אחת ולתמיד: האם כדאי להשקיע במוצרי טיפוח אורגניים לתינוקות
כל הורה רוצה את מוצרי הטיפוח הטובים והאיכותיים ביותר עבור התינוק שלו, אבל מה כדאי לקנות: אורגני? או אולי טבעי? ומה רע בסבון הרגיל שכולנו "גדלנו עליו"? בעזרת רוקחת ורופאה יצאנו לבדוק
קראו עוד: הרם-הורד או שיטת ה-5 דקות: מהי הדרך הכי טובה להרדים תינוק
תינוק חדש הגיח לעולם ואיתו גם מגוון שלם של מוצרי היגיינה וטיפוח שממלאים את מדפי שידת ההחתלה והאמבט: שמן תינוקות, קרם החתלה, קרם לחות, סבון ושמפו מיוחדים לתינוקות, ומה לא. בבואנו לחנות ה"פארם" הקרובה לביתנו או נתקלים בסוגים רבים של מוצרים, כאשר על חלק מהתוויות כתוב "אורגני" ועל חלק "טבעי". בשנים האחרונות התגברה המודעות לצריכת מוצרים על בסיס טבעי ועקב כך זינק הביקוש לרכישת מוצרים אורגניים. יחד עם איריס מעיין כהן, רוקחת אחראית ומנהלת סניף "סופר-פארם", וד"ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור ב"מאוחדת", בדקנו עבורכם האם מדובר בטרנד חולף, או שההשקעה הכספית הכרוכה ברכישת מוצרים על בסיס רכיבים טבעיים אכן מוצדקת.
מה ההבדל בין מוצר טבעי למוצר אורגני?
ברשתות הפארם ניתן למצוא שפע של מוצרי היגיינה לתינוקות. חלקם מוגדרים כטבעיים, חלקם אורגניים והשאר חסרי הגדרה. "ראשית כדאי להבחין בין מוצר אורגני לטבעי. בעוד שהאורגני חייב להכיל כ-90% תמציות טבעיות לפי התקן, למרבה הפלא דווקא מוצר המוגדר כטבעי, מחויב להכיל רק כ-20% מרכיבים אלה", טוענת מעיין כהן.
האם מוצר אורגני מצדיק את העלות הגבוהה?
המוצרים האורגניים בדרך כלל יקרים יותר משאר המוצרים. לדברי מעיין כהן, פערי העלויות עשויים להגיע לכ-40%, דבר אשר מעורר את השאלה – האם זה משתלם. ובכן, התשובה לכך מורכבת: "אחרי הכל צריך לזכור שמדובר בטרנד עולמי. יותר ויותר צרכנים קוראים את רשימת הרכיבים על גבי מוצרים שונים, ודורשים שיכילו כמה שיותר חומרים טבעיים. יש הורים שמעוניינים להימנע משימוש בתכשירים המכילים חומרים מלאכותיים או כימיים, ללא כל סיבה אמיתית. במקרים אלה החיסרון העיקרי הוא מחיר המוצר" היא מסבירה.
עם זאת, במקרים מסוימים מעיין כהן בהחלט ממליצה על שימוש במוצרים אורגניים: "למשל במקרה שמדובר בתינוקות ובילדים עם נטייה לאלרגיה, בעלי עור רגיש, או כאלה הסובלים ממחלות עור כגון 'אטופיק דרמטיטיס', המאופיינת ביובש בעור, גרד ולעיתים פצעים הנגרמים בעקבותיו. גם תינוקות הסובלים מתפרחת חיתולים או פעוטות שנמצאים בתהליך גמילה מחיתולים, עלולים לסבול מעור מגורה במיוחד באזורים האינטימיים, ועבורם מומלץ להשתמש בקרם החתלה ובסבון אורגניים שיכולים להוות מענה מתאים ולהקל על התופעות המטרידות".
ד"ר פוליטי לא חושבת שהעניין האורגני צריך להיות בראש רשימת השיקולים לרכישת מוצר לתינוק. "אמנם כיום ניתן למצוא מוצרים אורגניים נהדרים, אך אני לא רואה הצדקה להעדיף אותם באופן גורף על פני מוצרים אחרים. חשוב יותר לחפש מוצר איכותי העונה על צרכי התינוק. במקרים של אלרגיות או בעיות עור ספציפיות בהחלט אפשר לשקול את השימוש במוצר אורגני ולבחון האם חל שיפור בהרגשה ובתסמינים".
"הכי חשוב זה להשתמש במוצר איכותי העונה על צרכי התינוק"מהם אותם חומרים טבעיים המצויים במוצרים האורגניים?
מבט חטוף על גבי אריזות שונות של מוצרי טיפוח לתינוקות, מגלה מספר רכיבים שכיחים. הנה כמה מהם:
קלנדולה: צמח המשמש להרגעת עור אדמומי ומגורה. מצוי בעיקר בקרם החתלה.
קמומיל: אף הוא צמח בעל אפקט מרגיע. מתאים להרגעת העור, להקלה על כאבי בטן ועל דלקות עיניים. נמכר גם כתה, או כטיפות להקלה על גזים בקרב תינוקות.
חמאת שיאה: מצוינת לריכוך העור. בדרך כלל נכללת ברשימת הרכיבים בקרמי גוף ובקרם החתלה.
שמן קוקוס/שמן זית: מדובר בתחליפים הטבעיים לשמנים המינרליים המצויים בתכשירים שאינם אורגניים, ומקורם בנפט. ניתן למצוא אותם בקרם גוף ובקרם החתלה. מעולים בריכוך העור.
אלוורה: צמח המרגיע גרד ותהליכים אלרגניים. מצוי בעיקר בשמפו ובסבון.
על מה חשוב להקפיד בבחירת מוצר לתינוקות?
"אם בוחרים במוצר אורגני, מומלץ לרכוש מותג מוכר שעל גביו מסומן תו תקן BDIH (תו תקן מחמיר למוצרים אורגניים). בבחירת מוצר טבעי, כדאי להעדיף את אלה שאינם מכילים וזלין, או שמן מינרלי שמקורו בנפט, ושאינם מכילים חומרים משמרים, חומרי צבע מלאכותיים וחומר מקציף SLS, העלול לגרום לאלרגיה", ממליצה מעין כהן.
ד"ר פוליטי מבהירה שנפט (וגם וזלין שנחשב לתוצר שלו), אינו נחשב לרכיב משובח ורצוי להימנע ממנו כשמדובר במוצרים לתינוקות. "כאשר מדובר בתינוק, רצוי להשתמש בסבונים עדינים המשמרים את ההגנה הטבעית של העור ולא מסירים אותה", מציעה פוליטי ומוסיפה כי כדאי לחפש את התכשירים המכילים רכיבים ידידותיים המשפרים את ההחלמה ואת עמידות העור, כמו ויטמין B5 למשל. לגבי אזור ההחתלה, היא מבהירה כי חשוב לבחור במוצר שיבודד את העור היטב מרטיבות ההפרשות באזור החיתול ושיש יתרון למוצרים המכילים חומרים אנטי בקטריאליים המשפרים את ההגנה המקומית. אם אינכם מוצאים כאלה, תמיד תוכלו להתייעץ עם הרוקח או עם רופא העור שימליצו על מוצר ספציפי.
פוליטי מסכמת ומזהירה מפני העדפה עיוורת של מוצרים אורגניים או טבעיים: "חשוב להבין שגם בטבע יש חומרים מסוכנים ופחות רצויים לשימוש. לכן חשוב לבחור במוצר מוכר ואיכותי ולא בהכרח בזה המכיל יותר חומרים טבעיים".
קראו עוד: הטריק שיעזור לתינוק שלכם ללמוד טוב יותר