המדריך המלא להפריה חוץ גופית - עוברים טריים או עוברים מוקפאים?
הקפאת עוברים הינה חלק חשוב בטיפולי הפריה חוץ גופית. מתי מקפיאים עוברים והאם ההקפאה משפיעה עליהם? כתבה ראשונה בסדרה
הקפאת עוברים הינה חלק חשוב בטיפולי ההפריה החוץ גופית ומהווה חלק בלתי נפרד מהתהליך עצמו. ההקפאה מאפשרת מרווח זמן עד להחזרתם של העוברים לרחם, תוך שמירה על איכות ושלמות העוברים.
מדוע מקפיאים עוברים?
הקפאת העוברים מאפשרת את הגדלת יעילותו של מחזור טיפול בודד, כיוון שכך ניתן לשמר עוברים עודפים לשימוש עתידי בכל מחזור טיפולי נתון. ההקפאה גם מאפשרת ״קנית זמן״ במקרים שצריך להשלים את הליכי האבחון הגנטי על העוברים, וכן מסייעת גם במקרים בהם ישנו סיבוך או סיכון של המשך הטיפול לאחר שאיבת הביציות כמו הופעת תהליך זיהומי, דימום, סיכון לגירוי יתר ועוד.
מתי מקפיאים עוברים?
ישנם מספר מקרים שבהם מקפיאים עוברים: ראשית במצב בו מקפיאים עודפי עוברים על מנת לשמר אותם לטיפולים עתידיים ושנית במצבים בהם יש צורך להשלים את האבחון הגנטי שלהם או שישנם גורמי סיכון שלא מאפשרים את המשך טיפול ההפריה. כמו כן, בטיפולי תרומת ביציות מחו"ל העוברים מוקפאים לצורך הבאתם והחזרתם לרחם בארץ.
הקפאת עוברים הינה שלב מרכזי בהליך ההפריה החוץ גופית. ההליך מסייע בשימור עוברים עודפים לצורך טיפול עתידי
האם יש הבדל בין עוברים מוקפאים לעוברים טריים?
הכלל בטיפולי ההפריה הוא שתמיד עדיפה החזרה של עוברים טריים, וזאת למרות שבשנים האחרונות חל שיפור רב בתוצאות של טיפולי ההקפאה וההפשרה של עוברים וביציות.
החזרת עובר טרי לרחם האישה, במיוחד בטיפולי תרומת ביציות, תמיד ייתן תוצאות טובות יותר מאשר החזרה של עובר קפוא, וזאת מכיוון שעדיין קיימים נזקי הקפאה העלולים לעכב או לפגוע בפוטנציאל ההתפתחותי של העובר, למרות השיפור בטכנולוגיה הזו.
בנוסף, כיום ידוע שילדים שנולדו מעוברים קפואים הינם במשקל גדול יותר משמעותית מאשר ילודים שהוחזרו לרחם ללא הקפאה. לפי החוקרים, המשקל הגבוהה של תינוקות שנולדו מעוברים מוקפאים נובע מהשפעה אפיגנטית (שינוי של גנים מסוימים כתוצאה מהשפעה סביבתית) של הליך ההקפאה על העובר. לכן, בחירה באופציה של הקפאה היא תמיד כורח בין אם מהסיבות שהוזכרו לעיל או בגלל חוסר יכולת טכנית להביא להחזרה בארץ עוברים טריים שמקורם מתרומת ביציות בחו״ל.