דלג לתוכן

סובלת מהשמנת יתר? זה עלול לפגוע בסיכויים שלך להיכנס להריון

השמנת יתר עלולה לפגוע בפוריות, בהליך התקין של ההריון ואפילו בעובר. מה גורם לכך והאם ירידה במשקל היא הפתרון?

מאת: פרופ' יוסי לסינג
תאריך פרסום: 23/02/2016
2 דקות קריאה

השמנת יתר הינה תופעה שכיחה אשר נמצאת במגמת עלייה ואף מוגדרת כמגיפה כלל עולמית. על פי נתוני משרד הבריאות כ-58.8% מהנשים בישראל סובלות מעודף משקל. בשל זאת הן חשופות יותר למחלות הפוגעות באיכות ובאורך החיים, ביניהן מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות כבד, כיס מרה ועוד. גם בתחום הפריון ניתן להצביע על קשר מובהק בין משקל עודף לבעיות פוריות וקושי להיכנס להריון: הפרעות במחזורי הוסת, ביוץ לא סדיר, עודף הורמון מין גברי והתפתחות תסמונת שחלות פוליציסטיות. כל אלה מקשים על ההתעברות ונפוצים בקרב נשים הסובלות מהשמנת יתר.

מדוע השמנת יתר פוגעת בפוריות?

רקמת השומן בגוף האישה מפרישה הורמונים שונים. הפרשה עודפת של הורמוני מין זכריים מפרה את האיזון ההורמונלי ומתבטאת בשיעור יתר, עור שומני, שיבוש סדירות המחזור הנשי, הפרעות בביוץ ועוד. כמו כן, גופן של נשים הסובלות מהשמנת יתר עלול לפתח עמידות לאינסולין, שהיא הפרעה במשק הסוכר. עובדה זו גורמת להפרשת אינסולין עודפת, המעודדת את תאי השחלה לייצר הורמונים אנדוגניים, המשמשים את תהליך הביוץ. תופעה זו מובילה אף היא להפרת האיזון ההורמונלי התקין של האישה. 

כיצד ניתן לפתור את הבעיה?

הדרך להתמודד עם הפרעה זו היא בראש ובראשונה לרדת במשקל, אך אנו יודעים כי קשה מאוד לעמוד ביעד של ירידה משמעותית במשקל על ידי דיאטה ופעילות גופנית, וקשה אף יותר לשמור על המשקל הרצוי לאורך זמן. במקרים מסויימים אף ירידה של אחוזים בודדים במשקל הגוף עלולה לשפר משמעותית את הסיכויים להריון, וכמובן שירידה מתונה במשקל, הבנויה על תוכנית תזונה מאוזנת, היא הפתרון האידיאלי. 

השמנת יתר בהריון. מפריעה לאיזון ההורמונלי התקין של האישה

אולם, במצבים קיצוניים יותר יש לשקול בכובד ראש ניתוח בריאטרי (ניתוח קיצור קיבה) שמטרתו להקטין את נפח הקיבה. טיפול מסוג זה משמר את הישגי אובדן המשקל לאורך זמן ויעילותו לתיקון ההפרעות המטבוליות המביאות לאי פריון הינן מובהקות. יותר מכך, אין צורך להמתין חודשים רבים עד תחילת ניסיונות ההתעברות.

מה הסכנות בהריון במשקל יתר?

סיכון גבוה יותר להפלות, לחץ דם גבוה, סוכרת הריון, התפתחות מומים בעובר וסיכון גבוה לניתוח קיסרי בשל משקל יתר של העובר - כל אלה עשויים להיות תוצר לוואי של השמנת יתר. לכן נודעת חשיבות מכרעת להתייצבות במשקל תקין טרם הכניסה להריון.

חשוב להדגיש כי עליה במשקל במהלך הריון היא דבר נורמלי וטבעי לחלוטין. לכל אישה יש טווח תקין של עלייה במשקל ביחס לגובה ולמשקל ההתחלתי שלה, כאשר ההמלצה הגנרית היא עלייה של קילוגרם אחד לחודש. עם זאת, רצוי כי נשים שהחלו את ההריון במצב של משקל עודף יישארו בטווח המינימלי שלהן.

האם הריון במשקל עודף משפיע על העובר?

מחקרים קובעים כי תינוקות לאימהות במשקל עודף הם בעלי סיכוי רב יותר לסבול גם הם ממשקל עודף כבר בילדות. 


פרופ' יוסי לסינג הוא מנהל האגף למיילדות וגיניקולוגיה בבית החולים מעייני הישועה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יעקב בר
פרופ' יעקב בר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופא מדהים, מקצועי ביותר"
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
ד"ר עמית מאיר
ד"ר עמית מאיר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 80 חוות דעת )
"רופאה סופר מקצועית, ויחד עם זאת גם אנושית ועדינה. מלאת ידע… הסבירה לי הכל בפרטי פרטים וגם תישאלה אותי לעומק לגבי מה שמפריע לי ומה עובר עלי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו