כדאי שתכירו: טיפול בחיסונים בנזלת אלרגית ובאסתמה
אלרגיה, היא שם כולל לאוסף מחלות, המופיעות כאשר מערכת החיסון מגיבה לחומר זר החודר לגוף. הפתרון לאלרגיות רבות הם חיסונים המתבצעים באמצעות מתן החומר אליו החולה אלרגי: כיצד חיסונים מסייעים בטיפול באלרגיה, ואילו מחלות יכולות להתמתן ואף להימנע באמצעות הטיפול? כל התשובות
אלרגיה היא תופעה נפוצה אשר יכולה להעיד על מגוון מצבים בריאותיים, בניהם נזלת אלרגית, אסתמה אלרגית, תגובה אלרגית לעקיצת דבורה, או מגוון מחלות אלרגיות אחרות. למעשה, העובדה שאדם סובל מאלרגיה, אינה מצביעה על סוג המחלה וכיוצא בזאת גם על אופן הטיפול בה.
כיצד ניתן לאבחן אלרגיה?
כדי להבין מהו מקור האלרגיה יש לבצע אבחנה מקיפה באמצעות תשאול מפורט לגבי התלונות מהן סובל המטופל, בדיקה גופנית ובדיקות אלרגיה לאיתור הגורם למחלה. בסיום התהליך כאשר מאבחנים את סוג המחלה האלרגית ואת חומרתה, ניתן לתת טיפול תרופתי מתאים. למעשה, אין טיפול " אחד ויחיד" לכל המחלות האלרגיות, ואסטרטגיית הטיפול משתנה ממחלה אחת לאחרת.
בידי הרופא המומחה לאלרגיה ואימונולוגיה, אלרגולוג, יש את הכלים לאיתור וזיהוי הגורמים האלרגיים למחלה. השימוש בכלים אלה מאפשר לו לתת בסופו של דבר המלצות על טיפול מונע, טיפול תרופתי מתאים וטיפול אימונולוגי להקלה ומניעה חוזרת של התסמינים.
מהן דרכי הטיפול באלרגיה?
מניעה
כיוון שהמחלה האלרגית מתפתחת בעקבות חשיפה לגורם חיצוני – אלרגן, הרי שהטיפול הטוב ביותר בכל המחלות האלרגיות הוא מניעתי. המנעות ממגע עם האלרגן מביאה לידי ריפוי מלא. כך לדוגמה, חולה שפיתח אסתמה ונזלת אלרגית נמצא רגיש לאלרגן החתול, חש הטבה ניכרת במצבו עם סילוק החתול מסביבתו.
לכן הצעד הראשון וההכרחי במחלות האלרגיות הוא זיהוי האלרגן. בשלב הבא יקבע המומחה תכנית מתאימה שתכלול המלצות למניעת מגע עם הגורם. למרבה הצער, קיימים מצבים בהם לא ניתן להימנע מהגורם לאלרגיה, כמו קרדית אבק הבית או פריחה של צמחים שונים. לעיתים, למרות הניסיונות להימנע מרגישות למזון האדם נחשף בטעות למזון אליו הוא אלרגי ועלול לפתח תגובה אלרגית חריפה.
חיסונים לאלרגיה (אימונותרפיה, דסנסיטיזציה)
החיסונים נקראים גם "זריקות אלרגיה", והם מתאימים לטיפול במחלות אלרגיות, שנגרמות על ידי אלרגנים ונוגדנים מסוג IgE .
החיסון יעיל במקרים של נזלת אלרגית, אסתמה אלרגית ואלרגיה לעקיצות דבורים וצרעות. במהלך החיסון מוחדר האלרגן לגוף, וכתוצאה מכך נגרמת תגובה חיסונית, וכך מופחתת ומדוכאת התגובה האלרגית הגורמת למחלה.
הטיפול החיסוני לאלרגיה פותח בשנת 1911 על ידי שני רופאים באנגליה Noon ו- Freeme כטיפול בקדחת השחת - נזלת אלרגית עונתית, הנגרמת על ידי פריחת הדגניים (כולל דשא) באביב. באותם ימים עדיין לא היו תרופות להקלת התסמינים וההנחה היתה, כי הגורם לתופעות הוא טוקסין (רעלן) הנמצא באבקה הנישאת באויר. אלה היו ימי פיתוח החיסונים למחלות זיהומיות. אי לכך החלו בניסיונות לטיפול חיסוני בעזרת אבקה של צמחים. טיפול זה נחל הצלחה ומאז השימוש בטיפול החיסוני הלך והתפשט.
מטפלים בגורמים ולא בתסמינים: חיסונים לטיפול באלרגיה
כיוון שמערכת החיסון מעורבת במחלה, הרי לפי ההיגיון המדעי יש טעם לנסות ולשנות את מהלך התגובה האלרגית באמצעות טיפול חיסוני. ואכן, מחקרים הראו שינויים שמחולל הטיפול בתגובה החיסונית. מחקרים מבוקרים בחולים הסובלים ממחלות אלרגיות של דרכי הנשימה הראו אף הם שיפור בתופעות המחלה ומיתון בחומרתה עם מתן החיסון. זו צורת הטיפול היחידה שמטפלת בגורמים של המחלה, ולא רק בתסמינים שלה.
ברוב המקרים הטיפול החיסוני מספק הקלה ניכרת בתסמינים, ובמצבים מסוימים ישנה הטבה מלאה. אחוז קטן ממקרי האלרגיה שטופלו בעזרת חיסון לא צלחו. ההטבה המשמעותית בעקבות החיסון נובעת מהעובדה שטיפול זה מביא למעין הפוגה של תופעות האלרגיה, זאת לעומת הטיפול התרופתי שמספק הקלה בלבד. לאחר החיסון ניתן להפחית משמעותית ובמקרים מסוימים אף להפסיק לחלוטין את הטיפול התרופתי.
ברוב המקרים הטיפול החיסוני מספק הקלה ניכרת בתסמינים, ובמצבים מסוימים ישנה הטבה מלאה
אילו מחלות אלרגיות ניתנות לטיפול באמצעות חיסונים לאלרגיה?
ישנן מספר מחלות בהן ניתן טיפול חיסוני, לרבות נזלת אלרגית עונתית, דלקת לחמית עונתית, נזלת אלרגית כלל שנתית, אסתמה אלרגית, תגובה מסכנת חיים לעקיצת דבורה או צרעה. אין כל הוכחות לכך שהטיפול מועיל לאלרגיה למזון, לדלקת עור אטופית, לכאבי ראש צלחתים (מיגרנה) ולחרלת (אורטיקריה).
פיתוח של השנים האחרונות מאפשר לטפל גם באלרגיה למזון בדרך של החדרת אלרגנים. הטיפול נעשה במנות הולכות וגדלות, שגורמות להגברת הסבילות למזון אליו המטופלים אלרגיים.
נזלת אלרגית
נזלת אלרגית נגרמת משאיפת חלקיקים זעירים של אלרגן לדרכי הנשימה.
נזלת אלרגית היא המחלה האלרגית הנפוצה ביותר ופוגעת בכ-15-20% מהאוכלוסייה. בחודשים הראשונים לטיפול יחול בדרך כלל שיפור שיכלול הקלה בנזלת, בהתעטשויות ובגודש באף. עם המשך הטיפול השיפור הולך וגדל, עד כדי הפסקת נטילת התרופות או הפחתה בכמותן. במקרים מעטים אין תגובה לטיפול והוא מופסק.
אסתמה אלרגית
אסתמה (גנחת) היא מחלה מורכבת ורב גונית ואלרגיה היא רק אחת הסיבות להחמרתה. כאשר האלרגן מחמיר את ההתקפים ואי אפשר להימנע ממנו, ממליצים לחולים לקבל טיפול חיסוני, שיעילותו הוכחה בהפחתת ההתקפים. טיפול בשלב המוקדם של המחלה יכול למנוע ההתפתחות של אסתמה בדרגה חריפה יותר.
תרופות רבות ניתנות כטיפול מונע לגנחת, והן יעילות כל זמן שנוטלים אותן באופן סדיר. המחלה שבה ומופיעה עם הפסקת נטילת התרופות. הטיפול החיסוני הוא היחיד שמביא לידי הקלה ממושכת וארוכת טווח באסתמה, וגם להפחתת הצורך בתרופות.
רגישות לעקיצות דבורניים
אנשים רגישים לארס דבורה או צרעה עשויים לפתח תגובה אלרגית מפושטת ורב מערכתית, הנקראת גם תגובה אנפילקטית. התגובה מתבטאת בפריחה בעור, נזלת והתעטשויות באף, אודם וגרד בעיניים, נפיחות בדרכי הנשימה העליונות (הכוללות את הלוע והגרון), עם תחושת חנק, קוצר נשימה וצפצופים בריאות, ירידה של לחץ דם ואף להתפתחות הלם (שוק). תגובה שאינה מטופלת במועד עלולה להסתיים בתוצאה קשה. טיפול בחיסונים המכילים ארס הדבורה או צרעה, מגן על המחוסן מפני הסיכון שבעקיצות חוזרות.
מהם ההבדלים בין חיסון לאלרגיה לחיסון רגיל?
תהליך הטיפול החיסוני באלרגיה שונה מחיסון רגיל, שניתן להגנה מפני וירוסים או חיידקים, כמו טטנוס או שפעת. בחיסון הרגיל נותנים את המנה המלאה של חומר החיסון. בשונה מכך, בהזרקה של חומר אלרגני, כמו קרדית האבק או ארס דבורים יש סיכון, שמנה מלאה תגרום לתגובה אלרגית חריפה. בשל כך מתן החיסון באלרגיה הוא הדרגתי: תחילה נותנים את החיסון עם כמות קטנה מאוד של החומר האלרגני ומוהלים אותו בכמה סדרי גודל.
כך לדוגמה, טיפול באלרגיה לקרדית האבק מתחיל בנתינת קרדית בריכוז של 0.2 יחידות אלרגניות. מדי שבוע מעלים את המינון בהתאם לתגובת המחוסן. לאחר מספר חודשי טיפול, אם הכל הולך כשורה, מגיעים למנת האחזקה המותאמת למצב המטופל. המנה יכולה להגיע עד לכמות של 1,000 יחידות אלרגניות. כלומר, במהלך הטיפול החיסוני עלינו פי 5,000 בכמות החומר שהאדם האלרגי יכול לסבול. ההקלה בתסמינים מגיעה בדרך כלל תוך 2-3 חודשים ממועד תחילת הטיפול.
החומרים מופקים באופן ביולוגי כך שיש שונות ניכרת בין חומרים שנאספו במועדים שונים וממקורות שונים. במשך השנים פותחו שיטות לסטנדרטיזציה של החומרים לשם מניעת ההבדלים בין חומרים ממקורות שונים. כמו כן נקבעו הנחיות, שמטרתן להקטין את הסיכון לתגובות אלרגיות חריפות לאחר החיסון.
מתי ולמי ניתן את הטיפול החיסוני ?
הטיפול יעיל, וניתן לחולים לפי המדדים הבאים:
א. במצבים בהם לא ניתן להימנע מאלרגנים הגורמים למחלה.
ב. במקרים שבהם הוכחה רגישות לגורם בתבחין עור או בבדיקת מעבדה (RAST).
ג. כאשר תוצאות הטיפול התרופתי אינן משביעות רצון.
ד. במקרים שבהם התופעות מתמידות יותר מעונה אחת.
ה. אם המטופל מעונין בטיפול והוא מוכן לשתף פעולה.
כיצד ניתן הטיפול החיסוני?
החומר הניתן בטיפול נמצא בתמיסה שמכילה את החומר האלרגני המופק מהמקור המתאים. ארס דבורה מופק מדבורים על ידי גירוי חשמלי לעקיצה. אלרגנים אחרים עוברים תהליך של מיצוי מחומרי הגלם, כמו הפרשות של קרדית אבק הבית, גרגירי אבקה של עצים וצמחים, נבגים של עובש, וכדומה.
הטיפול המקובל ניתן בזריקה תת-עורית המכילה כמויות אלרגן הולכות ועולות. בתחילת הטיפול ניתנות זריקות פעם-פעמיים בשבוע, וכאשר מגיעים למנה הדרושה מגדילים את מרווחי הזמן שבין זריקה לזריקה, ולבסוף מגיעים למנת אחזקה המוזרקת אחת לארבעה שבועות. במשך הטיפול הרופא עוקב אחר השיפור במצב המחלה. במרבית המקרים יש הטבה תוך מספר חודשים ואז ממשיכים את הטיפול למשך 3-5 שנים. אם יש חשש להישנות המצב לאחר הפסקתו, ממשיכים בטיפול החיסוני תקופה ארוכה יותר.
טיפול בנזלת אלרגית ואסתמה אלרגית באמצעות טיפול תת לשוני
מזה מספר שנים פותחה שיטה של טיפול אימונולוגי בנזלת אלרגית ובאסתמה על ידי מתן החומר האלרגני מתחת הלשון. בדרך זו כמעט ואין סיכון לתגובה אלרגית וניתן לבצע את הטיפול בבית. המטופל מקבל מדי יום את החומר גורם האלרגיה מתחת הלשון. הספיגה בדרך זו, גורמת להשגה של תגובה חיסונית והקלה בתופעות הלוואי כתוצאה מהחיסון, זאת בהשוואה לטיפול החיסוני הניתן באמצעות זריקה. הטיפול התת לשוני אינו זמין עדיין בישראל, אך הוא נפוץ באירופה וקיים גם בארצות הברית.
מהם הסיכונים בטיפול חיסוני באלרגיה?
הסיכון העיקרי בטיפול הוא תגובה אלרגית מיידית לזריקת האלרגן. לכן הטיפול ניתן רק בהשגחת רופא מומחה באלרגיה והוא יזהה סימנים מוקדמים של תגובה אלרגית. במרפאת אלרגיה יש תרופות ומכשור זמינים, המאפשרים לתת טיפול מיידי ואפקטיבי במקרה הצורך.
טיפול זה הוא כלי יעיל וותיק בידי כל רופא מומחה באלרגיה ואימונולוגיה וזמין בכל קופות החולים.
טיפול במחלות אלרגיות באמצעות חיסונים, מתמקד בשינוי התגובה החיסונית וכך מחולל שינוי יסודי בתהליך המחלה ומשיג הפוגה ממושכת, במקום הקלה זמנית בתסמינים. במצבים בהם קיים חשד לאלרגיה מסיבות שונות חשוב לפנות לרופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה, לצורך אבחון האלרגיה המסוימת והמקור לה ומציאת טיפול מתאים, ובמקרה הצורך גם טיפול חיסוני שיפחית משמעותית את תסמיני המחלה.