דלג לתוכן

"אמא שלי נכנסה לניתוח שהוגדר פשוט - ולא יצאה ממנו"

בפברואר 2011 עברה מזל ניתוח לקיצור קיבה שנועד להוריד את רמת הסוכר בדמה שנלוותה להשמנה, ולהעניק לה איכות חיים טובה יותר. ההליך הסתבך - והוביל לבסוף למותה. "אני איבדתי את היקר לי מכל בגלל טעות רשלנית בטיפול" אומרת בתה

מאת: נטע תלמי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/03/2017 תאריך עדכון: 21/05/2017
4 דקות קריאה

בפברואר 2011 עברה מזל  ניתוח "שרוול" לקיצור קיבה, שנועד להוריד את רמות הסוכר שנלוו אצלה להשמנה ולהעניק לה איכות חיים. במשך ארבעת החודשים שקדמו לניתוח בוצעו בדיקות, אשר מטרתן הייתה לספק תמונת מצב אודות מצבה הבריאותי, שתכריע בהחלטות לגביי הניתוח. "לאורך כל סדרת הבדיקות, הניתוח לקיצור קיבה הוצג כהליך פשוט כאילו מדובר בהליך קוסמטי, ולמרות שאמא שלי לא נראתה שמנה באופן חריג, היא התרגשה לקראת הניתוח והשיפור הניכר באיכות החיים שהובטח לה בזכותו", מספרת בתה מירי. 

לפרטים נוספים באתר משרד עו"ד כספי סרור לחצו כאן 

אך התקווה לשיפור באיכות החיים התבדתה, ומזל עברה כמעט שנתיים של סבל, שבסיומם איבדה את חייה. "למרות סדרת הבדיקות, הרופאים התעלמו לחלוטין מממצא אחד משמעותי, שהיה אמור להפוך את אמא שלי למועמדת לא מתאימה לביצוע הניתוח לקיצור קיבה בדרך שבה בוצע, בקע סרעפתי שדורש תיקון לפני הניתוח או לפחות מחייב טכניקה אחרת שלוקחת את הבקע בחשבון", מתארת ביתה את הסיבה לכך שאימה קיפחה את חייה. "הממצא התגלה בבדיקות טרם לניתוח, אך הצוות המטפל בחר לבצע את הניתוח בהתעלם ממנו".


מחוסרת הכרה במשך שבועיים

"כבר במהלך ביצוע הניתוח לקיצור הקיבה התרשמנו שמשהו הסתבך, והניתוח התארך ", מספרת מירי על היום הנורא. " לאחר הניתוח אמא שלי התלוננה על קושי נשימתי והרגישה רע. הבדיקות שבוצעו הראו היצרות בקיבה, אך הצוות עדיין לא הבין באותו שלב שהסיבוך התרחש בגלל המצאות הבקע הסרעפתי".


מזל שוחררה לביתה מבלי שבוצע ניתוח מתקן שהתחייב מהמצב, ולאחר מכן המצב רק הלך והסתבך: מזל לא הפסיקה להקיא וירדה בצורה קיצונית במשקל. רק אחרי שלושה חודשים, בהן מזל המשיכה להקיא, לא היתה מסוגלת לאכול, ואיבדה משקל רב (28  ק"ג), הבין הצוות סוף סוף שהסיבוך הקשה נובע מביצוע ניתוח השרוול בנוכחות הבקע, והוחלט לבצע ניתוח לתיקון הבקע והמרה למעקף קיבה.

נסיון התיקון בוצע מאוחר מידי, וכשמזל כבר היתה במצב בריאותי רע ומדורדר. בעקבות הניתוח נקלעה מזל למצוקה נשימתית, הורדמה והונשמה, ומכאן המשיכה מסכת ייסורים עד מותה בבית החולים. "במשך תקופה של שנה וחצי אמא שלי עברה 14 ניתוחים בניסיון לתקן את מצבה, שאף כללו ניתוחים להשתלת עור באזור הבטן", מתארת מירי את התהליך המפרך. 

קראו עוד: המדריך המלא: מה אתם חייבים לדעת לפני ניתוח

"אמא שלי נכנסה לניתוח שהוצג כהליך פשוט וקל, בריאה יחסית, וסיימה את הדרך הארוכה כשהיא אינה בין החיים. הצגת הניתוחים לקיצור הקיבה מתבצעת באופן חסר, תוך התעלמות מהעבר הרפואי של המטופל ומהסיכונים האפשריים או התנאים שבגינם אסור לבצע את הניתוח. מתום הניתוח ועד לרגע האחרון הרגשנו שהתבצעה רשלנות חמורה באבחון, והתייחסות שגויה לחלוטין של מערכת הבריאות מהמצב של אמא שלי" מוסיפה מירי.

"כל אדם שחותם על טופס הסכמה לניתוח יודע שיש סיכוי שההליך יסתבך, אך זה לא כולל הסכמה לרשלנות רפואית. אני איבדתי את היקר לי מכל בגלל טעות רשלנית בתכנון הניתוח, באבחון ובטיפול. אמא שלי ציפתה לניתוח כדי להרגיש טוב עם עצמה, אך התעלמות הרופאים ממצאי הבדיקות שבוצעו טרם לו הביאו להתדרדרות קיצונית במצבה ובסוף למוות. הרגשנו שהדיווחים המקצועיים היו לא נכונים, מהדברים הקטנים ועד לגדולים, התחושה הייתה שהודפים כל טענה הגיונית על טעות בהתייחסות.  כחודש לאחר פטירתה פנינו למשרד עורכי הדין כספי סרור ושות'. חיפשתי משרד טוב שמתמחה בתחום. כבר כשסיפרתי את הסיפור של אמא שלי הם התרשמו מן החשד שמדובר ברשלנות. עם הזמן עורכי הדין איתרו את התיקים הרפואיים, למדו את המקרה בעזרת מומחה לכירורגיה, והסיקו שאכן היתה פה רשלנות מתמשכת, ובשל כך הגישו בשמנו וייצגו אותנו בתביעת רשלנות רפואית, עד לסיומה בתשלום פיצוי ראוי". 


"אני איבדתי את היקר לי מכל בגלל טעות רשלנית בתכנון הניתוח, באבחון ובטיפול"

ניתוח בריאטרי: "לא פתרון קסם"

"השמנת יתר היא תופעה ששכיחותה הולכת ועולה בעולם המערבי, וההתמודדות עם נטייה להשמנה משמעותית אינה פשוטה", אומרת עורכת הדין שירה פרידן. "העובדה שהחברה מקדשת למרבה הצער את החיצוניות מוסיפה קושי. השמנה חריגה עלולה לגרור מצוקה רגשית ופגיעה בערך העצמי, וגם להיות כרוכה במחלות נלוות. עם עליית שכיחות התופעה, לצד התקדמות הרפואה בתחום הניתוחים הבריאטריים - ניתוחי קיצור קיבה ופתרונות כירורגים בדומה, חלה עליה בשיעור הפניות לפתרון הניתוחי. ישנם מטופלים שהניתוח עוזר להם, מועיל לבעיית ההשמנה ומשפר את איכות החיים שלהם. אבל צריך לדעת שהניתוח אינו מתאים לכל המטופלים וכי בסופו של דבר מדובר בניתוח לכל דבר, הכרוך גם בסיבוכים ולעיתים אף בטעויות".


"הניתוח לקיצור הקיבה אמנם עשוי להראות כפתרון ממוקד, המאפשר סיפוק מידי עבור המתמודדים עם השמנת יתר, אך צריך לדעת שההליך כרוך גם בסיכונים וסיבוכים כולל הסיכון למוות. מניסיוננו בייצוג נפגעי רשלנות רפואית, למדנו לדעת שישנם רופאים המשווקים את ניתוח קיצור הקיבה כאלטרנטיבה כמעט נטולת סיכון. עבור מי שהתעייף מן ההתמודדות הקשה עם השמנה, זה עשוי להישמע כהזדמנות לנקודת מפנה. חשוב לדעת – מדובר בניתוח לכל דבר ולא בפתרון קסם", מוסיפה עו"ד פרידן.  


מתי עשויה להתרחש רשלנות רפואית בניתוח לקיצור קיבה?

"למעשה, עצם ההחלטה על פתרון ניתוחי אצל מטופל שטיפול זה אינו מותאם עבורו, כגון, מטופל עם רקע נפשי משמעותי, שאינו מאפשר לו להתגייס לטובת השינוי בהרגלי החיים והתזונה הנדרשים לאחר הניתוח, כבר עלולה להוות רשלנות רפואית. לצורך קבלת אישור לניתוח קיצור קיבה יש לעבור הערכה נפשית, אך מניסיוננו הליך זה לא תמיד מבוצע בהקפדה הראויה. כך קורה שמטופל שהניתוח אינו מותאם עבורו, עלול לעמוד בפני סיכונים מיותרים", מבהירה עורכת הדין פרידן ומוסיפה: "רשלנות יכולה להיות גם באופן תכנון וביצוע הניתוח. כך למשל, טיפלנו במקרה בו בוצע ניתוח בהתעלם מבקע סרעפתי ידוע ומתועד אשר חייב תיקון. ביצוע הניתוח באותו מקרה בגישה לא נכונה, מבלי להתייחס לבקע, גרם למטופלת לנזק נורא, אשר גרר מעל עשרה ניתוחים חוזרים בניסיונות לתקן את התוצאה הגרועה, אך ללא הועיל – למרבה הצער המטופלת נפטרה לאחר מסכת ייסורים". 



קראו עוד: חשוב שתדעו כל מה שהרופא חייב לספר לכם לפני הניתוח



"בתביעות רבות בהן טיפלנו, התרחשה רשלנות בשלב המעקב שלאחר הניתוח, לדוגמה, בהחמצת ממצא של נקב אשר נגרם במהלך הניתוח. אמנם גרימת הנקב הינו סיבוך מוכר ואינו בהכרח מהווה רשלנות, אך איחור באבחונו, בפרט כאשר ישנם סימפטומים המחייבים בירור בבדיקת הדמיה, מהווה רשלנות, שמלווה לעיתים בהשלכות קשות". הבעיה מתחדדת כאשר הניתוח מבוצע במסגרת שלא מצויים בה אמצעים הולמים להגיב במהירות כאשר דבר מה משתבש, מסבירה עורכת הדין פרידן. "חשוב לדעת שלא בכל המסגרות הפרטיות יש את המשאבים הקיימים בבי"ח ציבורי, ובפרט בתחום ההדמיה והטיפול הנמרץ. באחד המקרים בהם טיפלנו, לא היה במסגרת הפרטית בשעות הלילה אפילו צוות רופאים המוסמך לקבל החלטה על העברת המטופל לבי"ח ציבורי, וכך קרה שאבחון הסיבוך התעכב, וכתוצאה מכך התעכב גם הטיפול". 

"מטעמים אלה, קבלת החלטות בטרם פנייה לניתוח קיצור קיבה צריכה להתבצע על בסיס מידע שלם. במסגרת זאת יש לשקול האם מוצו אפשרויות טיפול שמרניות יותר, לבדוק אם הניתוח מותאם לרקע הרפואי והנפשי, ולבחון את הניסיון של המנתח כמו גם את האמצעים הקיימים במוסד לצורך תגובה מהירה והולמת לסיבוך או מצב חירום", מסכמת עורכת הדין שירה פרידן.  

למידע נוסף באתר משרד עו"ד כספי סרור לחצו כאן 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
עו"ד ג. נסים - א.דר, רשלנות רפואית
עו"ד ג. נסים - א.דר, רשלנות רפואית עורך דין
עורכי דין לרשלנות רפואית. מייצגים נפגעי רשלנות רפואית בכל תחומי הרפואה. תחום עיסוק והתמחות יחידי.
ד"ר דוד שרים ושות'
ד"ר דוד שרים ושות' עורך דין
עורך דין לרשלנות רפואית ולתחומי המשפט והרפואה
 עמוס זיו רפואת לב אינטגרטיבית
עמוס זיו רפואת לב אינטגרטיבית רפואה משלימה
מרכז לרפואת לב אינטגרטיבי – מומחים בטיפול בבעיות לב והפרעות קצב לב על פי הרפואה הסינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רשלנות רפואית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו