הרגע שאחרי: הבדיקות שאת צריכה לבצע אחרי ניתוח להגדלת חזה
אם לשם העצמת הדימוי העצמי, שיפור מראה החזה לאחר הלידות וההנקה, או מכל סיבה אחרת, הגדלת חזה הפכה לאחד מהניתוחים הנפוצים ביותר בקרב נשים. אך גם לאחר היציאה מהניתוח וההתפעלות מהתוצאות, חשוב להישאר במעקב תקופתי כדי לשלול ולאבחן סיבוכים נפוצים בשלב מוקדם. מהם הסיכונים לאחר ניתוח להגדלת חזה ואילו בדיקות תקופתיות חשוב לבצע? כל המידע החיוני עבורך
הגדלת חזה, היא הליך כירורגי הנועד כדי להגדיל ולשפר את מראה השדיים. במהלך הניתוח, ממקם הרופא המטפל שתלים מתחת לרקמת השד או לשרירי החזה. הסיבות לביצוע הניתוח רבות ואישיות מאוד: עבור חלק מהנשים הגדלת החזה היא דרך להעצמת תחושת הביטחון העצמי, עבור אחרות מדובר בחלק מהליך לשחזור שד לאחר כריתה בשל סרטן השד או מצבים אחרים המשפיעים על האזור. הגדלת חזה עשויה להתבצע פעמים רבות לאחר לידות או הנקה, כאשר אישה לא מרוצה ממראה החזה בשל השינויים הפיזיים שעברה.
במהלך הניתוח הרופא המטפל מבצע חתך בקפל הנמצא מתחת לשד, וכך יוצר מעין כיס בו יוצב השתל. מיקום האחרון נקבע בהתאם לכל מטופלת ונתוני גופה: בין אם מתחת לשריר בית החזה או מעליו. לאחר הניתוח על המטופלת ללכת בחזייה מיוחדת המשמשת לתמיכה ומחליפה את החבישה האזורית. לרוב מדובר בניתוח קצר יחסית שימשך כשעה ולאחריו המטופלת תישאר באשפוז למשך הלילה לצורך מעקב. במקרים בהם השתל יוצב מתחת לשריר החזה, ההחלמה תהיה ארוכה יותר וההליך עשוי לגרום לכאבים אזוריים. טרם לניתוח בוחרת המטופלת, תוך התייעצות והכוונה של הרופא המטפל, את סוג השתל שיוחדר. קיימים מספר סוגי שתלים המשמשים לצורך ניתוח להגדלת חזה: שתלי סיילין – אשר המעטפת החיצונית שלהם עשויה מסיליקון והם מלאים בפנים בתמיסת מי מלח (סיילין) וכיום השימוש בהם נדיר מאד, ושתלי סיליקון הממולאים בג'ל סיליקון. האחרונים נאסרו לשימוש בעבר זאת בשל מקרי דליפות שונים, אך בעשור האחרון שתלי הסיליקון שופרו וכיום הם בטוחים לשימוש. מטופלות רבות מעידות כי הגדלת חזה בעזרת שתלי סיילין אינה מספקת תוצאה טבעית מספיק, זאת בהשוואה לשתלים המלאים בסיליקון. השתלים מצויים במגוון גדלים וצורות והשתל יבחר תוך התייעצות עם הרופא המנתח טרם לניתוח, בהתייחס להעדפות המטופלת והנתונים הפיזיים.
מהם הסיבוכים שעלולים להתפתח בעקבות ניתוח להגדלת חזה?
התכווצות קופסית של מעטפת השד
מדובר בסיבוך הנפוץ ביותר לאחר ניתוח להגדלת שדיים והוא מתפתח בשל רקמה צלקתית המתהווה סביב השתל ויוצרת מעין מעטפת טבעית המביאה להתקשות באזור. במקרים אלה עשויה להופיע תחושת לחץ בשד, ובנגיעה חיצונית עשוי לבלוט מעין חלק נוקשה בשד. במצבים בהם התופעה בדרגה חמורה יחסית ואינה חולפת, יידרש ניתוח נוסף לתיקונה.
דליפת השתלים
תופעה זו נדירה יחסית זאת בשל שינוי השתלים ושיפור איכותם. אך, במקרים מסוימים עשויה להתרחש דליפת סיליקון לאזור השד. ברוב המקרים אין סימנים חיצונים לתהליך זה אך לפעמים ניתן לזהות שינוי צורה באזור והופעת גוש הצמוד לשתל. האבחנה של דליפת סיליקון תתבצע על ידי בדיקת אולטרסאונד או MRI. במצבים בהם קיים קרע בשתל המביא לדליפתו אל חלל השד, יצטרך להתבצע ניתוח נוסף להחלפת השתלים.
צניחת שדיים
למעשה, מדובר בתופעה טבעית שלרוב לא תהיה מורגשת או בולטת לעין, לאחר ניתוח להגדלת חזה. במצבים בהם השתלים שהוחדרו גדולים במיוחד, עשויה להיווצר צניחת שדיים משמעותית. במקרים אלה ניתן לבצע ניתוח להרמת חזה.
שינוי תחושתי באזור
בשל ניתוח להגדלת חזה עשוי להתפתח שינוי תחושתי באזור השדיים הנע בין שני קצוות – תחושתיות יתר או אובדן תחושה מוחלט. לרוב, לא מדובר באובדן קבוע, אלא בתופעה תקופתית שתחלוף לאחר מספר חודשים מביצוע הניתוח.
קפלים
לאחר ניתוח להגדלת חזה, השתל שהוחדר לא אמור להיות מורגש כלל, אך במקרים מסוימים ובמיוחד אצל נשים רזות מאד השתל בולט על פני השד וניתן לראות על פניו מעין קפלים בחלק העליון והאמצעי של השדיים. קיימות מגוון חלופות לפתרון בעיה זו ואסטרטגיית הטיפול תיבחן בהתאם למקרה המסוים.
בעיות בהנקה
ברוב המקרים, נשים שעברו ניתוח להגדלת חזה יצליחו להניק בצורה תקינה. אך במקרים מסוימים, לרוב במצבים בהם החתך נעשה בקו הפטמה עשויה להתפתח בעיה באספקת החלב.
סיבוכים נוספים שעשויים להתפתח עקב הניתוח הם עיוות צורת השד בשל תזוזה של השתל באזור, מצב שידרוש התערבות כירורגית נוספת, הצטלקות לא תקינה, נפיחויות, כאבים, קשיי נשימה ועוד. במצבים בהם מתרחשים שינויים חריגים לאחר הניתוח, חשוב לפנות לרופא המטפל לצורך אבחון הסיבוך וטיפול מתאים ויעיל בו.
התפתחות סרטן מסוג לימפומה ALCL
מחקרים עדכניים מצאו שכיחות גבוהה יותר בלימפומה מסוג ALCL בנשים שעברו הגדלת שדיים עם שתלים מחוספסים. מדובר בממצא נדיר ולרוב, מדובר בגידול ממאיר מקומי והטיפול בו יכלול את הסרת השתל והמעטפת המקיפה אותו ובמקרים מסוימים גם טיפול כימותרפי או קרנתי משלים. חשוב לציין כי מדובר בסיבוך שאינו שכיח והסיכוי לחלות במחלה נדיר מאוד. בנוסף, קיימים מחקרים שונים שסתרו את ממצא זה. למרות זאת, חשוב לגלות ערנות לסימנים שעלולים להעיד על התפתחות גידול ממאיר באזור. הסימן השכיח ביותר הינו נפיחות בשד שנובעת מהצטברות נוזלים (סרומה). במצבים אלה חשוב לפנות לרופא המטפל לאבחון הבעיה ולשלילת גידול מקומי.
מה חשוב לדעת אחרי הניתוח?
ארגון הבריאות האמריקאי קבע כי נשים שעברו הגדלת חזה צריכות לעבור בדיקת אולטרסאונד או בדיקת הדמיה (MRI) שנתית, כדיי לשלול דליפה של שתלים, התקשות אזורית ותופעות נוספות שעשויות להתפתח עקב הניתוח. בדיקת ממוגרפיה, היא בדיקת רנטגן המשמשת לצורך איתור מוקדם של סרטן השד ומומלצת כבדיקת סקר לנשים מעל גיל ארבעים אחת לשנה. נשים שיש להן שתלים בחזה צריכות לציין זאת לפני הבודק בטרם לבדיקת ההדמיה, זאת כדי לאפשר בחינה קפדנית ומדוקדקת יותר ולספק תוצאות מקיפות, למרות הימצאות השתלים.
המעקב לאחר ניתוח להגדלת חזה חשוב במיוחד לשם שלילת סיבוכים שונים לאחר הניתוח ואיתור של גושים ממאירים בשלבים מוקדמים. במצבים בהם קיימים סימנים מחשידים חשוב לפנות לרופא המתמחה בכירורגיה פלסטית לצורך אבחון מקיף של הבעיה ומניעת החמרה. המעקב מתבצע על ידי צוות משולב של כירורג פלסטי וצוות הדמיה והתקשורת בין חברי הצוות חשובה מאד. מעקב משולב על ידי צוות של כירורג פלסטי ומומחים לרדיולוגיה המנוסים בתחום השד, הוא יתרון חשוב לנבדקות ממוגרפיה או אולטרסאונד שד, שיש להן שתלים בחזה.