דלג לתוכן

המדריך המלא: כך תקלי על צרבת בהריון

אחת התופעות הלא נעימות של ההריון היא הצרבת, שתוקפת רבות מהנשים ועלולה ללוות אותך עד הלידה – ואפילו אחריה. מה ניתן לעשות כדי להקל והאם המיתוס שצרבת גורמת לתינוק שעיר נכון?

מאת: מירי קליין מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/08/2016
4 דקות קריאה

כמחצית מכלל הנשים בהריון סובלות מצרבת. אצל חלקן הצרבת עלולה להתחיל כבר בסוף החודש הרביעי או תחילת החמישי ובניגוד לבחילות הריון, שנרגעות אחרי השליש הראשון, להמשיך עד הלידה ולעתים אף להחמיר עם התקדמות ההריון, במיוחד בשליש השלישי. אם העצות הרגילות, כמו לאכול ארוחות קטנות ולא לשכב מיד אחרי הארוחה, אינן פותרות את הבעיה, כדאי להיוועץ ברופא הנשים המטפל בך בהריון כיצד ניתן להקל. 

מדוע כל כך הרבה נשים סובלות מצרבת בהריון?

הצרבת נגרמת כשתוכן הקיבה חודר חזרה אל תוך הוושט. כיוון שרירית הוושט עדינה הרבה יותר מרירית הקיבה ולא מותאמת לרמת החומציות של מיצי הקיבה, נוצר גירוי באזור ומופיעה תחושת בעירה, שהיא הצרבת. במצב התקין השריר הטבעתי, שנמצא בין הוושט לקיבה, מונע חזרה של האוכל או מיצי קיבה אל הוושט. אך כשהסוגר נחלש, בגלל אכילה מוגזמת, למשל, מזונות שגורמים לרגישות או לחץ מוגבר בבטן, כפי שקורה בהריון, יש הופעה מוגברת של צרבות.

צרבת בהריון היא תופעה שכיחה שאף עלולה להחמיר בשליש השלישי של הריון

בנוסף ללחץ שמופעל על הקיבה על ידי הרחם הגדלה, ודוחף את התוכן החומצי של הקיבה כלפי מעלה, הריון גורם להאטה בפעילות מערכת העיכול ולייצור מוגבר של הורמון הפרוגסטרון. הורמון זה תורם להרפיית השרירים, כולל השריר של סוגר הוושט התחתון (שאמור לאטום את הפתח העליון של הקיבה מפני חזרת תוכן הקיבה לוושט). הסיכון לפתח צרבת חמורה יותר עולה במקרים הבאים:

•עובר גדול.

•הריון עם תאומים או שלישייה.

•מצג עכוז בשלב מתקדם של ההריון, כיוון שראש העובר עלול להפעיל לחץ נוסף על הסרעפת. 

הצרבת עלולה להיות חמורה למדי, כך שבין 30%-50% מהנשים שסובלות ממנה יזדקקו לטיפול תרופתי. בנוסף, ישנן נשים שאף סובלות מצרידות בעקבות השפעת הצרבת.

לאחרונה התברר שהמיתוס שצרבת הריון חמורה גורמת לתינוק להיוולד עם יותר שיער הוא נכון. חוקרים שבדקו את הקשר בין הסבל מהצרבת בהריון לבין גדילת השיער של העובר ברחם גילו שיש התאמה בין השניים - ולהיפך. אחד ההסברים שהציעו החוקרים הוא שאותו ההורמון, שגורם להרפיית הסוגר שבין הוושט לקיבה, משפיע גם על צמיחת השיער אצל העובר ברחם.

איך להקל על צרבת בהריון? המלצות

ניתן להקל ואף למנוע התקפים של צרבת בהריון. להלן מספר המלצות בדוקות שיעזרו לך להתמודד עם תסמיני הצרבת שלך:

• אכלי ארוחות קטנות מספר פעמים ביום, במקום שלוש ארוחות גדולות.

• הקפידי לאכול לאט ובנחת.

• השתדלי להימנע מאכילת ארוחת ערב דשנה או אכילה בשעות הלילה המאוחרות.

• הימנעי ממזונות חריפים, שמעודדים הפרשת מיצי עיכול ואת תחושת הצרבת, וממאכלים עשירים (כאלו שמכילים כמות שומן גדולה) או מטוגנים. כדאי לקרוא את התווית של הערכים התזונתיים על גבי האריזות של מזונות מוכנים ובוודאי לוותר על מנת פסטה ברוטב שמנת, במיוחד כשהיא מוגשת בערב. גם שוקולד, קפאין או אלכוהול ועישון (שאינם מומלצים בהריון בלאו הכי מחשש לנזק לעוברך) עלולים לגרום להיחלשות השריר הטבעתי של הסוגר.

ישנם רופאים ומטפלים ברפואה משלימה שממליצים להימנע בנוסף גם ממאכלים חמוצים, משקאות מוגזים או מיצי פירות חומציים, להמעיט באכילת שום, בצל, עגבניות וחצילים, כיוון שגם הם עלולים לגרום לצרבת. בנוסף, כדאי שתשימי לב איך את מגיבה למאכלים השונים וסלקי כל מזון שנדמה כי הוא מעורר צרבת אצלך מהתפריט.

• אל תשכבי לנוח מיד לאחר האכילה.

• מומלץ שתגביהי את ראש המיטה או תניחי כמה כריות כדי שפלג הגוף העליון יהיה מורם בהשוואה לשאר הגוף. פעולה זו תפחית את הזרימה החוזרת של תוכן הקיבה החומצי אל הוושט.

• אפשר לנסות ללעוס מסטיק, מה שמעורר הפרשת רוק, שעוזרת לנטרל את חומצת הקיבה.

אם כל אלו אינם יעילים להקלת הצרבת בהריון, כדאי שתיוועצי עם הרופא שלך בנוגע לתרופות ללא מרשם או כאלה שדורשות מרשם נגד צרבת.

רפואה משלימה וצרבת הריון

ברפואה הסינית ממליצים על לחיצות בנקודה ספציפית או עיסוי שלה כדי להקל על הצרבת או הבחילות בהריון. נקודת הלחיצה (pericardium point 6) נמצאת במרכז החלק הפנימי של האמה, שלוש אצבעות מעל מפרק כף היד, בין שני הגידים. הניחי את האצבע על הנקודה, רק עד שהיא נוגעת בעור, ואז לחצו בעדינות כך שהאצבע תשקע מעט לתוך האמה. לחצי במשך שתיים-שלוש דקות וחזרי על הפעולה שוב במידת הצורך. לחילופין, אפשר לעשות לחיצות 20 או 30 פעמים במרווחים של שנייה אחת בכל יד. 

בארומתרפיה ממליצים להוסיף ארבע טיפות של שמן ארומטי של לימון, תפוז או נרולי (פריחת תפוז) לכפית שמן בסיס (זרעי ענבים או שקדים) ולעסות את החזה והשכמות. לחילופין אפשר להוסיף מהתערובת למי האמבטיה כדי שתוכלי לשאוף את האדים.

ניתן גם לשתות תה צמחים כמו בבונג או זנגביל (ג'ינג'ר). אמנם הדעות חלוקות, אך יש כאלו שממליצים על תה נענע ואוסרים על שתיית תה שומר ויש כאלו שגורסים שבדיוק ההיפך הוא הנכון. בכל מקרה, אם לא מתחשק לך תה, ניתן לשתות מי קוקוס, שיכולים להפחית את תחושת הצריבה כמעט באופן מיידי.

טיפול תרופתי בצרבת בהריון

1.סותרי חומצה

ניתן להיעזר בתרופות סותרות חומצה על בסיס סידן קרבונאט, כגון טאמס,  גם בהריון, ללא צורך במרשם רופא. לרוב, נוטלים 2-4 טבליות ללעיסה עם הופעת תחושת הצרבת. לעיסת הטבליות מאפשרת להימנע משתיית מים רבה, שבדרך כלל דרושה לבליעת טבליות, שגם היא מגבירה את הייצור של מיצי עיכול, לרבות חומצת הקיבה. כמו כן, השימוש בטבליות ללעיסה מזרז את תחילת השפעתן ומקל בתוך דקות בודדות על תסמיני הצרבת.

אפשר להשתמש גם בטבליות ללעיסה על בסיס מגנזיום או סודיום אלגינאט, אך מומלץ להימנע מאלה שמכילות אלומיניום מחשש להחמרת עצירות.

2.פמוטידין

לגבי הטיפול בפמוטידין (גאסטרו), השימוש מומלץ רק במקרה הצורך ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל, כיוון שלא נעשו מספיק מחקרים שבדקו את השפעת התרופה על נשים בהריון. עם זאת, בניסויים שנערכו בחיות מעבדה לא נמצאו נזקים לעובר.

3.אומפרדקס (לוסק)

במקרים חמורים ממש, הרופא שלך יכול לרשום לך תרופה על בסיסי אומפרזול (חומר פעיל שנמצא בתרופות כמו אומפרדקס או לוסק). על פי הנחיות משרד הבריאות, ניתן לקחת אומפרדקס במהלך ההריון, לאחר היוועצות ברופא. במחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות, שכללו בסך הכול למעלה מ-1000 מקרים של חשיפה לאומפרזול (החומר הפעיל בתרופות אומפרדקס, לוסק ואומפרה) לא נמצאו השפעות בלתי רצויות בשיעור הגבוה מהאוכלוסייה הכללית. לא דווח על בעיות בריאותיות במהלך ההריון עצמו או על השפעות מזיקות על בריאות העובר או התינוק אחרי לידתו. עם זאת, עלייך להמשיך במעקב מסודר אחרי התקדמות ההריון ולדווח לרופא המטפל על כל תחושת אי נעימות.

כמו כן, לא סביר ששימוש במינונים הרגילים של אומפרדקס בתקופת ההנקה יגרמו לתופעות בלתי רצויות, למרות שהתרופה מופרשת בחלב אם.

ומה עם ברזל?

חשוב להפריד בין נטילת סותרי חומצה לבין תוספי ברזל שניתנים כמעט באופן גורף למרבית הנשים ההרות בעיקר במחצית השנייה של ההריון. ספיגה טובה של ברזל מצריכה סביבה חומצית, לכן יש להמתין מספר שעות אחרי נטילת טבליות המכילות סידן קרבונאט או אומפרדקס לפני בליעת תוספי ברזל. אם לוקחים אותם ביחד, רוב הסיכויים שרק כמות מועטה של ברזל תיספג בסופו של דבר, אך כל מה שלא נספג יישאר במעיים ויגביר תופעות לוואי אופייניות של תכשירי הברזל כמו כאבי בטן, עצירות או שלשולים.


הכותבת הינה רוקחת מוסמכת.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 168 חוות דעת )
"הרופא הכי מקצועי שיש. קשוב, ענייני ובעיקר רגיש לכל שאלה ובקשה. ממליצה בחום לכל מי שרק מתלבטת"
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
ד"ר ירדנה משיח
ד"ר ירדנה משיח יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית לרפואת נשים, פריון וגיל המעבר בתל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

בניהול ד"ר עמנואל אטלי
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו