דלג לתוכן

נותר עוד חודש ליוזמה שתשנה את העתיד של כולנו

86 יוזמות הוגשו עד כה במסגרת תחרות "יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2017" על ידי רופאים, אחיות ואף אנשים רגילים מן השורה. מהם הרעיונות שעשויים לשפר את עתיד מערכת הבריאות בישראל וכיצד גם אתם יכולים להגיש יוזמה?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/01/2017 תאריך עדכון: 18/11/2020
3 דקות קריאה

בעידן היזמות החברתית החליט פורום Reboot, קהילה של מומחים ובכירים, להזמין את הציבור להציע רעיונות שיסייעו להתמודד עם אתגרי הקיימות של מערכת הבריאות בישראל. הפורום, אשר הוקם בשנת 2014, הינו יוזמה לתועלת הציבור, הפועלת למען קידום מערכת בריאות בת-קיימא בישראל באמצעות זיהוי אתגרים והטמעת פתרונות שיביאו לשינוי. בפורום קוראים לזה 'חדשנות מעשית', ומכוונים לכך שצריך לעבור מדיבורים למעשים. "הגיע הזמן שהשיח האקדמי יוכוון ליישום מידי של יוזמות בריאות שיגיעו מהצרכים בשטח. כאלו היכולות להוביל לשינוי משמעותי בקרב חולים, בני משפחותיהם או הצוות הרפואי המטפל בהם", מסביר ד"ר יצחק ברלוביץ, מנהל המרכז הרפואי 'וולפסון', ומי שמוביל בהתנדבות את פעילות הפורום. 

"שינוי גדול מתחיל בצעדים קטנים" 

הפורום הקים חממה ל"התנעת יוזמות", המציעה סיוע כספי וליווי מקצועי ליוזמות שיכולות להביא לשיפור מערכת הבריאות. בדצמבר האחרון הכריז הפורום, בשיתוף עם גופים וארגונים נוספים, על תחרות "יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2017". הזדמנות זו מאפשרת לממש רעיונות שיסייעו לחולים או ישפרו את מערכת הבריאות שלנו, להגשים תכניות או לפתח פרויקטים קיימים וליישמם במקומות נוספים. 


"לעיתים שינוי גדול, מתחיל בצעדים קטנים", מסבירים בפורום, "קידום של יוזמות שיגיעו מתוך הקהילה הרפואית ומערכת הבריאות, קהילת היזמים וכלל הציבור, גם אם הם קטנים, יתרמו לחדוות עשייה ותחושת שינוי, ויכולים לשפר את פניה של מערכת הבריאות הציבורית בעתיד". 

חברי הפורום, המונה מעל 500 איש, שותפים בבחירת היוזמות. היוזמות שייבחרו, יקודמו על ידי מודל ייחודי לתועלת הציבור (Health Accelerator), המאפשר ל"התניע" רעיונות ולסייע בהוצאתם לפועל. "חבילת ההתנעה" שמספק הפורום, כוללת היכרות וייעוץ מקצועי של בכירים ממערכת הבריאות, האקדמיה והתעשייה, תקציב כספי ראשוני של עד 250,000 ₪, ליווי תמיכה ומנטורינג מקצועי מידי מומחים מובילים, חשיפה במסגרת כנס קיימות בבריאות 2017 וחשיפה תקשורתית וציבורית.

עד כה הוגשו 86 רעיונות, תוכניות, פרוייקטים ויוזמות בריאותיות שונות הטומנות בחובן רעיונות והצעות שיפור וייעול בשלושה תחומים עיקריים: טיפול ושירות לחולים, שיפור מערכת הבריאות וחדשנות רפואית. ההצעות שנאספו, חולשות על מגוון תחומים בסקטור הבריאות הישראלי והן הועלו על ידי מגוון רחב של אנשים, לרבות רופאים, אחיות ואנשי מקצוע השייכים לתחום, יזמים, ראשי ארגונים שונים ואף אנשים מן השורה. כך לדוגמה, מנהל מחלקה באחד מהמרכזים הרפואיים שהציע תוכנית הכשרה ייעודיות הניתנת ליישום על ידי צוותים קיימים במטרה לתת מענה למחסור החמור ברופאים מקצועיים, וזאת ללא צורך בתוספת תקנים. אחות מוסמכת שהגישה הצעה המתמקדת בקשר שבין בריאות הנפש לזו הפיזית, הכוללת בעיקרה טיפול פסיכולוגי לחולים כרוניים בקבוצות קטנות, במטרה לשפר את המדדים הקליניים ולהפחית את הצורך בטיפול תרופתי. הצעה נוספת, ניסתה לענות על אתגר העומס הגדול אשר קיים במערכת הרפואית באמצעות רשת מרפאות ווירטואליות שיספקו שירות וייעוץ רפואי מרחוק באמצעות שיתוף נתונים ותקשורת ווידאו צ'אט. יוזמות מסוימות, הועלו כדי לתת מענה לסוגיה רפואית ספציפית, כמו ההצעה אשר ניסתה למצוא פתרון לבעיית המוות בעריסה בעזרת צמיד המנתר את קצב ליבו של התינוק בכל שעות היממה, ומתריעה כאשר האחרון עומד על פחות מ-60 פעימות בדקה. בין היוזמות הוגשו גם יוזמות רבות של עמותות חולים שמטרתן עידוד איבחון מוקדם למחלות שונות או העלאת מודעות שתשפר תוצאות טיפוליות.


ההצעות שהוגשו חולשות על מגוון תחומים, והוגשו על ידי רופאים, אחיות, יזמים ואף אנשים מן השורה 

"השאיפה לשפר את האיכות, הבטיחות והשירות במערכת הבריאות משותפת לגורמים רבים", אומר פרופ' רן בליצר, יו"ר החברה הישראלית לאיכות ברפואה, הפעיל בפורום מאז הקמתו. "מערכת הבריאות בישראל, על כל יתרונותיה ומסירות הצוותים, סובלת מההשלכות של התיקצוב החסר ומיעוט המשאבים שמאפיינים אותה. יש הזדמנויות רבות לשיפור תהליכים, וחלקם לאו דווקא יקרים או מורכבים מאד לביצוע, אלא מחייבים רצון טוב ורעיון טוב", מסביר בליצר. "פעמים רבות התובנה שיכולה להביא לשינוי נמצאת לא אצל הצוות המטפל, אלא אצל המטופל ובני משפחתו. לעתים היא תהיה של עמותות וארגוני חולים שרואים את המחלה מכל היבטיה, ולעתים היא תגיע דווקא מצד אנשים שהרקע שלהם טכנולוגי או אחר, שרואים דברים שאנשים ששקועים בתוך מערכת הבריאות לא יכולים לראות".

כל אחד יכול להשפיע

"לדון בקיימות מערכת הבריאות זה חשוב מאוד, וגם להציע פתרונות, אך מצאנו שלעתים גישה מעשית יותר יכולה להוביל לשינוי מהר יותר, מסביר רביב סובל, לשעבר ראש תחום הבריאות במשרד האוצר וכיום מנהל קשרי החוץ בחברת AbbVie, התומכת בפורום ומסייעת במימון החממה. "הפלטפורמה הייחודית שמספק הפורום מעודדת אנשים בתוך המערכת לקחת יוזמה, ולהוביל את השינוי בעצמם. הניסיון הרב של עובדי מערכת הבריאות, והמחויבות הגבוהה שלהם, הם אלו שיכולים לתרום להצלחה. יש להם רעיונות מדהימים, אבל הם צריכים עזרה בהתנעה, וזה בדיוק מה שהפורום עושה. בניגוד לחממות 'סטרטאפ', המודל כאן אינו מוכוון לתוצאות עסקיות עבור המשקיעים, אלא לתוצאות שימדדו בשיפור תחום בריאות הציבור, תהליכים, שירות, חווית המטופל ועוד. הרווח הוא של מערכת הבריאות בכללותה".



קראו עוד: רעיון קטן מוביל לשינוי גדול: הפרויקט החדשני של פורום Reboot



התחרות זוכה גם לעניין גבוה מצד קהילת היזמים המקומית, אשר גילתה את הערך המוסף שמספקת החממה. "מצד אחד, כחברת הזנק, אנו זקוקים להשקעות של מיליונים, את זה לא נקבל כאן. מצד שני, יש לנו הזדמנות לקבל כאן ערך ששווה הרבה יותר מכסף", מסביר אחד מהיזמים שפנו אל הפורום.

אם גם לכם יש רעיון קטן שעשוי ליצור שינוי גדול: לחצו כאן 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דן פרט
ד"ר דן פרט אורתופדיה
אורתופד מומחה, כירורגיה של כף הרגל והקרסול, סגן מנהל המערך האורתופדי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר.
פרופ' יצחק צילינסקי
פרופ' יצחק צילינסקי כירורגיה פלסטית
מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
ד"ר קונסטנטין קגסוב
ד"ר קונסטנטין קגסוב אורתופדיה
אורתופד, מומחה בתחומי כף הרגל והקרסול, לקוחות כללית מושלם ולקוחות פרטיים בלבד
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ביטוחי בריאות וסיעוד

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו