דלג לתוכן
ד"ר אלכסנדר לוונטל ד"ר אלכסנדר לוונטל

אחד מתוך 100 ילדים נולד עם מום לב הכל על בדיקת אקו לב עובר

בדיקת אקו לב עובר נועדה לאתר בעיות במבנה לב העובר או בתפקודו.
מומי הלב נחשבים לשכיחים ביותר מבין המומים הקיימים בעוברים, והם עלולים גם להעיד על בעיות התפתחותיות נוספות. האם כל אישה חייבת לעבור בדיקת אקו לב עובר במהלך ההריון וכיצד מתבצעת הבדיקה ?

מאת: ד"ר אלכס לוונטל
תאריך פרסום: 22/02/2018
2 דקות קריאה
ד"ר אלכסנדר לוונטל בשיתוף עם ד"ר אלכסנדר לוונטל i קרדיולוג ילדים
התור הראשון הפנוי: 28/04/25, 16:30

בדיקת אקו לב עובר היא בדיקת אולטראסאונד, המבוצעת על-ידי קרדיולוג ילדים, כדי לבחון את מבנה לב העובר ותפקודו בפירוט רב.היא שונה מבדיקת אולטראסאונד המבוצעת על ידי רופא הנשים במהלך ההריון, ובודקת את כלל המערכות בעובר.במהלך בדיקת אקו לב עוברי נבחנים מבנה הלב, כלי הדם המובילים אליו והיוצאים ממנו וקצב הלב.הבדיקה מסייעת בגילוי בעיות בלב העובר, וכך מאפשרת גם לטפל בהן לאחר הלידה או לעיתים עוד במהלך ההריון.


ברוב המקרים תבוצע הבדיקה בין השבועות ה-20-22 להריון, אך במקרים מסוימים מועדה עשוי להיות מוקדם או מאוחר יותר. בהתוויות מסוימות יש לחזור על הבדיקה פעמים מספר לאורך ההריון.

האם כל אישה חייבת לעבור בדיקת אקו לב עובר במהלך ההריון ?

בדיקת אקו לב עובר אמנם נמצאת בסל בדיקות ההריון, אך לביצועה במימון קופות החולים נדרשת התוויה מיוחדת, הקשורה לבריאות האם או העובר.


התוויות אימהיות עשויות לכלול היסטוריה משפחתית של מומי לב במשפחת האם או בן זוגה, נטילת תרופות מסוימות שעלולות להשפיע על התפתחות העובר,  או מחלות שונות, כמו סוכרת ועוד.

התוויות עובריות עלולות להיות חשד למום לב בעובר, שהתגלה בסקירת מערכות מוקדמת או גם מאוחרת, או חשד למומים במערכות אחרות בעובר.למעשה, מום לב הוא השכיח ביותר בעוברים, ולכן, במצבים בהם מתגלה מום אחר, יש לבחון גם את מצב הלב.בנוסף, יש לבצע בדיקת אקו לב עוברי במקרים בהם עלה חשד להפרעה כרומוזומלית  בעובר בבדיקת מי שפיר או צ'יפ גנטי.



מהן מטרותיה של בדיקת אקו לב עובר ? 

כאמור, מטרת הבדיקה היא לאתר מומים או חשד למומי לב בעובר. איתור מום מאפשר היערכות מושכלת בהמשך ההריון .במקרים בהם אותר מום לב, יפרוש הקרדיולוג בפני ההורים את התרחיש העתידי ואת החלופות הטיפוליות העומדות לפניהם.מומי הלב עלולים להעיד על בעיות התפתחותיות נוספות ( כמו, לדוגמה, מום לב מסוג מסיים, הקשור בהסתברות גבוהה לתסמונת דאון ), ועל כן בדיקה זו משמעותית במיוחד.



מה השכיחות של בעיות לב בעובר ?

אחד מתוך מאה ילדים נולד עם מום לב, אולם רק אחוז קטן ממומים אלה דורש טיפול סמוך ללידה. רוב מומי הלב דורשים מעקב ו/או התערבות רפואית בהמשך החיים, והם עלולים להשפיע על אורח חייו של הילד.




למרות שאחד מתוך מאה ילדים צפוי להיוולד עם מום לב, אחוז קטן ממומים אלה מטופלים בסמוך ללידה

כיצד מבוצעת בדיקת אקו לב עובר ?

בדיקת אקו לב עובר אינה מחייבת כל הכנה מוקדמת של האישה, והיא מבוצעת ברוב המקרים על גבי הבטן ולא בגישה וגינאלית.אורך הבדיקה תלוי באיכות ההדמייה ובמורכבות מום הלב, אם קיים.הבדיקה מבוצעת בבתי החולים ובמרפאות הפרטיות.תוצאות הבדיקה ומשמעותן נמסרות לנבדקת מיד בתום הבדיקה על ידי הרופא הקרדיולוג המבצע.במצבים בהם מתגלים מומי לב הדורשים תיקון מיד לאחר הלידה, יש צורך בתיאום מולטי-דיסיפלינרי בין הקרדיולוגים לרופאי הנשים, לצוות הפגייה ולמנתחי הלב לילדים.



באילו מצבים ייתכן טיפול בלב העובר במהלך ההריון ?

התערבות במהלך ההריון אפשרית במקרים בודדים באמצעות טיפול תרופתי לאם או בצנתור תוך רחמי. במקרים מיוחדים (כגון הפרעת קצב עוברית) תיתכן התערבות בטיפול תרופתי לאם כבר במהלך ההריון. הטיפול בהיצרות במוצא החדר השמאלי של הלב במקרים מסויימים אפשרי בצנתור תוך רחמי עוד במהלך ההריון.



לסיכום, לביצוע בדיקת אקו לב עובר על-ידי קרדיולוג ילדים במצבים בהם קיים חשד לקיום מום לב בעובר משמעות רבה. הרופא המומחה יספק בתום הבדיקה פיענוח מקיף של התוצאות ומשמעותן, יציג להורים את חלופות הטיפול האפשריות ויסייע להם בכך בבחירת המסלול להמשך ההריון והלידה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דורית רביד
ד"ר דורית רביד יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהלת השירות האמבולטורי המיילדותי במרכז הרפואי מאיר, כפר סבא
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
ד"ר נפתלי צוקר
ד"ר נפתלי צוקר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנתח בכיר, מומחה במיילדות וגניקולוגיה, מומחה להפסקות הריון. פרטי ההתקשרות מיועדים ללקוחות פרטיים בלבד!
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אלכסנדר לוונטל

שאלות מתוך פורום אולטרסאונד - הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו