דלג לתוכן

חבורות: ממה הן נגרמות ואיך מטפלים?

כולנו מכירים אותן: אנחנו מקבלים מכה כואבת ברגל, ביד, בישבן או בכל אזור אחר בגוף ומיד הוא מתקשט בכתם כהה שמשנה צבעיו מיום ליום. מדוע נוצרות חבורות, מה משמעות הצבעים השונים והאם יש דרך למנוע או להקל על המכות היבשות? המדריך לנחבל הסדרתי

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/07/2017
3 דקות קריאה

מפעם לפעם, כולנו מתהדרים בכמה כתמים בצבעי כחול – סגול על העור שלנו. במקרים רבים, חבורות על העור הן אינן סיבה לדאגה ולרוב הן נרפאות מעצמן, אך לעיתים הכתמים הצבעוניים על הגוף עלולים להיות סימן לבעיה רצינית יותר. כך תבחינו בהבדל: כל המידע החיוני על חבורות.

מה הן חבורות ומדוע הן מופיעות?

חבורות צצות על העור, כאשר פציעה מסוימת גורמת לוורידים הקטנים מתחת לעור לדמם. כאשר אין פציעה של העור, הדם נשאר כלוא מתחתיו, נוצרים קרישי דם והצבע שנראה מעל הפציעה משתנה והופך ככה יותר. ככל שהמכה עוצמתית – כך החבורה שתיווצר בעקבותיה גדולה יותר, אלה נקראות גם קונטוזיה. במקרים מסוימים, אזור המכה עשוי להיות נפוח או לכאוב. 



סוגי חבורות

חבורה שטוחה וסגולה, מופיעה כאשר דם זולג לשכבות העליונות של העור. תופעה זו נקראת גם דמם כתמי, והיא אינה חייבת להיגרם רק מחבלה, אלא גם מתפקוד לא תקין של דפנות כלי הדם – פנס בעין הוא דוגמה לכך. 


המטומה מופיעה כאשר קריש דם יוצר בליטה מתחת לעור. האזור לרוב נפוח וכואב. המטומה היא אינה דמם: האחרון מתאר דימום כבד בפנים או בחוץ הגוף. 



מסגול ועד לחום: מה אומרים צבעי החבורות?

עם החלמת האזור הפגוע, צבעיו משתנים. למעשה, מדובר בתהליך פיזי של פירוק הדם הדולף וספיגה מחדש של ההמוגלובין. 


ככל שעובר יותר זמן מאז המכה, הצבעים שלה משתנים. כל שאר הצבעים שאנחנו רואים לאחר הכתם האדום הראשוני, כמו כחול, ירוק, צהוב וחום, הם תוצאה של מה שקורה כשהגוף שלנו מפרק את הדם הדולף וסופג מחדש את ההמוגלובין. עם הפגיעה, האזור לרוב יהיה אדום ולאחר יומיים – שלושה האזור יהפוך לכחול – סגלגל או שחור: המשמעות היא שתאי הדם הלבנים מפרקים את ההמוגלובין והברזל. לאחר כשבוע, היא תהפוך לצהובה או ירקרקה – בשלב זה מתפרק ההמוגלובין לבילרובין. לאחר כשבועיים תהיה החבורה בצבע חום בהיר, בשל שאריות חלבון המוסידרין וכמה ימים לאחר מכן תעלם המכה לחלוטין. 



ככל שעובר זמן מקבלת המכה, צבעי החבורה משתנים 


איך אפשר להקל על הכאב? 

קירור האזור עשוי לעזור להורדת הנפיחות ולכווץ את הסימן השחור – כחול. מיד כאשר אתם נחבלים, קחו שקית קרח והניחו אותה בעדינות על הפציעה. השאירו את השקית בין 15-20 דקות על העור, לאחר מכן תנו לו מנוחה של כחצי שעה, עד להחזרת השקית. 


תנו לאיבר הפגוע מנוחה, הרימו אותו מעל לבית החזה במידת האפשר. לדוגמה, אם אתם מקבלים מכה בשוק או בירך, הרימו את הרגל – זה יעזור להמשיך את זרימת הדם לאזור וכך ימתן את הנפיחות, וימנע מהחבורה לגדול. לאחר כיומיים הניחו כרית חימום על האזור.

קראו עוד: מיפוי שומות: הכירו את הבדיקה השנתית שאתם חייבים לעבור

חבלות עצם

העצמות עשויות גם הן מרקמות ולכן יכולות להיחבל. כל סוג של פציעה עשויה לגרום לחבלת עצם מפגיעה בזמן פעילות ספורטיבית ועד לתאונת רכב. מחלות שונות, כמו דלקת פרקים, מעלות את הסבירות לפגיעות אלה. הסימנים לחבלת עצם דומים מאוד לכל חבורה – כאב, נפיחות ושינוי בצבע העור באזור, אך לרוב הכאב ימשך זמן רב יותר. גם לטיפול במכות אלה דומה לחבורות בעור: תנו לאזור מנוחה, קררו אותו והרימו במידת האפשר. 



מתי כדאי לפנות לרופא?

במצבים בהם אתם סבורים שלא מדובר רק במכה יבשה, אלא בנקע או שבר, אם החבורה ממשיכה לגדול גם אחרי היום הראשון, אם יש נפיחות רבה באזור, אם החבורה לא חולפת אחרי כשבועיים או מופיעה שוב ללא סיבה, אם החבורה נוצרה מסביב לעין ומקשה על הראייה, אם נחבלתם באזור הראש או הבטן, מומלץ לפנות לגורם מקצועי כדי לשלול פגיעה חמורה יותר. 


קראו עוד: להדפיס ולשמור: כך תבחרו את קרם ההגנה המתאים עבורכם 



למה אני נחבל בקלות?

הגיל, המין  והגנים יכולים לשחק תפקיד. ככל שאנחנו מתבגרים העור הופך דק יותר ושכבות השומן מצטמצמות. כך אין שכבה רכה שמגינה על הוורידים התת עוריים ואלה יכולים להיפגע בקלות. נשים נוטות להיחבל מהר יותר מגברים, בייחוד באזור הזרוע העליונה, בירכיים ובעכוז. הנטייה להופעת הכתמים הכהים עשויה לעבור במשפחה. 



האם שינוי תזונתי יכול לעזור?

חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין K, וויטמין B12  יכולים לסייע בקרישת הדם. אם יש לכם חוסר באחד ממרכיבים אלה, אתם עשויים להיחבל יותר בקלות. נסו לאכול יותר פירות הדר אם כמות ויטמין ה-C בגופכם נמוכה. בשר אדום ודגנים מלאים עשירים בוויטמין B12. ירקות כמו, תרד הם מקור טוב לוויטמין K וחומצה פולית. 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר פיטר בלה
ד"ר פיטר בלה רפואת כאב
מומחה ברפואת כאב
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
ד"ר קארין אריש
ד"ר קארין אריש רפואת כאב
מומחית להרדמה ורפואה לשיכוך כאב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול בכאב

בניהול דנה רובין
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו