דלג לתוכן

תחליף חלב אם: כל מה שחשוב לדעת [מדריך]

מסיבות שונות, נשים רבות בוחרות להשתמש בתחליפי חלב המהווים אלטרנטיבה להנקה. באיזה סוג הכי כדאי להשתמש ועד מתי? אילו רכיבים מסתתרים בתוך התרכובות הפופולריות? המדריך המלא

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/10/2017 תאריך עדכון: 10/01/2018
5 דקות קריאה

נתחיל בעובדה: חלב אם הוא הבחירה הטובה ביותר עבור התינוק. היא תורמת להתפתחות מערכת החיסון שלו, מסייעת במניעת זיהומים בדרכי הנשימה, תורמת לקשר בינו לבין האם ואפילו מפחיתה את סיכונו להשמנת יתר בבגרות. "למרות השיפור העצום בטכנולוגיה והידע המדעי הרב הנצבר לאורך השנים, אין אף פורמולה שתוכל להתחרות בהרכב שיש בחלב האם, המותאם בדיוק לצרכי התינוק בכל שלבי התפתחותו. זו הסיבה שארגוני הבריאות העולמיים וביניהם גם משרד הבריאות הישראלי, ממליצים על הנקה מלאה עד גיל חצי שנה, ועל הנקה בתוספת מזון משלים עד גיל שנה", מסבירה יפה אלבאום שיף, אחראית תזונת תינוקות וילדים וסגנית מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה באיכילוב. 


ובכל זאת, נשים רבות אינן יכולות ולעיתים אינן מעוניינות להניק מסיבות בריאותיות או מסיבות אישיות שונות, ובוחרות להזין את התינוק באמצעות תמ"ל (תרכובת מזון לתינוק).

כיום חברות רבות מייצרות מגוון סוגי תרכובות המכילות רכיבים שונים. איך יודעים במה לבחור והאם מחיר האריזה מעיד בהכרח על טיב תכולתה? אלבאום שיף מסבירה את כל מה שחשוב לדעת בנושא

קראו עוד: הנקה: 7 מזונות שמגבירים ייצור של חלב אם

תרכובת על בסיס חלב היא הקרובה ביותר בהרכבה לחלב אם

לפי הנחיות משרד הבריאות וארגוני בריאות בעולם, במקרה בו האם אינה מניקה, מומלץ לבחור בפורמולה על בסיס חלב, הקרובה ביותר בהרכבה לזה של חלב האם. זוהי למעשה פורמולה בסיסית המורכבת מחלבון החלב, מחומצות שומן חיוניות וויטמינים ומינרלים כגון ברזל, סידן, זרחן ואבץ. 

במקרים נדירים בהם תינוקות אינם יכולים לפרק ולעכל את רכיבי החלב (כמו למשל במקרה של מחלת הגלקטוזמיה), ניתן להשתמש בפורמולה צמחית. תרכובת זו מהווה מענה גם עבור משפחות הבוחרות שלא להשתמש בחלב מסיבות אידאולוגיות או עבור תינוקות האובחנו כאלרגיים לחלב אך לא לסויה.

בניגוד לפורמולה על בסיס חלב, הפורמולה הצמחית מתבססת על סויה ופחמימות אחרות כמו גלוקוז. החיסרון בה נובע מהעובדה שהסידן והזרחן שהיא מכילה נספגים בצורה פחות יעילה, וזו הסיבה שנהוג לתגבר אותה ברכיבים אלו. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא שיוכל להמליץ על הפורמולה המתאימה ביותר עבור צרכי התינוק האישיים.



מה לגבי פורמולות ייחודיות כגון פורמולה ללא לקטוז או כזו המיועדת לתינוקות עם רפלוקס?

"אכן ניתן למצוא על המדפים פורמולות המיועדות לשימוש במצבים אלה", מסבירה מיכל קאירי, סגנית מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה ב"מרכז שניידר לרפואת ילדים". "פורמולות על בסיס חלב, דלות בלקטוז, מיועדות להקלה על עיכול אצל תינוקות הסובלים מאי נוחות בבטן. ניתן להציע פורמולה זו גם עבור תינוקות לאחר תקופה של שלשולים, כאשר כמות האנזים לקטז (שתפקידו לפרק את סוכר החלב) עשויה לרדת. במקרה כזה יעשה בה שימוש באופן זמני עד שרמת האנזים תחזור לתקינותה.


כמו כן, תינוקות הסובלים מפליטות מרובות ("רפלוקס"), עשויים למצוא מענה בפורמולות AR , שבשל הרכבן המיוחד גורמות להסמכת המזון בבקבוק או בקיבה, וכך מפחיתות את חזרתו לכיוון הוושט ומקלות על התופעה".


במקרה בו האם אינה מניקה, מומלץ לבחור בפורמולה על בסיס חלב, הקרובה ביותר בהרכבה לזה של חלב האם

"כל החברות המייצרות תמ"ל מחויבות לכלול בה מספר רכיבים בסיסיים החיוניים להתפתחות התינוק"

הפארם שפע של כיום ניתן למצוא ברשתות פורמולות המיוצרות על ידי חברות שונות. אך מה ההבדל ביניהן (מעבר לעובדת פערי המחיר הניכרת)? אלבאום שיף מסבירה:

"ראשית, חשוב להבין שכל אחת מהחברות מחויבת לכלול מספר רכיבי חובה הכוללים בין היתר: חלבונים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים הדרושים לבריאות התינוק. הדרישה נובעת ממחקרים ארוכי טווח וכן מהנחיות של משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי.

מעבר לכך, קיימים מספר רכיבי רשות שאותם לא כל החברות בוחרות לשלב בתרכובת. למעשה החברות הבוחרות לעשות שימוש ברכיבים אלו מנסות לקחת רכיב דומה שאינו תמיד זהה בדיוק בהרכבו לחלב אם, לנסות לחקות את השפעתו על הגוף ולהתאים אותו לתינוק. ההסבר לכך שמדובר ברכיבי "רשות" נובע מהעובדה שאמנם אותם רכיבים קיימים באופן טבעי בחלב אם, אך עם זאת לא הוכח באופן מדעי חד משמעי כי הם אכן חיוניים להתפתחות התינוק בעת שהתינוק צורך אותם באופן מלאכותי".

אילו רכיבים הינם רכיבי רשות בתחליף חלב אם?

 "רכיבים כגון LC PUPA , פרה – ביוטיקה או פרוביוטיקה הנמצאים באופן טבעי בחלב אם. כמו כן, אחד מהרכיבים השנויים ביותר במחלוקת הוא החומצה הפלמיטית (חומצת שומן חיונית הנחוצה להתפתחות המוח) המיוצרת באופן טבעי בחלב אם. 

בעוד שהמקור הטוב ביותר לחומצה זו הוא שמן דקל, הרכב החומצה בשמן זה שונה באופן מהותי מזה שבחלב האם. לכן, קיים ויכוח מתמשך בנושא רכיב זה ועד היום לא ברור האם אכן כדאי לשלב שמן דקל בתרכובות מזון או שלא.

גם תוספת של פרה – ביוטיקה לא הוכחה כמועילה. למעשה מדובר ברכיב חשוב בחלב אם המהווה מצע נוח להתרבות חיידקי עיכול טובים. בעוד שחלב האם מכיל באופן טבעי המון סוגי חיידקים כאלה, החברות שבוחרות להוסיף אותו שוקדות על מחקרים רבים כדי להבין איזו כמות של פרה – ביוטיקה אכן תשפיע באופן האידאלי. לכן, כל עוד מחקרים לא יגיעו למסקנה חד משמעית הארגונים הרגולטוריים לא יחייבו להוסיף את הרכיב הזה לתרכובות המזון. עדיין, חשוב לציין שכל חברה המייצרת תמ"ל עושה מאמצים כדי לקבל את המוצר הדומה ביותר בהרכבו לחלב אם", אומרת אלבאום שיף.

בשורה התחתונה, האם מוצר זול נחשב לפחות איכותי?

"לא בהכרח. זאת מאחר שכאמור הרכיבים שבאמת חיוניים לתינוקות ומוכחים מחקרית קיימים בכל התרכובות. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שהחברות הגדולות והוותיקות משקיעות במחקרים חדשנים הבודקים ופועלים בהתאם להמלצות המחקר העדכניות ביותר. כמובן שמחקר זה כרוך בהשקעה כלכלית שבאופן הגיוני משפיעה גם על מחיר המוצר לצרכן".

קראו עוד: אילו מזונות לקחת? המדריך המלא לתזונה של התינוק בחופשה

שלב 1 עד 3 : מה ההבדל ביניהם?

אם נולד לכם תינוק ואתם קצת מבולבלים מסימון המספרים על גבי האריזות ולא יודעים איזה שלב מתאים, אלבאום שיף מפרטת:

"שלב 1 מיועד לתינוקות עד גיל 6 חודשים. מאחר ומדובר באוכל הבלעדי של התינוק חשוב שיכלול את כל הרכיבים החיוניים להתפתחותו. 

שלב 2 לעומת זאת, מיועד לתינוקות שהתמ"ל אינו מהווה את המזון הבלעדי שלהם (חלק מהמוצרים בשלב זה מכילים מעט יותר קלוריות ומעט יותר חלבון).

שלב 3 מיועד לשימוש עבור פעוטות מעל גיל שנה הזקוקים להשלמה של רכיבים חיוניים. בשלב זה בדרך כלל הפעוטות אמורים לאכול תפריט מגוון ומזונות מוצקים, ואינם אמורים להתבסס על תמ"ל כמקור תזונה עיקרי. בד"כ נהוג להעשיר מוצר זה ביותר ויטמינים ומינרליים אשר מהווים מענה מסוים עבור פעוטות שטרם ביססו הרגלי אכילה בריאים".

האם מקרים דומים לפרשת "רמדיה" עלולים לקרות בעתיד?

פרשת רמדיה הידועה ארעה בשנת 2003, לאחר שהתגלה מחסור בוויטמין B1 – תיאמין, במוצרי התמ"ל של החברה, אשר גרם למותם ולפגיעה בבריאותם של תינוקות רבים בישראל.

"כיום יש רגולציה מאוד קפדנית בנושא. כל החברות מחויבות בתקנים מחמירים ביותר של משרד הבריאות וגם של ארגון הבריאות העולמי. בנוסף, כמעט כל החברות מייצאות את מוצריהן לחו"ל מה שמבטיח שמוצר שנבדק בארץ עובר בדיקות נוספות. חלק מהסיבות שפרשת רמדיה ארעה נבעה מכך שהמוצר שווק רק בישראל ולא עבר פיקוח נוסף", מרגיעה אלבאום שיף.

בעת הרכישה: וודאו שהמוצר אינו פגום

בעת הקנייה חשוב לוודא שהמוצר אינו פגום והקופסה שלמה. קופסה עקומה או פתוחה עלולה להעיד על הימצאות חיידקים בתוכה.

יש לאחסן תמ"ל באזור קריר ולהימנע מהשארתו במקום חם כמו בתוך רכב, מה שעלול לפגום באיכותו ולגרום לקלקולו. כמו כן, יש להקפיד על תנאי השימוש בהתאם למצוין על גבי האריזה.


עד איזה גיל מומלץ להשתמש בתחליף חלב אם?

"לפי הנחיות משרד הבריאות מומלץ להזין תינוקות על ידי הנקה או בתמ"ל עד גיל שנה. מעבר לגיל זה ניתן להמשיך להניק, להציע חלב פרה, אך אם התינוק לא מעוניין בתמ"ל או כאשר הוא צורך מספיק מכל אבות המזון וגדל בהתאם לעקומת ההתפתחות הנדרשת, אין צורך בהשלמת תמ"ל.

חשוב להדגיש כי כאשר מדובר בתינוק מעל גיל שנה הצורך תמ"ל מעבר ל – 3 פעמים ביום, יש לבדוק האם הוא אוכל מספיק, מאחר ומוצר זה אינו מהווה תחליף מומלץ למזון לאורך היום עבור פעוטות בגיל זה", מסבירה אלבאום שיף. 

בנוסף, לעיתים קיים קשר התנהגותי בין הרגלי הילד לבין הרגלי האכילה שלו וכדאי לקחת את זה בחשבון. לכן, בהנחה שמדובר בפעוט מעל גיל שנה, שאינו אוכל מספיק מזון מוצק ולאחר הארוחה שותה תמ"ל, כדאי לחדול מהשימוש בהשלמה בתמ"ל, כדי לעזור לו לסגל הרגלי אכילה בריאים ומגוונים יותר. 

בכל מקרה, אלבאום שיף מציינת כי מומלץ לבחון את התנהגות התינוק, את הרגלי היציאות שלו, הגדילה שלו, כמות הפליטות שלו והנינוחות שלו. במקרה של ספק ניתן לנסות תמ"ל של חברה שונה. כאמור, כל חברה משלבת מרכיבי רשות שונים וייתכן שמעבר לחברה אחרת או למוצר אחר יספק מענה טוב יותר לצרכי התינוק. "במקרים בהם קיימת דילמה, ניתן להתייעץ עם תזונאית ילדים או רופא ילדים שיוכלו להנחות את ההורים לגבי המשך השימוש במוצר", מסכמת אלבאום שיף.


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר גיל ברזילי PhD
ד"ר גיל ברזילי PhD רפואה משלימה
4.9
( 34 חוות דעת )
"גיל מטפל מזן נכחד אין כיום כאלה. מי שנמצא בידיים שלו זכה אין הקשבה הכלה הבנה ידע בכל התחומים רחב מאוד לבעיה שלך כמו שהוא מעניק לך. עזר לי מאוד בטיפול ואין ספק שאמליץ עליו . אחד ומיוחד"
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה כללית והפרעות קצב לב
5.0
( 6 חוות דעת )
"מקצועי סבלני ממש חוויה מושלמת"
ד"ר מריאנה ויינרמן - רשת מרפאות
ד"ר מריאנה ויינרמן - רשת מרפאות רפואה אסתטית
5.0
( 5 חוות דעת )
"ממליצה ממש !! אוהבת את כולן 💗"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו