בהלת הארסן: האם אורז מלא באמת מסוכן?
מהיכן מגיע הארסן לאורז המלא? האם באמת צריך להפסיק לצרוך אותו? והאם החומר הרעיל נמצא גם בפריכיות ומשקאות אורז? בעקבות הממצאים האחרונים - בדקנו עם המומחים מה נכון לעשות
אחרי בהלת הבשר המעובד והסלמונלה בעופות - מגיע תורו של האורז המלא. בימים האחרונים נחשפנו לידיעות שונות בדבר כמויות חריגות של חומר מתכתי רעיל בשם ארסן שנמצאו באורז המלא. רגע לפני שאתם נפטרים מכל מלאי האורז שממלא לכם את המזווה בדקנו: האם באמת יש צורך להיכנס לפאניקה?
קראו עוד: מנשנשים פריכיות בין הארוחות? 7 חטיפי ה"בריאות" המשמינים ביותר
ארסן באורז: גם בפריכיות ומשקאות אורז
"ראשית, צריך לקחת בחשבון שכל מוצר שאנו אוכלים יכול להכיל חומרים שאינם רצויים במידה כזו או אחרת", מרגיעה ד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית, ראש תחום תזונה קלינית באוניברסיטת אריאל. "שמנים טבעיים, לדוגמה, מכילים שומן טראנס במידה מסוימת. על אף שמדובר בשומן שאינו רצוי לצריכה, הוא אינו מזיק בכמויות קטנות. כך גם סלק, למשל, שנחשב למזון בריאות, מכיל ניטריטים בכמות קטנה - גם במקרה הזה, מדובר בחומרים הנחשבים למזיקים אשר מעלים את הסיכון לסרטן, אך רק כאשר נחשפים אליהם בכמויות גדולות".
ד"ר רז מסבירה כי שדות האורז גדלים במים ולכן, מטבע הדברים, סופג האורז גם חומרים שונים שמגיעים אליו מתוכם. עם זאת, כל ירק או מזון שגדל בתנאים טבעיים יכול להיות חשוף לחומרים אלה במידת מה. לנוכח העובדה שהאורז המלא מכיל קליפה והוא נאכל בשלמותו, הוא גם חשוף יותר לארסן, ולכן הוא מכיל כמויות מעט גדולות יותר מהאורז הלבן. ועדיין, חשוב להדגיש שמדובר בכמויות קטנות".
רז מציינת כי האורז הלבן, לעומת זאת, עובר תהליך שבמהלכו מוסרת הקליפה וכך למעשה חלק מהארסן מוסר ביחד איתה. לכן, למרות שהוא נחשב בעל ערך תזונתי נמוך יותר, הוא גם חשוף פחות לחומרים שכאלה.
"אכן, ארסן הינה מתכת רעילה העלולה לגרום לסרטן, אך כמויות הארסן שבהן מדובר אינן מהוות סכנה לרובו המכריע של הציבור, הניזון מתזונה מאוזנת, זאת בניגוד למצב בחלק ממדינות המזרח, שבהן האורז מהווה מרכיב מרכזי בתזונה", מאשר גם פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן וקופת חולים "מאוחדת". "עם זאת, שטיפה חוזרת של אורז במים לפני הבישול חשובה להקטנת כמויות הארסן, והייתי ממליץ להקפיד על כך. כמו כן, קיימת חשיבות לשמירה על תזונה מאוזנת וכן מומלץ להימנע מצריכת אורז על בסיס יומי. בהמלצה זו נכללת גם צריכה של פריכיות אורז ומשקאות על בסיס אורז על בסיס יומי".
הדיאטנית הקלינית יעל קרן מוסיפה כי מעבר להקפדה על תפריט מגוון, ובמקרה זה תפריט העשיר במקורות דגן שונים, ניתן להפחית את החשיפה לריכוזים גבוהים של ארסן גם על ידי בישול האורז בדומה לפסטה, תוך שימוש בכמות מים גדולה ושפיכת המים העודפים למסננת. "באופן זה אמנם מאבדים רכיבי תזונה שונים, כגון וויטמינים ומינרלים, אך יחד איתם גם חלק מכמויות הארסן. את רכיבי התזונה האבודים ניתן להשלים באמצעות תזונה מגוונת ומאוזנת".
לדברי קרן מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) בודק את נוכחות הארסן באורז ב-20 השנים האחרונות. "במסגרת הבדיקות נבדקו כ-1,300 דוגמיות אורז ומוצריו והסתבר כי כמות הארסן המצויה במזונות השונים משתנה ממוצר למוצר", מסבירה קרן. "כך באטריות אורז, למשל, נמצאו כמויות גדולות יותר מאלה שנמצאו בדייסת אורז ובאורז הבסמטי פחות מאלה שבאורז מלא. יתרה מכך, הוסק כי קיים שוני בכמויות בהתאם לחברות היצור השונות, כיון שהעניין תלוי גם בארץ גידול האורז ובעובדה כי ריכוז הארסן משתנה מקרקע אחת לאחרת".
.
-אז מה המסקנה? מעכשיו כדאי להעדיף אורז לבן?
"בהחלט לא", מבהירה ד"ר רז. "שני סוגי האורז שנחשבים לבעלי ערך תזונתי גבוה ביותר הם האורז המלא - למרות עניין הארסן, שנחשב לשולי בעיני, והאורז הבסמטי, שיש לו תכונות מיוחדות. לכן, אני ממליצה לצרוך אותם, בהתאם להעדפה האישית. שאר סוגי האורז נחשבים לבעלי ערך נמוך יחסית, ולכן רצוי לצרוך מהם פחות".
אורז בסמטי: דומה בתכונותיו לאורז המלא
למרות היתרונות התזונתיים הרבים באורז המלא, והמלצת ארגוני הבריאות העולמיים לצרוך מזונות הכוללים דגנים מלאים, מסתבר שהאורז הבסמטי לא פחות בריא. "מי שלא אוהב אורז מלא, עדיין יכול ליהנות משלל היתרונות התזונתיים המצויים באורז הבסמטי. בנוסף, גם כשמדובר בילדים, שנחשבים לסרבני אורז מלא, מדובר בתחליף נהדר וטעים שבדרך כלל מתקבל באהבה בצלחת שלהם", מסבירה ד"ר רז.
לדבריה, לעומת סוגי האורז האחרים, המכילים עמילן רגיל, מכיל האורז הבסמטי עמילן עמיד, שהשפעתו דומה לזו הקיימת באורז המלא. הוא מאט את קצב הספיגה ולא נספג בשלמותו - פעולה הגורמת ליתרונו הגליקמי הנמוך יחסית. כמו כן, הוא אינו מעלה את רמת הסוכר בגוף באותה מידה כמו האורז הלבן הרגיל. "אפשר לומר שהאורז הבסמטי מספק גם פחות קלוריות, באופן יחסי לסוגי האורז האחרים, אם כי לא באופן משמעותי", קובעת ד"ר רז.
למרות זאת, חסרונו היחסי נעוץ בכך שאינו מכיל את אותה כמות הוויטמינים המצויים בקליפה שבאורז המלא.
-מה לגבי משקאות אורז?
"מי ששותה את משקאות האורז על בסיס יומי כתחליף לחלב, צריך להיות מודע לעובדה שהוא רחוק מלשמש תחליף שכזה. אחרי הכול מדובר במשקה בעל ערך תזונתי נמוך. לפי הגדרת האריזה, מדובר במוצר שלרוב יכיל מים, כ-12% מי אורז, שומן צמחי, סוכר ותוספים שונים שאמורים להאריך את חיי המדף שלו. הוא אינו מכיל חלבון, סידן וויטמינים בכמות היומית הנדרשת, וודאי שלא בהשוואה לחלב", טוענת ד"ר רז.