דלג לתוכן

כנס רפואה מגדרית - אישה אינה גבר קטן

כנס רפואה מגדרית - אישה אינה גבר קטן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/02/2009 תאריך עדכון: 09/05/2013
2 דקות קריאה
היום התקיים במרכז הרפואי רבין בפתח תקווה כנס היסוד של החברה הישראלית לרפואה מגדרית. למרות שהשוני בין גוף הגבר וגוף האישה קיים עוד מלפני שהרפואה הוגדרה כמקצוע, מעניין שעד לאחרונה לא התייחסו החוקרים להבדלים אלה ונטו לחקור בעיקר גברים.
כאשר בדקו תרופות חדשות, למשל, נכללו במחקרים בעיקר גברים. התירוץ היה שיש לשמור על העובר שאישה בגיל הפוריות עשויה לשאת ברחמה. בשנת 1977 הוציא מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) הנחייה על פיה אין לכלול במחקרים קליניים נשים. רק עשור לאחר מכן הצהיר משרד הבריאות האמריקאי שלא יתמוך במחקרים שלא נכללים בהן נשים, ולקח עוד עשור עד שגם מנהל המזון והתרופות האמריקאי הסיר את ההנחיה האוסרת הכללת נשים במחקרים.

ולמה זה חשוב ? האם יש לכך חשיבות מעבר להשמעת קול פמיניסטית ? ודאי וודאי. קיימים הבדלים ניכרים בין גוף הגבר וגוף האישה הן מבחינה אנטומית, הן מבחינה פיזיולוגית, והן מבחינה פתולוגית. כמו כן קיימים הבלים בשכיחותן של מחלות שונות ובהתייצגות שלהן. חלק מההבדלים נובעים מסיבות ביולוגיות טהורות. למשל, שינויים המקנים לאישה את היכולת להרות וללדת (הורמונים ספציפיים, רוחב האגן, גמישות של המפרקים). חלק מההבדלים נובעים קרוב לוודאי מגורמים סביבתיים ותרבותיים. מקצועות "נשיים" עלולים לגרום לנשים ללקות בשכיחות יתר במחלות מסוימות. למשל, נשים העוסקות בהקלדה או במלצרות עשויות להיות חשופות יותר למחלות הקשורות במפרקים. גם הפיזור של תרופות, ספיגתן והמטבוליזם שלהן שונה באופן מהותי בין גברים ונשים.

הרפואה המגדרית תפסה בעשור האחרון תאוצה אדירה, ומהווה מהפך בעולם הרפואה על כל הגישות שבו. ההבנה שלמעשה כל מערכות הגוף שונות מבחינה פיזיולוגית ופתופיזיולוגית, וההבנה שתרופות מתנהגות בצורה שונה, הביאה להבנה שרוב המחקרים שנעשו עד היום ונכללו בהם גברים אינם בהכרח רלבנטיים גם לנשים.

בכנס הכריז פרופסור מרק גלזרמן, מנהל בית החולים לנשים ויולדות בבילינסון, על הקמת החברה הישראלית לרפואת מגדר. עוד הרצתה בכנס פרופסור לגטו מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק שדיווחה על כך שאוטם בשריר הלב, למשל, מתייצג בצורה שונה בנשים מאשר בגברים, ולמרות שמחלת לב שכיחה מאוד גם בנשים, נשים רבות נשלחות לביתן מחדר מיון עם אבחנה של "היסטריה", למרות שהן לוקות בליבן. יש לקוות כי הקמת החברה הישראלית לרפואה מגדרית תביא בעקבותיה יותר תשומת לב להבדלים שקיימים בין גברים ונשים ותגרום להכללת נשים במחקרים, עם תשומת לב להבדלים אלה, גם בישראל.

ד"ר איציק לוי רופא בכיר
המרפאה לסיקור, מניעה וטיפול במחלות המועברות במגע מיני
מומחה בפנימית, מחלות זיהומיות ומחלות המועברות במגע מיני

[26/02/2009]

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 13 חוות דעת )
"הרופאה היתה נעימה ויסודית. הסבירה הכל לעומק. נתנה אפשרויות טיפול והסבירה בפרטים"
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו