דלג לתוכן

300 מיליון חולים ברחבי העולם: מהם הגורמים לאסתמה?

אסתמה היא מחלה כרונית הנפוצה בילדים ומבוגרים כאחד, ולמעשה כ-10% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת ממנה. הגורמים לאסתמה רבים וכוללים גורמים מולדים ומאפיינים סביבתיים, כמו עישון וחשיפה לזיהום אוויר. מהי שכיחות המחלה וכיצד היא מתבטאת? מומחית מסבירה

מאת: ד"ר לאה בנטור, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 03/09/2017
3 דקות קריאה

אסתמה היא מחלה כרונית שכיחה בקרב ילדים ומבוגרים. זוהי מחלה דלקתית של דרכי הנשימה, הבאה לידי ביטוי בהתקפים של שיעול וקשיי נשימה. הגורמים למחלה הם רבים, כאשר למעשה מדובר בשילוב של גורמים תורשתיים עם גורמים סביבתיים. מהם מאפייניה של המחלה ועד כמה היא באמת נפוצה? צפו בד"ר לאה בנטור מסבירה.



מהי אסתמה? 

מחלת האסתמה היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה הבאה לידי ביטוי בהתקפים של שיעול וקשיי נשימה. מקור המילה אסתמה הוא ביוונית, ומשמעו "נשימה כבדה". שמה בעברית: קצרת (הנשימה) או גנחת (הסמפונות).

זוהי אחת מהמחלות הכרוניות השכיחות ביותר בעולם, כאשר שכיחותה עולה בהתמדה בעשורים האחרונים ועל פי ההערכות, כ-300 מיליון איש ברחבי העולם מתמודדים עם המחלה. היא נוטה להתפרץ לפני גיל 30 ו-10% מהמבוגרים סובלים ממנה. 

מחלת האסתמה משפיעה באופן ניכר על ילדים. ולמעשה, אחד מכל שלושה ילדים (בגילאי 0-5 שנים) עלול לסבול מ"צפצופים נשימתיים", אך רוב הילדים ה"מצפצפים" (כ-70%) יחלימו ולא יפתחו אסטמה כרונית. 

למרבה הצער, במקרים מסוימים, מחלת האסתמה עלולה לגרום גם למוות. מוערך כי בישראל נפטרים מן המחלה 150 חולים בממוצע, מידי שנה.


כ-150 ישראלים נפטרים מאסתמה מידי שנה 
 

המתמודדים עם מחלת האסתמה עשויים לסבול מנשימה כבדה עם "צפצופים", חרחורים, קוצר נשימה, שיעול כרוני, וסיבולת לב-ריאה נמוכה. תפקודי ריאות נמוכים בעת מנוחה יכולים ללמד על אסתמה משמעותית עם נזק כרונית, אם כי גם אסתמה, הבאה לידי ביטוי בהתקפים בלבד, עלולה להיות מסכנת חיים.

האסתמה נחשבת למחלה שכיחה ביותר. אצל חלק מהילדים המחלה תחלוף עם השנים. בחלק מהילדים המחלה מלווה באלרגיות נוספות כגון  אטופיק דרמטיטיס- אסתמה של העור, אשר, לרוב, חולפת עם הגיל, אך חלק מהמבוגרים חולי האסתמה ממשיכים לסבול מקיומה. לאחרונה חלה עליה בשכיחותה של המחלה, המשויכת לסגנון ה"חיים המערבי", חשיפה מוקדמת לזיהומים ויראליים בילדות המוקדמת ועוד.


מהם הגורמים לאסתמה?

הגורמים למחלה הם רבים ומדובר בשילוב של גורמים תורשתיים עם גורמים סביבתיים כמו אלרגיה, חשיפה לעישון, זיהום אוויר ועוד. במהלך המחלה נוצרת תגובה דלקתית בדרכי האוויר הכוללת גם את קנה הנשימה, והסמפונות. כתוצאה מאותו תהליך דלקתי מופרשים מתווכי דלקת רבים הגורמים להפרשת ליחה בכמות מוגברת וכן התכווצות של השרירים החלקים בדרכי האוויר, כל אלה גורמים להיצרות של דרכי הנשימה. 


מהן השלכותיה של המחלה?

ההיצרות מוגברת בשל בצקת וגודש בכלי הנשימה המתלווה לתהליך המתואר. היצרות זו גורמת לתסמינים המכונים "התקפי אסתמה". חלק מהחולים יוכלו לנשום בצורה סדירה בין התקף להתקף, או, לכל הפחות לא יחושו בקשיי נשימה בולטים בשגרת יומם. אולם בזמן התקף, היכול להמשך מספר שעות עד מספר ימים, יחושו החולים במצוקה נשימתית כולל קוצר נשימה, צפצופים ושיעולים, ויזדקקו לסיוע תרופתי המקל על הנשימה, ומונע את החמרת ההתקף, והגעה למצבי חירום מסכני חיים.

הדלקת בסמפונות היא דלקת כרונית שמתפתחת בתגובה לגירויים שונים, שבקרב מי שאינו חולה אסתמה, אינם מעוררים תגובה משמעותית. הגורמים לנטייה זו הינם רבים ומגוונים וכוללים שילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים, ביניהם: קרבה משפחתית לחולה אסתמה, עישון, עישון פאסיבי, זיהומים בדרכי הנשימה, בעיקר על ידי וירוסים שונים, חשיפה לרעלנים, זיהום אוויר, השמנת יתר, פגות ומשקל לידה נמוך.

חולי אסתמה יחוו התקף אסתמה במצבים הבאים:  לאחר מאמץ, עקב פעילות גופנית מאומצת, בעת חשיפה לאלרגנים, עקב חשיפה לזיהום אוויר, משנית להצטננות, ומחלות ויראליות בדרכי הנשימה, עקב מתח נפשי, נטילת תרופות שונות, בשל חשיפה לקור, או צריכת מזון אלרגני כשהבולט הוא בוטנים, עקב שינויים הורמונליים (למשל מחזור חודשי בקרב נשים) ועוד.

חשוב להבין שמחלת האסתמה אינה פסיכוסומטית (כלומר מחלה גופנית המושפעת ולעיתים אף נובעת מגורמים נפשיים), אלא מדובר בדלקת כרונית בדרכי הנשימה. לגורמים נפשיים עשויה להיות השפעה על מהלך המחלה והחמרתה, אך המדובר בהשפעה חלקית בלבד.

 

הכותבת היא מומחית בכירה למחלות ריאה, מנהלת מרפאת הריאות לילדים ומרכז הסיסטיק פיברוזיס, במרכז הרפואי רמב"ם. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב:www.doctorschanneltube.org

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 ליאת רובינשטיין גנטיוק
ליאת רובינשטיין גנטיוק אודיולוגיה
4.9
( 13 חוות דעת )
"ליאת מקצוענית על !!המבחר רחב והיא מדייקת ומתאימה לפי הצורך ! אני מרוצה גם מהמזכירה שמייד עונה באדיבות"
ד"ר ראובן ישי
ד"ר ראובן ישי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופא בכיר ומנתח במחלקת אף אוזן גרון, בית חולים רמב״ם 
פרופ' פיטר גילבי
פרופ' פיטר גילבי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 10 חוות דעת )
"הפרופסור אדם מדהים ורגיש עם המון נחת ושלווה. קשוב מאוד וענה לכל צרכיי. מאחלת שכולם יהיו כאלה מקצועיים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אסטמה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו