דלג לתוכן

כיצד מטפלים בדלקת בשד? כך תפתרי 5 בעיות הנקה נפוצות

לרגל השבוע לעידוד הנקה בישראל: כיצד מתמודדים עם סתימה של צינוריות שד ואיך מטפלים בפצע בפטמה? כל המידע שיעזור לך להתגבר על הבעיות הנפוצות בהנקה

מאת: ד"ר סמדר פקר ניר
תאריך פרסום: 21/06/2016
2 דקות קריאה

השבוע מציינים ברחבי הארץ את השבוע לעידוד ההנקה בישראל. כידוע, פעולת ההנקה תורמת באופן משמעותי לקשר בין האם לתינוק, והיא בעלת חשיבות מבחינה בריאותית עבור שניהם. בין היתר, הוכח כי בהנקה ממושכת (מעל שנה) חלה ירידה בשכיחות של סרטן השד. ההנחה היא כי בתקופה הזו השד מבצע את פעילותו הטבעית, ועל כן יש פחות סיכויים לטעויות של הטבע. בנוסף, יש מספר מופחת של ווסתות ולכן יש פחות חשיפה להורמון האסטרוגן, דבר שמוריד את הסיכון לסרטן השד. 

קראי עוד: המדריך השלם להנקה: כך תעשי זאת נכון

לצד היתרונות הרבים הגלומים בהנקה, צריך להכיר גם בקשיים ובסיבוכים שעלולים להתעורר אצל חלק מהנשים, הגורמים לייאוש, תסכול ובמקרים רבים אף לוויתור על ההנקה. עם זאת, לרוב התופעות הבלתי רצויות בזמן ההנקה יש פתרונות. הנה עיקר הקשיים, הסימנים והטיפולים המקובלים: 

1.      גודש בשד 

סימנים: כאב, תפיחות ניכרת, וקושי בפינוי החלב. 

טיפול:  להניח קומפרסים קרים או כרוב על השד להקלה על הגודש ולהניק במרווחים שווים.

2.      דלקת בשד 

סימנים: לרוב מתחילה כגודש וממשיכה בהופעת אודם מקומי, נוקשות וחום המלווים לעתים בצמרמורות. 

טיפול: פניה לכירורג שד לבדיקה דחופה. לעתים יש צורך בנטילת אנטיביוטיקה - פומי או תוך ורידי, תלוי במצב המטופלת והשד. באם יש חשד למורסה בשד- המטופלת תשלח לביצוע סונר מכוון (אולטראסאונד) וניקוז לפי הצורך.



3.      סתימה של צינוריות שד

סימנים: גודש או הופעת גוש/אודם באזור מסויים בשד. 

טיפול: עיסוי המקום ואמבטיות חמות לשחרור החסימה. לעתים יש צורך בשאיבה ובמקרים מסויימים החסימה היא מכאנית באזור הפטמה, ויש לשחררה מאזור הפטמה. במידה ואין הטבה תוך מספר שעות יכולה להתפתח מורסה במקום ולכן מומלץ לפנות לבדיקת כירורג שד.

4.      פצע בפטמה

סימנים: כאב בזמן ההנקה או השאיבה. הסיבה לכך קשורה לעיתים בנשיכת הפטמה והנקה שאינה נעשית כהלכה או בדלקת/פטרת מקומית. 

טיפול: ראשית, ניתן לפנות ליועצת הנקה לבדיקת אוי ההנקה והדרכה לפי הצורך. במידה ונראה כי מדובר בממצא דלקתי/פטרייתי, מומלץ לפנות לכירורג שד על מנת לקבל טיפול מתאים, לרוב במשחה משולבת אנטי דלקתית ואנטי פטרייתית. במקרים מסוימים יש צורך בטיפול אנטי פטרייתי לתינוק.


קראי עוד: איך יודעים שלתינוק חם או קר מדי? מדריך



5.      מורסה בשד

סימנים: כאשר החלב אינו מתנקז דרך צינוריות החלב אל מחוץ לשד. לעתים באזור נוצר "אגם" חלב שבו יכולים לגדול חיידקים שאינם באופן טבעי בתוך השד. כל עוד האזור אינו משתחרר נוצרת מושבה פעילה שפוגעת ברקמה. כתוצאה מכך נוצרת הצטברות מוגלה, המתאפיינת בחום מקומי ואודם, ובהמשך בחום הגבוה מ-38 מעלות, המלווה לעתים בצמרמורת. 

טיפול: פניה לכירורג שד בדחיפות לצורך אבחון המורסה, טיפול אנטיביוטי תוך ורידי למשך מספר ימים וניקוז המורסה בשיטה מלעורית (עם צינורית הנשארת בחלל מספר ימים, או ניקוז כירורגי בניתוח בו חותכים מעל האזור ומנקזים את התהליך הזיהומי). לרוב נדרש אשפוז למספר ימים.

לסיום, חשוב לציין, כי חרף הירידה בסיכון לסרטן השד, יש להגיע ולהיבדק על ידי כירורג שד, גם בזמן ההנקה בכל אחד מהמצבים הללו, וכן בכל הופעה של גוש או שינויים בשד.


ד"ר סמדר פקר ניר הינה מנהלת תחום כירורגיית שד ב"איה מדיקל".

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אירינה פיינברג
ד"ר אירינה פיינברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 12 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד, רופאה מקצועית ונעימה"
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.8
( 15 חוות דעת )
"ד"ר וויזל הקדישה זמן רב להכרות איתי הסבירה בנועם והמליצה על המשך טיפול והתייעצות עם רופא נוסף שיצרה איתו קשר בענייני. תודה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הנקה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו