשוב לאבחן מוקדם?

אבחון מוקדם של ADHD הוא בעל חשיבות מכרעת, כיוון שטיפול בשלב מוקדם יכול למנוע נזקים פוטנציאליים, הן בפן הלימודי והן בפן החברתי וההתפתחותי של הילד. יתר על כן, הסובלים מהפרעות קשב וריכוז במצבים חמורים הם בעלי סיכון גבוה יותר להפרעות פסיכיאטריות אחרות, כמו חרדה, נטייה להתמכרויות, לקויות למידה ומצוקות רגשיות נוספות. בחירת הכלים הנכונים להתמודדות עם ההפרעה יכולים למנוע הסלמה של המצב ולמזער נזקים.

מה כולל תהליך האבחון?

"מאחר והפרעות קשב וריכוז אינן באות לידי ביטוי בסממנים גופניים, אלא רק התנהגותיים, האבחנה הינה קלינית בלבד", מסבירה ד"ר רינת כהן, רופאת ילדים, מאבחנת ילדים עם הפרעות קשב וריכוז ב- MEDIKIDS, מרכז מומחים לרפואת ילדים. "מאחר ואין בדיקה אחת שיכולה לאבחן הפרעות קשב וריכוז עומדים לרשותו של המאבחן שלל אמצעים: תשאול מפורט בשיתוף פעולה בין הילד, ההורים והצוות החינוכי של בית הספר, תצפית בילד ובהורים, בדיקות גופניות ונוירולוגיות, מבחנים קוגניטיביים, שאלונים משפחתיים ואף הערכת שפה ודיבור. במקרים מסוימים, כדי להגיע לאבחנה מדויקת ייתכן כי תתבצע הערכת חריגות שכלית בשני קצותיה, הפרעות הסתגלות, הפרעות התנהגות, ליקויי למידה, וכן קשיים פיסיים שונים, כמו ליקויי ראייה או שמיעה". 

תהליך האבחון אמנם נשמע מסורבל ומייגע, אך כדאי שתדעו שכיום ישנה אפשרות להשלים את התהליך ולקבל את כל שירותי ההערכה והאבחון במקום אחד, באופן מהיר ויעיל, ממש תוך מספר ימים, דבר אשר מקל משמעותית על ה"סחבת" ומונע את עוגמת הנפש של הילד וההורים. 

"האבחון המהיר חשוב במיוחד כאשר כבר התגלו אצל הילד קשיים בבית הספר, בין אם חברתיים, התנהגותיים או לימודיים, כיוון שעיכוב בטיפול עלול לגרום להחמרתם וכן לירידה בביטחון העצמי של הילד", מסבירה סיגל האס, פסיכולוגית קלינית ביחידת קשב וריכוז ב- MEDIKIDS, מרכז מומחים לרפואת ילדים.

כיצד מטפלים בהפרעות קשב וריכוז?

אין תרופת קסם שמעלימה הפרעות קשב וריכוז, אך ישנן דרכים רבות ומגוונות שעוזרות להתמודד ולשפר את המצב. תרופות נפוצות שעליהן ממליצים הרופאים הן בעלות החומר הפעיל מתילפנידאט (ריטלין וקונצרטה, למשל) מאחר והן נמצאו יעילות בהפחתת היפראקטיביות, שיפור יכולת הריכוז וההתמקדות. לעתים שילוב התרופות עם טיפול רגשי יכול לאפשר הפחתה במינון התרופתי.

הגישה של ההורים וצוות בית הספר הינה מכרעת בכל הקשור להפרעות קשב וריכוז, ולכן הדרכת הורים ומורים והעלאת המודעות לנושא יכולות אף הן להיות בעלות חשיבות עצומה. לכל אורך התהליך חשוב להדגיש בפני הילד שזו לא אשמתו שהוא סובל מהפרעות קשב וריכוז ולנסות להימנע ככל האפשר מניסיונות שכנוע אגרסיביים והרמת הקול מצד ההורים. כמו כן, מתן חיזוקים חיוביים ושליליים, לימוד שיטות להתמודדות עם התפרצויות זעם ואלימות, טיפול נלווה לקידום למידה אקדמית, הכרת סיטואציות חברתיות, שיפור הסתגלות והערכה חברתית ומשפחתית - כל אלה הם חלק מארגז הכלים שמסייע להתמודד עם התופעה, ולעבור אותה בשלום. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם מרכז מדיקידס MEDIKIDS

שאלות מתוך פורום הפרעות קשב וריכוז, ADHD

בניהול ד"ר גלעד חבצלת
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו