סרטן בנשים: 10 תסמינים שאסור להתעלם מהם
גוף האישה משתנה רבות ולעיתים תסמינים הנגרמים משינויים בגוף אך נראים תקינים עשויים להעיד על התפתחות סרטן. מתי חשוב לגשת לרופא? כל המידע
גוף האישה משתנה כל הזמן ולצד שינויים נורמאליים, תסמינים אחרים הנגרמים משינויים בגוף אך נראים תקינים עשויים להעיד על התפתחות סרטן. מתי צריך לבדוק ומתי חשוב לגשת לרופא? כל המידע
1. שינויים בחזה
רוב הגושים בחזה אינם מסרטנים, אך עם זאת חשוב להבדק על ידי רופא במידת הצורך. שינויים המעוררים חשד הינם למשל פטמות הפונות פנימה או אדמומיות של הפטמה ושל עור השד.
מהלך הבדיקה: הרופא יבצע בדיקה גופנית וישאל על ההיסטוריה הרפואית. לעיתים יידרשו ביופסיה או ממוגרפיה.
2. נפיחות
נפיחות עשויה לקרות באופו טבעי בנשים, אך אם היא נמשכת למעלה משבועיים יש להבדק אצל רופא. נפיחות מתמדת עלולה להעיד על סוגי סרטן רבים: השד, המעי הגס, השחלות, הלבלב והרחם.
מהלך הבדיקה: סוג הבדיקה ייקבע על פי תסמינים המתלווים לנפיחות. תתכן בדיקת אגן, בדיקת דם, ממוגרפיה, קולונוסקופיה, בדיקת CT או אולטרסאונד.
קראו עוד: שרירן וציסטה בשחלה: לא תמיד צריך ניתוח
3. דימום בין – וסתי
אם את עדיין מקבלת וסת וחווה דימום בין - וסתי, ספרי עליו לרופא שלך. מדובר בדימום שאינו חלק מהמחזור החודשי הרגיל ולכך עשויות להיות סיבות רבות, אך חשוב לשלול את סרטן רירית הרחם.
בגיל המעבר דימום איננו נורמאלי כלל ויש להבדק אצל רופא נשים.
נפיחות הנמשכת למעלה משבועיים דורשת בדיקה אצל רופא, על מנת לשלול סוגי סרטן רבים
4. שינויים בעור
שינויים בגודל, צבע או צורה של שומה או נקודת חן, כמו גם הופעת כתמים חדשים, הם סימנים נפוצים של סרטן העור.
מהלך הבדיקה: בדיקה יסודית אצל רופא עור וביופסיה במידת הצורך.
5. דם בשתן ובצואה
דם בשתן הינו לרוב התסמין הראשון לסרטן שלפוחית השתן או הכליות. דם בצואה לעומת זאת נובע לעיתים קרובות מטחורים, אך במקרים אחרים עשוי לרמוז על סרטן המעי הגס.
6. שינויים בבלוטות הלימפה
בלוטות הלימפה נמצאות סביב הגוף. בדרך כלל שינוי בגודלן או צורתן ייגרם מזיהומים אך ישנם סוגי סרטן העשויים לגרום להתנפחותן, כולל לוקמיה ולימפומה.
אם הנפיחות נמשכת מעל לחודש ימים, מומלץ להיבדק אצל רופא.
7. קושי בבליעה
במצב בריאותי תקין לעיתים ייתכן קושי בבליעה, מה שלא אמור לעורר דאגה. עם זאת, קשיים חוזרים בבליעה המלווים בהקאות וירידה במשקל מצריכים בדיקת רופא, לשלילת סרטן הגרון או הקיבה.
מהלך הבדיקה: אנדוסקופיה - בדיקת הגרון באמצעות החדרת צינור המכיל סיב אופטי ומצלמה, בדיקת CT בצוואר ובדיקת בריום עבור הבטן והחזה, הנעשית באמצעות שתיית תמיסה המאפשרת שיקוף ותיעוד תנועה ברנטגן.
8. ירידה במשקל ללא ניסיון
ירידה של כארבעה – חמישה קילוגרמים ללא ניסיון לעשות זאת עשויה לנבוע מלחץ ומתח או פעילות לקויה של בלוטת התריס, אך גם עלולה להעיד על סרטן הלבלב, המעי הגס והריאות.
מהלך הבדיקה: על מנת לשלול את סוגי הסרטן השונים, הרופא ימליץ על בדיקת דם ובדיקת הדמיה, למשל בדיקת CT.
קראו עוד: כדאי שתכירו: כל הזכויות והארגונים שיעזרו בשגרה שאחרי המחלה
9. צרבת
צרבת עשויה להיגרם ממזון, אלכוהול ומתח, הן לחוד והן בשילוב שלושת הגורמים. מומלץ לשנות את התפריט למשך כשבוע עד שבועיים על מנת לבדוק הקלה בתסמינים. במידה ולא חל שינוי, יש להיבדק אצל רופא שכן צרבת מתמשכת תפגע בוושט ותעלה את הסיכון לפתח סרטן גרון.
10. חום
חום גוף גבוה מתמשך ולא מוסבר עשוי להעיד על לוקמיה או סרטן דם אחר.
מהלך הבדיקה: הרופא ישאל על ההיסטוריה הרפואית ויבצע בדיקה גופנית.