דלג לתוכן

איך ניתן לסייע לקרוב משפחה שחולה באלצהיימר?

מחלת האלצהיימר הופכת פעולות בסיסיות כמו אכילה ושתייה - למשימות קשות לביצוע. עמותת מלב"ב בפנייה למשפחות: כך תוכלו להקל על החולים, החל מהפחתת הגירויים החושיים במהלך הארוחה ועד להתאמת המרקם, הכמות ואפילו צבעי המזון וכלי השולחן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/08/2016
2 דקות קריאה

ההתמודדויות ההתנהגותיות של חולי אלצהיימר ומחלות דמנציה אחרות, בשלבים האקוטיים של המחלה, הן רבות ומורכבות. שיבוש בפעולת החושים, בתחושות הגוף, בפעולות המוטוריות ובמנגנון הגוף מקשים עליהם להתמודד עם פעילויות בסיסיות פשוטות כמו אכילה ושתייה. 

חוסר ההבנה וחוסר היכולת לזהות את תחושות הרעב והצמא, היטשטשות חושי הטעם והריח, וכן הקושי לעמוד בשגרה היום-יומית, עשויים להביא את החולים למצבים של תת תזונה ולהתייבשות מצד אחד, ולחוסר יכולת לזהות תחושות של שובע או הנאה מהמזון מהצד השני, דבר שיכול להוביל את החולים לאכילה מוגזמת.

קראו עוד: אלצהיימר – המחלה, הגורמים לה והצפי לעתיד 

כמו כן, עם התקדמות תהליך הפגיעה הקוגניטיבית, מנגנון הגוף, אשר באופן טבעי מפריד בין המערכת הנשימתית לבין מערכת העיכול, מתקשה לתפקד. משמעות הדבר היא שמזון עלול להיכנס לריאות ולהתפתח לזיהום או לדלקת ריאות. לא מעט חולי אלצהיימר מגיעים לאשפוז ואף מתים מדלקת ריאות כתוצאה מכך.

ברגע שהרגלי האכילה הופכים לסכנת חיים עבור החולים, ישנה חשיבות רבה לכך שבני המשפחה המטפלים יפתחו מודעות לתזונה נכונה, אשר יכולה לשפר את איכות חיי החולים ואפילו להאריך את חייהם. החולה זקוק להשגחה ולעזרה מאדם שמכיר ומבין את מצבו, ויכול להגדיר ולעקוב אחר זמני האכילה והשתייה ברגישות ובסבלנות. 

מאחר ופעילות האכילה דורשת פעילות מוטורית אשר עלולה להיות קשה לחולה, כגון ההתמצאות במרחב, אחיזת הסכו"ם וזיהוי הכמות והמרקם של המזון המוגש, יש מקום לחשוב על דרכים יצירתיות להקל עליו, מבלי שירגיש מושפל או שונה משאר הסועדים. 

עמותת מלב"ב (מרכזים לטיפול בחולי אלצהיימר ודמנציה) מציעה מספר דרכים שיעזרו לבני המשפחה להקל על החולה בזמן הארוחות:

1. להמעיט בגירויים

יש להגיש את הארוחה בסביבה שקטה ונטולת גירויים והפרעות – לכבות את הטלוויזיה והרדיו או כל דבר שעולל להסיח את הדעת. יש להימנע מלהניח פריטים לא רלוונטיים על שולחן האוכל כמו קישוטים. על שולחן האוכל יש להניח רק את מה שלו זקוק החולה על מנת לאכול.

2. הבחנה בין המזון והצלחה

שינויים בתפיסה הוויזואלית והמרחבית מקשים על החולה להבחין בין המזון לצלחת, ובין הצלחת לשולחן. כדאי להשתמש בצלחות לבנות, על מפה בצבע אחר, ולהימנע משימוש בכלים, מפיות ומפות בעלות צבעים ותבניות שעלולים לבלבל את החולה.

3. טמפרטורת המזון

חולי אלצהיימר אינם מסוגלים לזהות את טמפרטורת האוכל והשתייה ולדעת אם הם חמים או קרים מדי. תמיד תבדקו את הטמפרטורה לפני ההגשה.

קראו עוד: תזונה ים תיכונית עוזרת למניעת אלצהיימר



4. לא להעמיס במנות

יותר מדי סוגי מזון בבת אחת עשויים להציף את החולה. יש להגיש מנה אחת או שתיים בכל פעם.

5. העדפות משתנות

חולי אלצהיימר עלולים לפתח בפתאומיות אהדה או סלידה ממזונות מסוימים. יש לקחת זאת בחשבון בזמן הכנת הארוחה, ולהיות גמישים וסבלניים כלפי השינויים.

6. צרכים שונים

בתכנון הארוחה יש להתחשב במצב החולה, כדי להימנע מפגיעה ברגשותיו. כך למשל, במידה ויכולתו המוטורית אינה מאפשרת אחיזה בסכו"ם, יש לדאוג למזון שאפשר לאכול עם הידיים. כדאי לשמור על מרקם אחיד במזון, ולא למגוון מרקמים שונים.

7. להקדיש את הזמן הראוי לאכילה

יש לאפשר לחולה לאכול בקצב איטי, להזכיר לו ללעוס ולבלוע בתשומת לב ולזכור שפעולת האכילה יכולה לארוך זמן רב.

8. לאכול יחד

רצוי להפוך את הארוחות לאירוע חברתי מהנה. מחקרים מראים כי אנשים אוכלים טוב יותר בחברת אחרים.

9. ארוחה בשלבים

יש לזכור שהחולה לא תמיד זוכר מתי או האם אכל. אם החולה ממשיך לשאול לגבי ארוחת הבוקר למשל, אפשר לשקול להגיש את הארוחה בשלבים.

עמותת מלב"ב היא העמותה המובילה בארץ לטיפול, תמיכה ומחקר בכל הקשור להתמודדות עם מחלת האלצהיימר בקהילה. באמצעות שירותים ודרכי טיפול ייחודיים ומתקדמים, היא מספקת מענה הוליסטי מקיף בכל שלב משלבי המחלה, החל מהרגע בו היא מאובחנת ועד לשלבים הסופיים שלה ואף לאחר מכן.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מאהר חג'אזי
ד"ר מאהר חג'אזי גריאטריה
מומחה ברפואה פנימית וגריאטריה, פסיכוגריאטריה, מומחה לקביעת נכות רפואית וסיעודית
ד"ר יעקב הימן
ד"ר יעקב הימן פסיכוגריאטריה
ביקורי בית, לתיאום מראש בלבד
ד"ר עדי שוורץ
ד"ר עדי שוורץ גריאטריה
5.0
( 11 חוות דעת )
"דר עדי שוורץ, מאיר פנים, נותן ביטחון עם הידע הרב והנסיון ארוך השנים שלו. מדבר בגובה העיניים, קשוב ונוסך ביטחון"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גריאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו