דלג לתוכן

קשיי נשימה, חרחורים וסיבולת לב ריאה נמוכה: כל התסמינים לאסתמה

מחלת האסתמה היא מחלה נשימתית כרונית, היכולה להופיע גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים, בדרגות חומרה משתנות, ולהתבטא בהתקפים משמעותיים של קשיי נשימה. מהם תסמיני המחלה גם בזמני ההפוגה וכיצד מאבחנים? מומחית מסבירה

מאת: פרופ' לאה בנטור, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 10/09/2017
2 דקות קריאה

מחלת האסתמה היא מחלה נשימתית כרונית היכולה להופיע בקרב ילדים ומבוגרים, בדרגות חומרה משתנות, ולהתבטא בהתקפים משמעותיים המלווים בתסמינים של קשיי נשימה, שיעול, צפצופים חרחורים ועוד. זוהי אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר בעולם ומעריכים כי כ-300 מליון איש ברחבי העולם מתמודדים עמה. 

אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה אשר במהלכה חלה התכווצות של השרירים בדרכי האוויר, המלווה בהפרשת ליחה מוגברת. אלה גורמים להיצרות של דרכי הנשימה המלווה בתסמינים המכונים "התקפי אסתמה". ההתקפים יכולים להמשך מספר שעות עד מספר ימים. במהלך "התקף" שכזה, החולים ירגישו מצוקה נשימתית שתכלול, קוצר נשימה, צפצופים ושיעולים, ויזדקקו לסיוע תרופתי המקל על הנשימה, ומונע את החמרת ההתקף והגעה למצב חירום. מה קורה בזמן התקף אסתמה, מהם הסימנים שעלולים להעיד על המחלה וכיצד מאבחנים? כל התשובות.

 

 

מה קורה במהלך התקף אסתמה?

חולי אסתמה עשויים לסבול מנשימה כבדה עם "צפצופים", חרחורים, קוצר נשימה, שיעול כרוני, וסיבולת לב-ריאה נמוכה. תפקודי ריאות נמוכים בעת מנוחה יכולים ללמד על אסתמה משמעותית עם נזק כרונית, אם כי גם אסתמה, הבאה לידי ביטוי בהתקפים בלבד, היא עלולה להיות מסכנת חיים. חלק מהחולים יוכלו לנשום בצורה סדירה בין התקף להתקף, או, לכל הפחות לא יחושו בקשיי נשימה בולטים בשגרת יומם. 

חולי אסתמה יחוו התקף אסתמה בדרך כלל לאחר מאמץ, בעת חשיפה לאלרגנים או זיהום אוויר, משנית להצטננות, ומחלות ויראליות בדרכי הנשימה, עקב מתח נפשי, נטילת תרופות מסיימות, חשיפה לקור, או צריכת מזון אלרגני, עקב שינויים הורמונליים ועוד.

זוהי מחלה כרונית התקפית, והמשמעות היא כי חולי אסתמה לא מחלימים מהמחלה, אך יכולים לחיות אתה תחת מעקב ולשלוט בה באמצעות תרופות וטיפולים. ישנן דרגות חומרה שונות של אסתמה, כאשר אסתמה חמורה כוללת התקפי אסתמה תכופים, ממושכים הפוגעים באיכות החיים ואף עלולים לסכנם.

קראו עוד: 300 מליון חולים ברחבי העולם: מהם הגורמים לאסתמה?

התקף אסתמה כולל תסמינים רבים ומגוונים, ביניהם: קושי בנשימה, קוצר נשימה, תחושה של חוסר באוויר,  שיעול, צפצופים וחרחורים בזמן הנשימה.

מהם התסמינים שעלולים להעיד על המחלה?

תסמינים אלה יכולים להתקיים בזמן התקף אך חלק מהם, ובייחוד הצפצופים, החרחורים והשיעול מופיעים גם בהפוגות שבין ההתקפים. מרבית חולי האסתמה סובלים גם מאלרגיות שונות ומגוונות ומסיבולת לב- ריאה נמוכה. לעיתים חולי אסטמה סובלים גם מאטופיק דרמטיטיס- "אסתמה" של העור, אשר, לרוב, אופיינית יותר לילדים חולי אסתמה ונוטה לחלוף עם הגדילה, אך חלק מהמבוגרים, בעיקר האלרגיים שבהם, סובלים אף הם מתסמינים עוריים ואטופיה. עם הופעת התסמינים יעברו המטופלים סדרת בדיקות לאבחון מחלת האסתמה. 


אסתמה חמורה כוללת התקפים תכופים וממושכים שעשויים אף לסכן את חיי החולים 

כיצד מאבחנים?

אסתמה ניתנת לאבחון באמצעות פגישה עם הרופא וקבלת אנמנזה מפורטת, בנוסף ישנן בדיקות עזר שיכולות לסייע בקבלת האבחנה כגון: בדיקות דם למדדים אלרגיים, תבחינים עוריים להוכחת אלרגיה, צילום חזה ובדיקת תפקודי ריאות, כולל מבחן ספירומטריה, המאפשר  למדוד ולהעריך את תפקוד דרכי האוויר, כולל שיעורי זרימת האוויר בשאיפה ונשיפה. 

 

הכותבת היא מומחית בכירה למחלות ריאה, מנהלת מרפאת הריאות לילדים ומרכז הסיסטיק פיברוזיס, במרכז הרפואי רמב"ם. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' גיל סיגל
פרופ' גיל סיגל אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 9 חוות דעת )
"הגענו לבדיקה עבור בעלי. ד״ר סיגל היה מקצועי אדיב וענה לנו על כל השאלות. מצליצה מאוד להגיע לטיפול אצל דר סיגל🙏"
ד"ר נעמי רבינוביץ
ד"ר נעמי רבינוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופאה בכירה במחלקת אף אוזן גרון ניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי שיבא תל השומר
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו