הוכרזו הזוכים ב'תחרות יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2017'
207 יוזמות הוגשו לתחרות שערכו פורום Reboot ועיתון גלובס, מתוכן נבחרו אלה שיש להן פוטנציאל לקדם את המחקר והפיתוח הרפואי בישראל, לשפר את איכות הטיפול במחלות שונות, ואפילו להציל חיים: כל הפרטים
מאות מבכירי מערכת הבריאות, אנשי אקדמיה ותעשייה, יזמים וחוקרים, הגיעו אתמול (13.6.2017) לכנס החמישי של פורום Reboot בנושא 'קיימות בבריאות 2017', שהתקיים במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב. את הכנס כיבדו בנוכחותם ונשאו דברים, שר הבריאות יעקב ליצמן וחברת הכנסת שולי מועלם.
במרכז הכנס עמדה השאלה מהי ה-בעיה של מערכת הבריאות בישראל, כשעליה ניסו לענות בסדרת נאומי בזק, בין השאר, שר הבריאות יעקב ליצמן שהתייחס למהפכת הסיעוד; חברת הכנסת שולי מועלם, חברה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות ויושב ראש השדולה לשוויון בבריאות שהתמקדה באתגר העלייה בנטל המחלות הכרוניות על המערכת והפוטנציאל האדיר שברפואה מנבאת ומונעת; שמוליק בן יעקב, יושב ראש האגודה לזכויות החולה, שדיבר על אי השוויון ברפואה בישראל; ופרופ' עודד שוסיוב, הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית, ירושלים, שהעלה את הצורך בחדשנות רגולטורית והקמת Israel FDA.
חלקו השני של הכנס הוקדש לנושא "בריאות בת-קיימא בישראל", שהוא ליבת הפעילות של פורום Reboot. בשיאו של הכנס הוכרזו הזוכים בתחרות 'יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2017' של פורום Reboot בשיתוף עם עיתון גלובס. המטרה המרכזית של התחרות, הייתה עידוד הגשת רעיונות ויוזמות להן הפוטנציאל לתרום ולשפר את מערכת הבריאות הישראלית. חממת הפורום מאפשרת את מימוש הרעיונות הזוכים העוסקים בחדשנות רפואית, טיפול ושירות לחולים או בשיפור מערכת הבריאות הישראלית.
207 יוזמות הוגשו לתחרות על ידי מגוון רחב של אנשים, ביניהם: רופאים, אחיות, יזמים, ראשי ארגונים שונים ואף אנשים מן השורה. חלק מהיוזמות מתבססות על חדשנות וקידמה טכנולוגית, אחרות מנסות לענות על אתגרים באינטראקציה שבין המטפל למטופל. חלקן הציעו פתרונות לבעיות רפואיות ספציפיות, שיפור איכות החיים של החולים במחלות שונות ויוזמות אחדות, אף הציעו פתרונות לבעיות אירגוניות של מערכת הבריאות לצורך ייעול השירות המסופק בה. בנוסף, היו רעיונות שהתמקדו במחקר ופיתוח רפואי.
לאחר הליך סינון רב שלבי, בו לקחו חלק חברי קהילת הפורום, נציגי מערכת הפורטל הרפואי Infomed, חברי הוועד המנהל של החברה הישראלית לאיכות ברפואה, ונציגי חברת ארנסט ויונג ישראל - נבחרו עשרת הרעיונות המובילים ועלו לשלב הגמר בתחרות. מתוכן נבחרו שלוש יוזמות זוכות על ידי חבר שופטים המונה נציגים בכירים ממערכת הבריאות, האקדמיה, התעשייה, החולים ועיתון גלובס.
היוזמה שנבחרה כיוזמת הבריאות המובילה של 2017 היא היוזמה 'טיפה למחקר' של פרופ' ורדה שלו, מנהלת פיתוח ומחקר במכבי שירותי בריאות, אשר הציעה הקמת מאגר דגימות לצורך שימוש מחקרי, שיוקם על ידי גיוס חברי הקופה שיתנו את הסכמתם לשימוש בדגימות שונות לצורך ביצוע מיפוי דנ"א, ביו מרקרים ובדיקות אפי- גנטיות. תשתית זו תסייע למחקרים שונים לאיתור מחלות גנטיות מגוונות, לאבחון מוקדם ולמניעתן.
במקום השני, זכתה היוזמה של חברת MedAware, בהובלת המייסד ומנכ"ל החברה, ד"ר גידי שטיין, המשמש גם כרופא בכיר במרכז הרפואי רבין. היוזמה מנסה לסייע בהתאמה מיטבית של הטיפול הרפואי למטופל המסוים וכן לספק מענה למניעת טעויות מסכנות חיים במרשמי תרופות וניטורם. טעויות כאלו, מסתבר, מתרחשות בקרב כ-1.5% מהחולים בממוצע, כאשר הן מלוות בסיכון לאשפוז ממושך ואשפוזים חוזרים, במקרה הטוב, ובמקרה הפחות טוב בסיכון מוגבר לתמותה. הטכנולוגיה של MedAware יכולה למנוע טעויות מסכנות חיים במרשמי תרופות לכ-20,000 חולים כל שנה בישראל.
במקום השלישי זכתה היוזמה של חברת HEALTHYMIZE והעומד בראשה ד"ר שאדי חסן, המשמש גם כרופא במרכז הרפואי 'כרמל'. היוזמה מציעה פתרון חדשני למחלות המשפיעות על הדיבור, כמו: מחלות ריאה ולב. באמצעות אפליקציה המאזינה לשיחות טלפון של המטופל ומעבדת אותות של דיבור ונשימה במהלכן, מזהה הפלטפורמה החמרה במצב הפיזי וכך מספקת התראות לחולה ולצוות המטפל. בעזרת האפליקציה ניתן לספק טיפול מוקדם ולמנוע להתדרדרות במצב.
בתמונה: ד"ר שאדי חסן, ד"ר גידי שטיין ופרופ' ורדה שליו
היוזמות שזכו בתחרות קיבלו תמיכה כספית בסך של 365,000 ₪ וכן חבילת ליווי המשוערכת בסכום דומה. הם עברו סדנאות ליווי מקצועיות של חברת בארי כץ ומנטורינג אישי מטעם חברת ארנסט ויונג ישראל ומכון גרטנר במרכז הרפואי 'שיבא'. כמו כן, הן קיבלו סדרת פגישות מקצועיות עם בכירים ומקבלי החלטות בתחום הבריאות ונציגי אקדמיה ותעשיה.
פורום Reboot אשר נוסד ב- 2014, הוא יוזמה לתועלת הציבור שמטרתה לקדם את נושא הבריאות לראש סדר העדיפויות הלאומי ולהבטיח בריאות בת-קיימא בישראל באמצעות שיתוף פעולה חוצה מגזרים ותעשיות. בשנים קודמות, הפורום שהוא קהילה המונה מעל ל-600 מומחים ובכירים הפועלים בהתנדבות, עוסק בניתוח נתונים, זיהוי אתגרים, וגיבוש רעיונות כיצד להתמודד איתם. "הפורום הגדיר וניתח את אתגרי הקיימות הרציניים ביותר איתם תאלץ להתמודד מערכת הבריאות בשנים הבאות. עלו המון רעיונות, אך היה חסר מנגנון שיוכל לקדם אותם. משהו שייצר תוצאות ממשיות, כאלו שיורגשו בשטח", מסבירים בפורום.
לשם כך הקים הפורום "חממת בריאות" (Health Accelerator) במודל ייחודי לתועלת הציבור המאפשר להתניע רעיונות או לאתחל יוזמות, ולסייע בהוצאתם לפועל. זוהי "חממה" ראשונה מסוגה בישראל, שבשונה מחממות 'סטרטאפ', או אקסלרטורים "עסקיים" בתחומי ההייטק או הביוטק, המודל אינו מוכוון לתוצאות עסקיות עבור המשקיעים, אלא לתוצאות שימדדו בשיפור תחום בריאות הציבור, תהליכים, שירות, חווית המטופל ועוד. "היא אינה מספקת החזר השקעה לגופים התומכים בחממה - כאשר הרווח הוא של מערכת הבריאות בכללותה. כדי להביא לשינוי עוד היום ולהשפיע על אתגרי הקיימות של המחר, צריך לעודד ולסייע למשאב הזמין ביותר לנו: ההון האנושי בתוך המערכת ומחוצה לה. החשיבה, כושר ההמצאה והיזמות הישראלית - הן היתרון היחסי הגדול ביותר שלנו וניתן לעודד אותן לא רק באמצעות השקעת משאבים כספיים אלא גם בייעוץ, פתיחת דלתות, פתרונות בירוקרטיים ובעיקר באמצעות שיתוף פעולה ועזרה הדדית", מסבירים בפורום.
מלבד הפעילות ההתנדבותית של קהילת הפורום, תומכים במיזם גם גופים וארגונים, כגון: החברה הישראלית לאיכות ברפואה, מכון גרטנר, ארנסט ויונג ישראל, האגודה לזכויות החולה בישראל, עיתון גלובס, פורטל הבריאות infomed ואחרים. הפורום זוכה לתמיכה רחבה וסיוע גם של התעשייה והסקטור העסקי. בין התומכים: חברת AbbVie, קבוצת Bwell , חברת הביטוח מגדל, בארי כץ וחברת ProoV.