אלה הן היוזמות המובילות בתחרות "יוזמת הבריאות לשנת 2017"
מאפליקציה חכמה המזהה החמרה במחלות במהלך שיחת טלפון שגרתית ועד למערכת זימון תורים מותאמת אישית ולומדת: אספנו עבורכם את 10 היוזמות המובילות שעלו לגמר בתחרות 'יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2017' של פורום Reboot
אורח החיים המערבי והקדמה הטכנולוגית הביאו עמם יתרונות שונים ובמקביל גם אתגרים רבים. ביניהם, העלייה בתוחלת החיים וכתוצאה מכך גם בכמות החולים הכרוניים, היקף ההוצאה הציבורית על שרותי בריאות שאינו עומד בביקושים זמני ההמתנה הארוכים למומחים ברפואה הציבורית ועוד. אלו מהווים איום ממשי על קיימות מערכת הבריאות הציבורית בישראל.
פורום Reboot אשר נוסד ב-2014, הוקם כיוזמה לטובת הציבור שמטרתה לקדם את נושא הבריאות לראש סדר היום. הפורום מורכב מקהילת מומחים מגוונת, שהתאגדה כדי לספק פתרונות יישומיים לאתגרים הרבים ובכדי לקדם שיח ציבורי ושיתופי בכל הנוגע לבריאות בת קיימא.
במרוץ השנים פעל הפורום כדי לזהות אתגרים שעלולים לסכן את קיומה של מערכת הבריאות ולבחון כיצד להיערך לקראתם. מעבר לכך, חברי הפורום עוסקים באיסוף נתונים, מחקר ומימון יוזמות התומכות בבריאות בת קיימא, תוך שיתוף פעולה עם גופי תקשורת ומדיה שונים, כדי להבטיח התנהלות שקופה ואתית.
השנה החליט הפורום לקחת את היוזמה המבורכת צעד אחד קדימה, והכריז על תחרות יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2017, אשר מאפשרת את מימושם של רעיונות מגוונים העוסקים בסיוע לחולים או בשיפור מערכת הבריאות הישראלית. הרעיון המוביל יזכה בליווי כספי של עד 250,000 ₪ והנחיה מקצועית של בכירים ממערכת הבריאות, האקדמיה והתעשייה, כדי להפוך את היוזמה המובילה מרעיון מהפכני למציאות.
קראו עוד: פורום Reboot מאתחלים את בריאות העתיד
הפורום מונה כ-600 חברים, אשר רבים מהם היו שותפים פעילים בבחירת היוזמות המוצלחות ביותר מתוך 207 הרעיונות שהוגשו על ידי מגוון רחב של אנשים, ביניהם: רופאים, אחיות, יזמים, ראשי ארגונים שונים ואף אנשים מן השורה. לאחר הליך סינון רב שלבי, בו לקחו חלק חברי מערכת הפורטל הרפואי Infomed, בליווי מדעי של החברה הישראלית לאיכות ברפואי, ומקצועי של מר אייל בן יעקב, שותף בכיר בחברת ארנסט ויונג ישראל, נבחרו עשרת הרעיונות המובילים ועלו לשלב חצי הגמר בתחרות.
היוזמות המובילות טומנות בחובן רעיונות שונים וחלקן מתבססות על חדשנות ועל קדמה טכנולוגית. דוגמה לכך היא חברת Valera Health בהובלתו של עופר שרון, שפיתחה מערכת המאפשרת ניהול מחלה כרונית באופן יעיל ורציף על ידי צוותים בארגוני הבריאות השונים. המערכת אינה מסתפקת רק בפניות יזומות של החולים אל גורמי המקצוע הרלוונטיים, אלא יוצרת ערוץ תקשורת דו כיווני המאפשר איסוף מידע רציף מהחולה והתרעה על החמרה במצב החולים הכרוניים שדורשת התערבות מקצועית.
יוזמות אחרות ניסו לענות על אתגרים המהווים תוצר לוואי של הרפואה המערבית המתקדמת. יוזמתה של חברת MedAware בהובלת המייסד ומנכ"ל החברה גדי שטיין, מנסה לספק מענה לכל הנוגע לריבוי תרופות מרשם. באמצעות פיתוח טכנולוגיה חדשנית, מבצעת החברה אנליזה של מיליוני תרופות רשומות אלקטרונית והצלבתן עם פרטי המטופל הרלוונטי, זאת לצורך התאמה מיטבית של הטיפול הרפואי למטופל המסוים.
בדומה לכך, גם חברת דטוס, בניצוחו של מנכ"ל החברה ומייסדה אורי בטש, שקדה על פתרון שיפתח וייעל את האינטראקציה שבין המטפל המקצועי למטופל. החברה פיתחה פלטפורמה המשמשת לאיסוף עיבוד והצגה של מדדים ביתיים שונים המיוצרים על ידי החולים במדידות ביתיות. המידע המופק משודר לרופא המטפל באמצעות אמצעי תקשורת דיגיטליים ומאפשר הליך קבלת החלטות מושכל בהסתמך על המדדים השונים בזמן אמת.
הצעות מסוימות הציגו טכנולוגיות פורצות דרך, כמו לדוגמה ה- iNeedle טכנולוגיה חדשנית שהומצאה על ידי דוד הירשברג, ונועדה להחליף כליל את מחטי הפלדה הנמצאות בשימוש בתחומי הרפואה השונים במערכת מחטים שאינה דורשת הפעלה ידנית ומאפשרת כיוון מדויק של המחט בתוך הגוף.
חלק מהיוזמות סיפקו מענה לבעיות רפואיות ספציפיות: חברת סקייד מדיקל בע"מ, בהובלת מנכ"ל החברה ומייסדה גבי מזרחי, פיתחה טכנולוגיה ייחודית המאפשרת הבדלה בין נגעים תת עוריים ממאירים לשפירים באמצעות מכשיר אשר מזהה את רמת העיוות התת עורי באופן לא פולשני לצורך דירוג רמת העיוות והתאמתו לאבחנה הפתולוגית.
בדומה לכך, גם חברת - Target בהובלתו של מנהל הפרויקטים של החברה, משה אהרון, מנסה לתת מענה לבעיה ספציפית ואף מסתורית במיוחד - תסמונת המוות בעריסה. באמצעות Baby Care - צמיד ייחודי אותו עונד התינוק, ניתן לנתר את קצב פעימות ליבו וכאשר זה יורד מתחת ל-60 פעימות בדקה, המוצר החדשני מתריע באמצעות צפצוף חזק ויוצר קשר עם שני מספרי טלפון מוגדרים. כך למעשה מתאפשר טיפול ראשוני בזמן ההתרעה, ובאופן זה ניתן למנוע מוות פתאומי מסיבות שונות, כמו תסמונת מוות בעריסה, חנק ואף שכחה ברכב.
ד"ר שאדי חסן, העומד בראש חברת HEALTHYMIZE, הציע פתרון חדשני למחלות המשפיעות על הדיבור, כמו מחלות ריאה ולב. באמצעות אפליקציה המאזינה לשיחות טלפון של המטופל ומעבדת אותות של דיבור ונשימה במהלכן, מזהה הפלטפורמה החמרה במצב הפיזי וכך מספקת התראות לחולה ולצוות המטפל. בעזרת האפליקציה ניתן לספק טיפול מוקדם ולמנוע להתדרדרות במצב.
קראו עוד: כך תציגו נכון: 5 הטיפים שיהפכו כל רעיון מורכב לסיפור הצלחה
חלק מהרעיונות המהפכניים שהוצגו במסגרת התחרות סיפקו מענה לשיפור איכות החיים של החולים במחלות כרוניות. פרופ' שומרון בן חורין הציג את ה- IBD-Passport, תכנית תמיכה כוללת לחולי IBD (הסובלים ממחלת קרוהן או קוליטיס) בכל הקשור לאתגרים הניצבים במסגרת נסיעות שונות לחו"ל. התכנית כוללת אתר אינטרנט אשר מרכז מידע מהימן בדבר ההכנות לנסיעה, יצירת רשת מרכזים רפואיים ברחבי העולם, אשר מתמחים בטיפול במחלות אלה ופלטפורמה מקוונת המשמשת לתחלופת מידע בין הרופא המטפל לחולה.
יוזמות אחדות, סיפקו פתרונות לבעיות אירגוניות של מערכת הבריאות לצורך ייעול השירות המסופק בה. כך לדוגמה, מערכת פרדיקט-תור: מערכת זימון תורים חכמה ולומדת מבוססת Big-Data, שהוצעה על ידי ד"ר עומר טרביצקי, מהמרכז הרפואי ת"א ע"ש סוריאסקי, איכילוב. המערכת מספקת אלגוריתם אשר ממקד ומייעל את הליך הזמנת התורים על פי זיהוי המאפיינים הדמוגרפיים של המטופל ודפוסי הופעתו לטיפולים בעבר.
בנוסף, היו רעיונות שהוגשו במסגרת התחרות והתמקדו במחקר ופיתוח רפואי. כך לדוגמה, פרופ' ורדה שלו, מנהלת פיתוח ומחקר במכבי שירותי בריאות הציעה הקמת מאגר דגימות לצורך שימוש מחקרי, אשר יוקם על ידי גיוס חברי הקופה שיתנו את הסכמתם לשימוש בדגימות שונות לצורך ביצוע מיפוי דנ"א, ביו מרקרים ובדיקות אפי- גנטיות. תשתית זו תסייע למחקרים שונים לאיתור מחלות גנטיות מגוונות, לאבחון מוקדם ולמניעתן.
מעבר לעשרת היוזמות שהגיעו לשלב חצי הגמר, חברי קהילת הפורום בחרו רעיון אחד שהוכתר כיוזמה "חביבת הקהל". יוזמת "מכבי משפחתי", בהובלתה של ליזה אברבנאל כנעני, עובדת סוציאלית מחוזית במכבי שירותי בריאות, מציעה את הקמתו של מערך תמיכה לבני משפחתם של חולים כרוניים הכולל סיוע, הדרכה, מידע, תמיכה ועידוד לצורך סיוע לקרובים עם התמודדות הטיפול בחולה ומניעת שחיקתם בהיבט הנפשי.