דלג לתוכן

האם אתם זקוקים לטיפול זוגי? כך תדעו

רוב הזוגות רבים מידי פעם, אבל מתי מגיע הרגע שבו כדאי להתייעץ עם מומחה, למי הכי כדאי לפנות, וגם: מתי ההתנהגות של הילד עלולה לרמז על משבר ביחסים?

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/06/2016 תאריך עדכון: 26/09/2016
3 דקות קריאה

כשהתחתנתם העתיד נראה ורוד, הרומנטיקה הייתה בשיאה ואתם הייתם מאושרים לאין שיעור. אבל אז הגיעו הילדים, המשכנתא, שעות העבודה התובעניות, ואפילו הקניות בסופר שנעשו יקרות יותר, והזוגיות שלכם? נראה שזמן הבילוי המשותף הפך לזמן לסידורים, רגשי החיבה הופנו לילדים וריבים הפכו לעניין שבשגרה. אז איך יוצאים מהמעגל הזה?

קראו עוד: המשמרת השלישית: כך תגרמו לשוויון אמתי בזוגיות שלכם

"כשנוצרת זוגיות, כל אחד מבני הזוג מביא עימו תכונות והרגלים שונים שחלקם שייכים למבנה האישיות שלו וחלקם התגבשו על ידי דפוסי התמודדות שונים, חוויות בבית ההורים וכן הלאה", מסביר נדב הריס, פסיכולוג קליני, מטפל זוגי ומשפחתי. "העובדה הזאת יכולה להוביל לחיבורים יפים ומעניינים בין אנשים, אבל הסיכוי שהזוגיות תחזיק שנים ללא תקלות וריבים - מזערי", הוא מוסיף.

החיים זה לא ירח דבש

"כל זוגיות עוברת שלבי התפתחות שונים: החל מהשלב הראשוני המכונה 'ירח הדבש', שבמהלכו רוב בני הזוג יחושו מאוהבים ונטולי דאגות משמעותיות, דרך שלבי הכרה והתפכחות לנוכח העובדה שהחיים טומנים בחובם מורכבויות", מסביר הריס. 

אז מה עושים? "ראשית חשוב לזכור שלגיטימי לריב, ומרבית מערכות היחסים הבריאות כוללות, באופן טבעי, גם אי הסכמות ותסכולים שבאים לידי ביטוי במריבות. הבעיה נוצרת כאשר הריב מלווה בפוגעניות המתבטאת באלימות מילולית (ולעתים גם פיזית), או לחילופין קיימת במערכת הזוגית תחושה של דלות ותקיעות, כאשר ניסיונות לגשר על הפערים לא צולחים ואין חוויית צמיחה והתפתחות משותפת. להבדיל מכך, גם מצב של זוגיות נטולת ריבים עלול להעיד על מצב שבו הרגשות כלפי בן הזוג מצומצמים ולא באים לידי ביטוי, או שהתסכול והמצוקה הרגשית מנתבים את בני הזוג או אחד מהם להשקיע בצורה לא פרופורציונלית בקריירה או בתחביבים, וזאת על חשבון המערכת הזוגית".

טיפול זוגי: לא כדאי לחכות לרגע האחרון



מתי לגשת לטיפול?

הריס מציין שלא מומלץ להגיע למצב שבו מאוחר מידי לגשת לטיפול וכי רצוי לעשות זאת עוד לפני שצצות מחשבות על גירושין ופירוק התא המשפחתי. "למרות החשיבות שבנושא, בפועל זוגות לא תמיד ממהרים לגשת לטיפול: מלבד הזמן והמשאבים הדרושים לכך, לפעמים הרתיעה מהטיפול נובעת מחשש שמא התהליך עלול להעלות נושאים בעייתיים שיובילו לסכסוך גדול אף יותר. לעתים בן זוג אחד מעוניין בטיפול בעוד שהשני מסרב לשתף פעולה – ובמקרה של טיפול זוגי, נדרשים שניים לטנגו".

קראו עוד: זוגיות במבחן: כך תשרדו את משבר הילד הראשון

אז איך יודעים שהגיע הרגע להתייעץ? היו כנים עם עצמכם: אם המצב לא נעשה קל יותר ונושאי המחלוקות שבים וחוזרים על עצמם שוב ושוב, או שחווית העמידה במקום וחוסר ההתקדמות מרכזיים בחייכם או בחיי הזוגיות, אל תהססו להתייעץ עם איש מקצוע.

שימו לב להפרעות התנהגות של הילדים

"לעתים גם בעיות התנהגות או תופעות חריגות אצל הילדים עלולות להעיד על בעיות בזוגיות של ההורים. כך למשל, העצמה של חרדות הילד או עידוד סמוי של בעיות ההתנהגות, עלולים להופיע כתוצאה מתסכולים שקיימים בקרב ההורים. גם הפרעת קשב וריכוז משמעותית שמאתגרת את המשאבים של הסביבה והמשפחה, יכולה להשתפר כתוצאה מטיפול זוגי של ההורים, שיוכלו לבחון כיצד להעצים את המשאבים הרגשיים והתקשורתיים שלהם לצורך ליווי הילד. לכן, במקרים שחושבים על פניה לטיפול רגשי עבור הילד או הילדה, כדאי לחשוב על האפשרות לבחון את מצב הזוגיות בנוסף לעבודה פרטנית של איש מקצוע מול הילד. דבר שיכול לסייע לילדים, להורים ולמשפחה כולה".

למי פונים?

כשמדובר בטיפול זוגי קיימת חשיבות להכשרה מקיפה של המטפל בתחום וכן לניסיון שצבר. העובדה שאיש מקצוע הוא פסיכולוג או פסיכותרפיסט, אינה ערובה למיומנות ולניסיון בעבודה הזוגית המורכבת שדורשת ראייה רב ממדית וטכניקות טיפוליות מגוונות. לרוב, הטיפול יכלול מפגש שבועי זוגי עם בני הזוג, ולעתים יכולה להתקיים פגישה פרטנית עם אחד מבני הזוג, על פי הצורך והדרישה. "כדי שהטיפול יהיה יעיל ומוצלח, נדרשת מחויבות והשקעה מעשית ונפשית מבני הזוג", מציין הריס. 

ואמנם, לא כל טיפול יסתיים בהצלחה ובשמירה על הקשר. "האופציה להיפרד תמיד קיימת, אך גם במצב כזה טיפול זוגי עשוי לתרום ולמזער נזקים בין בני הזוג ובקרב המשפחה. עם זאת, חשוב לזכור, שבמקרים רבים – הטיפול הזוגי יסייע לזוג להתגבר יחדיו על מכשולים וקשיים שספק אם היו יכולים להיפתר בדרך אחרת", מסכם הריס.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דורית כנען
דורית כנען פסיכולוגיה קלינית
פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
M.A שרון סמואל
M.A שרון סמואל עבודה סוציאלית
פסיכוטרפיסטית ,מטפלת אינדיבידואלית, זוגית ומשפחתית
 דלית ויינטראוב
דלית ויינטראוב טיפול מיני / סקסולוגיה
ייעוץ וטיפול זוגי-מיני
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהול עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו