דלג לתוכן
עו"ד ענת רותם עו"ד ענת רותם

תאונת דרכים בדרך לעבודה: את מי לתבוע?

לצערנו רבים נפגעים בתאונת דרכים בדרך לעבודה, בין אם בזמן נהיגה ברכב, רכיבה על אופניים או כהולכי רגל. אותם נפגעים זכאים לפיצוי על הנזק שנגרם להם, הזמני והקבוע. את מי תובעים בתאונת דרכים בדרך לעבודה: הביטוח הלאומי או חברת הביטוח? מתי יש התיישנות על תביעה של תאונת דרכים בדרך לעבודה? ומה חשוב לדעת לפני הגשת התביעה?

מאת: עו"ד ענת רותם
תאריך פרסום: 22/05/2018
3 דקות קריאה
עו"ד ענת רותם בשיתוף עם עו"ד ענת רותם i מומחית לנזקי גוף וליווי תביעות לועדות רפואיות

תאונת דרכים המתרחשת בזמן נסיעה לעבודה או בחזרה ממנה, וכמובן תאונת דרכים המתרחשת במסגרת העבודה, מאפשרת לאדם שנפגע לבצע שתי תביעות שונות – ונפרדות: האחת, מול המוסד לביטוח לאומי; והשנייה, מול החברה המבטחת את הרכב. בשתי התביעות יכול הנפגע לקבל פיצוי כספי על הנזקים שנגרמו לו, אבל חשוב לשים לב כי ישנם יחסי גומלין בין שתי התביעות- כך שהתנהלות לא נכונה עלולה לפגוע בגובה הפיצוי אשר יקבל הנפגע.

חשוב להדגיש כי הפיצוי שיקבל הנפגע משתי התביעות איננו פיצוי כפול, אלא משלים. הביטוח הלאומי מפצה את התובע רק באופן חלקי, כאשר את יתר הפיצוי אשר ישולם לתובע בשל הנזק שנגרם לו הוא יקבל מחברת הביטוח המבטחת את הרכב.


תאונת דרכים בדרך לעבודה: תביעה מול ביטוח לאומי

כאמור, התביעה הראשונה תוגש נגד המוסד לביטוח לאומי. לצורך הגשת תביעה זו יש למלא טופס תביעה אשר חלקו ימולא על ידי הנפגע (העובד) וחלקו על ידי המעביד. תביעה זו ניתן להגיש עד שנה לאחר מועד התאונה, כאשר בחלוף השנה תחול התיישנות.

התביעה מול הביטוח הלאומי נחלקת לשני שלבים:

שלב ראשון: בשלב הראשון תובעים את הפסדי השכר אשר נגרמו לנפגע, וזאת עד 90 יום. לצורך הגשת תביעה זו יש להגיש למוסד טופס "תביעה לתשלום דמי פגיעה והכרה בתאונה". לטופס זה יש לצרף אישור משטרה המתייחס לתאונה, תלושי שכר לתקופה של שלושה חודשים לפני התאונה, מסמכים רפואיים ותעודות  מחלה (תעודות מיוחדות לנפגע בעבודה). חשוב להדגיש כי ניתן להגיש את התביעה הראשונית לבד, אך רצוי להתייעץ עם עו"ד המתמצא בתחום על מנת להימנע מטעויות והחזר התביעה או דחייתה על ידי המוסד לביטוח לאומי.

שלב שני: בשלב השני תובעים גמלת נכות, וזאת במקרה ונותרת לתובע נכות צמיתה (כלומר לתמיד) או נכות זמנית (כלומר לתקופה מוגבלת). לצורך הגשת תביעה זו יש לאסוף את כל המסמכים ותוצאות הבדיקות המתייחסות לפציעה. לאחר הגשת התביעה יזומן הנפגע לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי, בה חברים רופאים שתחום התמחותם מתאים לפציעה.

במקרה ותיקבע לנפגע נכות על ידי הועדה הרפואית, גובה הפיצוי שיקבל תלוי בגובה הנכות:

  • נקבעה לו נכות של 0% עד 9% (כולל) - לא יקבל פיצוי כלשהו 
  • נקבעה לו נכות של 10% עד 20% - יקבל פיצוי כספי חד פעמי שנקרא "מענק נכות" 
  • נקבעה לו נכות מעל 20% - יקבל קצבה חודשית בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לו 

חשוב להדגיש כי הליכי הגשת התביעה בשלב השני - איסוף המסמכים והגשתם למוסד וההופעה בפני הועדה - הינם הליכים אשר מומלץ לבצעם באמצעות עו"ד המתמחה בתחום.


הפיצוי שיקבל הנפגע בגין תאונת דרכים משתי תביעות איננו פיצוי כפול, אלא משלים


תאונת דרכים בדרך לעבודה: תביעה כנגד חברת הביטוח

כאמור, התביעה השנייה תוגש כנגד חברת הביטוח אשר ביטחה בביטוח חובה את הרכב בו נהג או נסע הנפגע או את הרכב הפוגע, במקרה של הולך רגל  או רוכב אופניים. את התביעה הזו רצוי להגיש רק לאחר "גיבוש הנזק", כלומר לאחר שהנפגע ביצע טיפולים רפואיים ובדיקות על מנת לאבחן את הנזקים שנגרמו לו. אם הנפגע סבור שנותרה לו מגבלה קבועה כלשהי בשל התאונה הוא יכול, במסגרת תביעה זו,  לבקש מבית המשפט למנות מומחים רפואיים אשר יבדקו אותו ויקבעו את נכותו הצמיתה כתוצאה מהתאונה. ההתיישנות בתביעה זו הינה שבע שנים לאחר התאונה, וחשוב שלא להיחפז בהגשתה על מנת לאתר את כל הנזקים הקבועים שנגרמו בשל התאונה.



החשיבות של קובע הנכות הראשון

חשוב לדעת כי יש חשיבות רבה לשאלה איזה גורם יקבע את נכותו של התובע ראשון: הועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי או מומחה מטעם בית המשפט אשר ימונה במסגרת הליך משפטי בתביעת התובע מול המבטחת. הסיבה: על פי החוק, במקרה ונכותו של הנפגע נקבעה קודם על ידי המוסד לביטוח לאומי - הקביעה מחייבת גם במסגרת ההליכים המשפטיים של הנפגע מול מבטחת הרכב. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד בטרם נקיטת הליכים כלשהם בביטוח הלאומי או בתביעה מול מבטחת הרכב לאחר תאונת דרכים.


הכותבת הינה עורכת דין בעלת ניסיון של למעלה מ-35 שנה בדיני נזיקין, ביטוח וביטוח לאומי. המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר גד ולן
ד"ר גד ולן אורתופדיה
מנתח בכיר ומנהל את יחידת עמוד השדרה בביה"ח לניאדו
ד"ר איתן ראט
ד"ר איתן ראט עיניים
4.9
( 17 חוות דעת )
"דר ראט רופא מצויין.הציל אותע מעוורון.ריספקט."
ד"ר שי אופיר גבע
ד"ר שי אופיר גבע שיקום
רופא בכיר במחלקה לשיקום נוירולוגי, לוינשטיין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם עו"ד ענת רותם

שאלות מתוך פורום תאונות אישיות ואובדן כושר עבודה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו