מאפשרת גילוי מומים בעובר: המדריך המלא לבדיקת סקירת מערכות
בדיקת סקירת מערכות נחשבת לאחת מנקודות הציון בתשעת חודשי ההריון. בדומה לבדיקה פיזית מקיפה אצל רופא המשפחה, בדיקה זו מאפשרת בחינה מקיפה של התפתחות העובר. כיצד מתבצעת ומה חשיבותה של סקירת המערכות המאוחרת? מומחה מסביר
בקרב ההורים העתידיים, בדיקת סקירת מערכות היא כנראה הבדיקה המרגשת ואף המאיימת ביותר. בדומה לבדיקה גופנית כללית אשר מתבצעת על ידי רופא המשפחה, סקירת המערכות מאפשרת בחינה מקיפה של איברי הגוף השונים של העובר, לצורך מעקב אחר הגדילה הפיזית ומצב ההריון.
למעשה, מדובר בבדיקת אולטרה סאונד, הנעשית לרוב בגישה ווגינלית בשבועות ה-14-16 להריון. כאמור, מטרתה המרכזית הינה לבחון את התפתחותו הפיזית של העובר. הבדיקה, אינה בודקת רק איברים חיצוניים כמו אצבעות הידיים והרגליים, אלא סוקרת גם את האיברים פנימיים, לרבות המוח והכליות, הקיבה ואיבר המין.
הבדיקה מאפשרת בחינה של התפתחותית של חלקים נרחבים מאברי העובר. המבנה הפיזי אמנם מתפתח ומשתנה תכופות במהלך תשעת חודשי ההריון, אך בשלב זה ניתן כבר לאבחן מומים רבים. מעבר לבדיקת תקינותם של האיברים השונים בגוף התינוק המתפתח, נעשות גם בדיקות מדידה שונות, כמו מדידת ראש העובר זאת לצורך בחינת קצב הגדילה ביחס לגיל ההריון.
סקירת מערכות נוספת מתבצעת בין השבוע ה-22-24 וגם היא בוחנת את הגדילה הכללית של העובר ואת התפתחות האיברים. הסקירה השנייה נבדלת מבדיקת האולטרה סאונד הראשונית בעיקר בשל ביצועה בשלב מתקדם יותר של ההריון. אילו מומים ניתנים לגילוי בסקירת המערכות השנייה ומהם האיברים אותם ניתן לבחון רק בבדיקה המאוחרת? צפו בד"ר הלוי מסביר.