דלג לתוכן
פרופ' בנימין ברטוב פרופ' בנימין ברטוב

הימנעות מיחסי מין מגבירה את כמות הזרע? 6 מיתוסים - והאמת

רק לנשים יש שעון ביולוגי? עודף משקל אצל גברים פוגע באיכות הזרע? והאם ישנן דרכים בהן ניתן לשפר את איכות הזרע? 6 מיתוסים על פוריות הגבר - והאמת

מאת: פרופ' בנימין ברטוב
תאריך פרסום: 07/03/2016
3 דקות קריאה
פרופ' בנימין ברטוב בשיתוף עם פרופ' בנימין ברטוב i מומחה בפריון ומורפולוגיה של תאי הזרע.

הפריה היא תהליך שמתרחש במפגש של זרע וביצית. כל אחד מאתנו יודע לומר כי מספיקים ביצית אחת מהאישה ותא זרע אחד מהגבר על מנת להשיג הריון. אצל נשים מבשילה ביצית אחת, או במקרים נדירים שתיים, בכל חודש. לעומת זאת, אצל הגברים נוצרים מיליוני תאי זרע מדי יום, כל החודש. 

קראו עוד: אולי הבעיה בכלל לא אצלך: מה לבדוק לפני שמתחילים טיפולי פוריות

כשכול מה שצריך הוא תא זרע אחד מתוך מיליונים, לא מפתיע שרובינו מאמינים כי קשיי פוריות במשפחה נובעים מבעיות פוריות אצל האישה. אלא שהחיים הם לא מתמטיקה - כפי שיוכיחו לכם ששת המיתוסים שלפניכם:

1. בעיות פוריות הן בעיה של הנשים

לא נכון. בניגוד למה שרוב האנשים חושבים, אצל כמחצית מהזוגות שפונים לטיפולי פוריות הסיבות לחוסר פוריות קשורות לגבר. על פי פרסומי האגודה האמריקאית לרפואת פוריות, רק ב-35% מהמקרים בעיית הפוריות נובעת מהאישה. 35% - של הגבר וב-20% מהמקרים הנותרים מדובר בבעיית פוריות של שני בני הזוג, כשמתוכם לכ-10% לא נמצא גורם רפואי. לכן, שני בני הזוג צריכים לעבור הערכה כשמתגלים קשיי פוריות.

בין הגורמים השכיחים לתת-פוריות הגבר: חוסר תאי זרע (azoospermia) ומיעוט תאי זרע (oligospermia). לעתים מתברר, באמצעות בדיקות זרע רגילות או מיוחדות, כי המבנה של תאי הזרע אינו תקין. בפעמים אחרות ישנה בעיה בתנועתיות הזרע. כמובן שיכולות להופיע מספר בעיות יחד. במקרים נדירים חוסר פוריות אצל הגבר עלול לנבוע ממחלה תורשתית כמו ציסטיק פיברוזיס או הפרעות כרומוזומליות.

2. אצל גבר בריא כל תאי הזרע בריאים

לא נכון. מחקרים מראים שרק 14% מתאי הזרע של הגבר הממוצע הם בעלי מבנה, צורה, גודל ויכולת תנועה תקינים. אמנם הסיכוי שגבר בריא ייצר תאי זרע תקינים הוא גבוה יותר, אך זה לא נכון בכל המקרים וגם גבר שאינו בריא  יכול לייצר תאי זרע תקינים.

איכות הזרע. רק 14$ מתאי הזרע של הגבר תקינים

3. הימנעות מיחסי מין מגבירה את כמות הזרע

לא תמיד נכון. קיימת אמונה שהימנעות מיחסי מין ושמירה על הזרע ליום הביוץ עשויים להגביר את סיכויי ההפריה, אך היא הוכחה כשגויה. מחקרים בתחום הפריית המבחנה שנעשו בבריטניה ואוסטרליה גילו שתנועתיות הזרע (היכולת של תא הזרע להתקדם במערכת הרבייה הנשית ולהפרות את הביצית) יורדת ככל שהזרע נשאר זמן רב יותר באשכים. לכן, שיטה זו בוודאי לא תורמת לפוריות. מאידך, גם קיום יחסי מין כל יום לא יזרז את ההריון המיוחל. כאשר ריכוז תאי הזרע נורמלי, מומלץ לפלוט זרע לפחות פעמיים בשבוע כדי לפנות מקום לתאי זרע חדשים, חזקים יותר, עם פחות שברים בחומר הגנטי (DNA). באם ריכוז תאי הזרע גבוה מאוד (מעל 250 מיליון לסמ"ק), מצב הנקרא polyzoospermia, אזי רצוי לפלוט זרע אפילו פעמיים ביום. מצד שני, כאשר ריכוז תאי הזרע נמוך מעשרה מיליון לסמ"ק, מומלץ לפלוט זרע פעם בשבוע ובמצבים בהם הריכוז נמוך מאוד, מתחת למיליון תאי זרע לסמ"ק, מומלצת התנזרות של שבועיים.

4. השעון הביולוגי משפיע רק על הנשים

לא נכון. לפי דיווח שפורסם בכתב העת למיילדות וגינקולוגיה כבר בשנת 2006, איכות הזרע מתחילה לרדת אחרי גיל 35. החוקרים סבורים גם שגיל האב הוא גורם סיכון חשוב בהפלות. במחקר שעקב אחר 14 אלף הריונות נמצא שהסיכון להפלה אצל נשים שבני הזוג שלהן היו מעל גיל 35 היה גבוה פי שלושה, בהשוואה לנשים עם בני זוג שגילם היה נמוך מ-25, ללא קשר לגורמי סיכון אחרים. יתכן והדבר קשור לעובדה שבתאי הזרע של גברים מבוגרים יש יותר שברים בחומר הגנטי ולכן קשה יותר ליצור עובר שמצליח להשתרש ולהוביל להריון בריא.

במחקר שערכנו, תוך שימוש במיקרוסקופים בהגדלה גדולה, מצאנו כי פגם במבנה גרעין תא הזרע, הנקרא ווקואולות גדולות, קשור בהפלות בטרימסטר הראשון של ההריון וכן בשברים בחומר הגנטי שבתאי הזרע. נתון זה חשוב, כיוון שהוא מאפשר לנו להתמודד עם הבעיה על ידי בחירה של תאי זרע ללא ווקואולות ושימוש בתאים אלו בהפריה חוץ גופית. בשיטה זו ניתן לצמצם את שיעור ההפלות בכ-30%.

5. עודף משקל משפיע רק על פוריות האישה

לא נכון. בערך עשירית מבעיות הפוריות קשורות לעודף משקל אצל הגבר. מתברר שגברים עם BMI גבוה יותר (שמצביע על עודף משקל או השמנה) היו פוריים פחות, בהשוואה לגברים עם משקל ממוצע. המחקר, שנעשה במכון הלאומי למדעי בריאות סביבתית, מצא שעלייה של כ-10 ק"ג במשקל אצל הגבר העלתה גם את הסיכון לחוסר פוריות בערך ב-10%. בנוסף, נמצא שתזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך, דלה בסוכרים ומזונות שעשויים קמח לבן, משפיעה לטובה על תאי הזרע.

6. לא ניתן לשפר את איכות וכמות הזרע

לא נכון. בשני מהלכים ניתן לשפר את הכמות והאיכות של תאי הזרע:

1. כאשר מתגלים אצל הגבר ורידי אשך מורחבים, תופעה הנקראת וריקוצל, עלולה להיפגע אספקת החמצן לתהליך הספרמטוגנזה (ייצור הזרע) שבאשכים ועלולה להיגרם פגיעה בכמות ואיכות הזרע. בחלק מהמקרים, תיקון הוריקוצל יכול לשפר את המצב תוך חמישה עד שישה חודשים.

2. כאשר ישנו זיהום של חיידקים ו/או פטריות במערכת המין של הגבר, יכול הדבר לגרום לפגיעה בכמות ואיכות הזרע. טיפול באנטיביוטיקה מתאימה וסילוק הגורם המזהם יכול לשפר מאוד את מדדי הזרע השונים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
פרופ' גיל רביב
פרופ' גיל רביב אורולוגיה
מנהל היחידה לפיריון הגבר/אנדרולוגיה,רופא בכיר במחלקה האורולוגית ורופא בכיר במרכז לבריאות מינית בשיבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' בנימין ברטוב

שאלות מתוך פורום מחסור בתאי זרע (אזואוספרמיה)

בניהול ד"ר רעות ברטוב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו