דלג לתוכן

CMV בהריון: מתי זה מסוכן ומה אפשר לעשות?

פגיעה מוחית, חירשות, אובדן ראייה, עיכוב התפתחותי ולעתים אפילו מוות: כולם עלולים להיגרם לעובר בשל הידבקות של האם בווירוס ה-CMV. כיצד ניתן לדעת אם העובר נפגע ומתי הסיכון לנזק משמעותי גבוה יותר? המדריך המלא

מאת: מור לאישה
תאריך פרסום: 01/05/2016
3 דקות קריאה

מור לאישה - מרכז רפואי ייחודי לנשים, הנותן מעטפת עשירה של שירותים רפואיים חדשניים לאשה תחת קורת גג אחת. 

כל אחד יכול להידבק בווירוס עם השם המפחיד ציטומגלווירוס, או בקיצור CMV, אך רוב האנשים כלל לא יידעו שהם נדבקו. הסיבה: וירוס ה-CMV אינו גורם לתסמינים ברוב המקרים, לעתים רחוקות CMV עלול לגרום לתסמינים דמויי שפעת או של מחלת הנשיקה. אך ישנם גם מקרים יוצאי דופן, שעלולים להמיט אסון. CMV מסוכן לאנשים עם מערכת חיסון חלשה (עקב מחלות או טיפולים שונים) ולנשים בהריון - בעיקר לעובר שהן נושאות ברחמן.

כיצד נדבקים ב-CMV?

וירוס ה-CMV עלול לעבור דרך מגע ישיר עם נוזלי הגוף של אדם שנדבק, כמו רוק, דם, שתן ועוד. כך, לדוגמה, אם נוגעים בשפתיים (נשיקה) באדם המפריש את הנגיף ברוק (בעיקר ילדים), או מגע בהפרשות ללא רחיצת ידיים, מהאצבעות ה-CMV יכול לחדור בקלות דרך הרירית. כמו כן, הוא יכול לעבור בזמן קיום יחסי מין עם אדם שנדבק בעבר. 

לאחר ההדבקה המערכת החיסונית מפתחת נוגדנים שמעניקים הגנה חלקית, הווירוס נשאר רדום בגוף אך לא נעלם לחלוטין. ה-CMV עלול להתעורר לחיים מידי כמה חודשים ללא כל סימן, אולם כשמערכת החיסון נחלשת הוא עלול לגרום לתסמינים קשים יותר ואף לסיבוכים. בהריון, CMV יכול לחדור גם דרך השליה ולהדביק את העובר בעקבות הדבקה חדשה של האם או מהתעוררות של הווירוס הרדום. 

קרא עוד: הסכנות והסיבוכים של נגיף ה-CMV

מה קורה בהריון?

עם קבלת הבשורה המשמחת, הרופא יפנה את האישה ההרה לבדיקות סרולוגיה של הדם, שבין היתר בודקות נוכחות של נוגדנים ל-CMV. (ניתן גם לבדוק נוגדנים כשמתכננים הריון). הגוף מייצר שני סוגי נוגדנים:

IgM – נוגדנים הנוצרים ראשונים לאחר ההדבקה, שנועדו להילחם בה, ונשארים בגוף מספר שבועות.

IgG – נוגדנים שהגוף מפתח בשלב מאוחר יותר. אלה מהווים "זיכרון חיסוני" שנשאר לכל החיים ויוצר תגובה חיסונית המגינה בצורה טובה כשהווירוס מתעורר ומונע הדבקות חוזרת. במקרה של הדבקה חוזרת בזן אחר של CMV הנוגדנים לא תמיד יעילים. 

אם בתוצאות הבדיקות שלך נמצא IgG חיובי, אך IgM שלילי - הרי שנדבקת ב-CMV בעבר. אם המצב הפוך (IgG שלילי ו- IgM חיובי) – מדובר בחשד להדבקה שארעה בתקופה האחרונה. אם שני סוגי הנוגדנים חיוביים - כנראה שמדובר בהדבקה חדשה ב-CMV שארעה מספר שבועות קודם לכן, כך שהגוף כבר הספיק לייצר נוגדני IgG. חשוב להדגיש כי בכל מקרה של מחלה פעילה קיים סיכון להדבקה תוך רחמית של העובר. 

אם תוצאות הבדיקה של שני הנוגדנים יוצאות שליליות – הרי שאין הדבקה, אך גם אין חיסון וקיים סיכון להידבק ב-CMV במהלך ההיריון.

סכנת ההדבקה של העובר ב-CMV בהריון

לא בכל מקרה של זיהום חדש אצל האם יעבור וירוס ה-CMV גם לעובר. שיעור ההדבקה של העובר ברחם עומד בערך על כ-40% במקרה של הדבקה ראשונית. התפרצות מחודשת של CMV תוך כדי ההריון אצל אישה שנחשבת למחוסנת (IgG חיובי בבדיקות הדם), עלולה להוביל להדבקת העובר ב-CMV, אך בשיעור קטן בהרבה (1%-2%). אחרי השבוע ה-21 להריון העובר שנדבק יפריש את הווירוס בשתן בכמות המספיקה לזיהוי שלו. לכן, אפשר לבדוק אם הוא אכן נדבק ב-CMV באמצעות בדיקור מי שפיר.

חשוב לציין כי גם במקרה של הדבקה ברחם בעקבות הידבקות חדשה אצל האם וגם כאשר מדובר בהתפרצות מחודשת של CMV, רוב התינוקות ייוולדו בריאים. רק אחד מכל ארבעה-חמישה תינוקות יסבלו מהמחלה. עם זאת, לא יהיה הבדל מבחינת התסמינים והסיבוכים בין מחלת CMV עוברית עקב הדבקה ראשונית או מחודשת.

מהן הסכנות של CMV לעובר?

ב 15% מהמקרים של עוברים שנדבקו ב- CMV לאחר הדבקה ראשונית של האם, ניתן יהיה לגלות סימנים שהווירוס גרם מיד לאחר הלידה כמו: הגדלת כבד וטחול, חסר בטסיות הדם, דימומים בעור, פגיעה מוחית (מיקרוצפליה - היקף ראש קטן מדי), חירשות ולפעמים גם אובדן ראייה. אחרים יפתחו ליקויים האופייניים ל-CMV, בעיקר בעיות שמיעה בשנים שלאחר מכן.

במקרים חמורים אפשר לראות את התסמינים של ההדבקה ב-CMV ברחם, כמו היקף ראש קטן, משקל נמוך או סימני נזק במוח העובר.

ההדבקה תוך רחמית ב-CMV עלולה להוביל לעיכוב התפתחותי, שיתוק מוחין, פגיעה בקואורדינציה. אך גם סיבוכים קשים יותר כמו פגיעה בראייה, חרשות, פיגור שכלי ופרכוסים.  

לא בכל מקרה של זיהום חדש אצל האם יעבור וירוס ה-CMV גם לעובר

מה ניתן לעשות? 

ההחלטה מה לעשות אם נדבקת ב-CMV במהלך ההיריון אינה פשוטה ומצריכה ייעוץ עם מומחה בתחום המחלות הזיהומיות בהריון. חומרת הסיכון תלויה בגורמים רבים, כמו עיתוי ההדבקה (אם זו מחלה ראשונית או התפרצות מחודשת), עיתוי ההדבקה - באיזה שבוע של ההיריון היא הופיעה (לרוב, ככל שהמחלה מופיעה מאוחר יותר, הסיכון פוחת) ורמות הנוגדנים אצל האם. 

הערכת הסיכונים, בדיקות ההדמיה לאיתור ליקויים במבנה חדרי המוח למשל, בדיקות דם אחרות ובדיקת נוכחות חומר גנטי של CMV במי שפיר יכולים לשפר את הבנת הסכנות הבריאותיות של העובר. במקרים מסוימים, כשהסיכון לעובר גדול מאוד ויש עדות לנזק, לא יהיה מנוס אלא לבצע הפסקת הריון.


קרא עוד: וירוס CMV בהריון – ממה להיות מודאגים, אם בכלל

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 14 חוות דעת )
"ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אולטרסאונד - הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו