שמרו על עצמכם בפורים: כל ההנחיות לחג שמח ובטוח
גם כאשר ההכנות לתחפושות ומשלוחי המנות בעיצומן – יש לזכור כי בכל שנה חג הפורים מלווה בפציעות רבות שניתן היה למנוע, עם נקיטת כללי בטיחות פשוטים. כך תדעו ממה להיזהר וכיצד להתמודד במקרה של פציעה
קראו עוד:במבה או שוקולד? בדקנו איזה ממתק פחות מזיק לילדים
חג פורים הוא אחד החגים השמחים והצבעוניים ביותר ביהדות והנה סוף-סוף הגיע הזמן שלו בשנה. אך יש לזכור כי לצד השמחה והצהלה, מידי שנה החג מלווה בפציעות שונות של ילדים, בני נוער ומבוגרים כתוצאה מעיסוק במשחקים מסוכנים, מלבישת תחפושות שאינן עומדות בתקני הבטיחות הנדרשים ועוד. לקראת יריעת הפתיחה של אירועי החג, מד"א פירסמו את הנחיות הבטיחות הבסיסיות לחג, במטרה למנוע את ריבוי מקרי הפציעות:
1. נפצים: אסורים בתכלית האיסור
נפצים, לא משנה מאיזה סוג - אסורים באופן מוחלט לשימוש מכיוון שהם עלולים לגרום לכוויות קשות, פגיעות בעיניים ואף לקטיעת איברים. מגוון הנפצים האסורים לשימוש כוללים רקטות, זיקוקים גדולים ו"נחש נפץ" מסתובב.
2. אקדח מפלסטיק: לא בדיוק צעצוע
אקדח צעצוע היורה כדורי פלסטיק הוא אמנם תמים למראית עין, אך עלול לגרום לחבלות חמורות ובלתי הפיכות כאשר הוא פוגע באיברי גוף שונים, כגון עיניים, ראש, בטן, צוואר וגפיים.
3. קפצונים: חשש להתפוצצות ודליקה
את קפצוני הנייר והפיקות למיניהן יש להפעיל באמצעות אקדח צעצוע המיועד לכך בלבד. אין "להשתיל' את הקפצונים והפיקות באקדחים מסוג אחר או בכל כלי אחר, מחשש לגרימת שריפה ונזק רב. כמו כן, אין לשמור פיקות וקפצונים בכיס, מחשש להתפוצצותם, ואין לירות פיקות ודומיהן בקרבת האוזניים והעיניים – מעשה שעלול לגרום נזק רב ולעיתים אף בלתי הפיך.
4. בד התחפושות: חשוב שלא יהיה מחומר דליק
בזמן הכנת תחפושות ביתיות יש להקפיד על שימוש בחומרים שאינם דליקים. צמר גפן, נוצות טבעיות ויריעות מפלסטיק הם דוגמה לחומרים דליקים, העלולים לסכן את המתחפש באמצעותם. גם בתחפושות קנויות, יש לוודא שמופיעה עליהן התווית המעידה על עמידות באש.כמו כן, הימנעו מלהתקרב למקור אש כלשהו עם התחפושת מחשש להתלקחות. שמרו מרחק מתנורים, כיריים דולקות, סיגריות בוערות ועוד.
הבד של התחפושות: הקפידו שלא יהיה מחומר דליק5. תחפושת נוחה: חשובה לבטיחות
יש להקפיד כי התחפושת תאפשר ניידות ושתהיה נוחה. תחפושת אשר לוחצת על הגוף ולא ניתן לנוע בה בחופשיות, עלולה להוביל להסתבכות, נפילה, מעידה ועוד. ככלל, יש להעדיף תחפושת צמודה לגוף ולא תחפושת נפוחה, בעלת שובל כלשהו וכדומה.
6. תרסיסים: מזרזים התלקחות
יש לנהוג בזהירות רבה בקרבת תרסיסים שונים. ספריי לשיער, ספריי שלג ודומיהם - הינם דליקים ביותר, ויש להימנע מלרססם על הפנים, על הגוף או בקרבת מקור אש מחשש להתלקחות מהירה ופגיעה בלתי הפיכה. רצוי לרכוש אך ורק תרסיסים שעליהם מוטבע תן תקן של מכון התקנים הישראלי.
7. לא לכבס את התחפושות בבית
תחפושות שעליהן לעבור כביסה, יש לשלוח לניקוי יבש ולהימנע מלכבסן בכביסה רגילה. כביסה רגילה ושאינה על פי הנחיות היצרן, עלולה לפגום במידת העמידות של התחפושת לאש ועל כן מעמידה בסכנה את הלובש אותה.
8. מסכות: יכולות לגרום לחנק ומצמצמות שדה ראייה
יש להימנע משימוש במסכות ללא פתחי אוורור נאותים, העלולות לגרום לחנק ואף לאיבוד הכרה. כמו כן, אין לחצות כבישים כאשר המסיכה מונחת על הפנים. מסיכה מצמצמת משמעותית את שדה הראייה של הילד, ועלולה לגרום לפציעתו בתאונה.
9. שתיית מפורזת של אלכוהול
לשתות אלכוהול בפורם זו מצווה גדולה ("עד-דלא-ידע"), אך אין לקחת את זה רחוק מידיי מאחר ושתייה מופרזת עלולה לגרום לאובדן הכרה והרעלת אלכוהול. כמו כן,יש לזכור כי אלכוהול עלול לגרום להפעלת אלימות של השותה כלפי סביבתו וכמובן שאין לנהוג תחת השפעת אלכוהול.
קראו עוד: מחטיפי אנרגיה ועד קטשופ: 10 מזונות שמתחפשים לבריאים
כיצד מתמודדים במקרה של תאונה או פציעה?
1. במקרה של התלקחות, יש להשכיב את הנפגע ולגלגלו בחול או בעפר, לכבות את האש בכמותגדולה של מים, או להחניקה באמצעות שמיכה רטובה. את ראש הנפגע יש להקפיד לא לכסות מחשש לחנק. כמו כן, אין להסיר בגדים חרוכים ואין למרוח משחות שומניות על הכוויות. את הכוויות יש לקרר באמצעות מים פושרים וזורמים בלבד.2. במקרה של חדירת ספרי שלג לעיניים יש לשטוף בהרבה מים ולא לשפשף.
3. במקרה של פגיעה בשמיעה יש לפנות לרופא מטפל.
4. במקרה של אלרגיה יש להסיר את האיפור (החומר
הזר). במידה ומתפתחת רגישות מוגברת המאופיינת בקשיי נשימה, גרד או נפיחת יש
להושיב את הנפגע ולחייג למד"א בטלפון חירום 101.
5. במקרה של חדירת גץ אש לעין יש לשטוף אותה
במהירות במים ולהעביר את הנפגע למתקןרפואי קרוב.