דלג לתוכן

לעת צרה: הכל על טיפול החירום ב-HIV

בכל שנה מדווחים כ-2.6 מליון מקרי נשאות או תחלואה באיידס. במצבים בהם מתרחשת חשיפה בסיכון גבוה קיים טיפול חירום אשר מפחית את סיכויי ההידבקות באופן ניכר. כיצד הוא עובד ומדוע הוא אינו נחשב כפתרון למגיפה? כתבה רביעית בסדרה

מאת: ד"ר מרגלית לורבר, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 01/01/2017
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

וירוס הHIV מועבר מאדם לאדם באמצעות מגע מיני, או אינטראקציה עם דם נגוע ותוצריו. גם חשיפה חד פעמית לו עלולה לגרום להדבקה במקרים שונים, כמו קיום יחסי מין לא מוגנים, אונס, חשיפה חד פעמית למזרק משומש או למחט לא מחוטאת וכן מגע עם דמו של נשא. 

קיים טיפול חירום הניתן במקרי חשיפה בסיכון גבוה. ניתן ליטול אותו בטווח זמן של עד 48 שעות לאחר מגע מיני לא מוגן (לגבי חשיפה מדקירת מחט או חתך, המתרחשים על פי רוב לעובדים במערכת הבריאות, חלון הזמן הוא שעתיים בלבד!). הטיפול, המכונה
(PEP (Post Exposure Prophylaxis, יכול לסייע במניעת הדבקה בווירוס ה HIV. מה הרכבו ומדוע לא ניתן להתייחס אליו כמו אל גלולת היום שאחרי? מומחית מסבירה.

למרות המודעות הרבה למחלת האיידס והדרכים למניעתה, אחוז נשאי HIV ממשיך לעלות והמחלה ממשיכה להתפשט. הדרכים להימנע מאיידס הן קיום יחסי מין מוגנים, באמצעות שימוש בקונדום, וכן נקיטת משנה זהירות במגע עם דם. כך, למזריקים סמים, מומלץ להשתמש במזרקים חד פעמיים. לאנשי רפואה, מומלץ להצטייד בכפפות ולהשתמש בתכשירים רפואיים חד פעמיים או בכאלה שעברו עיקור. כמו כן, עליהם להקפיד על הוראות היגיינה נוקשות בדיקת מנות דם באופן מעמיק, דבר הנעשה כשיגרה בבנק הדם מזה שנים.

במידה ואדם חושד כי הוא נחשף לנגיף הHIV, הוא יוכל להפחית את סיכויי ההידבקות. בחשיפה חד פעמית לנגיף, הסיכוי נמוך יחסית , וניתן אך לצמצמו באמצעות קבלת טיפול מונע לאחר החשיפה לנגיף. 

מהו טיפול המנע?

טיפול המנע, אשר מכונה גם PEP, מיועד למניעת הדבקה ב-HIV במקרים של חשיפה בסיכון גבוה. למעשה מדובר בתרופה אשר מפחיתה באופן משמעותי את סיכויי ההדבקה בנגיף. היא ניתנת במשך חודש ימים ומבוססת על הטיפול התרופתי המשולב, אותו קוקטייל תרופות, הניתן לנשאי הנגיף ולחולי איידס, לשם שליטה במחלתם. 


קוקטייל התרופות מורכב מתרופה ממשפחת ה- Protease Inhibitors (או PI ), בעלת יעילות רבה ומכילה את החסם הגנטי הגבוה ביותר. בנוסף, הטיפול משלב גם תרופות תומכות (backbone). במהלכו נדרשת נטילת מספר טבליות, לפי קביעת הרופא את הכמות המתאימה, והוא מוגבל לחודש ימים. חשוב לציין, כי את הטיפול המונע ייעשה מיד לאחר החשיפה הלא מוגנת לנגיף ה- HIV ולא יאוחר מ- 48 שעות לאחר המועד. טיפול שיילקח מעבר לטווח זה הוא אינו יעיל ולכן לא יינתן כלל. 



מדוע אינו נחשב "כפתרון קסם"?

למרות יעילותו של ה–PEP הוא אינו מזור מושלם. למעשה, הטיפול אינו המעניק הגנה מלאה וכמו כן, מידת ההצלחה לא נבחנה בקרב הנחשפים למגע מיני לא מוגן או למחט נגועה, והיא הוכחה רק בקרב עובדי בריאות אשר נחשפו לדם נגוע בנגיף ה-HIV. בכל הנוגע לאחרונים נמצא כי סיכויי ההידבקות פחתו בכ- 81% , כאשר הטיפול הוחל בסמוך לחשיפה. מאידך חשוב לזכור כי בכל הנוגע ל- PEP הוא אינו שווה ערך לגלולת "היום שאחרי" ובהחלט אינו מהווה תחליף לשימוש בקונדום.

ההחלטה על המלצה וקבלת טיפול PEP היא בסמכותו של רופא מרכז איידס בלבד, אשר שוקל את הנסיבות הייחודיות של החשיפה, לרבות רמת הסיכון בה (סיכון גבוה או לא), היענות צפויה לטיפול ומשך הזמן שעבר מאז החשיפה.

 אם הוחלט על מתן ה- PEP, על הרופא לשתף את המטופל בהחלטה וליידע אותו לגבי יעילות הטיפול ותופעות הלוואי הצפויות. לפני התחלת טיפול מונע חובה לבצע בדיקת דם לשלילת נשאות נגיף ה-HIV , שהרי אז אין צורך בטיפול מונע. עם תחילת הטיפול, יש חשיבות מרובה למעקב רפואי צמוד ולהיענות וההתמדה בנטילת הטיפול. 

כתבות נוספות בסדרה:

פשוט ובטוח יותר: כל המידע על דרכי הטיפול באיידס

כבר לא סופנית? כל המידע על מחלת האיידס

המחלה השקטה: מהן דרכי האבחון של ווירוס ה-HIV?

הכותבת היא מומחית בכירה לאימונולוגיה קלינית ומנהלת היחידה למחלות אוטואימוניות במרכז הרפואי רמב"ם. הכתבה בשיתוף ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. 

עוד על המיזם: www.doctorschanneltube.org


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 23 חוות דעת )
"הטיפול היה מהיר, אדיב ומקצועי"
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו