דלג לתוכן

אוננות פוגמת באיכות הזרע? 10 מיתוסים על פוריות - והאמת

אסור לקיים יחסי מין בזמן טיפולי פוריות? מתח נפשי פוגע בסיכויים להרות? ביוץ מתרחש רק ביום ה-14 של המחזור? כל המיתוסים על פוריות – והאמת

מאת: ד"ר עופר להבי
תאריך פרסום: 22/06/2016
3 דקות קריאה

עם הזמן, יותר ויותר אנשים נתקלים בבעיות פוריות ופונים לגורמים שונים, בין אם מסורתיים, חדשניים או אלטרנטיביים, במטרה שיעזרו להם להיכנס להריון ולהביא אל העולם את דור ההמשך. מתוקף מגמה זו, צמחו במהלך השנים לא מעט מיתוסים בנושא פוריות, כאשר רובם אינם נכונים כלל או נכונים חלקית, דבר שעשוי לגרום לעוגמת נפש רבה ובזבוז זמן לאלו שמאמינים בהם. הנה 10 מיתוסים כאלה – והאמת:

קראו עוד: אחרי 4 שנים של טיפולי פוריות - ליהי ואשר חובקים תאומות

1. הביוץ מתרחש ביום ה-14 של המחזור

לא נכון. הביוץ מתרחש 14 יום לפני הופעת הדמם הוסתי. לכן, אצל אישה שהמחזור החודשי שלה נמשך כ-28 יום, הביוץ אכן יהיה ביום ה-14, אך אצל אישה בעלת מחזור של 30 יום, הביוץ יהיה ביום ה-16, ולאישה שהמחזור שלה הוא 24 יום הביוץ יהיה ביום העשירי. החלק הראשון של המחזור החודשי בין תחילת הדמם הוסתי ועד הביוץ אינו קבוע, ואילו החלק השני של המחזור החודשי אצל האישה קבוע ונמשך 14 יום מהביוץ ועד הופעת הדמם הוסתי.

2. לכל אישה יש מחזור ביוץ של 28 יום

לא נכון. לנשים רבות יש מחזורים סדירים עם ביוץ סדיר הנמשכים החל מ-21 יום ועד ל-35 יום. גם סטייה של מספר ימים כל חודש עדיין לא הופכת את המחזור ללא סדיר. אפילו מחזורים קצרים יותר או ארוכים יותר לרוב מלווים בביוץ. 

3. מחזור סדיר מצביע על כך שלאישה אין בעיות פוריות

לא נכון. מחזור וסת סדיר, הנמשך עד כ-35 יום, מצביע על כך שאכן יש ביוץ כל חודש. הדבר אינו מבטיח שאין בעיית פוריות משום שיכולה להיות בעיה בזרע הגבר, או בעיה מבנית אצל האישה כגון חסימת חצוצרות, או סיבות לא ידועות אחרות שעשויות להשפיע על הפוריות. הדרך היחידה לוודא פוריות היא ניסיון להרות.

4. יש רק יום אחד בחודש בו האישה פורייה ויכולה להרות

נכון. לאחר הביוץ הביצית מגיעה לחצוצרה וממתינה שם 12-24 שעות בהן היא יכולה להיות מופרית. אם בחלון הזמן הזה לא הגיע זרע למערכת, הביצית נאטמת ולא מאפשרת לזרע לחדור אליה, כך לא תהיה הפריה ולא הריון באותו החודש. יש להדגיש כי חלון הביוץ אינו קבוע ויכול להתרחש במועד אחר כל חודש ולכן אין להסתמך על מועד זה כאמצעי בטוח לכניסה להריון או הימנעות מהריון. כמו כן, חשוב לדעת כי זרע הגבר יכול לחיות במערכת המין הנשית עד 96 שעות, כך שגם ביוץ של יום יומיים ואפילו שלושה לאחר קיום יחסי מין, יכול להסתיים בהריון.

חלון הביוץ אינו קבוע ויכול להתרחש במועד אחר כל חודש 

5. מתח נפשי פוגע בפוריות

לא נכון. גם במצבים קשים כגון רעב, מלחמות ובצורת הושגו הריונות ספונטניים רבים. עם זאת, לכל בן אדם מומלץ להימנע ממתח נפשי, הן ברמת התפקוד הכללי והן ברמת התפקוד המיני.

6. אם לא מצליחים להרות לאחר שישה חודשים – יש בעיה

נכון לגבי נשים מעל גיל 35. ההגדרה היום של בעיית פוריות בנשים עד גיל 35 היא ניסיונות מכוונים להרות במשך שנה שלא צלחו. מעל גיל 35 חצי שנה מספיקה כדי להגדיר בעיית פוריות.

7. צריך לחכות שלושה חודשים מרגע הפסקת הגלולות כדי להרות

לא נכון. לגלולות כיום יש השפעה קצרה ולכן ניתן להיכנס להריון כבר בחודש הראשון שלאחר הפסקת הגלולות. זו גם הסיבה שממליצים לנשים ליטול חומצה פולית בשלושת החודשים האחרונים של מתן הגלולות ולא עם הפסקתן. יש מחקרים שהראו עיכוב קל בכניסה להריון לאחר הפסקת הגלולות ויש שדווחו על סיכוי גדול יותר להרות עם תאומים, כך שהוכח מעל לכל ספק כי אישה יכולה להרות בקלות מרגע הפסקת הגלולות.



8. אסור לקיים יחסי מין בזמן טיפולי פוריות

לא נכון. חלק מטיפולי הפוריות מתבססים על התזמון של הביוץ ועל קיום יחסי מין סביב חלון הזמן של הביוץ, אך גם אם מתוכננת הזרעה או אפילו הפריית מבחנה – אין מניעה מלקיים יחסי מין. להפריית מבחנה בה נשאבות הביציות ומופרות מחוץ לגוף אין יתרון ליחסי מין משום שהביציות לא עוברות לחצוצרות, שם הן יכולות להיות מופרות. בהזרעה תוך רחמית חשוב ביום או ביומיים הרלוונטיים של ההזרעות להביא את הזרע למעבדה לצורך שטיפתו והכנתו להזרעה, אך גם זרע מיחסים שקוימו כיומיים קודם לכן, עדיין יכול להיות במערכת המין הנשית ולהפרות את הביצית.

קראו עוד: גילוי מום בעובר: כיצד מתמודדים ולמי פונים?

9. אוננות פוגמת באיכות הזרע

לא נכון. הפרמטרים לפיהם נמדדת איכות הזרע הם ריכוז, כמות, תנועה וצורה. לרוב הגברים האוננות לא משנה את המדדים בצורה משמעותית היכולה לפגום בזרע. אמנם בשפיכת זרע תכופה יותר עשויים להיות שינויים המתבטאים בריכוז נמוך יותר ובתנועה טובה יותר של הזרעונים, אך הם לא משפיעים משמעותית על הסיכוי להרות ויש כאלה הטוענים כי אוננות אף  משפרת את איכות הזרע משום שהיא מונעת הצטברות של רדיקלים חופשיים.

10. ישנם מזונות שיכולים לשפר את איכות הזרע ולהוביל להריון

נכון חלקית. אכילת מזונות המכילים נוגדי חמצון כמו ויטמין C או E עשויה לשפר את איכות הזרע אך לא באופן גורף. הדעות חלוקות בנוגע לנטילת תוספי מזון וויטמינים שונים כגון אבץ, אך אין קונצנזוס לגבי מזון שיבטיח הריון. תכשירים שונים עשויים לסייע, אך אין הבטחה שיביאו להריון בטוח. לחילופין, עישון תרופות מסוימות, תוצרים תעשייתיים, מולקולות דמויות אסטרוגן, חום ועוד יכולים לפגוע באיכות הזרע ובסיכויים להרות. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
פרופ' יעקב בר
פרופ' יעקב בר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופא מדהים, מקצועי ביותר"
ד"ר אירינה פיינברג
ד"ר אירינה פיינברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 12 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד, רופאה מקצועית ונעימה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפולי פוריות

בניהול פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו