חיוך מלא שיניים ביום אחד: מהי שיטת הכל על 8 או הכל בבת אחת?
השתלת שיניים הינה החלופה החדשנית והמוצלחת לשיקום לסתות נטולות שיניים באמצעות תותבות. הליך הכל על 8, אינו משמש רק להחלפת מספר שיניים בודדות, אלא מאפשר שיקום לסת שלמה ביום אחד . מהם יתרונותיו ומה עוד כדאי לדעת על טיפול שיקום לסתות? כל התשובות
את הטיפול לשיקום לסתות נטולות שיניים באמצעות תותבות החליפו בשנים האחרונות שיטות מתקדמות של התקנת גשרים על שתלים דנטליים. השתלים הם עמודים , בדומה לשורשי השיניים, שעליהם אפשר להתקין שיניים קבועות. אחת השיטות לשיקום לסת שלמה נטולת שיניים היא שיטת "הכל-על-4" (All-On-4), שפותחה כדי לאפשר שיקום של לסת שלמה על גבי שתלים במקרים שבהם למטופל אין עצם מספיקה לביצוע השתלות רגילות באזורים האחוריים של הפה, ושהוא אינו מעוניין לבצע טיפולים מורכבים יותר כמו הרמת סינוס בלסת עליונה או בנית עצם בלסת התחתונה. השיטה, אותה פיתח פאולו מאלו מפורטוגל, מציגה במחקרים אותם ביצע סיכויי הצלחה דומים לאלה של השתלה בשיטה המסורתית, כל עוד העצם הקיימת בפיו של המטופל טובה מספיק כדי לקבל תוצאה מרבית.
מה הכוונה ב "הכל בבת אחת " ?
בעבר על מנת להשתיל שיניים ולקבל גשר קבוע עליהם היה נדרש זמן רב:
• שלב כירורגי ראשון: עקירת השיניים האבודות: המטופל קיבל תותבת נשלפת מידית .
• שלב כירורגי שני: השתלה שמתבצעת לאחר כ- 2-3 חודשים מיום השתלת השתלים והמטופל נשאר עם התותבת הנשלפת .
• שלב כירורגי שלישי: חשיפת השתלים לאחר המתנה של 3-6 חודשים עד לקליטת השתלים מבצעים חשיפה של השתלים ושבועיים לאחר מכן התחילו את השיקום.
כלומר, המטופל עבר שלושה הליכים כירורגיים ובמשך כ-9 חודשים ולעתים אף יותר הסתובב עם תותבת נשלפת.
קראו עוד: 10 דברים שחשוב לדעת לפני שעוברים השתלת שיניים
היום בשיטת "הכל בבת אחת" ביום הטיפול מבצעים הן את עקירת השיניים האבודות , הן את השתלת השתלים הדנטליים והן את הגשר הזמני- כך שבעצם הכל נעשה בבת אחת, בהליך כירורגי אחד והמטופל יוצא עם שיניים קבועות וחיוך רחב באותו היום.
כאשר הכל מבוצע בבת אחת - והמטופל עובר רק הליך כירורגי אחד וכך יורד הסיכוי לזיהומים, המטופל סובל מפחות כאב ויוצא אם שיניים קבועות ללא תותבת נשלפת.
בשיטת "הכל בבת אחת" המטופל עובר הליך כירורגי יחיד וכתוצאה מכך פוחת הסיכוי לזיהומים והראשון סובל פחות כאבים
כיצד עובדת שיטת "הכל-על 4 "?
כפי שמרמז שמה, בשיטה זו משתמשים בארבעה שתלים דנטליים. השתלים האחוריים מחודרים לעצם הקיימת בזווית של עד 45 מעלות, כך שראש השתל נותן תמיכה אחורית ואילו גוף השתל נמצא קדמית לסינוס ,בלסת העליונה, או קדמית לעצב ,בלסת התחתונה ,אזור שבו לרוב קיימת עצם זמינה להשתלה. את השתלים הקדמיים מכניסים בזווית ישרה בדרך כלל וכך מתקבלת תמיכה בקשת רחבה יותר של שיניים. לאחר ההשתלה מתקינים גשר קבוע למשך כחצי שנה ולאחר מכן יותקן גשר קבוע סופי העשוי מחרסינה או מאקריל.
מהי שיטת "הכל-על-8" ?
גם כאן ההסבר טמון בשם השיטה. כאשר יש יותר עצם באזורים האחוריים בפה אפשר לשפר את הטיפול ולהשתמש בשתלים נוספים כדי לקבל יציבות טובה יותר. במקרה של שיטת "הכל-על-8", הרי שמדובר על שמונה שתלים שיושתלו, לא בהטיה, ועל גביהם יותקן גשר קבוע זמני (בהברגה או בהדבקה). הרעיון הוא ברור ,ככל שהגשר יעוגן על יותר שתלים כך פיזור העומס יהיה טוב יותר (כל שתל יקבל פחות עומס) והגשר יהיה יציב יותר וניתן יהיה לבצע גשר ארוך יותר .
בדומה ל"הכל-על-8" אפשר לעשות את הטיפול עם שישה או אפילו עשרה שתלים. בכל מקרה ההמלצה היא לבצע בדיקה קפדנית עם רופא מומחה לפני ביצוע ההליך, כדי להחליט האם כדאי להוסיף עוד שתלים לעיגון הגשר כתלות בנפח העצם . ככלל ככל שיש יותר שתלים כך "המשקל" של כל שתל קטן יותר. כלומר, גם אם שתל מסוים נכשל יש מספיק שתלים אחרים שיתמכו בגשר.
קראו עוד: הסוף לתפרים: כל המידע על השתלות שיניים ממוחשבות
מה חשוב לדעת?
על אף ההבטחה שבטיפולים "הכל-על-4/6/8/10" המטופל יכול להיכנס למרפאת השיניים בבוקר ללא שיניים ולצאת ממנה בסוף היום עם חיוך מלא שיניים קבועות, כדאי לדעת שהדבר אינו נכון לכל מקרה. במצבים בהם קיימת דלקת חריפה או שיש אבדן גדול של עצם כדאי לחכות להחלמה. יש חשיבות רבה לבדיקת מצב הפה לפני תחילת הטיפול כדי להגיע לאבחנה נכונה. נוסף על זאת, ביום ההשתלה המטופל מקבל גשר זמני מאקריל ולאחר כשישה חודשים יהיה צורך בעוד כמה מפגשים עד לביצוע הגשר הקבוע הסופי.
שיעור ההצלחה של השתלת שתלים דנטליים גבוה מאד, ועומד על כ- 96%. בדיקה קפדנית ומדוקדקת אצל רופא מומחה טרם לטיפול תבטיח ברוב מוחלט של המקרים את הצלחת התהליך כולו.