אפשר להעריך שאחד מכל חמישה ילדים קטנים סובל מאסתמה, מצב של רגישות יתר של דרכי הנשימה המתבטא בתסמינים שונים, כמו התקפי שיעול רבים, חרחור, קושי נשימתי וצפצופים בזמן הנשימה. היא מופיעה לרוב בתחילת גיל הילדות, וחולפת ברוב המקרים לקראת גיל 3-5 שנים . אסתמה היא מחלה כרונית המתאפיינת בהחמרה תקופתית ובמקרים מסוימים החולים בה צפויים לסבול ממנה כל החיים. מהם ההבדלים בין אסתמה במבוגרים לאסתמה בילדים ומהן דרכי הטיפול במחלה הנפוצה? כל התשובות בכתבה שלפניכם.
אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה הגורמת לחסימת הסמפונות ומתבטאת בהתקפים חוזרים של שיעול, קוצר נשימה וצפצופים הנגרמים כתוצאה מהתכווצות צינורות הנשימה, נפיחות דפנותיהם והפרשת ריר סמיך לתוכם. הגורמים להתקפים מגוונים, והם עשויים להתפתח בעקבות גירויים שונים, לרבות שינויי מזג אויר, הצטננות, שאיפה של אבק או של חומרים אלרגניים ומצבים נפשיים.
למעשה, מדובר באותה מחלה, אך בכל הנוגע לילדים הגירוי הגורם להתקפי האסתמה יהיה כמעט תמיד הצטננות. וברוב מהמקרים היא תחלוף לקראת גיל 5 . שיעול הנמשך מספר שבועות, התקפי שיעול חוזרים, או צפצופים בזמן הנשימה מעידים על התפתחות המחלה בילדים.
ברוב המקרים אסתמה בגילאי הילדות תחלוף בגיל 5
אסתמה יכולה להופיע בכל גיל, אפילו בתינוקות ולמעשה, אין כל הבדל באופן הופעת המחלה בגילאים השונים. במחקר שערך פרופ' וולוביץ' על 1500 ילדים מתחת לגיל שש שנים, נמצא כי אין כל הבדל בין מחלת האסתמה בילדים מתחת לגיל שנה, זאת בהשוואה לילדים בוגרים יותר. ההבדל נעוץ במורכבות הטיפול- בילדים קטנים יותר, מתן הטיפול התרופתי מורכב יותר, זאת בשל העובדה שצינורות הנשימה שלהם צרים, דבר המקשה על כניסת התרופות לתוכם. בכל הנוגע לתסמינים ולתגובה לטיפול – לא נמצא כל הבדל משמעותי בין תינוקות ובין ילדים גדולים יותר.
ברוב המקרים, ניתן לאבחן את המחלה על סמך התסמינים הקליניים והתגובה לטיפול. במקרים מסוימים (בילדים גדולים ובמבוגרים) יהיה צורך בביצוע בדיקת תפקוד ריאות, כדי לקבוע את מידת החומרה של האסתמה. צפצופים בריאות הם הסימן האופייני ביותר לאסתמה, אך בקרב ילדים קטנים גם שיעול ממושך עשוי להעיד על המחלה.
טיפול יעיל באסתמה בילדים צריך לענות על שלושה פרמטרים: ביצוע פעולות למניעת ההתקפים, טיפול יעיל במהלך ההתקף, נטילת טיפול תרופתי לצורך מניעת ההתקפים הבאים.
הימנעות מחשיפה לגורמים חיצוניים שעשויים להביא להתקף, כמו הצטננות, שינויים במזג האוויר (בעיקר במזג אויר קר), מאמץ גופני, חשיפה לאבק, ומצבים נפשיים, עשויה לתרום למניעת התקפי המחלה.
יש לזהות את תחילת ההתקף במהירות, ולטפל בו עם הופעת הסימנים הראשונים, זאת בעזרת תרופות להרחבת דרכי הנשימה, כמו ונטולין או בריקלין/ טרבולין בשילוב עם תרופות מונעות כמו בודיקורט או פליקסוטייד.
התרופות העיקריות אשר יכולות למנוע את הופעת התקפי האסתמה הם סטרואידים נשאפים (בודיקורט , פליקסוטייד, קיוואר). ילדים אשר נוטלים את התרופות המונעות במינון הנכון, בזמנים קבועים ובטכניקה הנכונה, יהיו בריאים לתקופות ארוכות ולא יסבלו בהן מהתקפים.
במצבים בהם התקפי האסתמה חוזרים בתקופות זמן קצרות יחסית, למרות הטיפול או אם הילד והוריו אינם מצליחים להתגבר על ההתקפים במהירות וביעילות, מומלץ לפנות לרופא המתמחה באסתמה בילדים לצורך אבחון והדרכה אודות טיפול יעיל בהתקפי האסתמה.
כדי שהטיפול באסתמה ינחל הצלחה, על ההורים לקבל את העובדה שהילד חולה באסתמה ולהאמין כי הם מסוגלים לטפל בו ביעילות. למידע נוסף על מהלך המחלה והטיפול, לחצו כאן לצפייה בסרטון ההדרכה של פרופ' וולוביץ'.