דלג לתוכן

חופש מריטלין: האם כדאי לתת לילד "הפסקה" מתרופות בקיץ?

סקר אמריקני מצא כי 3 מתוך 4 ילדים "יוצאים לחופשה" מתרופות להפרעות קשב וריכוז בקיץ: כיצד מגמה זו באה לידי ביטוי בישראל, האם זה הדבר הנכון לעשות, וגם: מהי מידת היעילות של טיפולים טבעיים

מאת: אסנת עופר, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/07/2016
3 דקות קריאה

עבור ילדים ובני נוער רבים שאובחנו כבעלי הפרעת קשב וריכוז (ADHD), והן עבור הוריהם, החופש הגדול הוא זמן למנוחה לא רק מהלימודים, אלא גם מנטילת תרופות. בסקר אמריקני שהתפרסם לאחרונה נמצא כי 3 מתוך 4 ילדים שנוטלים תרופה לטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD) מפסיקים את נטילת התרופה בחופשות. 

קראו עוד: סתם שובב? כך תדעו אם זו הפרעת קשב וריכוז

"הנתונים שפורסמו בארצות הבית נראים דרמטיים, אבל בהחלט לא מפתיעים" מעיד ד"ר אורי יצקר, פסיכיאטר מומחה לבעיות קשב וריכוז בילדים ובמבוגרים, מהמרפאה לבריאות הנפש לילדים ונוער, במרכז הרפואי זיו בצפת. "אמנם בישראל לא נערך מחקר בתחום, אבל על פי הניסיון הקליני שלנו גם בישראל חלק גדול מהילדים מפסיק את הטיפול בקיץ, בסופי השבוע ובחגים. זה נושא שאנחנו כל הזמן נתקלים ודנים בו עם מורים, הורים וילדים", הוא מוסיף.

מדוע להפסיק את הטיפול התרופתי?

"יש לכך שתי סיבות עיקריות: חלק מהילדים סובלים מתופעות לוואי של הטיפול התרופתי, כגון אפתיה, התכנסות ועצב. אלה תופעות לוואי שאסור להשלים איתן גם במהלך שנת הלימודים, ובמקרים כאלה מומלץ לקבל ייעוץ רפואי הנוגע להחלפת סוג התרופה. במקרים אחרים, הילדים וההורים מרגישים לא בנוח עם נטילה קבועה של תרופה, ויש חשש מפני השפעות לטווח ארוך ומפני תופעות הלוואי הקלות וקצרות הטווח כמו כאבי ראש ובטן", מסביר ד"ר יצקר.  

ישנם 3 סוגים של טיפולים לבעלי הפרעת קשב וריכוז:

1. תרופות ממריצות (שמכילות סטימולנטים) המעלות את פעילות הדופמין במח. בקבוצה זו ניתן למצוא תרופות שמכילות את החומר הפעיל מתילפנידאט, שמוכר יותר בשמו המסחרי "ריטלין", על נגזרותיו השונות. לקבוצה זו שייכות גם תרופות אמפטמיניות שמעלות את רמת הדופמין, במנגנון שונה. 

2. תרופות ללא סטימולנטים, המעלות את רמת הנוראדרנלין ופועלות בדומה לתרופות נוגדות דיכאון.

3. תכשירים שאינם תרופות ומכילים אומגה 3 או שילוב של אומגה 3 וחומרים נוספים.

כמה ילדים, בני נוער ומבוגרים נוטלים תרופות אלה בישראל?

"הנתונים בעולם המערבי ובישראל דומים: כ-5%-12% מאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז, מרביתם מקבלים תרופה כזו או אחרת, אולם אין לנו נתונים מבוססים על היקף הילדים ובייחוד המבוגרים שהם בעלי ההפרעה אבל לא אובחנו", מדגיש ד"ר יצקר. 



האם מומלץ להפסיק את נטילת התרופות בחופשת הקיץ או בחופשות החגים?

ד"ר יצקר: "אנו ממליצים על הפסקת נטילה של תרופה במקרים מאד מסוימים. חלק מהילדים זקוקים לתרופה כדי להתגבר על קשיי ריכוז והסחת דעת. למעשה, הם צריכים את התרופה בעיקר בתקופת הלימודים, לכן אפשר לשקול את הפסקת התרופה בחופשות. ואולם יש הנוטלים את התרופות כדי למתן התנהגות אקטיבית ואימפולסיבית, התנהגות שמייצרת דימוי וערך עצמי נמוכים, שגוררת תגובות והשפעות הגורמות לילדים לחוויה של כישלון, לפגיעה במצב החברתי, לקשיים בהתנהלות יומיומית. במקרים כאלה אנחנו מוצאים שלא כדאי להפסיק את הטיפול התרופתי. בעיות ההתנהגות והקשיים שנובעים מהן ממשיכים להתקיים בחופשת הקיץ, ויכולים אפילו להתעצם למשל במסגרת של קייטנה או פעילות קיץ אחרת".  

קראו עוד: לא רק קשיים לימודיים: הפרעת קשב וריכוז בגיל ההתבגרות

סיבה נוספת שבגללה לא מומלץ להפסיק את נטילת התרופות היא, שישנן תרופות שהשפעתן מורגשת רק לאחר מספר שבועות, ואפילו חודשים של נטילה. לכן, כדאי להמשיך וליטול אותן גם במהלך חופשה על מנת שישפיעו מיד עם תחילת שנת הלימודים. 

לעומת זאת, ישנם גם מצבים הפוכים, בהם הורים חוששים להפסיק את נטילת התרופה בקיץ, כדי שהגוף לא יאלץ "להתרגל" אליה מחדש עם שנת הלימודים. "יש תרופות שההסתגלות אליהן מידית, לכן אין חשש להפסיק אותן כשאין צורך בהשפעתן. הגוף לא שוכח, אבל כדאי לחזור להשתמש בתרופה מספר ימים לפני תחילת הלימודים כדי להתגבר על תופעות הלוואי הקלות, הכוללות כאבי בטן או ראש, בימים הראשונים לנטילת התרופה". 

בספרות הרפואית מופיעים דיווחים סותרים לגבי יעילות השימוש בתכשירים טבעיים המכילים אומגה 3. מה עמדתך?

"אכן ישנם מחקרים שתומכים ביעילות השימוש בתכשירים טבעיים ויש שמעלים ספקות. לאחרונה ערכנו מחקר על הפרעות קשב וריכוז ביחידת המחקר של בית החולים "זיו", יחד עם אגף הבריאות והנפש, במהלכו עקבנו אחרי 30 ילדים שרמת האומגה 3 בדמם נבדקה לאורך כחצי שנה. אמנם אנחנו עדיין בשלב עיבוד נתונים, אבל ההתרשמות שלנו היא ששימוש בתכשירים טבעיים מיטיב עם ילדים מסוימים. 

"חשוב להדגיש, כי התרופות הסטימולנטיות הן הטיפול העיקרי ומתאימות ל-70% מבעלי הפרעת קשב וריכוז שזקוקים לטיפול תרופתי, ושהן הוכחת חד משמעית כמונעות מצבים נפשיים קשים, הדרדרות לפשע או התמכרויות. עבור אותם 30% שאינם מסתדרים עם התרופות בגלל תופעות לוואי, להם מומלץ לבדוק את השפעת התכשירים הטבעיים. יש ילדים שמסתדרים ללא טיפול תרופתי, אלא רק בעזרת תכשירים. הופתענו לטובה מהתוצאות הראשוניות של המחקר, אבל עדיין – צריך לבדוק כל עניין לגופו, ולקבל ייעוץ רפואי. הפתרון הטבעי הוא לא חד משמעי". 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קשב וריכוז, ADHD

בניהול ד"ר גלעד חבצלת
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו