דלג לתוכן

התינוק לא מפסיק לבכות? הכל על תופעת הקוליק

הפעוט בוכה ללא הפסקה? אל תסיקו דבר על כישורי ההורות שלכם!
20-40% מהתינוקות לוקים בקוליק, תופעה נפוצה המתאפיינת בבכי בלתי פוסק בחודשים הראשונים. מהן הסיבות לה, כיצד ניתן לאבחן ואיך מטפלים? מומחית מסבירה

מאת: לירון מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/12/2016
4 דקות קריאה

תוספת חדשה למשפחה מלווה תמיד באושר גדול ובמקביל גם באינספור שעות של בכי וחוסר שינה. רוב הפעוטות בוכים יותר במהלך שלושת החודשים הראשונים לחייהם מאשר בהמשך התבגרותם, ולמעשה מדובר בתופעה שגרתית המלווה את תהליך הגדילה וההתפתחות. 

מאידך, קיימים מצבים של בכי מוגבר ותכוף יותר אשר אינם מוגדרים כשגרתיים. קוליק, הינו מונח המתאר בכי בקרב פעוטות, ללא כל סיבה ברורה במשך שלושת חודשי החיים הראשונים. למעשה, לא מדובר במצב סטנדרטי, אלא בסיטואציות בהן הפעוט בוכה במשך שלוש שעות ויותר ביום ברוב ימות השבוע. מהם מאפייני הקוליק, ממה נגרם וכיצד ניתן לטפל בתופעה? מומחית מסבירה 

"קוליק הינו מצב מתסכל מאוד עבור ההורים וברוב המחולט של המקרים הוא גורם לדאגה" מסבירה ד"ר רבקה רגב, מומחית ברואת ילדים ותינוקות, לשעבר מנהלת יחידת ילודים ומנהלת מרפאת מעקב פגים בבי"ח "מאיר" ורופאת ילדים במרפאה בקהילה. הסיבה לו אינה ברורה ולרוב מייחסים את הבכי המוגבר לכאבי בטן בשל גזים במעי. מאידך, המצב אינו כה עגום ובקרב רוב הילדים מדובר בתופעה החולפת בגיל שלושה עד ארבעה חודשים. כמו כן, עד כה לא נמצא קשר בין קוליק בינקות להשפעה כלשהי על המשך החיים. 



קראו עוד: גמילה מחיתולים: 3 שאלות שיעזרו לכם להחליט אם הגיע הזמן 



 כיצד ניתן להבדיל בין בכי שגרתי למצב של קוליק?

תופעת הקוליק מתאפיינת בבכי פתאומי שאינו קשור למתרחש. למעשה, התינוק יכול להתחיל לבכות כשהוא שמח, אוכל או אפילו ישן. אפיזודות הבכי מתאפיינות בהתחלה ובסיום ברורים. הן בעלות תדר גבוה יותר מהרגיל שעשוי להישמע כמו מעין צרחה ופעמים רבות הן מתחילות בערב.


הרגעת הפעוט במצבים אלה הינה משימה כמעט בלתי אפשרית. לרוב הבכי פוסק בבת אחת לאחר העברת גז או פעולת מעיים ולאחריו חוזר התינוק להיות חייכן וטוב מזג. 

מאידך, לפני אבחון הקוליק, חשוב לשלול סיבות אחרות לבכי מוגבר. גורמים אלה קלים לאבחון וניתנים לטיפול בקלות. ראשית, יש לנסות ולהאכיל את התינוק, רעב עשוי להיות הסבר מוצק לבכי מתמשך. בדרך כלל בעת "קפיצות גדילה" התינוק יזדקק ליותר מזון מהרגיל. באופן פרדוקסלי גם האכלת יתר עשויה להוות גורם לתופעה, ועל כן יש להקפיד על כמויות בהתייחס לגודלו וגילו של הפעוט. יש לוודא כי אין דבר מה הגורם לכאב פיזי, כמו חיתול מהודק מדיי המביא לאי נוחות. לבסוף, גם עייפות עלולה להיות גורם נפוץ לפריצה בבכי, ומשכך כדאי לוודא כי קיימים תנאים המאפשרים הרדמות, לרבות סביבה ללא גירויים, מוצץ במידה ויש בו צורך, עיטוף עדין.


כשסובל מקוליק, הרגעת הפעוט מסתמנת כמשימה מורכבת. מאידך, חשוב לשלול בכי מסיבות אחרות, כמו רעב



"לאחר שלילת גורמים אלה כסיבה לבכי, יש לפנות לרופא המטפל לבדיקה וזה יבחן אפשרויות אחרות לבכי לפני מתן אבחנה אפשרית של קוליק", קובעת ד"ר רגב, "המצבים האחרים אשר מעוררים בכי אצל התינוק גורמים לרוב לתבנית בכי אחרת". 

כך לדוגמה ריפלוקס, מצב בו "האוכל עולה" מהושט לקיבה וגורם בעצם לצרבת אצל התינוק, עשוי להיות גורם לבכי, מאידך הוא מתאפיין בתבנית שונה מזו של הקוליק ומתחיל לרוב באמצע או מיד אחרי הארוחה. רגישות למזון, עשויה להופיע גם היא בתינוק הניזון מתחליף חלב אם או בפעוט יונק. שילוב רכיבים כגון חלב, ביצים, אגוזים וחיטה בתזונת האם, עשוי לגרום לרגישות.  

בנוסף, יכולה להיות רגישות לחלבון המצוי בתחליף החלב ולעיתים אף בחלב אם הצורכת משקה חלב. רגישות למרכיב מסוים יכולה לגרום לבעיות עיכול, כמו כאבי בטן, התכווצויות, עצירות ושלשולים. הבכי במקרים אלה אינו בתבנית הפתאומית של הקוליק אלא לרוב מתפרס על פני היממה כולה.

איך מאבחנים כי מדובר בקוליק?

לאחר ששללתם בעצמכם כי לא מדובר באחד הגורמים המצוינים מעלה, כדאי יהיה לערוך מעקב אחר הבכי (זמן הופעה, משך, גורמים מקלים) ולהציגו לגורם רפואי לצורך אבחנה מדויקת. 



קראו עוד: ואקום בבקבוקי תינוקות: למה הוא מזיק?



נשמו עמוק: כל דרכי הטיפול בתופעה

כיוון שמדובר במצב מתסכל וקשה עבור ההורים והמשפחה, חשוב לשתף אחרים בקושי ולבקש עזרה במקרה הצורך. כאמור, מדובר במצב טבעי ושכיח בתינוקות שאינו קשור למיומנות ההורים. מותר  ואף רצוי לקחת "הפסקה" קצרה מהתינוק הבוכה, להשאירו בידיים בטוחות, לצאת לשאוף אוויר ולהירגע. 


חשוב לזכור כי לא משנה עד כמה הסיטואציה מורכבת, אסור לטלטל תינוקות! טלטול הפעוט (Shaken baby syndrome) אינו מסייע בהפסקת הבכי ויכול לגרום לנכות קשה ואף עשוי לסכן חיים.

שינויי תזונה

אצל חלק מהפעוטות ייתכן שיפור בקוליק באמצעות שימוש בבקבוקים ופטמות המפחיתים בליעת אוויר וכן החזקת הילד במצב מאונך למשך 20 דקות לאחר האוכל.


לגבי תינוקות הניזונים מתחליפי חלב, ישנם חילוקי דעות לגבי השפעת החלפת המזון, לכן חשוב להיוועץ ברופא המטפל לפני כל שינוי, ולשקול ביחד יתרונות מול חסרונות. "בכל אופן", מבהירה ד"ר רגב, "אם לאחר שבוע אין הטבה, קרוב לוודאי כי אין יתרון לתחליף החדש". בהתייחס לתינוקות הניזונים מהנקה, חשוב להדגיש כי לא נמצא קשר בין הפסקת האחרונה ומעבר לתחליף, לבין שיפור בקוליק. לכן ההפסקה אינה מומלצת, במיוחד לאור היתרונות הרבים בחלב אם לפעוט.

תתכן הטבה, בעיקר אצל פעוטות המראים סימני אלרגיה לחלב או לילדים לאמהות בעלות נטיה אלרגית, אם האמהות המניקות יעברו לדיאטה היפואלרגנית (הכוללת הימנעות מצריכת חלב, ביצים, אגוזים וחיטה). יש לעשות זאת באופן הדרגתי ולהוריד בכל פעם מאכל אחר למשך שבוע, אם אין הטבה אפשר לשוב ולצרוך מאכל זה.

הרמת התינוק

למרות שהדבר לא הוכח במחקרים כמקל, הורים רבים חשים כי נשיאת התינוק, על הידיים או במנשא, מפחיתים את תחושת המצוקה אצל הפעוט וההורים.

חשוב לציין כי בגילאים המדוברים אין כל חשש לגרימת "פינוק" או תלות של הפעוט אם מרימים אותו הרבה.

צמחי מרפא ותרופות טבעיות

חשוב לזכור כי תזונתו של פעוט עד גיל 4-6 חודשים (כתלות במוכנות הילד) צריכה להיות מורכבת מחלב אם או תחליף חלב אם בלבד. אין לתת מזון או משקה אחר, אלא בעצת הרופא המטפל, אזהרה זו תקפה גם לגבי חליטות שונות הנחשבות לבעלות השפעה מטיבה על קוליק. גם בתרופות טבעיות שונות המוצעות לטיפול בתופעה נמצאו חומרים המסוכנים לפעוט, כגון אלכוהול. חשוב להקפיד ולהתייעץ עם גורם מקצועי לפני מתן תרופה כלשהי גם אם היא לכאורה צמחית או הומאופטית.


שינוי אווירה

מתן מוצץ, נסיעה במכונית ואמבטיה חמה יכולים לעזור בהרגעת הפעוט הבוכה.


פרוביוטיקה

לאחרונה, פורסמו מחקרים אשר הראו יעילות והפחתת בכי אצל תינוקות אשר קיבלו פרוביוטיקה. "מדובר בתכשיר פרוביוטיקה מסויים, המיועד לתינוקות", מציינת ד"ר רגב, "ולכן חשוב לדבר עם הרופא המטפל ולשקול יחד התחלת פרוביוטיקה."


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 45 חוות דעת )
"ד"ר אוריאל , היה ענייני, ממוקד והסביר לי וליד כל שלב באופן הכי ברור שיש וכן שאל את הילד באם ישנן שאלות והבהרות שהוא היה רוצה לדעת."
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 21 חוות דעת )
"התרשמתי ממש לטובה מפרופ וולוביץ הגעתי אליו לאחר ייאוש ותסכול הבת שלי אסמטית קשה מידי יום יש לה התקפים, חייבת לציין לטובה את ההסברים המפורטים, יחס אישי, סבלנות, הפרופ' התאים לה טיפול, מקווה בעזרת השם לראות ניסים ממליצה בחום"
 קשת ברקאי
קשת ברקאי רפואה משלימה
טיפולי אנרגיה, מגע ותת מודע
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו