קצר יותר, מדויק ומותאם אישית למטופל: הכל על ניתוח קטרקט בלייזר
כ-40% מהאוכלוסייה מעל לגיל 60 סובלת מקטרקט, המביא לעכירות עדשת העין אשר פוגעת במעבר קרני האור דרכה וכתוצאה מכך גם בראייה. ניתוח קצר, מדויק ויעיל שבמהלכו מוסרת העדשה העכורה ובמקומה מושתלת עדשה מלאכותית, פותר את הבעיה הנפוצה ומתקן את בעיית הראייה. שימוש בטכנולוגיית לייזר לצורך ביצוע הניתוח, מקצר את התהליך והופך אותו למדויק יותר ומותאם אישית לכל מטופל: כל המידע על ההליך החדשני שישיב לכם את הראייה החדה וישפר את איכות חייכם.
כתבה ממומנת
העדשה היא רקמה שקופה וגמישה שקוטרה הוא כ-9 מ"מ ועובייה כ- 5 מ"מ. עדשת העין ממוקמת מאחורי האישון ואחראית למיקוד קרני האור על רשתית העין ובכך למיקוד הראייה. קטרקט הוא מצב בו עדשת בעין הופכת לעכורה עם הגיל במקום להיות שקופה לחלוטין כפי שהייתה בגיל צעיר. התבוננות דרך עדשה עכורה בעקבות הקטרקט, דומה לניסיון להביט דרך חלון מכוסה אדים. תהליך זה קורה לרוב בגילאים מבוגרים, כחלק מההתבגרות הטבעית, אך עשוי להתפתח מסיבות שונות, לרבות גורמים גנטיים, טראומה באזור העין, מחלות אוטואימוניות שונות, תרופות ועוד. חומרת הקטרקט מסווגת על פי מיקום העכירות בעדשת העין ואנו מבחינים בין ארבע דרגות. הטיפול היחידי בקטרקט הוא ניתוח להחלפת העדשה הטבעית העכורה, בעדשה מלאכותית שקופה. ניתוח חדשני אשר עושה שימוש בטכנולוגיית לייזר, מקצר את זמן ההליך, הופך אותו למדויק יותר ומצמצם את הסיכונים: אספנו עבורכם את כל המידע החיוני על התופעה הנפוצה, על דרכי הטיפול ועל העדשות המתקדמות שיתקנו את הקטרקט וגם ישפרו את הראייה, למצב בו הייתה בגיל צעיר.
מהם התסמינים שיעידו על קטרקט?
התסמינים האופייניים לקטרקט הם ירידה בחדות הראייה (המתבטאת בעיקר בקושי בזיהוי פרצופים ממרחק), ראייה מטושטשת, שינויים במספר המשקפים, ראייה כפולה, ראייה לילית המלווה בסנוור והילות. ברוב המקרים, קטרקט יתפתח בשתי העיניים, אך הוא יופיע בכל עין בדרגת חומרה שונה. במצבים בהם המחלה נגרמת בשל טראומה מסוימת, עשוי להתפתח קטרקט בעין אחת בלבד.בנוסף, ישנו גם קטרקט מולד.מהן הסכנות הכרוכות באי טיפול בקטרקט?
כאמור, קטרקט מביא לעכירות עדשת העין הגורמת להפרעה בראייה, אשר הולכת ומחמירה עם הזמן. לרוב, קטרקט אינו מהווה כל סכנה. במצבים בהם העדשה מתמלאת בנוזל העכור, עלולה להתפתח עלייה בלחץ התוך עיני או דלקת בלשכה הקדמית של העין, במקרים בהם הנוזל העכור חודר לאזור זה. חדות הראייה הנמוכה יכולה לגרום לכך שהחולה עלול למעוד וליפול , להתקשות בנהיגה בשל סנוורים והילות, לחוות קשיים בקריאה, בצפייה בטלוויזיה ובזיהוי פנים. ככלל איכות החיים נפגעת באופן ניכר בשל הקטרקט.כיצד ניתן לאבחן קטרקט?
אבחון הקטרקט מתבצע באמצעות בדיקה קלינית פשוטה על ידי רופא עיניים. במהלך הבדיקה ימדוד הרופא את הלחץ התוך עיני, יבחן את עצב הראייה ואת מרכז הראייה, זאת כדיי לתכנן את אסטרטגיית הטיפול ולהבין האם יש לשלב גם ניתוחים נוספים מעבר לניתוח לטיפול בקטרקט.
קטרקט גורם להפרעה בראייה המשפיעה באופן ניכר על איכות החיים
מהן דרכי הטיפול בקטרקט?
הטיפול הנפוץ במחלת הקטרקט מתבצע באמצעות פעולה כירורגית קצרה. במהלכה, מוציאים מהעין את העדשה העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית במקומה. ניתוח הקטרקט אינו מלווה באשפוז והוא מתבצע בהרדמה מקומית באמצעות טיפות עיניים.קיימים שני סוגי ניתוחים לטיפול בקטרקט: ניתוח קטרקט ידני וניתוח קטרקט בלייזר.
ניתוח קטרקט ידני
ניתוח הקטרקט הידני מתבצע כיום בכל בתי החולים והמרפאות הכירורגיות בקהילה. הניתוח כולל חמישה שלבים ניתוחיים ואורך כחצי שעה תחת הרדמה מקומית. במהלך הפעולה מבצע המנתח ארבעה חתכים זעירים בקרנית בעזרת סכין כירורגית . בשנים האחרונות רוב ניתוחי הקטרקט מתבצעים בשיטת פאקואמולסיפיקציה (או שיטת "פאקו") המאפשרת ניתוח בחתך קטן מאוד ופירוק העדשה בעזרת שימוש במכשיר אולטרה סאונד. הסרת העדשה העכורה באמצעות טכנולוגיה זו מתבצעת תוך זמן קצר והיא שומרת על קופסית העדשה.במהלך הניתוח מוחדר מכשיר אולטרה סאונד, דרך חתך הזעיר המבוצע בקרנית ומפרק את העדשה העכורה בעזרת תנודות על קוליות. לאחר הסרת העדשה, מוחדרת עדשה מלאכותית חדשה וצלולה אל קופסית העדשה. הניתוח אורך כחצי שעה. החתך המזערי שבוצע נסגר באופן עצמוני בדרך כלל ועל כן ניתוח הקטרקט אינו מחייב לרוב ביצוע של תפרים.
ניתוח קטרקט בלייזר
ניתוח קטרקט באמצעות לייזר ממוחשב הוא ההליך המתקדם ביותר כיום לביצוע ניתוח קטרקט. למעשה, שלבי הניתוח זהים לאלה המתבצעים במהלך הניתוח הידני, אך השלב הראשון (יצירת החתך בקרנית), השני (פתיחת הפתח בקופסית העדשה) והשלישי ( פירוק העדשה) מתבצעים באופן ממוחשב על ידי קרן הלייזר. ביצוע הניתוח בלייזר מקצר משמעותית את הזמן הדרוש לשלושת השלבים הראשונים בניתוח ומאפשר דיוק רב יותר בכל הנוגע למיקום החתך בקרנית וביצירת הפתח בקופסית העדשה.קראו עוד: כל החידושים בתחום ניתוחי הלייזר להסרת משקפיים וניתוחי העיניים
מהם היתרונות של ניתוח הקטרקט בלייזר?
ניתוח קטרקט בלייזר מקצר את זמן הניתוח ואת משך ההחלמה, מאפשר דיוק מרבי ביצירת החתך בקרנית ובקופסית העדשה. בנוסף, פירוק העדשה העכורה באמצעות טכנולוגיית הלייזר, מפחית משמעותית את הסיכוי לפגיעה בתאי האנדותל בקרנית וכתוצאה מכך גם את הסיכון להיווצרות בצקות אזוריות לאחר הניתוח. שימוש בטכנולוגיית הלייזר ממזער את הסיבוכים האפשריים שלאחר הפעולה הכירורגית והוא אינו מלווה בתחושת כאב. עקב הדיוק הרב של הניתוח הוא מתאים במיוחד לניתוח הכולל השתלת עדשה מולטי פוקלית או טורית ולאפשר לחולה לראות טוב לקרוב ולרחוק לאחר הניתוח. מעבר להחלפת העדשה לטיפול בקטרקט ניתן לשלב גם תיקון של תשבורת הראייה (לתיקון המספר) ותיקון של אסטיגמציה (צילינדר).מהם סוגי העדשות אותם ניתן להשתיל במסגרת הניתוח?
כיום ניתן להתאים את סוג העדשה המושתלת אישית לכל מטופל, בהתאם לליקוי הראיה ממנו הוא סובל. קיימים שלושה סוגים של עדשות:
עדשה חד מוקדית
עדשה זו היא בעלת מוקד ראייה אחד, המשמשת לתיקון קוצר או רוחק ראייה. לרוב לאחר השתלת עדשה החד מוקדית יצטרך המטופל לאחר הניתוח להשתמש במשקפיים לטווח קרוב.עדשה מולטי- פוקלית
עדשה מולטיפוקלית מספקת ראייה ברורה לכל טווח בשתי העיניים. עדשה זו מיוצרת בהתאמה אישית בהתבסס על חישוב מדויק בהתאם לנתוניו של כל מטופל.עדשה טורית
השתלת עדשה זו בקרב מטופלים הסובלים מאסטיגמציה (צילינדר, בעיה הנגרמת בשל א- סימטריה של הקרנית וגורמת לראייה מטושטשת), מפחיתה ואף פותרת לחלוטין את בעיית הצילינדר, במקביל לתיקון הקטרקט.כאמור, טכנולוגית הלייזר החדשנית המשמשת כיום בניתוח הקטרקט מקצרת את מהלך הניתוח, מאפשרת פעולה מדויקת המותאמת לעין המטופל ומסייעת בהחלמה מהירה יותר ועין שקטה למחרת היום. השתלת עדשות מולטי פוקליות וטוריות במהלך ניתוח קטרקט בלייזר מביאה לתוצאות טובות מאוד באיכות ובחדות הראיה לקרוב ולרחוק ומפחיתה במידה ניכרת את השימוש במשקפיים לאחר הניתוח. חשוב לציין כי כל קופות החולים וחברות הביטוח מכירות בניתוח ומשתתפות במימון ניתוח קטרקט בלייזר.