דלג לתוכן

בררנות וסרבנות אכילה בילדים: כל הטיפים שיגרמו להם לאכול

הסיטואציה הבאה בוודאי מוכרת להרבה מכם: אתם יושבים לארוחת ערב משפחתית והילד הקטן נמנע ממאכלים רבים או מסרב לאכול כלל. אך מתי מדובר בהפרעת אכילה של ממש וכיצד ניתן להתמודד עמה? המדריך המלא לבררנות וסרבנות אכילה בילדים

מאת: ד"ר לירון מרקוביץ', מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/08/2017
4 דקות קריאה

עבור ההורים שבינינו, תזונת הילדים עשוי להפוך מדבר טריוויאלי ושגרתי למקור משמעותי לדאגה, ואף להדיר שינה מעייני רבים. אך מתי מדובר בסתם פינוק ובאילו מקרים זוהי הפרעת אכילה של ממש? כשאנו מדברים על הפרעות אכילה בגיל הרך, אנו מתייחסים למגוון מצבים בדרגות חומרה שונות. אכילה בררנית וסרבנות אכילה נכנסות תחת קטגורית הפרעות האכילה בגיל הרך.

כלל האצבע לזיהוי הפרעות אכילה אלה הוא שכאשר הבעיה ממושכת או שמובילה לפגיעה בגדילה, ביחסים בין ההורים לילדים או בהתפתחות הילד ובמצבים אלה יש לפנות לטיפול. ישנן מרפאות להפרעות אכילה בגיל הרך בהן ניתן לקבל טיפול על ידי צוות רב מקצועי- רופא ילדים, פסיכולוג ילדים, תזונאית ילדים ועוד. מהי אכילה בררנית ומה ההבדל בין תופעה זו לבין סרבנות אכילה? ביקשנו מתרצה שני, דיאטנית בכירה לילדים המתמחה בבעיות אכילה בגיל הרך ובררנות אכילה, לשתף אותנו במספר טיפים להתמודדות, מנסיונה הרב עם ילדים המתמודדים עם הפרעות אכילה.

מהי אכילה בררנית?

מדובר בילדים הנמנעים מקבוצות שלמות של מזונות ומוכננים לאכול רק מזונות מסויימים. אחת הבעיות במצב זה היא שכאשר התינוק או הילד מתקשה לאכול מגוון מספיק או בכמות סבירה, הרבה פעמים ההורים נלחצים ודואגים, דבר הגורר מריבות בין ההורים לילד והתנגדות גדולה יותר מצד הילד.


התופעה נפוצה מאוד, שכיחותה בפעוטות עולה עם הגיל ועשויה להגיע לכ-50% בילדים בני שנתיים. אכילה בררנית קיימת בשני המגדרים, בכלל המוצאים ובמשפחות בעלות מצבים סוציאוקונומיים שונים. 

במחקר אמריקאי שפורסם ב- Journal of the American Dietetic Association בינואר 2004, שאלו הורים לילדים בררנים מה מספר הפעמים המירבי שניסו להציע לילד מאכל לפני שהחליטו כי אינו אוהב אותו והפסיקו להציע. התגובות נעו בין שלוש לחמש פעמים בסך הכל. דבר המרמז כי ייתכן והורים נוטים לתייג מהר מידי את ילדם כבררן וכי אינו אוהב מזון מסויים. הגישה היום דוגלת בלהציע שוב ושוב, כי רק כך לומדים להתרגל לטעם חדש. " זאת מאחר ומחקרים הראו שיש צורך ב-10-14 פעמים של חשיפות חוזרות מאותו מזון כדי שילד יתחבר אליו", מסבירה שני.

ממצא מעניין נמצא במחקר הולנדי אשר פורסם ב- Appetite ביולי 2017, שם הראו כי הצגה מוקדמת של ירקות לתינוק, בין גיל 4 ל-5 חודשים, הפחיתה את הסיכוי לאכילה בררנית בהמשך.

קראו עוד: מדריך: כך תסייעו לילדכם להתגבר על הפחד מבדיקות דם 




כך תתמודדו עם הילד הבררן: 8 טיפים


1. תנו דוגמה

 ילד אשר יראה את הוריו אוכלים אוכל בריא ומגוון, יותר סיכוי כי יהיה כך גם הוא.



2. שימרו על היצע מגוון

שמרו על היצע מגוון של מוצרים בריאים בבית, וודאו שהם במקום נגיש לילדים ומנגד הפחתת המצאות מאכלים שאינם בריאים.


3. אל תכריחו

 להכריח ילד לאכול, יוביל למתח סביב הנושא. במקום זה יש להציע מגוון של מאכלים בריאים ולתת לילד לבחור מתוכם. כמו כן, אפשרו לילד לטעום ולהוציא את האוכל מפיו במקרה והוא לא מסוגל לבלוע. חזקו אותו על האומץ להתנסות ולטעום. הבליעה עצמה היא שלב מתקדם יותר עבורו.


4.הציעו מאכלים שונים 

יש להציע מאכלים שונים בעלי מרקמים וטעמים שונים, על מנת לאפשר לילד למצוא את המאכלים הבריאים האהובים עליו.



קראו עוד: וונדר גירל: כך תגדלו ילדה עם ביטחון עצמי




5.שימרו על יצירתיות 

להשתמש בדרכים יצירתיות שונות על מנת לעודד את הילדים לאכול אוכל בריא: אפשר למשל להוסיף פירות וירקות למאכלים שהילד אוהב וכך לשדרג אותם עם תוספות בריאות, אפשר להגיש את האוכל בצורה מגרה וצבעונית, אפשר לתת לילדים להרכיב את המנה בעצמם. 


6. שתפו את הילדים 

יש סיכוי גבוה יותר שילד יאכל מאכל אשר השתתף בהכנתו.


7. בצעו מעבר הדרגתי

השתמשו במאכלים שהילד כן אוכל כדי לחבר אותו למאכלים חדשים. לדוגמא, ילד שאוהבת גבינה צהובה, ניתן להוסיפה לפסטה, לחביתה למאפינס, לפזר על ירקות בתנור. כך הסיכוי שהילד יהיה מוכן לטעום יעלה.


8. עודדו אכילה בחברה

ארוחה היא חוויה חברתית סוציאלית. דאגו שזמן הארוחות יהיה נעים. ניתן לערוך ארוחות עם בני גילו של הילד, לפעמים ישנה השפעה טובה לשיתוף חבר בארוחה.




אכילת בררנית נפוצה מאוד ועשויה אף להגיע לכ-50% בקרב בני השנתיים



מהי סרבנות אכילה?

ישנם תינוקות ופעוטות הלוקים בסרבנות אכילה. סרבנות אכילה גורמת לכשל בשגשוג ותתכן אף ירידה במשקל בטווח הקצר, בטווח הארוך יתכנו הפרעות גדילה. יכולות להיות סיבות גופניות להתנהגות שכזו או סיבות פסיכולוגיות. סיבה נפוצה להופעת סרבנות אכילה הינה התקוממות התינוק כנגד האכלה בכוח, בכך הוא מנסה למנוע חזרה של החוויה הלא נעימה שחווה ולשמור על עצמאותו. 


גם מצב זה, כמו הקודם, יכול להוביל למתח ולחרדה אצל ההורים בשל חוסר הבנת עקשנותו והתנגדותו של התינוק, דבר אשר עלול להחמיר את הבעיה ולגרום לקושי ביחסי ההורים-ילד אשר יפלוש גם לתחומים אחרים. "בשל חשש שהילד אינו אוכל וגדילתו עשויה להיפגע, חלק מההורים יאפשרו לילד לאכול מזון שאינו מזין כמו חטיפים וממתקים רק בכדי שיאכל משהו", משתפת שני, "אך בכך הם בעצם מקבעים את סרבנות האכילה של מזונות מזינים".

במחקר ישראלי שהתפרסם ב-Infant Mental Health במאי 2010, הראו החוקרים כי פעמים רבות סרבנות האכילה באה לידי ביטוי דווקא מול האם וכי שיתוף בן הזוג בהאכלת התינוק עשוי לשפר את המצב, על ידי שבירת המעגל השלילי אשר הזכרנו קודם. החוקרים העלו השערה שהסיבה לכך טמונה ביכולת האב לגשת להאכלה ממקום נינוח ובטוח יותר, כיוון שהאחריות להזנת התינוק באופן מסורתי נמצאת אצל האם המניקה ולכן האם עלולה לגשת לתינוק שלא אוכל מספיק עם יותר רגשות אשמה (שכמובן אינם מוצדקים).

שמרו על סדר יום ומצאו את המקור: 4 טיפים לסרבנות אכילה


1. מיצאו את מקור הבעיה

 יש לבדוק האם יש הבדל בהתנהגות הילד במסגרת מערכת החינוך ובבית. במידה ובגן הילד אוכל והבעיה ממוקמת בעיקר בבית, זה מרמז על קושי בנושא בין ההורים לילד ויש לטפל בו.


2. שמרו על סדר יום 

צרו סדר יום ברור וקבוע של ארוחות. הילד חייב להצטרף לשולחן האוכל גם אם אינו רוצה לאכול. בארוחה עצמה הוא יחליט אם וכמה לאכול.


3. עברו למוצקים בצורה נעימה וחווייתית

ישנה חשיבות שמעבר זה יהיה נעים כדי לייצר חוויות אכילה נעימה. שימו לב לשיתוף הפעולה של התינוק. עד כמה הוא מוכן לאכול מוצקים, והתאימו את עצמכם אליו. ישנם תינוקות שלוקח להם מעט יותר זמן לעבור למוצקים. אל תלחצו (ותלחיצו את התינוק שלכם) כאשר התינוק של השכנה כבר אוכל ארוחות שלמות.


4.שקלו אופציות אחרות

 ישנם תינוקות שלא מתחברים למרקם הטחון של המזון המחיתי אותו מציעים להם במעבר למוצקים. עם תינוקות אלה, אפשר לנסות להתקדם לאכילת מוצקים בשיטת  baby led weaning (BLW). בשיטה זו מגישים לתינוק אוכל רך כמו רצועות בננה, בטטה מבושלת אותם הוא מחזיק ומאכיל את עצמו. חשוב ללמוד את עקרונות שיטה זו לפני שמתחילים! חשוב שההורים יעברו קורס החיאה וירגישו שיש להם כלים להתמודד עם השתנקויות של התינוק.


"אכילה הינה חלק מההתפתחות הטבעית של כל ילד. היא צריכה להיות מהנה אישית וחברתית", מסכמת שני, "במקרה של קשיים בנושא יש לפנות לקבלת עזרה כדי למנוע בעיות אכילה נרחבות יותר בעתיד".


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 לירון רוסבי
לירון רוסבי טיפול
5.0
( 3 חוות דעת )
"הטיפול נותן לי ביטחון בעצמי ובתהליך. יש מקום לאופטימיות ותקווה לשפר את עצמי כהורה."
ד"ר טלי וישנה
ד"ר טלי וישנה פסיכיאטריה
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
5.0
( 3 חוות דעת )
"פשוט אין מילים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו