דלג לתוכן
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי

התקן מונע הריון? 5 יתרונות וחסרונות של אמצעי מניעה קבועים

נשים רבות בוחרות להשתמש באמצעי מניעה קבועים למניעת הריון. ריכזנו עבורך יתרונות וחסרונות ל-5 אמצעי מניעה קבועים כדי שתוכלי לבחור אמצעי מניעה קבוע באופן מושכל

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/01/2017 תאריך עדכון: 28/12/2017
4 דקות קריאה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי בשיתוף עם פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי i מומחה בעל שם בתחום הפריון, והפוריות

המצאת הגלולות למניעת הריון בשנות ה- 60 של המאה הקודמת היוותה צעד משמעותי בדרך לשחרור האשה. עם התקדמות הטכנולוגיה השתכללו גם השיטות למניעת הריון, וכיום בנוסף לגלולות ולאמצעי מניעה זמניים אחרים, קיימים בשוק אמצעי מניעה קבועים המאפשרים למנוע הריון לטווח הארוך ואף לצמיתות. 
כדי לבדוק מהם היתרונות והחסרונות של אמצעי ההגנה הקבועים, ראיינו את פרופ' ג'קי אשכנזי, מומחה בכיר בגניקולוגיה, מחלוצי ההפריה החוץ גופית בארץ ומומחה במיילדות וגינקולוגיה, פוריות והפריה, בנוגע ליתרונות והחסרונות של אמצעי מניעה קבועים. 


1. סלילי ESSURE

מהם סלילי ESSURE? 

"זהו התקן המוחדר באמצעות הנחיית היסטרוסקופיה (טלסקופ זעיר) לחצוצרות מבעד לצוואר הרחם, דבר הגורם לחסימתן וכך נמנע המפגש בין תאי הזרע והביצית. ההתקן מעורר תגובה בחצוצרה הגורמת ליצירת רקמה הצומחת לתוך הסליל, ותוך פרק זמן קצר וגורמת לחסימה מוחלטת של החצוצרה".


מהם היתרונות של שיטה זו? 

"היתרון של אמצעי זה הוא שסליל דורש התקנה חד פעמית הטובה לאישה לכל חייה. בשיטה זו נמנעת פרוצדורה ניתוחית דרך דופן הבטן וכך נמנע הצורך בביצוע לפרוסקופיה. בנוסף, יעילות ההתקן היא גבוהה וניתן לחזור לפעילות מלאה תוך יום עד יומיים. יתרון נוסף של שיטה זו היא שאינה כוללת תופעות לוואי, אינה משפיעה על הדימום החודשי, ואינה גורמת לדלקות".


מהם החסרונות של שיטה זו?

"החסרון פרוצדורה זו נעוץ בכך שהיא יקרה יחסית ומצריכה הרדמה. בנוסף על כך, בשלושת החודשים הראשונים לאחר החדרת הסליל יש צורך להשתמש באמצעי מניעה נוספים בעת קיום יחסי מין".

פרופ' אשכנזי מוסיף שקימת פרוצדורה נוספת דומה: "החדרת התקן הקרוי ANDIANA ,שעדיין אינו קיים בארץ, החוסם את פיות החצוצרה באמצעות שימוש בחומר פולימרי וגלי רדיו הפוגעים בפיות החצוצרות".

קראו עוד: המדריך המלא: כל מה שצריך לדעת על גלולות למניעת הריון

2. התקן תוך רחמי

מהו התקן תוך רחמי?

"התקן תוך רחמי הינו התקן המוחדר לתוך הרחם. ישנם שני סוגי התקן: הורמונאלי ולא הורמונלי", מסביר פרופ' אשכנזי. 

התקן תוך רחמי הורמונלי:

מהו התקן תוך רחמי הורמונלי?

"התקן מירנה הינו התקן תוך רחמי הורמונלי המשחרר הורמון פרוגסטרון באופן עקבי למשך מספר שנים וכתוצאה מכך מתחוללים ברירית הרחם שינויים הגורמים לה להישאר דקה ללא יכולת השתרשות של עוברים".


מהם היתרונות של התקן זה?

"היתרון של התקן זה הינו שהוא מאפשר לנשים להימנע מהריון במשך כמה שנים. בנוסף, מכיוון שלהורמון שבתכשיר ישנה השפעה מקומית על רירית הרחם, דבר המותיר את הרירית דקה ומביא להפחתה ניכרת במשך ובכמות הדמם הוסתי".


מהם החסרונות של התקן זה? 

"ההתקן אינו מתאים לנשים עם דלקות באגן ברחם או בצוואר הרחם. בנוסף, לעיתים ישנה החמרה במיגרנות בקרב נשים הסובלות מכך, וכן קיימת לעיתים תחושת נפיחות בבטן".


התקן תוך רחמי מאפשר להימנע מהריון למספר שנים אך לא לצמיתות


התקנים תוך רחמיים לא הורמונליים (על בסיס נחושת):

מהו התקן תוך רחמי לא הורמונלי?

"התקנים תוך רחמיים עשויים מגיף פולימרי שעליו מלופף תיל נחושת המעורר תגובה מקומית ברירית הרחם המונעת השתרשות של עובר. בנוסף הנחושת גורמת לפגיעה בתנועתיות תאי הזרע, דבר המשבש את הפריית הביצית".


מהם היתרונות של התקן זה? 

"היתרון שמשמעותי של התקן זה הינו שהוא מתאים לנשים בכל הגילאים שאינן מסתדרות עם הגלולות. בנוסף, התקן הנחושת אינו פוגע בפוריות וניתן להוציאו בכל רגע".


מהם החסרונות של התקן זה?

"החסרון של התקן זה הוא הגברת הכמות או משך הווסת החודשית, וכן עלול לגרום ולכאבים ולאי נוחות בזמן המחזור".


קראו עוד: חושבת לעבור לשימוש בהתקן תוך רחמי? כדאי שתקראי

3. קשירת חצוצרות 

מהי קשירת חצוצרות? 

"זהו ניתוח פולשני המבוצע דרך הבטן בהרדמה כללית. בפרוצדורה זו מחדירים טלסקופ דרך הטבור ומבצעים ניתוק כירורגי של החצוצרות באזור החיבור בין החצוצרות לרחם, ובכך מונעים כניסת היריון עתידית". 


מהם היתרונות של שיטה זו? 

"היתרון של השיטה הוא שהיא מספקת פתרון קבוע ויעיל לנשים שהחליטו שאין ברצונן ללדת בעתיד הן מסיבות אישיות והן מסיבות רפואיות. בנוסף, זוהי פרוצדורה יעילה עבור נשים שאסור להן להרות מסיבות רפואית שונות".


מהם החסרונות של שיטה זו? 

"החסרון של שיטה זו הוא שהיא גורמת להגברה והכבדה של הדימום הווסתי. בנוסף, זוהי פרוצדורה יקרה שחייבת להיעשות בבית חולים ותחת הרדמה. חסרון נוסף הוא שהפרוצדורה נעשית על ידי לפרוסקופיה, וישנו סיכון של חדירה לבטן ופציעת איברים פנימיים". 



4. זריקת פרוגסטין 

מהי זריקת פרוגסטין? 

"מדובר בזריקה תת-עורית המכילה את ההורמון הנשי פרוגסטרון בלבד במינון נמוך. הזריקה פועלת בשלושה מנגנונים במטרה למנוע הריון: דיכוי ביוץ, עיבוי רירית צוואר הרחם המונע מעבר תאי זרע, והפיכת רירית הרחם לדקה, ובכך למנוע השתרשות ביצית מופרית ברחם. כעבור זמן הווסת עלולה להיעלם".


מהם היתרונות של הזריקה? 

"הזריקה מתאימה לכל הנשים מעל גיל 18. בנוסף, הזריקה מתאימה לנשים שלא יכולות להשתמש בגלולות או באמצעי מניעה אחרים ביניהן נשים מעשנות בנות 35 ומעלה, נשים עם גורמי סיכון להיווצרות קרישים בכלי הדם, נשים הסובלות ממיגרנות המלוות בסימפטומים נוירולוגיים ,נשים מיניקות מעל שישה שבועות לאחר הלידה, ונשים הרגישות לאסטרוגן". 


מהם החסרונות של הזריקה? 

"הזריקה אינה מתאימה לנשים המעוניינות במניעת הריון לטווח קצר, לנשים החוששות מזריקות, לנשים המעוניינות במחזור סדיר, לנשים הסובלות מאקנה ולנשים עם נטייה לאוסטיאופורוזיס. בנוסף, יש צורך במתן הזריקה אחת לשלושה חודשים, ובין תופעות לוואי המיוחסות לה הן שינויים במצב הרוח, עלייה במשקל וגודש בחזה". 


הזריקה מתאימה במיוחד לנשים שלא יכולות לקחת גלולות


5. שתל תת-עורי למניעת היריון

מה זה שתל תת עורי? 

"שתל תת עורי הינו שתל המוחדר מתחת לעור בזרוע ומשחרר מינון נמוך וקבוע של ההורמון פרוגסטרון"


מהם היתרונות של השתל?

"היתרון שתל תת עורי הוא ההשפעה ארוכת הטווח שלו לכשלוש שנים. בנוסף, ניתן להסירו מבלי לחשוש לטיב הפוריות, וניתן להרות בטווח של 10 חודשים עד שנה לאחר הוצאת השתל. יתר על כן, לאחר שימוש כשנה בשתל, הדימום והכאב בזמן הווסת עשוים להקטין". 


מהם החסרונות של השתל? 

"יתכנו שינויים משמעותיים באופיו של המחזור החודשי בשנה הראשונה לאחר החדרת השתל. המחזור עלול להיות בלתי סדיר ומלווה בדימום ממושך. בנוסף, חלק מהנשים המשתמשות בשתל מדווחות על עלייה במשקל, אך טרם הוכח כי יש קשר בין הדברים. במרבית המקרים יחלפו תופעות הלוואי תוך מספר חודשים, אך אם ישנן נשים הסובלות מכאבי ראש ממושכים או חמורים או מתופעות לוואי אחרות עליהן לפנות לרופא המטפל. חסרון נוסף הוא שבמקרים נדירים עלול העור סביב השתל להזדהם. במקרים אלו יש צורך לנקות את האזור ולקבל טיפול אנטיביוטי". 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר משה רויבורט
ד"ר משה רויבורט יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
ד"ר אביטל גלאובך
ד"ר אביטל גלאובך יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 14 חוות דעת )
"ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו