אילו תרופות נגד דיכאון וחרדה יגרמו לכם להשמין יותר?
קיים קשר מוכח בין נטילת תרופות נגד דיכאון וחרדה להשמנה. מה גורם לכך, מי בעל סיכוי גבוה יותר להשמין, וגם: אילו תרופות משפיעות יותר – ואילו פחות?
בעולם המודרני, הלחוץ וחסר הוודאות, המתנהל בקצב מסחרר, יותר ויותר אנשים מרגישים צורך בתמיכה רגשית ופונים לעזרת תרופות כדי להתמודד עם דיכאון וחרדה. אך לצד יעילותן, לתרופות אלה יש גם תופעות לוואי שכוללות עלייה במשקל. לכן, אחת השאלות הראשונות ששואלים מטופלים כשהרופא ממליץ להם על תרופה נגד דיכאון היא האם התרופה משמינה.
קראו עוד: איך להתמודד עם חרדה של הילדים בעקבות המצב הביטחוני
מלבד ההשלכות של הקילוגרמים העודפים על המראה החיצוני ומצב הרוח, אסור להתעלם גם מהקשר שקיים בין עודף משקל לבין העלייה בסיכון למחלות לב וכלי הדם, יתר לחץ דם, שבץ מוחי ואפילו סוגים מסוימים של סרטן. הדבר מטריד במיוחד כשנוטלים את התרופות נוגדות הדיכאון במהלך תקופה ממושכת, כיוון שישנן תרופות שעלולות לגרום לעלייה של 10 ק"ג בשנה.
מדוע תרופות נגד דיכאון וחרדה גורמות להשמנה?
תרופות נגד דיכאון משפיעות על המוח ועל הדרך שבה הגוף מווסת את תחושות הרעב והשובע, וגם את האופן שבו הוא שורף קלוריות. מסיבה זו הן עשויות להגביר את התיאבון. בנוסף, אם התרופות גורמות למטופל להרגשת עייפות או לישנוניות, הן עלולות להפחית את סך הפעילות הגופנית במהלך היום ולהוביל בסופו של דבר לעלייה הדרגתית במשקל. אך כשמדובר בהשמנה עקב טיפול בנוגדי דיכאון, לא כל התרופות משפיעות באותה המידה.
תרופות נגד דיכאון וחרדה: מגבירות את התיאבון וגורמות לעייפותאילו תרופות משפיעות על עלייה במשקל?
מחקר חדש, שהתפרסם בכתב העת "פסיכיאטריה של איגוד הרפואה האמריקאי", בחן השפעה של תרופות שונות על עלייה במשקל במשך טיפול של 12 חודשים, זאת לעומת מחקרים קודמים שהסתפקו במעקב של מספר שבועות בלבד. אמנם לא היו הבדלים גדולים מאד בין התרופות, אך המידע שהתקבל יוכל לסייע לרופא בבואו להתאים תרופה נגד דיכאון או חרדה למטופלים. החוקרים סקרו תיקים רפואיים של 22,600 מטופלים בני 18-65 שקיבלו תרופות שונות נגד דיכאון והישוו את השפעתן לציטלופראם (ציפרמיל, רסיטל), אחת התרופות הנפוצות לטיפול.
המחקר מצא ששלושה נוגדי הדיכאון הבאים גרמו לעלייה הקטנה ביותר במשקל: נורטריפטילין (נורטילין), אמיטריפטילין (אלטרול) ובופרופיון (זייבאן, וולבוטרין). כמו כן, נמצא שדולוקסטין (סימבלטה) גרם להשמנה ממוצעת בשיעור דומה לזה של ציטלופראם. על פי תוצאות המחקר, התרופות החדשות מקבוצות SSRI (מעכבי ספיגה חוזרת בררניים של סרוטונין) או SNRI, הנפוצות ביותר בשימוש לטיפול בדיכאון או בחרדה, היו דומות מבחינת השפעתן על המשקל. קבוצה זו כוללת בין היתר תרופות כמו פלואוקסטין (פריזמה, פלוטין), אסציטלופראם (ציפרלקס, אסטו), פארוקסטין (סרוקסט, פאקסט) וסרטרלין (לוסטרל, סרנדה).
התרופה שהייתה קשורה לעלייה הרבה ביותר במשקל היא מירטזפין (מירו, רמרון). לתרופה זו יש גם השפעה נוגדת היסטמין ולכן היא עשויה להגביר את התיאבון ולגרום להשמנה. הרופאים מנצלים תכונה זו וממליצים על מירטזפין במקרה שהמטופל סובל מחוסר תיאבון ומתת-משקל.
קראו עוד: המדריך המלא: כיצד מזהים ומטפלים בדיכאון אחרי לידה
מי בסיכון גבה יותר להשמנה עקב נטילת תרופות?
גורמי הסיכון לעלייה רבה יותר במשקל במהלך הטיפול בתרופות נגד דיכאון, שהתגלו במהלך המחקר, כללו גיל צעיר יותר ומבנה גוף רזה יותר בתחילת הטיפול. נמצא כי אנשים שעלו במשקל לפני תחילת הטיפול ונשים בכלל צברו פחות קילוגרמים בעקבות נטילת התרופות.
עם זאת, אסור לשכוח, גם הדיכאון משפיע על דפוסי והרגלי האכילה ועלול להגביר תיאבון, מה גם שלעתים לא ניתן להבדיל בין השמנה עקב הטיפול התרופתי לבין סיבות אחרות, כמו תזונה לקויה. אך במקרה שקיים חשש שהתרופה גורמת לכם לעלות במשקל, רצוי לפנות לרופא שיחליף אותה לתרופה אחרת מקבוצה דומה, אך כזו שמשפיעה פחות על המשקל.
הכותבת הינה רוקחת מוסמכת והומאופטית