דלג לתוכן

קטיעת יד גורמת לשינוי בראיית החלל הקרוב

קטיעת יד גורמת לשינוי בראיית החלל הקרוב

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/02/2010 תאריך עדכון: 30/05/2021
2 דקות קריאה
אנו יודעים בדיוק היכן מונח חפץ כאשר אנו אומרים שהוא נמצא "בהישג ידינו". אבל אם אין לנו יד, האם אנחנו עדיין יכולים לזהות במדויק את מיקום האובייקט? לפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית, התשובה לכך שלילית.

המרחב הקרוב לגופנו, שבו אנחנו יכולים לעשות פעולות עם הידיים, כמו אחיזה ונגיעה בחפצים, מכונה "חלל הפעולה". מחקרים מראים כי המוח האנושי מקודד את המידע הראייתי המופיע בחלל הפעולה הקרוב באופן שונה מקידוד המידע המופיע בחלל הרחוק, ולפיכך הייצוג המוחי של חפצים בחלל הפעולה הקרוב תלוי במרחק שלהם מהידיים. מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Psychological Science מראה שקטיעת יד גורמת לעיוותים בתפיסה הראייתית וביכולת לדעת היכן ממוקם החפץ במרחב הקרוב.

חוקרי המוח ד"ר תמר מייקין, מיטל וילף ופרופ' אהוד זהרי מהמכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית, בשיתוף ד"ר איזבלה שוורץ מהדסה הר הצופים, מסבירים במאמר כיצד קטיעת יד משפיעה על תפיסה ראייתית מרחבית. לצורך המחקר התבקשו 12 קטועי יד להתבונן בנקודה במרכז מסך ששני ריבועים הוצגו עליו לזמן קצר משני צידיה של נקודה מרכזית. המתנדבים התבקשו לקבוע מי משני הריבועים נמצא רחוק יותר מהמרכז.

קטועי יד ימין נטו לדווח שהריבועים ממוקמים במרחק שווה מהמרכז גם כאשר הריבוע הימני נמצא קצת רחוק יותר. הם העריכו את המרחק בצד ימין כקטן מן המרחק שבצד שמאל. לעומתם, קטועי יד שמאל דיווחו ששני הריבועים ממוקמים במרחק שווה מהמרכז כאשר הריבוע השמאלי היה רחוק יותר. אולם כאשר הם חזרו על המטלה וישבו רחוק יותר מן המסך, לא נמצאו הבדלים בתפיסה בין שתי הקבוצות: גם קטועי יד שמאל וגם קטועי יד ימין העריכו את המרחקים יותר במדויק. התוצאות מראות כי קטיעת היד משפיעה רק על הראייה בחלל הקרוב לגוף.

"הממצאים מראים כי איבוד היד, שמוביל להתכווצות חלל הפעולה, גורם לעיוותים ארוכי טווח בתפיסה המרחבית" אומרת ד"ר מייקין, שהמחקר נעשה כחלק מעבודת הדוקטורט שלה. "המחקר מראה שהאפשרויות לפעולה בחלל הקרוב מעצבות את התפיסה שלנו, ושהיכולת לפעול בחלל משפיעה על הדרך שבה תופסים אותו".

לתוצאות הניסוי יש השלכות על הטיפול בתסמונת "הזנחת צד" (lateral neglect) במוח, תופעה שבה אדם מתקשה לתפוס מידע מצד אחד, בדרך כלל שמאל, בעקבות פגיעה במוח. התסמונת מלווה בדרך כלל בשיתוק של היד בצד הפגוע. ממצאי המחקר הנוכחי מצביעים על כך ששיטות שיקום המתמקדות בהפעלת הידיים בצד הפגוע עשויות להקל על הסימפטומים של תסמונת הזנחת הצד, על ידי הגדלת חלל הפעולה בצד המוזנח.

Amputees 'Neglect' the Space Near Their Missing Hand, Psychological Science Jan 2010 (21): 55-57.
https://pss.sagepub.com/content/21/1/55.full
[14/02/2010]

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"ניכרת מקצועיות ובקיאות בתחום. גישה נעימה ומכבדת"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו