המדריך המלא: בטיחות ומניעה בגיל הרך
שמירה על בטיחות הילדים היא בראש מעייניו של כל הורה. לכן, ריכזנו עבורכם המלצות לשם התאמת בטיחות הבית ושמירה על ילדכם מפני פציעות שונות. כתבה ראשונה בסדרה
פעוטות וילדים הם סקרנים מטבעם ולא מודעים לסכנות האורבות סביבם, לכן יש צורך להקפיד ביתר שאת על סביבה בטוחה שתמנע פציעות ושברים מיותרים. ריכזנו עבורכם רשימה של המלצות לשם שמירה על בטיחות ילדיכם ולמנוע פציעות.
שינה משותפת
השאלה האם להשכיב את התינוק לישון במיטת ההורים היא שאלה מסובכת במיוחד. הורים רבים תומכים בהשכבת התינוק לישון במיטת ההורים, מתוך תפיסה שהמגע החם והקרוב הם בעלי חשיבות עליונה להתפתחות התינוק ועוזר לעידוד ההנקה. המתנגדים לעומת זאת, טוענים שבצורת שינה זו יש סכנה שהתינוק ייחנק. החנק עלול להתרחש בעקבות שכיבה של ההורה על התינוק, דחיסת ראש התינוק בין המזרן לקיר או מסגרת המיטה וכן מחסימת אוויר עקב מזרן רך מדי.
כדי למנוע מצב בו התינוק נמצא בסיכון לחנק, מומלץ להשכיב את התינוק לישון בלול או עריסה העומדים בתקנים הנדרשים. בנוסף, במידה וההורים לא מעוניינים להשכיב את התינוק בחדר אחר ניתן להשכיב את התינוק בעריסה או לול הקרובים למיטת ההורים.
במידה וההורים צורכים תרופות, אלכוהול או סמים, יש להימנע לגמרי משינה ליד התינוק. כמו כן, יש למנוע ממבוגרים שאנם ההורים ומילדים ואחים לישון במיטה יחד עם התינוק. חשוב לשים לב ולהימנע מלהשכיב את התינוק לישון במיטת מים, שכן המשטח עלול לגרום לשקיעת ראש התינוק בתוך המזרן. בנוסף, במידה והילד סובל ממגבלה יש איסור להשכיבו לישון במיטת ההורים.
במידה ואתם בוחרים להשכיב את התינוק ביחד איתכם יש להקפיד להרחיק את המיטה מהקיר ורהיטים סמוכים העלולים להפריע, להימנע משימוש במיטות בהן ראש התינוק עלול להיחסם ולא לעשות שימוש במצעים רכים כגון שמיכות, כיסויים וכריות העלולים לחסום את נתיב האוויר.
קראו עוד: כיצד לסייע לילדים להתמודד עם שינויים?
חנק
חנק כתוצאה משאיפת גוף זר הוא דבר שכיח אצל פעוטות ולרוב נובעים מבליעת גופים קטנים כגון מטבעות, חרוזים, לגו ועוד. גופים אלו גורמים לחסימת דרכי הנשימה דבר המוביל לחנק. מכיוון שדרכי הנשימה של ילדים צרות יותר מדרכי הנשימה של מבוגרים סכנת החנק גבוהה יותר. במידה ויש בבית משחקים או מוצצים קטנים שהילדים יכולים לבלוע בטעות, מומלץ לשמור במקום גבוה הרחק מהישג ידם.
בנוסף לחנק מגופים זרים, ילדים ופעוטות רבים נחנקים מחלקי מזון. מכיוון שהם עוד לא יודעים ללעוס היטב את האוכל מומלץ להקפיד על אכילה מסודרת מסביב לשולחן ולחתוך את האוכל לחתיכות קטנות. מומלץ ללמד את הילדים כיצד יש ללעוס, ולכן מומלץ לחשוף אותם באופן הדרגתי למוצרי אוכל בעלי מרקמים שונים.
אצל פעוטות מומלץ להימנע ממאכלים עגולים העלולים להיתקע בפתח קנה הנשימה ולחסום את מעבר האוויר. בעת חתיכת האוכל יש להפקיד שהחתיכות לא יהיו גדולות או קטנות מדי, וזאת כדי למנוע מצב בו החתיכה גדולה מדי וקשה ללעיסה.
טלוויזיה ושידות
מכיוון שילדים, תינוקות ופעוטות סקרנים בצורה יוצאת דופן, הם לרוב חוקרים ללא הפסקה את העולם שסביבם, בין אם זה מגירות ורהיטים או מוצרי חשמל. הטלוויזיה מהווה עבורם מוצר מסקרן במיוחד, שכן הם רוצים לבדוק מי נמצא שם בפנים. לכן, טלוויזיה הנמצאת במתקן או שידה שאינם יציבים מהווים סיכון רב לבריאות התינוק.
כדי למנוע מצב בו עקב סקרנות התינוק הטלוויזיה נופלת, יש למקם את הטלוויזיה בצורה הקרובה ביותר לרצפה, תוך קיבועה על הרהיט עליו היא נמצאת ומרחיקים אותו מהקצה, בכל מקרה יש להימנע משימוש ברהיטים הנמצאים על גלגלים. כדי למנוע סכנה מומלץ לקבע את ולטלוויזיות הפלזמה או ה- LCD לקיר.
יש לזכור כי עד גיל 3 אין להשאיר תינוקות ופעוטות בקרבת הטלוויזיה ללא השגחה כמו כן אין לאפשר לילדים מתחת לגיל 6 לערוך פעילויות קרוב לטלוויזיה.
כוויות
כוויות בילדים היא הפגיעה השכיחה ביותר אצל ילדים בחודשי החורף, במיוחד אצל ילדים בגיל הרך. הפגיעה הכוויה הנפוצה ביותר היא כוויה מנוזלים רותחים. 3 מתוך 5 ילדים שפונים למיון עקב כוויות, נכוו מנוזלים חמים.
בנוסף, לילדים יש עור דק יותר מהעור של המבוגרים, הם נכווים בטמפרטורות נמוכות יותר בצורה חמורה יותר. כמו כן, מיוון שמימדי גופם קטנים יותר משל במנה גופם של המבוגרים, הכוויה ממנה הילדים סובלים מכסה אחוז גדול יותר משטח גופם.
מכיוון שרוב הכוויות של הילדים מתרחשות במטבח, מומלץ להימנע מלהשאיר כלים חמים כגון סירים עם תבשילים בהישג ידם של הילדים. אין להשאיר את החוט החשמלי של הקומקום החשמלי תלוי באוויר, במידת הצורך יש לקצרו או להרחיקו מקצה השיש. בזמן בישול יש להשתמש בלהבות האחוריות של הכיריים, תוך הפניית הידיות של כלי הבישול לכיוון הקיר.
בנוסף לכוויות במטבח, ילדים רבים נפגעים מכוויות גם בזמן האמבטיה. לכן, מומלץ להוריד את טמפרטורת המים מ- 60 מעלות ל- 49 מעלות, ולהתקין אמצעים המאפשרים להגביל את טמפ' מי הברז ל-49 מעלות בלבד. לפני רחצת הילד ותוך כדי הרחצה מומלץ לבדוק את טמפרטורת המים בעזרת המרפק או מדחום ייעודי. בשום פנים ואופן, אין לאפשר לילדים לשחק בברזי המים, ואין להשאירם לבד באמבטיה אף לא לרגע אחד.
הקפדה על אזור המטבח והאמבטיה אמנם חשובה, אך חשוב להקפיד גם על מניעת כוויות מפגיעות אש. יש להרחיק את כל הגפרורים והמציתים מהישג ידם של הילדים, להרחיק את מכשירי החימום וכל חפץ דליק אחר. אם יש צורך לחמם את החדרים מומלץ להשתמש במזגן ורדיאטור וכן להתקין גלאי עשן בחדרים. בכל מצב בו אתם חשופים לאד באוויר הפתוח כגון מנגל או מדורה יש להשגיח בקפידה על הילדים ולהרחיקם ממקורות האש.
קראו עוד: קורס הכנה לכיתה א'? המשחקים שיעזרו להכין את הילדים בחינם
שימוש בטרמפולינה
מחקרים אחרונים שנעשו בעולם מצביעים על עלייה דרמטית במספר הנפגעים כתוצאה משימוש בטרמפולינה במהלך השנים האחרונות. גם בישראל נצפתה עליה מסיבית של שימוש בטרמפולינות, הן ביתיות והן במתחמים מסחריים, וכתוצאה מכך עליה דרמטית בפציעות ילדים.
בעוד שקפיצה על טרמפולינה עשויה להסב הנאה רבה הרי שנחיתה לא נכונה יכולה לגרום לפציעות קשות ולנכות. פציעות יכולות להתרחש גם כאשר הטרמפולינה נקייה מחפצים, הקפיצים והמסגרות מרופדים וההורים משגיחים.
היפגעות בעת משחק בטרמפולינה מתרחשת בדרך כלל בעקבות נפילה "לא טובה" על משטח הטרמפולינה או על מסגרת הקפיצים, עקב נפילה מחוץ לטרמפולינה או עקב התנגשויות עם קופצים נוספים. מרבית ההיפגעויות בטרמפולינה מתרחשות כאשר על הטרמפולינה היה יותר מאדם אחד.
כדי למנוע פגיעה או פציעה עקב שימוש בטרמפולינה, מומלץ להקפיד לרכוש את הדגמים המגיעים עם רפידות הגנה על כל הקפיצים, המסגרת והווים, כמו כן, רצוי שצבען של הרפידות יהיה בולט לעומת צבע הבד של הטרמפולינה. בנוסף, יש לרכוש טרמפולינה עם רשת הגנה המקיפה את קצוות הטרמפולינה ומגינה על הקופצים מפני נפילה. רצוי למקם את הטרמפולינה על משטח רך באזור חשוף, פנוי ממכשולים כגון עצים, גדרות, מתלי כביסה תוך בדיקה שישנו טווח של כ- 2.5 מטר מסביב לטרמפולינה הפנוי מחפצים כלשהם. כדי להיות בטוחים שלא יהיו נפילות ופציעות יש לאפשר רק לילד אחד לקפוץ על הטרמפולינה בכל פעם, ובתום השימוש יש לנעול את הרטמפולינה ולמנוע שימוש לא מבוקר.