דלג לתוכן
פרופ' בנימין ברטוב פרופ' בנימין ברטוב

אולי הבעיה בכלל לא אצלך: מה לבדוק לפני שמתחילים טיפולי פוריות

אחד מכל שבעה זוגות בישראל מתקשה להרות, וב-50% מהמקרים הבעיה היא בכלל אצל הגבר - למרות שהאישה נאלצת להתמודד עם הטיפולים הקשים. ממה עלולות להיגרם בעיות פוריות אצל גברים וכיצד תדעו אם גם אתם סובלים מהן? המדריך המלא

מאת: פרופ' בנימין ברטוב
תאריך פרסום: 08/02/2016 תאריך עדכון: 30/01/2019
4 דקות קריאה
פרופ' בנימין ברטוב בשיתוף עם פרופ' בנימין ברטוב i ראש המרכז המקיף לפוריות הגבר

מתקשים להיכנס להריון? אתם לא לבד. אחד מתוך שבעה זוגות בישראל חווה קשיים בקליטה של הריון כתוצאה מבעיות פוריות. הדעה הרווחת בציבור היא שמקור בעיות הפוריות הוא אצל האישה, מאחר שלרוב הנשים הן אלה שעוברות טיפולי פוריות. אך למרות שלא תמיד ניתן לזהות בבירור מהו הגורם לבעיות הפוריות, במחצית מהמקרים הבעיה היא אצל הגבר וקשורה לספירת זרע נמוכה או לאיכות ירודה שלו.

מה עלול לגרום לבעיות פוריות אצל הגבר? 

הסיבות והגורמים שעלולים לפגוע בפוריות הגבר הם רבים ומגוונים. מחלות תורשתיות או אחרות, שפוגעות בפיזיולוגיה של מערכת המין אצל הגבר, עלולות להפריע לייצור תקין של הזרע. לדוגמה, בעיות כמו וריקוצלה (דליות האשך), אשכים טמירים שלא תוקנו בזמן, סרטן האשכים, תסביב האשך (שפוגע באספקת הדם לאשך), חסימת צינור הזרע, סיבוכים של מחלות כמו חזרת וכן ניתוחים או חבלות באזור - כולם עלולים לפגוע באיכות ובכמות תאי הזרע ולהוביל לקשיי פוריות. בנוסף, גם מחלות כרוניות כמו סוכרת ויתר לחץ דם עלולות להשפיע לרעה על סיכויי ההפריה. 

גם גורמים סביבתיים משפיעים על הפוריות. חשיפה לרעלים כמו חומרי הדברה, זיהום סביבתי או קרינה, ולהבדיל טיפולים אנטי-סרטניים, עלולים לשבש את התפתחות תאי הזרע ואת יכולתם להפרות את הביצית. בנוסף, מחקר ישראלי חדש מגלה ששימוש מוגבר בטלפון נייד ונשיאתו בכיס המכנסיים (דבר שמקרב את מקור הקרינה אל אזור המפשעה) מעלים את הסיכון לפגיעה בייצור תקין של תאי הזרע. 

מה הקשר בין ספירת זרע נמוכה ושימוש בתרופות?

מחקרים מצאו שתרופות מסוימות גורמות לירידה באיכות ובספירת תאי הזרע וביכולת התנועה שלהם אצל חלק מהגברים. בין היתר הורמונים אנבוליים, חלק מהתרופות לטיפול בכאבים חזקים, בגדלת הערמונית, בנשירת שיער וגם נטילת ההורמון טסטוסטרון עצמו עלולים לפגוע בכמות ובאיכות הזרע. 

גם נוגדי דיכאון וחרדה מקבוצת SSRI עלולים לגרום לירידה בחשק המיני, כחלק מתופעות הלוואי שלהם, ובמקרים נדירים אף לפגוע ביכולת התנועה של תאי הזרע או באיכותו. 

לרוב השפעת התרופות על ייצור הזרע היא הפיכה, אך לעתים יידרשו מספר חודשים עד שמספר תאי הזרע ואיכותם יחזרו למצב התקין. לכן, כדאי שגברים עם בעיות פוריות הנוטלים תרופות אלה יעשו בדיקת זרע וייוועצו במומחה בתחום פריון הגבר לגבי המשך טיפול.

כיצד משפיע אורח החיים על ירידה באיכות הזרע?

חשיפה לטמפרטורה חמה עקב בגדים הדוקים ובילוי תכוף בסאונה, רכיבה ממושכת על אופניים, עודף משקל, רמות סוכר גבוהות או לא מאוזנות בדם, עישון ושימוש במריחואנה או בסמים - כל אלו מפחיתים את ייצור הזרע או החשק המיני ופוגעים בסיכויים להשיג הריון בריא. גם חיים רוויי מתח ולחץ או תזונה לקויה לא יתרמו לייצור תאי זרע בריאים.

מהי השפעת הגיל על פוריות הגבר?

לאחרונה התברר שלגיל האב לעתיד יש השפעה על היבטים שונים של הפוריות, הן מבחינת ספירת הזרע והן מבחינת איכותו. כבר לקראת גיל 40 חלה ירידה מסוימת בפוריות, גם אצל הגברים. אמנם השפעת הגיל על פוריות הגבר אינה דרמטית כמו אצל הנשים, אך מחקרים מצביעים על כך שהגיל המבוגר משפיע לא רק על יכולתו של הגבר לייצר תאי זרע שמסוגלים להפרות את הביצית, אלא גם על איכות העובר ויכולת ההשתרשות שלו ברחם ואפילו על בריאותו של התינוק שייוולד.

כיצד מאבחנים בעיות פוריות אצל גברים?

בדרך כלל כשהזוג נתקל בקשיי פוריות הרופא יפנה גם את הגבר לבדיקת זרע, במקביל לבירור הרפואי שתערוך בת זוגו. 

בדיקות זרע רגילות

בדיקת זרע בסיסית כוללת ספירה של תאי הזרע ובדיקה של התנועתיות שלהם וכן בחינה במיקרוסקופ אור של הצורה והמבנה (מורפולוגיה) של תאי הזרע. בנוסף נבדקת רמת החומציות (pH) והצמיגות של הזרמה וכן רמת האגלוטינציה של תאי הזרע (יצירת גושי תאים), היכולה להעיד על הימצאות נוגדנים לתאי הזרע. 

מומלץ מאוד לבצע גם בדיקה בקטריולוגית של הזרמה, לאיתור חיידקים, וכן בדיקה ציטולוגית, שנועדה לאתר בזרמה נוכחות של תאים נוספים, כמו תאי אפיתל, תאי דם לבנים ואדומים ותאי זרע בלתי בוגרים. כמו כן ניתן לבצע בדיקות ביוכימיות של הזרמה, על מנת לבדוק ליקויים אפשריים בתפקיד שלפוחית הזרע, בלוטת הערמונית או על חסימה אפשרית של התעלה הזכרית. 

בדיקות זרע מיוחדות

לצד בדיקות הזרע הרגילות, קיימות גם בדיקות זרע מיוחדות, שתפקידן לאתר בעיות שלא מתגלות בבדיקות הרגילות. בדיקה כזו היא בדיקת "הלוספרם", שבה נבדקת שלמות אריזת החומר התורשתי (DNA) הארוז בגרעין תא הזרע. בבדיקה זו נעשית צביעה מיוחדת המאפשרת להבחין בין תאי הזרע בהם ה-DNA שמור לבין תאי זרע בהם ישנם שברים ב-DNA. התוצאה המתקבלת היא אחוז התאים שאינם תקינים, ערך הנקרא DFI ((DNA Fragmentation Index. הבדיקה מומלצת במקרים של תת-פוריות על רקע בלתי מוסבר, כולל הפלות חוזרות.

בדיקה מיוחדת נוספת המאפשרת קבלת מידע רב אודות איכות הזרע היא האבחון המורפולוגי של תאי הזרע בתנועה במיקרוסקופ בהגדלה גדולה (של למעלה מפי 6000), הנקראת MSOME. בהגדלה גדולה כזו ניתן לאבחן טוב יותר את המבנה של תאי הזרע ולקבוע האם הבעיה בפוריות נובעת מליקוי במבנה של ראש תא הזרע. כמו כן, הבדיקה מאפשרת למצוא תאים בודדים שזנבם רוטט במקרים של מיעוט תאי זרע או בעיות קשות בתנועת התאים. 

בדיקה זו מומלצת במיוחד לגברים שתוצאות הבדיקה הרגילה הראו תאי זרע חסרי תנועה או שלא נצפו תאי זרע כלל ולזוגות שלא הצליחו בעבר בטיפולי הפריה חוץ גופית עקב בעיה במורפולוגיה של תאי הזרע או מסיבות בלתי מוסברות. הבדיקה חשובה גם לזוגות הסובלים מהפלות חוזרות בשליש הראשון, גם כאשר ההריונות הושגו כתוצאה מטיפולי פוריות וגם כאשר ההריונות הם ספונטניים.

במקרה שמזהים בעיה במורפולוגיה של הזרע ניתן לבחור בעזרת המיקרוסקופ תאי זרע בעלי מבנה גרעין תקין ולשפר את סיכויי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ גופית. פרוצדורה זו נקראת "שיטת ברטוב", או בשפה המדעית (IMSI).


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
פרופ' גיל רביב
פרופ' גיל רביב אורולוגיה
מנהל היחידה לפיריון הגבר/אנדרולוגיה,רופא בכיר במחלקה האורולוגית ורופא בכיר במרכז לבריאות מינית בשיבא
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' בנימין ברטוב

שאלות מתוך פורום פוריות הגבר

בניהול ד"ר רעות ברטוב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו