המשמרת השלישית: כך תגרמו לשוויון אמיתי בזוגיות שלכם
בשנים האחרונות נדמה כי הדרך לשוויון אמיתי בין גברים לנשים במערכות הזוגיות וההוריות קצרה. אך ישנו מקום אחד חשוב במיוחד שבו עדיין מרבית העול הופל על כתפיהן של הנשים. ד"ר יעל עזרא על המשמרת השלישית – ועל השינוי שחייב לקרות
הנה שוב הגיע לו יום האישה הבינלאומי ושוב יציינו בפנינו סטטיסטיקות עגומות על שכר נשים, על תקרת הזכוכית ועל חלוקת התפקידים. ידברו על הכול חוץ מלדבר על רגשות. והרי איך אפשר לדבר על נשים בלי לדבר על רגשות ועל אינטליגנציה רגשית? מאמר זה שואף לתת במה לעבודה הרגשית שנשים עושות, בין אם הן מנכ"ליות או עקרות בית, בין אם הן בזוגיות ללא ילדים או אמהות גאות. עבודה רגשית זו נעשית "במשמרת השלישית" של היום.
החוכמה: לא להפיל את אותו "כדור" כל הזמן
את המושג "המשמרת השלישית" הכרתי לראשונה בשנות ה-20 לחיי, כאשר התחלתי לחקור מגדר וקונפליקט בית-עבודה כחלק מעבודת הדוקטורט שלי. באותה תקופה גמעתי את ספריה של ארלי הוכשילד (Arlie Russell Hochschild) בהם היא מתארת שלוש משמרות של זוגות כפולי קריירה: המשמרת הראשונה - במקום העבודה; המשמרת השנייה - המשמרת התפעולית של הבית (בישולים, ניקיונות, כביסות, הסעות לחוגים וכד'); והמשמרת השלישית – המשמרת הרגשית, בה מנהלים את החיים הרגשיים של כל בני המשפחה.
ברמה תיאורטית מדובר בשלוש משמרות נפרדות, אך בפועל מתקיימת זליגה מתמדת ביניהן. כך, לדוגמה, לפעמים אנחנו עובדים מהבית, ולפעמים אנחנו עושים סידורים שקשורים לבית במהלך שעות העבודה. אם אנחנו עובדים שעות ארוכות, כדאי שנקפיד בשעות קריטיות במהלך היום להיות בקשר עם בני המשפחה (לדוגמה להתקשר לילדים בצהרים לשמוע איך עבר עליהם היום או להתקשר בלילה לומר לילה טוב אם נחזור אחרי שילכו לישון).
הורים קרייריסטים מלהטטים במקביל מספר רב של כדורים כל הזמן, וכשמלהטטים, תמיד יפלו מידי פעם כדורים. החוכמה בעיני, היא לא להפיל את אותו כדור כל הזמן. כך, אם "נפיל" באופן קבוע את המשמרת הרגשית זה יבוא לידי ביטוי בתחושות קשות של דיכאון וחרדה, קשרים זוגיים או הוריים רופפים ו/או קונפליקטואליים ותחושה כללית של חוסר סיפוק ושביעות רצון ממערכות היחסים המשמעותיות בחיינו.
המשמרת השלישית: עבודה "שקופה" הנעשית ברובה על ידי נשים
בעוד שאפשר לעשות "outsourcing" למטלות רבות במשמרת השנייה, אין תחליף לעבודה הרגשית במשמרת השלישית. זו המשמרת המאתגרת והמורכבת ביותר בחיינו. מתקיימים בה ללא הרף רגשות של אהבה, סיפוק וקרבה במקביל לתסכול, כאב, רגשות אשם וכדומה.
לא תמיד פשוט לאזן בין האלמנטים שממלאים אותנו לאלמנטים ששואבים אותנו. לא תמיד נקבל תגמול מיידי או תואם את המאמץ שלנו. אבל יותר מכל, זו עבודה "שקופה", אשר לעתים תכופות מדי נוטים לשכוח שהיא קיימת - ונעשית ברובה על ידי נשים.
אומנם, קיימים גם גברים אשר מחוברים יותר ומודעים יותר לעולמם הרגשי וניתן לראות ניצנים של מודעות גברית בנושא. אך במקביל, אני פוגשת גברים רבים אשר מתקשים לבטא את רגשותיהם באופן מילולי ומשתוממים לנוכח המילה "הכלה".
אינני מאשימה אותם. הסוציאליזציה של החברה הישראלית מעבירה מסרים ברורים לבנים להפנים רגשות. ילד צעיר אשר מבטא רגשות כגון עצב ותסכול יתויג על ידי סביבתו כ"רגיש" - ולא באופן חיובי. החברה תעביר לו מסרים ישירים ועקיפים להתמודד עם רגשות אלה באופן שכלתני ולא מוחצן. בעוד שילדה אשר תפגין רגשות דומים תיתקל ביותר הבנה וקבלה מצד סביבתה.
רגשות? זה לא מתאים לחיילים טובים
החברה הישראלית מגדלת בנים מגיל צעיר להיות חיילים טובים. לא משנה כמה מחקרים יטענו בדבר כוחה של אינטיליגנציה רגשית, בישראל של שנת 2016 החצנת רגשות נתפסת כחולשה - ולאויב לא מראים חולשה. אבל מה קורה כאשר "האויב" הוא הילד שלי שמסרב ברגע של עקשנות לעשות את מה שביקשתי, או בת הזוג שלי שבאה אלי בטענות למרות מאמצי הרבים?
גברים רבים נוטים "להתנהג את הרגשות שלהם" במקום לבטא אותן באופן מילולי. כלומר, הם יבטאו קרבה ואהבה באמצעות מגע פיזי, יבטאו עצב בריחוק וניתוק, ויבטאו תסכול באמצעות כעס. הם יתקשו לתמלל את הרגשות שלהם ולכן יתקשו לגייס אמפתיה והבנה מסביבתם, ובוודאי שיתקשו להתפייס באמצעות ליבון הדדי של רגשות.
השינוי מתחיל בנו
כאן, אנו הנשים נכנסות לתמונה. לנו יש את הכוח הנשי לחולל שינוי אמיתי שיתחיל בבית ויחלחל לחברה כולה. אם נשכיל לקחת על עצמנו את האתגר ללמד את בני הזוג שלנו לבטא רגשות מילולית במקום להתנהג אותם, נרוויח שותפים מדהימים למשמרת השלישית.
נשים רבות טוענות בפני "למה תמיד אני זו שצריכה להיות זו שמתפייסת ומלבנת? אין לי כוח לגדל עוד ילד בבית". התשובה היא שכמו בכל חלוקת תפקידים טובה, האדם המוכשר ביותר לבצע את המטלה הוא זה שיבצע אותה.
במידה ורוצים לעשות שינוי בחלוקת התפקידים, נדרשת תקופת הכשרה בה מדריכים את הצד השני לבצע את המשימה. באופן דומה, על מנת לחלוק את המשמרת השלישית, נשים צריכות לגלות הבנה וסבלנות וללמד את בני זוגן כיצד לנהל את רגשותיהם באופן יעיל, במקום לכעוס עליהם שהם אינם מסוגלים לעשות זאת עדיין. בתום תקופת ההכשרה, הן ירוויחו בני זוג אשר מסוגלים ללבן את הרגשות שלהם באופן אפקטיבי, במקום להדחיק אותם.
השקעה טובה עוד יותר היא בדור העתיד. שימו לב להטיות המגדריות שלכם, אשר מתגנבות באופן לא מודע. למדו את ילדיכם, בנים ובנות כאחד, לבטא את כל קשת הרגשות, מבלי להיות שיפוטיים כלפיהם. ואל תשכחו להיות מודל טוב לחיקוי - כי הם רואים וסופגים הכול.
היי
גיליתי שבעלי מפלרטט עם נשים ואף מזמין אותן להיפגש עמו. עם אחת היה בקשר שנה וחצי המון תכתובת וטלפונים וגם פגישות. לטענתו זה היה רק טיולים בסביבה ללא סקס. אני מרגישה שעולמי חרב. מדובר באדם שאף פעם לא מתקשר אליי או לילדים מהעבודה, טוען שעסוק, שאין לו הפסקות, לא עונה לטלפונים שלי ובסוף מתברר שיש לו זמן לפגישות עם נשים. אני המומה ושבורה. הוא מתעצבן כי לדעתו זה סתם ולא מוכן לדבר בנושא.
אני נואשת. הוא נותן לי להרגיש שאני הבעיה. שאני צריכה לשכוח מזה. אני מרגישה מרומה ופגועה.
אודה לעזרה ועצה מה לעשות? הוא מסרב לטיפול.
תודה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה
אכן ניתן לכנות זאת בגידה או משבר אמון משמעותי
שלום לך,
תודה שאת כותבת לפורום.
קראת לנושא מכתבך "בגידה רגשית" ואכן ניתן לכנות זאת כך. גם אם לא מתקיים מגע מיני או מגע כלל, כשבני זוג מסתירים זה מזה אירועים משמעותיים מאורח חייהם, בפרק כשמדובר בקשרים אינטימיים, מעמיקים עם אנשים אחרים, זו בגידה באמון הניתן במערכת היחסים. מצער לשמוע את שעובר עליך, מכיוון שבנוסף לשבירת האמון המטלטלת, נשמע שבעלך אינו נרתם להתמודד עם המצב ומשאיר אותך להתמודד עם תחושותיך ומחשבותייך בבדידות, בלעדיו. בוודאי שהקטנת הבעיה על ידיד ביטולה והפניית אצבע מאשימה כלפייך - לא תחזיר את האמון ולא תעזור לקשר שלכם.
לבטח, את נושאת על כתפייך הרבה. ראשית, תדאגי לעצמך, בדקי מה את צריכה ובמי את יכולה להיעזר, על מנת לאגור כוחות ולנשום.
לגבי הקשר שלכם, אם רוצים לשמור על מערכת היחסים ולשקמה, רצוי להגיע לטיפול זוגי אצל מטפל/ת זוגי/ת מוסמכים. זאת מאחר ומהתיאור, נראה שאם מעוניינים בשיקום הקשר, צפויה להיות עבודה מרובה שתצטרך לכלול הכרה במשבר האמון, השבת האמון באופן מעשי, יצירה מחדש של קשר זוגי, התמודדות משותפת עם המשבר וגילויו, לקיחת אחריות וחרטה, עשיית מקום לצרכים ההדדיים, למידה כיצד לדאוג זה לזה, כיצד להתמודד כשאחד מכם נפגע, ועוד.
אם בעלך מסרב לתהליך טיפולי, כדאי לבדוק מדוע, ולבדוק: האם הוא מוטרד מהפגיעה שאת עוברת, האם הוא מושפע ממה שאת עוברת והיה רוצה לתקן את הקשר ביניכם.
אם בכל זאת תהיה הסכמה לפנות לטיפול, רצוי לבחור מטפל מוסמך מטעם האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי.
בברכה, ובהצלחה
שלום, הבן זוג שלי מזה 8 חודשים בן 28 ואני בת 30 טס לחול עם חברים מהעבודה, לפני חודשיים בערך עברנו משברים באמון שהוא הסתיר ממני שחיפש נשים באינסגרם ובסוף הודה ולפני חודש בערך התקשרה אליו בחורה מפעם והוא שיקר שזה חבר, הדברים האלו מאוד פגעו בי ואני נמצאת כרגע במצב של בניית אמון מולו . ישבנו במסעדה וראיתי שהוא נועץ עיניים על מלצרית וגם עם זה התעמתתי כי יש לי גם גבולות אדומים שאני מבקשת שיכבדו אותם. לפי מה שזכור לי ומה שהוא אמר לי שהוא טס לבודפשט ושהוא כבר הגיע לשם הבנתי שהוא טס לבוקרשט, עיר הסקס והזנות עם עוד 3 חברים רווקים, הגרוש שלי בגד בי בדיוק באותה העיר שהבן זוג שלי טס לשם עכשיו, אני יכולה לסמוך עליו שהוא לא יעשה שם משהו שיפגע בי וגם אם כן אני לא אגלה זאת לעולם, עצם העובדה שהוא טס לשם מההתחלה ויכול להיות שהטעה אותי גורמת לי פשוט לרצות לפרק את הכל, שוחחתי עם אח שלי והוא אמר לי שזה לא מתאים שגבר עם בת זוג יטוס למקום כזה, אני באמת מבקשת עזרה מה לעשות בנושא, איך להתנהל מולו, האם זה שווה לפרק הכל.. אין לי מאה אחוז אמון בו וכל פעם זה נפגע מחדש, בשיחה איתו הוא מאשים אותי כרגיל וטוען שאני מגזימה ושהם נסעו לטייל לראות עולם, אמרתי לו שיש עוד יעדים ויש סיבה שהם בחרו דווקא ביעד הזה, אשמח להתייעצות, תודה רבה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה
קושי כאשר תחילת הקשר מאופיינת בחוסר אמון
שלום לך,
תודה שפנית לפורום שלנו.
נשמע שאת נתקלת ברגעים בהם בקשר הזוגי שלך, האמון נפגע ומתערער. ובנוסף, מעבר לכך שכולנו ראויים לאמון וכנות ביחסים, את מתארת שכבר נכווית בדיוק בנושא זה בעבר. מדוע זה משמעותי:
במערכת יחסים בטוחה, בני הזוג מייצרים קשר המבוסס קודם כל על אמון ובטחון. מתוך הערכה לכנות ואמון ביחסים, יש רצון משותף שמערכת היחסים תתבסס על אמון ותאפשר צמיחה והתפתחות.
כשאת חשה שבן זוגך מסתכל על הבחורות אחרות, או חושדת שבאופן מכוון הוא הסתיר את יעד הנסיעה (וחושדת ששיקר לך), במערכת יחסים בטוחה, גם אם בן הזוג לא חושב ששיקר או שערער את האמון, הוא יהיה מוטרד מכך שהתערער אצלך האמון. הוא יהיה מוטרד מכך שאת נפגעת, מתערערת או נסערת - מכיוון שמעבר לשמו הטוב, יהיה לו חשוב לראות שאת בסדר, שהוא בסיס בטוח עבורך.
לכן בבואך לבדוק האם הבחור הזה מתאים עבורך, השאלה לא רק מסתכמת במעשים שעשה (האם עשה אותם או לא, האם ייתכן שיחזור עליהם שנית), אלא -
1. האם הוא יכול לייצר קשר בטוח?
2. האם הוא יהיה מחויב לעשות כל שביכולתו שיהיה לך אמון בו?
3. האם הוא מושפע מהמצב הרגשי שלך, האם הוא רוצה לתקן כשאת נפגעת, האם הוא בא לעזרתך כשאת זקוקה.
4. האם בקשר שלכם ישנה פתיחות הדדית - האם אתם חולקים מחשבות ותחושות, האם ניתן לומר כשמשהו מפריע.
אלה שאלות שיעזרו לך לבדוק כיצד להעריך את הקשר הזוגי שלכם והאם יש לו פוטנציאל לצמוח.
ישנן נקודות שלומדים עם הזמן, ואפשר להיעזר בטיפול זוגי כדי לבדוק זאת,
אך שאלות אלה יעזרו להתכוונן.
בהצלחה